Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman i Sobotka uvítali zvolení Steinmeiera

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal zvolení Franka-Waltera Steinmeiera německým prezidentem. Vyzdvihl jeho postoje k evropské spolupráci i k česko-německým vztahům. Volbou Steinmeiera hlavou německého státu je potěšen i český prezident Miloš Zeman. V blahopřejném dopise ho pozval do Česka. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je Steinmeierovo zvolení zárukou rozumu a rozvážnosti.

Premiér jednal s radou ČNB

O aktuálních makroekonomických tématech, zřejmě tedy i o diskutovaném ukončení devizových intervencí, jednal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s členy rady České národní banky. Po jednání spolu s jejím guvernérem Jiřím Rusnokem vystoupil na tiskové konferenci. Ocenil dobrou spolupráci mezi vládou a ČNB, která je nezávislou institucí. Podle guvernéra centrální banky Rusnoka ČNB bude nadále provádět devizové intervence nejméně do konce prvního čtvrtletí. Rusnok také uvedl, že ČNB má v současnosti mnohem větší objem devizových rezerv než v minulosti, a proto připravuje novou strategii, jak s nimi naložit.

Sobotka chce, aby Ťok našel tři miliardy na silnice

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že stát má letos dát krajům na opravy silnic nižších tříd tři miliardy korun. Stejnou částku dostaly kraje loni. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok však chce poskytnout jen dvě miliardy korun. Uvedl, že pokud ČSSD trvá na třech miliardách, má Sobotka říct, která dálnice by se letos neměla začít stavět. Podle ČSSD miliarda navíc pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti. Ministerstvo dopravy má podle Sobotky hospodařit tak, aby peníze byly k dispozici.

Do Sněmovny přišla obálka s neznámou látkou

Do Sněmovny v pondělí přišla obálka s neznámým práškem. Na místě zasahovali hasiči, kteří si obálku převzali k expertize. Podle prvního zjištění ale látka nebyla nebezpečná, řekla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Podle informací serveru Blesk.cz byla zásilka určena předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Obálku měl otevřít Kalouskův asistent, který zalarmoval bezpečnostní službu Sněmovny. Kalousek nechtěl záležitost pro server komentovat.

Europoslanci chtějí změkčit směrnici o držení zbraní

Čeští europoslanci Jiří Pospíšil (za TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN, za TOP 09) chtějí v Evropském parlamentu prosadit změkčení směrnice o držení střelných zbraní. Připravovaná norma je podle nich v současné podobě nepoužitelná, zvyšuje právní nejistotu a vyvolává v lidech odpor k Evropské unii. Zároveň kritizovali návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na vydání ústavního zákona, který by zakotvil právo na držení zbraní. Podle nich se tak problém neřeší.

Části tripartity se nelíbí zákon o univerzitních nemocnicích

Zástupci zaměstnavatelů a odborů odmítli návrh zákona o univerzitních nemocnicích od ministerstva zdravotnictví. Podle nich je nekoncepční a připravován je ve spěchu. Uvedli to po pondělním jednání pracovního týmu tripartity pro zdravotnictví. K zákonu už minulý týden měli připomínky děkani lékařských fakult a ministerstvo financí.

Pelikán hodnotil dva roky v ministerské funkci

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řadí k úspěchům po necelých dvou letech ve funkci snížení nákladů na vymáhání méně vysokých dluhů, zvýšení zaměstnanosti vězňů nebo zjednodušení zápisů společností do obchodního rejstříku. Mezi svými prioritami do podzimních voleb zmínil zavedení elektronických náramků a prosazení novely insolvenčního zákona a exekučního řádu. Podle opozice však ministerstvo spravedlnosti pod Pelikánovým vedením nesplnilo priority, které si vláda sama stanovila v programovém prohlášení. Uvedli to bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a člen ústavněprávního výboru Sněmovny Martin Plíšek (TOP 09).

Hospodářský růst v Česku zrychlí

Hospodářský růst v Česku v loňském roce podle odhadů Evropské komise zpomalil na 2,4 procenta z předloňských 4,5 procenta. Příznivý vliv spotřeby domácností totiž podkopala slabší investiční aktivita. Letos by měl růst díky oživení investic zrychlit na 2,6 procenta, v příštím roce by pak měl činit 2,7 procenta. Evropská komise to uvedla ve své zimní makroekonomické prognóze. Česká národní banka (ČNB) loňský růst odhaduje na 2,4 procenta, ministerstvo financí počítá s růstem o 2,5 procenta.

Platební bilance ČR byla loni v rekordním přebytku

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, za loňský rok skončil podle předběžných údajů v rekordním přebytku 73,6 miliardy korun. Přebytkový byl potřetí za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Předloni byl přebytek 41,4 miliardy korun, v roce 2014 to bylo 7,48 miliardy Kč. V předchozím období byla platební bilance schodková.

Ceny bytů v Česku dále rostou

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku opět rostly. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně v Praze, Brně, Olomouci a Středočeském kraji. Jen o něco méně vzrostly ceny pozemků. Nejméně zdražily rodinné domy. Uvedla to mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Soud odmítl stížnost Gruzínce proti vyhoštění z ČR

Ústavní soud odmítl stížnost Gruzínce Zuraba Nadiradzeho proti rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o cizincově vyhoštění. Nadiradze byl v Gruzii odsouzen na vraždu a v Česku přes 20 let žádal o azyl. Vinu odmítá a dlouhodobě poukazuje na politické pozadí své kauzy. Ústavní soudci se jej dříve opakovaně zastali. Později se však vývoj obrátil, a to například s ohledem na demokratizaci poměrů v Gruzii a poskytnutou záruku obnovy trestního řízení.

Za vraždu bezdomovce půjde muž na 17 let do vězení

Na 17 let poslal českobudějovický soud do vězení muže za loňskou vraždu bezdomovce v Jindřichově Hradci. Čtyřiadvacetiletý obžalovaný umírajícího muže okradl přibližně o 5000 korun. Vražda se stala v objektu bývalého nákladového nádraží a policisté tělo bezdomovce objevili po dvou týdnech. Policisté po vrahovi bezdomovce několik měsíců pátrali. Nakonec obžalovaného zadrželi v polovině září. Muž je od té doby ve vazbě. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Soud uložil muži za vědomé šíření HIV osm let

Krajský soud ve Zlíně uložil Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku osm let vězení za vědomé šíření viru HIV. Muž podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil, vinu ale odmítá. Sousedíkovi hrozilo až 12 let. Muž čelí obžalobě i u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let.

Za tunelování papírny Neograph nebude zřejmě nikdo potrestán

V kauze tunelování papírny Neograph zatím nikdo potrestán nebude. Pražský vrchní soud zprostil obžaloby Vladimíra Sittu mladšího, který původně dostal roční podmínku a dvouletý zákaz činnosti. Obžaloby byl zproštěn i jeho otec, s kterým svědčí proti lobbistovi Ivu Rittigovi v kauze údajně předražených jízdenek od Neographu pro pražský dopravní podnik. Podle obžaloby oba Sittové založili firmy, aby získali majetkový prospěch na úkor Neographu. Obžalovaní vinu dlouhodobě odmítají. Stíhání označili za mstu lidí kolem Rittiga.

Vlak, ze kterého vypadlo dítě, jel s otevřenými dveřmi

Rychlík, z něhož loni v létě na Olomoucku vypadla dvouletá dívenka, odjel z železniční stanice v Olomouci s neuzavřenými dveřmi. Při rychlosti 111 kilometrech za hodinu se pak dveře samovolně otevřely. Stalo se to ve chvíli, kdy u nich stála dvouletá holčička. Ta z nich z vlaku vypadla a po pádu zemřela. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou zveřejnila Drážní inspekce. Pochybení konkrétního člověka však ze zprávy nevyplývá. Případem se stále zabývá policie.

Labuť z liberecké zoo měla nový subtyp ptačí chřipky

U uhynulé labutě z liberecké zoo veterináři potvrdili nový subtyp viru ptačí chřipky. Nešlo o rozšířený typ H5N8, ale o H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. Riziko přenosu na člověka ani u tohoto druhu viru nehrozí, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pro veřejnost se podle něj nic nemění, změna se týká spíš veterinářů, protože dva subtypy nemoci na území ČR dosud nebyly. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Češi znovu objevili na Filipínách vzácného hlodavce

Čeští badatelé na filipínském ostrově Dinagat znovuobjevili hlodavce, který byl považován za vyhynulého. Stalo se to před pěti lety a šlo o velemyš dinagatskou. Nedávno se do země vrátili a znovu ji nafilmovali. Poprvé také pořídili fotografii a video dalšího vzácného druhu, srstína dinagatského. O expedici informovala zooložka ústecké zoologické zahrady Milada Řeháková, zakladatelka projektu Tarsius zaměřeného na ochranu filipínské fauny.

Roste zájem Čechů o zahraniční dovolenou

Na dovolenou letos vyrazí víc Čechů než loni. Předprodeje zájezdů na léto ukazují, že Češi budou i letos preferovat evropské přímořské destinace považované za bezpečné. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi. Výrazně vzrostla poptávka především po Řecku, kde se ceny meziročně nezměnily. Stejný trend je v celé Evropě. Předprodeje zájezdů, tzv. first minute, jsou rekordní.

Magdalena Kožená letošní Grammy nezískala

V Los Angeles se v neděli večer udělovaly letošní hudební ceny Grammy. Jednou z nominovaných v kategorii klasické vokální sólové album byla i česká mezzosopranistka Magdalena Kožená, a to za desku Monteverdi. Porazili ji ale německá sopranistka Dorothea Röschmannová s albem Schumannovy a Bergovy písně a tenorista Ian Bostridge s deskou Shakespearovy písně.

Tenorista Flórez zazpívá v říjnu v Praze

Peruánský tenorista Juan Diego Flórez, jedna z největších operních hvězd současnosti, zazpívá 12. října v pražském Rudolfinu. Čtyřiačtyřicetiletý pěvec vystoupí s italským pianistou Vincentem Scalerou, který proslul jako klavírní partner mnoha slavných pěvců. Loni Floréz svým recitálem zahájil mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově.

Muzeum na Vítkově se bude rekonstruovat

Historická budova armádního muzea na pražském Vítkově se po letech odkládání dočká opravy. Rekonstrukce by měla začít ještě letos, muzeum a jeho expozice by novou podobu měly dostat do tří let. Znovuotevření by se mělo stihnout do října 2020, kdy chce Vojenský historický ústav oslavit 100 let své existence. Oprava bude stát do 600 milionů korun. Výstavní prostory se po rekonstrukci zdvojnásobí.

Moravský Krumlov chce zabránit vývozu Slovanské epopeje do Číny

Moravský Krumlov vyzývá otevřeným dopisem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby zabránil vývozu Slovanské epopeje do Číny. Podle krumlovského starosty Tomáše Třetiny tam hrozí její zničení kvůli špatným podmínkám. Proti podmínkám v Japonsku starosta neprotestuje, ale nelíbí se mu, že musejí plátna vycestovat. V Krumlově bývalo dílo Alfonse Muchy vystavené. Epopej nyní z Prahy zamíří na tři měsíce na výstavu do Japonska, vernisáž v Tokiu je 7. března. Po ní má být v Číně.

Ovčáčka čtveráčka vidělo v kinech víc než 17 tisíc lidí

Satelitní přenos kabaretu zlínského divadla Ovčáček čtveráček vidělo v kinech 17.652 diváků. Divácky úspěšný nekorektní kabaret se trefuje do některých představitelů politické scény a zejména do mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Derniéra se uskutečnila 7. února v pražském Divadle Za plotem, satelity ji přenášely do 70 kin v zemi. Hrubé tržby Ovčáčka čtveráčka v kinech dosáhly na tři a tři čtvrtě milionu korun.

V Praze začíná festival Cirkopolis

V pražském Paláci Akropolis v pondělí začíná čtvrtý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis. Až do soboty představí špičkové evropské soubory. Jako první vystoupí finská skupina Nuua s představením Taival. Vedle ní diváci uvidí například Alexandera Vantournhouta nebo poetické francouzské představení provazochodců Autour du Domaine. Bližší informace jsou na http://www.cirkopolis.cz/?lang=cs www.cirkopolis.cz .

Vsetín zavzpomíná na Jarmilu Šulákovou

Vsetín ve čtvrtek zavzpomíná na svou rodačku, folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou, která v sobotu zemřela ve věku nedožitých 88 let. Vzpomínku na královnu valašského folkloru zprostředkují zástupci hudebních souborů, se kterými Šuláková po celý život spolupracovala, vsetínské osobnosti, zástupci kulturních institucí, města Vsetína a Zlínského kraje. Poslední rozloučení se Šulákovou se uskuteční v pátek v 15:00 v kostele Horního sboru Českobratrské církve evangelické ve Vsetíně.

Nový Jičín si připomíná Laudonovo výročí

Nový Jičín chystá na letošní rok několik akcí, které připomenou osobnost Ernsta Gideona von Laudona. Právě teď uplynulo 300 let od narození slavného vojevůdce, který ve městě v roce 1790 zemřel. První z akcí budou v úterý 14. února malá přehlídka vojensko-historických jednotek členů klubů vojenské historie na Masarykově náměstí a spuštění nové hry v návštěvnickém centru. Sdělila to mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Rakouský generál zemřel v domě číslo 45 na nynějším Masarykově náměstí, dnes se domu říká U Laudona.

Týden módy ukáže vysokou krejčovinu

Pražský týden módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week představí přehlídku vysoké krejčoviny v České republice. V rámci druhého benefičního večera pro Nadaci Terezy Maxové dětem předvede 18. března svou jarní kolekci italský designér Francesco Scognamiglio. Jeho okázalé a nákladné módní kreace nosí také nejpopulárnější osobnosti showbyznysu v čele s Madonnou, Rihannou či Lady Gaga. Festival ukáže i tvorbu osobností současné české oděvní scény, jako jsou Daniela Pešková, Jakub Polanka, Jan Černý, Kateřina Geislerová, Laformela, Tiqe by Petra Balvínová nebo Zuzana Kubíčková. Jarní edice pražského fashion weeku se vrátí do obchodního domu Kotva, kde proběhne od 17. do 24. března.

Skiareály byly opět plné lyžařů

Podmínky k lyžování jsou v českých skiareálech stále výborné, o víkendu opět přilákaly tisíce lyžařů, hlavně do velkých středisek. Svou roli sehrály i jarní prázdniny. V Českém Jiřetíně na Mostecku v neděli dopoledne po nárazu do stromu zemřel padesátiletý lyžař.

Sport

České lyžařky Ester Ledecká a Tereza Kmochová si na mistrovství světa ve Svatém Mořici vybojovaly start ve čtvrtečním obřím slalomu. Ledecká byla v kvalifikaci osmá, Kmochová dvaadvacátá. Do hlavního závodu postoupilo 25 nejlepších žen.

České tenistky zvítězily v utkání 1. kola Fed Cupu nad Španělskem 3:2 a postoupily do semifinále. Za stavu 1:1 po sobotních dvouhrách v neděli v Ostravě nejprve Karolína Plíšková porazila Garbiňe Muguruzaovou hladce 6:2 a 6:2 a rozhodující třetí bod přidala v duelu dvojek Barbora Strýcová po výhře 6:4, 6:4 nad Larou Arruabarrenaovou. V závěrečné čtyřhře debutantka Kateřina Siniaková spolu s Lucií Šafářovou podlehly páru María José Martínezová, Sara Sorribesová 3:6, 6:4 a 7:10. Český tým narazí v semifinále Fed Cupu na Američanky, které zdolaly Německo už po třetí dvouhře. Hrát se bude v dubnu v USA.

Tenista Tomáš Berdych klesl v novém vydání žebříčku ATP o jednu pozici na 13. místo. Díky triumfu v Sofii se před něj dostal Bulhar Grigor Dimitrov. Spolu s Berdychem jsou z Čechů v elitní stovce ještě Jiří Veselý na 53. místě, Adam Pavlásek (80.) a Radek Štěpánek (97.).

Generálním partnerem fotbalistů Sparty se stala sázková společnost Sazka Bet, spadající do portfolia Sazky. Její logo budou mít hráči na dresech.

Počasí

Bude jasno až polojasno, zpočátku ještě místy, postupně už jen ojediněle zataženo. Teploty 2 až 6 stupňů, na horách kolem nuly.

Meteorologové vyhlásili pro Brno smogovou situaci. Platí od pondělního dopoledne. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Smogová situace byla vyhlášena i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.