Denní souhrn zpráv

Spolupracovníci doporučili prezidentu Zemanovi novou kandidaturu

Nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana mu na úterní schůzce doporučili, aby znovu kandidoval. Zeman to řekl v neděli v České televizi. Uvedl také, že jejich stanovisko ovlivní jeho rozhodnutí. V případě, že by prezidentskou funkci obhajoval, chce se obracet na občany. Podporu od politických stran nebo hnutí by bral jako gesto.

Zeman: Sobotka nemá znovuzvolení jisté

Prezident Zeman míní, že znovuzvolení Bohuslava Sobotky předsedou ČSSD nemusí být v tajné volbě na sjezdu tak jasné, jak napovídá vysoký počet nominací z krajských konferencí. Zeman pro Českou televizi řekl, že pouze jihočeská krajská organizace strany hlasovala o nominaci na předsedu tajně a tam ji Sobotka nezískal. ČSSD bude o svém vedení rozhodovat v březnu.

Únik informací z MZV není podle prezidenta nebezpečný

Úniky informací z e-mailů českého ministerstva zahraničí nejsou podle prezidenta Miloše Zemana nebezpečné. Řeči o nich mohou posloužit jako obhajoba pro zvýšení rozpočtu na obranu proti kybernetickým hrozbám. Za útokem mohl být kdokoli. Zeman to řekl v rozhovoru, který v neděli odvysílala Česká televize (ČT). Velmoci ale podle něj nemají o Česko extrémní zájem.

Zaorálek seznámí vládu s vyšetřováním hackerských útoků

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu seznámí ostatní členy vlády s dosavadními poznatky z vyšetřování hackerského útoku na svůj resort. Šéf diplomacie trvá na tom, že při útoku neunikly žádné tajné informace. Útok hackerů na ministerstvo zahraničí oznámil Zaorálek minulé úterý. Útočníci pronikli do e-mailových účtů některých zaměstnanců resortu včetně ministrovy schránky a účtů některých náměstků. Podle expertů musel čin spáchat jiný stát a připomínal útok na internetový sytém Demokratické strany v USA. Z tohoto útoku americké tajné služby obvinily Rusko. Ministerstvo zahraničí sledovalo aktivitu počítačových pirátů ve svém systému od začátku ledna.

ANO v Olomouckém kraji vyzvalo k rezignaci svého hejtmana

Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji vyzval k rezignaci hejtmana Oto Koštu z ANO. Podle zastupitelů se nedokázal ani po několika měsících zorientovat v řízení kraje a neplní hejtmanské povinnosti. Kritizují také, že Košta jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, který je vyšetřován v kauze údajné korupce. Košta rezignovat odmítá, výtky má za bezdůvodné. Rozbořil odmítl, že by dělal Koštovi poradce, pouze mu předával agendu. ANO vede Olomoucký kraj v koalici se sociální demokracií a ODS.

Lidé v Praze protestovali proti Babišovi

Desítky lidí v neděli odpoledne na pražském Klárově protestovaly proti výrokům ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na adresu redaktorů České televize o "zkorumpované pakáži". Protestní petici podepsalo už přes 2600 lidí. Petice Babiše vyzývá, aby svá tvrzení o korupci buď doložil, nebo aby odstoupil.

Izraelským velvyslancem v Praze bude Daniel Meron

Novým izraelským velvyslancem v České republice bude Daniel Meron. V minulosti působil na ambasádách ve Spojených státech, v Norsku a na Kypru. Meron nahradí Garyho Korena, který v Česku působil od roku 2013 a velvyslanectví opustil letos v lednu. Meron už získal od české strany agrément, tedy svolení s vykonáváním diplomatické funkce v Česku. Česko-izraelské vztahy jsou podle politiků velmi dobré, v Evropské unii patří Praha mezi nejbližší spojence Izraele.

EK: ČR musí zlepšit ochranu ovzduší

Třiadvacet z celkového počtu 28 členských zemí Evropské unie a více než 130 evropských měst překračuje mezní hodnoty stanovené pro kvalitu ovzduší. Hlavním zdrojem znečištění je přitom doprava. Vyplývá to z materiálů Evropské komise, které popisují silné a slabé stránky unijní osmadvacítky v oblasti životního prostředí. Také pro Českou republiku je "zlepšení kvality ovzduší v kritických oblastech země," zejména ve městech, jedním z hlavních úkolů k nápravě. Materiál připomíná, že v Česku má ochrana přírody dlouhou tradici, problémem jsou ale konflikty s ostatními odvětvími.

Premiér chce pracovní skupinu k rychlostní železnici

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce vytvořit pracovní skupinu k přípravě vysokorychlostní železnice. Měly by v ní spolupracovat resorty dopravy, místního rozvoje a životního prostředí. Sobotka to řekl po jednání s ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavlem Surým. Kromě vysokorychlostní tratě probírali využití zanedbaných nádraží nebo trať na pražské letiště. Nejblíže k výstavbě jsou vysokorychlostní tratě z Prahy do Německa přes Drážďany a z Prahy do Brna a do Břeclavi. Stavba však přichází v úvahu nejdříve kolem roku 2030.

Zaměstnavatelé chtějí, aby vláda usnadnila nábor Ukrajinců

Zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby řešila nedostatek pracovníků v Česku. Chtějí, aby kabinet umožnil dočasný nábor ukrajinských uchazečů o práci. Informovala o tom Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy. Vládní projekt na legální přijímání Ukrajinců podle nich v praxi nefunguje. Kvóta je vyčerpaná do června a vyřízení pracovní karty pro jednoho uchazeče trvá až šest měsíců. Vláda se má problematikou zabývat ve středu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) loni v květnu upozornil na to, že obsadit statisíce míst Ukrajinci nebude možné. Počet vyřízených pracovních povolení pro rok 2016 tehdy odhadl na 5000.

Lednové intervence dosáhly rekordních 405 miliard Kč

Lednové intervence České národní banky proti posilující koruně byly rekordní a činily bezmála 15 miliard eur (405 miliard korun). Odhaduje to hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. ČNB intervence zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce loňského listopadu intervenovala v objemu zhruba 812 miliard korun. Bankovní rada ČNB jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku.

Vláda projedná investiční pobídku pro společnost Yanfeng

Vláda bude ve středu schvalovat investiční pobídku pro společnost Yanfeng Czechia v maximální výši 185 milionů korun. Firma plánuje investovat 1,85 miliardy korun do rozšíření výroby plastových interiérových dílů pro automobilový průmysl v okresech Louny a Tábor, vytvoří 588 nových pracovních míst. Projekt by měl být dokončen v roce 2019. Vyplývá to z materiálu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ministr Jan Mládek (ČSSD) na konci ledna uvedl, že systém investičních pobídek čekají změny. Měla by se zvýšit finanční podpora investičních projektů s vysokou přidanou hodnotou, zejména technologických center a center strategických služeb.

Mládek: Novela umožní rychlejší přechod k jinému operátorovi

Novela zákona o elektronických komunikacích umožní spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Přechod by nově neměl trvat déle než deset dní. Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu převedli lidé například v roce 2015 v tuzemské mobilní síti více než půl milionu čísel. Dnes je v ČR podle dostupných údajů přes 14 milionů aktivních mobilních čísel, tedy na každého občana připadá více než jedno číslo.

Ministerstvo nenavrhne těžbu uranu na Jihlavsku

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nebude navrhovat těžbu nového ložiska uranu v Česku. Na veřejném projednání surovinové politiky ČR to uvedl náměstek ministra průmyslu Jiří Koliba. Současná vláda schválila na konci roku 2014 zprávu, která řešila dotěžení současného ložiska uranu Rožná u Dolní Rožínky na Žďársku a přípravu případné těžby nového ložiska v Brzkově na Jihlavsku. Proti možné těžbě u Jihlavy dlouhodobě vystupují ekologové i místní občané.

Stavba metra D z Pankráce má začít v roce 2019

První etapa stavby metra D mezi Pankrácí a Novými Dvory by mohla začít v roce 2019 a být dokončena do roku 2023. Praha chce zahájit v září příštího roku geologický průzkum. Řekl to primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Metro D má ulevit přetížené trase C a spojit centrum se sídlišti na jihu města. Podle odhadů vyjde na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče. Nedávno otevřené stanice metra A do Motola vyšly na téměř 20 miliard korun.

NKÚ: Podpora postižených na trhu práce byla malá

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo v letech 2010 až 2015 na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením 22,4 miliardy korun, na volný trh práce jim ale nepomohlo. Nepodařilo se také snížit podíl handicapovaných uchazečů o práci na celkovém počtu nezaměstnaných. Většinu peněz dostali zaměstnavatelé na chráněném trhu práce, u kterých pracuje více než polovina handicapovaných. MPSV ani Úřad práce navíc oblast zaměstnávání handicapovaných dostatečně nekontrolovaly. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu.

Další výskyt ptačí chřipky v Blatenské rybě

V jižních Čechách potvrdili veterináři další nákazu ptačí chřipkou. Je opět v komerčním chovu firmy Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku, v němž je zhruba 20.000 kusů drůbeže. Firma už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 kachen. Firma se kvůli opakovanému výskytu ptačí chřipky rozhodla zlikvidovat celý chov kachen. Po nějakém čase začneme možná od nuly, řekl jednatel firmy. O víkendu potvrdili veterináři ptačí chřipku ještě u volně žijící volavky v Třeboni. Mrtvé ptáky sbírali o víkendu také jihočeští hasiči. Šlo o volavky, kachny a labutě ve Vodňanech, Volyni, Kleci u Jindřichova Hradce i v Táboře. U těch ale není jisté, zda zahynuly kvůli ptačí chřipce.

Tržby obchodníků se loni zvýšily o 5,6 pct.

Tržby v maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 5,6 procenta, rostly ve všech měsících roku. V prosinci, kdy tradičně vrcholí vánoční nákupy, však zvolnily meziroční růst na tři procenta po listopadových 7,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v posledním měsíci roku zvýšily o 5,5 procenta, vyšší růst zaznamenaly opravy aut. Podle analytiků za pomalejším růstem maloobchodních tržeb v prosinci je uzavření velkých obchodů o vánočních svátcích a slabší vánoční nákupy.

Kroměříž dostala nabídku na spolupráci s čínským městem Chuang-šan

Kroměříž dostala nabídku na navázání partnerské spolupráce s čínským městem Chuang-šan. Kroměřížská radnice se ale k uzavření partnerské smlouvy nyní nechystá. Uvedl to starosta Jaroslav Němec (ANO). Kroměříž má šest partnerských měst, všechna v Evropě. Primátor Chuang-šanu Čcheng Chua-žung vyjádřil eminentní zájem na nalezení partnerského města v Česku kvůli spolupráci v obchodu, kultuře a cestovním ruchu.

Lidé nejlépe hodnotí radnice, prezident si pohoršil

Češi v loňském roce nejvíce ocenili práci obecních a městských úřadů. Na dalších místech skončily možnosti seberealizace a kvalita zdravotní péče. S prací prezidenta jsou lidé poměrně spokojeni, proti předchozímu roku ji ale hodnotí hůře. Méně spokojeni jsou i s prací premiéra, vlády a Parlamentu, které se na pomyslném žebříčku 26 hodnocených oblastí umístily v druhé desítce. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. V porovnání s předchozími průzkumy se zlepšilo hodnocení bezpečnosti občanů. Od roku 2012 se také zlepšuje názor lidí na podnikatelskou oblast a její poctivost.

Německá policie zatkla exsenátora Nováka

Německá policie zatkla bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka. Novák je jedním z 24 obviněných v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, která se týká dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policisté mu dosud obvinění nepředali, protože byl v době loňské razie v zahraničí. Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy korun.

V kauze jízdenek pro DPP policisté navrhli žalobu

Policie navrhla podání obžaloby v kauze poškozeného pražského dopravního podniku. Případ se týká 18 obviněných, mezi nimiž je i lobbista Ivo Rittig. Kauza souvisí se zakázkami na tisk jízdenek, prodej jízdních dokladů, projekt tzv. elektronické jízdenky a dále také s legalizací výnosů z trestné činnosti. Dopravní podnik uzavřel nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala firma Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Neograph firmě podle vyšetřovatelů odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Nadační fond proti korupci v minulosti uvedl, že konečným příjemcem těchto peněz byl pravděpodobně Rittig.

Školákům začínají jarní prázdniny

Žákům základních a středních škol v pondělí začínají jarní prázdniny. Jako první si týden volna užijí školáci z okresů Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov a Frýdek-Místek. V hlavním městě se první prázdninový turnus týká škol v obvodech Praha 6 až 10. Postupně přijde řada na další regiony. Celý cyklus jarních prázdnin letos potrvá do 19. března.

Anděl Páně 2 je finančně nejúspěšnějším českým filmem

Pohádka Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha vydělala na tržbách 127,1 milionu korun, a po deseti týdnech v distribuci se tak stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem promítaným v českých kinech. Vyplývá to ze statistik Unie filmových distributorů (UFD). Dosud nejvíce za český film v kinech diváci utratili za Vratné lahve.

V úterý proběhne derniéra kabaretu Ovčáček čtveráček

Zlínské divadlo uvádí v pondělí a v úterý v Praze derniéru svého představení Ovčáček čtveráček, které reaguje na události v české politice na sklonku roku 2016. Úterní divadelní představení se bude v přímém přenosu promítat v sedmi desítkách kin. Nejvíce projekcí, pět, je zatím naplánováno ve Zlíně. Divadelníci touto inscenací reagovali na události kolem udělování státních vyznamenání, ve hře se kromě prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka objevuje i dalajlama, Jiří Brady, několik politiků i zpěvák Daniel Hůlka. Na derniéru přijde ministr kultury Daniel Herman. Divadlo opakovaně zvalo také Jiřího Ovčáčka, ten se však omluvil.

Zemřel překladatel Dušan Karpatský

Ve věku 81 let zemřel v Praze 31. ledna překladatel z chorvatštiny a srbštiny Dušan Karpatský. Uvedla to předsedkyně Obce překladatelů Hana Linhartová. Poslední rozloučení s ním se koná ve čtvrtek 9. února v 11:00 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanech. Obec překladatelů svému místopředsedovi Karpatskému loni na podzim udělila zvláštní cenu, když byl při předávání Ceny Josefa Jungmanna uveden do Síně slávy českého překladu.

Ski areály v Česku byly o víkendu plné

České hory lákaly o víkendu lyžaře navzdory oblevě, mlze a dešti. Ve velkých areálech lyžovaly tisícovky lidí a návštěvnost si chválili i provozovatelé menších středisek. Vlekařům pomohly i pololetní školní prázdniny a navazující jarní volno v některých regionech. V dalších dnech se podle meteorologů opět ochladí.

Sport

Čeští tenisté prohráli v utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru v Austrálii 1:4. Za již rozhodnutého stavu se v nedělní dvouhře postaral o snížení Jiří Veselý, který v Melbourne porazil Sama Grotha 3:6, 7:5 a 6:3. V závěrečném duelu pak Jan Šátral podlehl Jordanu Thompsonovi 6:7 a 2:6. V září tak Čechy čeká baráž o udržení ve Světové skupině.

Běžci na lyžích Antoš, Rypl, Pšenička a Gräf získali na univerziádě bronz ve štafetě. Česká výprava v Almaty má sedm medailí, curleři skončili čtvrtí.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, zpočátku místy s mlhami. Teploty 0 až +4 stupně Celsia, na horách kolem mínus dvou.