Denní souhrn zpráv

Zeman vyjádřil Egyptu podporu v boji s terorismem

Prezident Miloš Zeman vyjádřil v kondolenci svému egyptskému protějšku Abdal Fattáhu Sísímu podporu v boji s terorismem. Kondolenční list mu poslal v souvislosti s nedělními útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě. Sísí oznámil, že v zemi zavede po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav.

Premiér Sobotka odsoudil útoky na kostely v Egyptě

Za kruté a zavrženíhodné činy označil premiér Bohuslav Sobotka nedělní útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě. V kondolenci zaslané předsedovi egyptské vlády Šarífu Ismáílovi uvedl, že byl zprávou o útocích hluboce zasažen. Sebevražedné útoky v Alexandrii a Tantě si vyžádaly nejméně 44 mrtvých a přes stovku zraněných. Teroristické útoky odsoudilo také české ministerstvo zahraničí. Vyjádřilo upřímnou soustrast rodinám obětí a popřálo brzké uzdravení zraněným.

Česko chce při brexitu jistotu pro občany i firmy

Volný pohyb osob a zachování práv českých občanů zůstávají prioritou české vlády pro jednání o odchodu Velké Británie z EU. Česká republika bude usilovat také o to, aby Londýn dostál svým finančním závazkům vůči EU, aby brexit nepoškodil vzájemný obchod a nevnesl zmatek do právního řádu. Po jednání vlády, která schválila pozici ČR pro vyjednávání o podmínkách vystoupení Británie z EU, to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Šlechtová jedná v Číně o podpoře cestovního ruchu

Počet čínských turistů přijíždějících do České republiky vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku o 56 procent. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která v pondělí v čínském městě Čeng-čou zahájila česko-čínské obchodní fórum a jednala s viceguvernérem provincie Che-nan. Cílem návštěvy ministryně doprovázené podnikatelskou delegací je především podpořit vztahy obou zemí na poli cestovního ruchu. Snahou je přilákat ještě více čínských turistů do ČR, ale také přesvědčit čínskou stranu, aby připravila podmínky pro české turisty v Číně a povzbudila jejich zájem.

Ministr obrany bude vysvětlovat nákup vest pro armádu

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) musí vysvětlit nákup neprůstřelných vest pro vojáky, žádají předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagovali na informace, podle nichž dostalo ANO od vítězné firmy finanční dar. Podle Stropnického není mezi výběrovým řízením a darem žádná souvislost. Předseda hnutí Andrej Babiš na twitteru uvedl, že ANO finanční dar vrátí.

Pojistné státních pojištěnců se zvýší na 969 Kč

Stát příští rok vydá na své pojištěnce, tedy děti, důchodce či nezaměstnané, o 3,5 miliardy korun víc než letos. Podle návrhu ministerstva zdravotnictví, který projednala vláda, bude odvádět na jednoho pojištěnce měsíčně o 49 korun víc. Měsíční částka pojistného se tak zvýší na 969 korun. O schválení nařízení informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní. Peníze, které stát pošle do systému navíc, by měly sloužit především k personální stabilizaci ve zdravotnictví.

Babiš: zvýšení důchodů by vyšlo na víc než 22 miliard

Zvýšení důchodů v příštím roce o 500 korun bude znamenat nárůst výdajů na penze o 22,3 miliardy korun. Roční výdaje na důchody by se tak přiblížily 450 miliardám korun. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zvýšení důchodů navrhuje premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta

Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta z únorových 5,1 procenta. Bez práce bylo 356.112 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Volných pracovních míst přibylo na 150.917. Údaje zveřejnil úřad práce. Nezaměstnanost by podle něj měla klesat i v dalších měsících.

Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Stejně jako v předchozích měsících zdražily především potraviny a pohonné hmoty. Proti únoru se spotřebitelské ceny v březnu nezměnily. Oznámil to Český statistický úřad. Většina analytiků podobný vývoj očekávala.

NKÚ: Peníze k rozvoji vzdělávání v ČR nepomohly

Ministerstvo školství v letech 2011 až 2016 zaplatilo zhruba 1,2 miliardy korun za projekty, které hodnotily znalosti žáků základních a středních ško. Vynaložené prostředky však ke zlepšení kvality vzdělávání v Česku nepřispěly. Informoval o tom Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo ale s jeho závěry nesouhlasí. Podle něj podstatná část projektů, které NKÚ kontroloval, je z dob minulých vedení ministerstva a NKÚ navíc některé údaje neuvádí. NKÚ v rámci kontroly peněz vynaložených na zmíněné projekty se zaměřil vedle ministerstva školství na Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání a Českou školní inspekci.

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice, ČSSD nepřistoupila na podmínky ANO, které žádalo mimo jiné výměnu všech radních za sociální demokraty. Hnutí ANO tak chtělo, aby své pozice opustil například hejtman Jiří Zimola nebo jeho náměstci Ivana Stráská a Jaromír Slíva. Novinářům to řekla předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová. Podle ní radní za ČSSD věděli, že členové vedení společnosti Jihočeské nemocnice mají mimořádně vysoké příjmy a tento fakt kryli. Koalici v Jihočeském kraji tvořilo kromě ANO a ČSSD ještě hnutí Jihočeši 2012.

Vojenské letouny zamíří do Pardubic

Armádní stíhačky Jas-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca se na léto přestěhují z Čáslavi do Pardubic. Důvodem je letní oprava pojížděcích drah čáslavské základny, za kterou vojáci zaplatí zhruba 23 milionů korun. V neděli o tom informovala Česká televize.

V Temelíně probíhá cvičení bezpečnosti

V okolí jaderné elektrárny Temelín na Českobudějovicku stojí od pondělí technika. Zařízení pro odpalovaní raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů nebo komunikační systémy pro velení a řízení palby jsou součástí nácviku obrany elektrárny před případným pozemním i vzdušným teroristickým útokem. Cvičení potrvá do 12. dubna. Do taktické přípravy se zapojí zhruba dvě stovky vojáků, policisté a zástupci ČEZ.

V Egyptě zůstává 2500 českých turistů

Cestovní kanceláře kvůli víkendovým útokům v Egyptě, kde je nyní 2500 českých turistů, odliv návštěvníků neočekávají. Většina z nich je v letoviscích, kde je naprostý klid. Navíc útok nebyl namířen proti cestovatelům, ale proti tamním křesťanům. Podle mluvčí cestovní kanceláře Firo-tour Evy Němečkové se zatím žádný z klientů na možnost stornování zájezdu ani nezeptal. Podle marketingového ředitele Exim Tours Stanislava Zímy klienti již na podobné události nereagují.

Lidé demonstrovali za pražskou Kliniku

V centru Prahy v neděli demonstrovaly na podporu žižkovského Autonomního sociálního centra Klinika stovky lidí. Protestovaly proti snaze vlastníka budovy, Správy železniční dopravní cesty, je z objektu vystěhovat. Demonstrace skončila na Těšnově koncertem hudebních kapel a podle policie se obešla bez incidentů.

U Slaného havaroval autobus, pět zraněných

U Slaného na Kladensku v pondělí ráno havaroval linkový autobus, pět lidí je lehce zraněných. ČTK to řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová. V autobuse bylo deset cestujících. Zraněné převezli záchranáři do slánské nemocnice. Příčinu nehody policisté vyšetřují. Dechová zkouška potvrdila, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby

V Brně tuto neděli začal Velikonoční festival duchovní hudby. V podání ansámblu Capella Cracoviensis zazněly v kostele svatých Janů Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha. Festivalové koncerty se uskuteční do 23. dubna v šesti chrámech. Největším lákadlem bude věhlasný belgický soubor Graindelavoix, který je velkou hvězdou evropských festivalů.

Tanečníci udělovali ceny

Tanečnicí roku se na závěr festivalu Česká taneční platforma stala Helena Arenbergerová za výkon v inscenaci Jiřího Havelky a souboru VerTeDance s názvem Flow. Jako nejlepší inscenaci roku porota vyhlásila taneční sólo Terezy Hradilkové inspirované skákáním přes švihadlo nazvané Švihla. Česká taneční platforma během uplynulých čtyř dnů představila za účastni mezinárodních hostů to nejlepší z českého současného tance.

Dobrovolníci čistili Sázavu

Břehy řeky Sázavy a okolí vyčistilo tento víkend na 1500 dobrovolníků při dvanáctém ročníku akce Čistá řeka Sázava. V devadesátikilometrovém úseku mezi Kácovem a Pikovicemi sesbírali zhruba 15 tun odpadků, sdělila Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Sport

Zdeněk Štybar skončil podruhé v kariéře na stříbrné příčce na legendární cyklistické klasice Paříž-Roubaix. Ve finiši nejtěžšího jednorázového závodu s řadou úseků na kostkách prohrál v dojezdu na velodromu s Belgičanem Gregem van Avermaetem, olympijským vítězem z Ria de Janeiro.

Judista Lukáš Krpálek získal zlatou medaili v kategorii nad 100 kilogramů, poté co na turnaji Grand Prix v Antalyi porazil všechny čtyři soupeře. Ve finále si olympijský vítěz z Ria poradil s Jurijem Krakoveckým z Kyrgyzstánu. Do světového žebříčku si Krpálek připíše 700 bodů, což mu pomůže k posunu z 58. příčky do první třicítky.

Lucie Šafářová s americkou spoluhráčkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou získaly na antuce v Charlestonu desátý společný titul. Ve finále nasazené jedničky zdolaly české tenistky Lucii Hradeckou a Kateřinu Siniakovou 6:1, 4:6, 10:7.

Hokejisté Liberce si opět po roce zahrají v extralize o titul. Úřadující mistři vyhráli v šestém duelu semifinále play off na ledě Chomutova 4:0, v celé sérii zvítězili 4:2 na zápasy a ve finále vyzvou Kometu Brno.

Do přípravy hokejové reprezentace na květnové mistrovství světa by se měla zapojit šestice hráčů ze zámoří. Vedení národního týmu potvrdili zájem startovat na nadcházející akci brankář Petr Mrázek z Detroitu, obránci Radko Gudas z Philadelphie, Jakub Kindl z Floridy a Jan Košťálek z Manitoby a útočníci Jakub Voráček z Philadelphie s Pavlem Zachou z New Jersey.

Karel Abraham po životní kvalifikaci obsadil ve Velké ceně Argentiny desáté místo a ve třídě MotoGP zaznamenal nejlepší výsledek od konce roku 2012. Po návratu do královské silniční kubatury po roční zkušenosti v superbicích bodoval i ve druhém závodě sezony, v Kataru zahájil s ducati soutěžní rok 14. místem.

Skifařka Miroslava Topinková Knapková je těhotná a vynechá letošní veslařskou sezonu. Kariéru šestatřicetiletá olympijská vítězka z Londýna a mistryně světa z roku 2011 však nekončí.

Počasí

Slunečno, později odpoledne se od severozápadu bude zatahovat místy s přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Teploty 19 až 23 stupňů C.