Denní souhrn zpráv

Bezpečnostní rada má probrat migraci

Bezpečnostní rada státu se dnes sejde kvůli tomu, aby se zabývala stavem migrace, kybernetickou bezpečností či prevencí kriminality. Původně měla projednat také kritizovanou reformu policie, proti níž se postavilo zejména ANO. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) to rada na programu mít nebude. Prezident Miloš Zeman proto už minulý týden svou účast na jednání rady zrušil. O policejní reformě ve středu jedná vláda. V rámci reformy vznikne 1. srpna Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž šéfem se stane Michal Mazánek. Pod novou policejní složku budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar.

Vláda jednala o zdanění v rámci církevních restitucí

Vláda ve středu jednala o návrhu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly o zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí a také příspěvků na činnost církví. Kabinet však k návrhu nepřijal žádné stanovisko. Pro zdanění se už vyjádřil před jednáním vyjádřil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předlohu pokládá za snahu svého stranického kolegy sbírat volební body. Upozornil na značné riziko, že by návrh neuspěl před Ústavním soudem. Podle zákona o majetkovém vyrovnání církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nevydané nemovitosti mají během 30 let získat finanční náhradu 59 miliard korun, navyšovaných o inflaci. Zároveň se během 17 let snižuje až na nulu státní příspěvek na podporu činnosti církví. Letos jde o zhruba 1,37 miliardy korun.

Kraje zhodnotí, zda církve stahují majetkové žaloby

Kraje v září vyhodnotí, zda katolická církev začala stahovat žaloby s majetkovými nároky na kraje, jak se na tom dohodla počátkem července Česká biskupská konference. A pak rozhodnou o dalším postupu. Asociace krajů žádá, aby stejně církev jednala i u obdobných žalob na obce a města. Hejtmani o tom informovali vládu na středečním společném zasedání s ministry. Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) je na kraje podáno celkem 116 žalob. Čeští biskupové se jednání s obcemi nebrání. Převod historicky církevního majetku na obce je ale odlišný od převodu majetku na kraje, sdělil generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub. Podle opakovaného vyjádření ČBK byla většina převodů na obce v rozporu se zákonem.

Vysoké školy dostanou požadovaných 260 milionů

V září by vysoké školy měly dostat požadovaných 260 milionů korun. Ministryně školství Kateřina Valachová před středečním jednáním kabinetu řekla, že se na tom dohodla s šéfem financí Andrejem Babišem (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý oznámil, že od září mohou s růstem mezd počítat učitelé v regionálním školství. Přidáno dostanou i nepedagogičtí pracovníci. Ministr Babiš plánuje potřebných zhruba 2,5 miliardy korun na platy ve školství získat z úspory částky na obsluhu státního dluhu. Náklady od 1. září by činily 1,8 miliardy pro učitele a asi 270 milionů pro nepedagogické pracovníky. Aby se peníze dostaly včas do škol, musí podle ní kabinet rozhodnout nejpozději do 24. srpna.

Ministerstvo zahraničí chce podpořit ekonomické vztahy

Ministerstvo zahraničí v průběhu letošního roku vyšle na česká zastupitelství dvanáct nových pracovníků, jejichž úkolem je podpořit ekonomické vztahy. Noví ekonomičtí diplomaté posílí zastupitelské úřady na Filipínách, v Německu, Japonsku nebo v Indii, ČTK to řekl náměstek ministerstva Martin Tlapa. Snaha podpořit příležitosti pro české firmy se projevuje i v navazování diplomatických vztahů se zeměmi, kde dosud Česko své zastoupení nemělo.

Česko požádá o evropskou podporu pro horníky propuštěné z OKD

Česko se chystá v srpnu podat žádost Evropské komisi o peníze z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) na pomoc propouštěným z OKD. Podle "pesimistické varianty", kdy by o práci přišlo v brzké době 8000 lidí, by ČR chtěla získat zhruba 189 milionů korun. Při uzavření Paskova a propuštění asi 1800 osob by to bylo přes 48 milionů. O návrhu bude ve středu jednat vláda.

Průměrná sazba hypoték v červnu rekordně klesla

Průměrná úroková sazba hypoték se v Česku v červnu dále propadla na dosavadní minimum 1,87 procenta. V květnu činila 1,89 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace. Počet sjednaných hypotečních úvěrů v červnu znovu stoupl, a to na 12.324. Také objem hypoték byl rekordní, když v červnu dosáhl 23,78 miliardy korun.

Firma ČEZ požádala o proces EIA pro nové bloky v Dukovanech

Společnost ČEZ požádala ministerstvo životního prostředí (MŽP) o posouzení vlivů případné výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí. Firma předala ministerstvu dokumenty potřebné pro spuštění procesu EIA. Začala tak naplňovat Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky pro dlouhodobé zajištění energetické soběstačnosti České republiky. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Pražskému letišti za první pololetí přibylo 355.000 cestujících

Pražské letiště za první pololetí letošního roku odbavilo bezmála 5,6 milionu cestujících. Meziročně je to o 355.000 osob více. Největší nárůst zaznamenalo letiště na evropských linkách a trasách na Blízký východ. Za růstem stojí zavádění nových linek i navyšování kapacity v nynějších linkách. Informovalo o tom Letiště Václava Havla. Mezi země s největším růstem počtu cestujících patří Velká Británie, Nizozemsko, Španělsko, Francie a Izrael. Růstový trend by se mohl udržet i ve druhé polovině roku. Celkem letiště očekává ve srovnání s loňskem zhruba šestiprocentní růst počtu přepravených cestujících.

Zbrojař: Do Vrbětic jsme výbušniny nevozili

Zbrojař Jaroslav Strnad u zlínského krajského soudu odmítl, že by jeho firma Excalibur Army dovezla do skladu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zakázaný materiál. Podle obžaloby dovezla zakázané miny. Obžalobě spolu s Excalibur Army čelí i společnost Real Trade Praha a pět lidí s firmami spojených. Obviněným hrozí až 12 let, firmám i zrušení. Vinu popírají.

Ústavní soud zrušil znevýhodnění důchodců s vyššími příjmy

Ústavní soud zrušil část zákona o daních z příjmu. Zdanění penzí pracujícím důchodcům s dalšími příjmy přesahujícími 840.000 korun ročně bylo protiústavní. Případem se soud zabýval na základě návrhu skupiny 17 senátorů, podle kterých byl zákon v rozporu se zásadou rovnosti a zákazem diskriminace. Nález Ústavního soudu se v praxi dotkne minima lidí, odhadem zhruba dvou tisíc. Zdanění dopadalo jen na ty penzisty, kteří mají dobré příjmy nad rámec důchodu, například ze závislé činnosti, podnikání či pronájmu. Drtivá většina důchodů se nedaní.

Soud uložil Američanovi Dahlgrenovi doživotní trest

Američan Kevin Dahlgren byl odsouzen na doživotí. Rozhodl tak Krajský soud v Brně. Trest si Dahlgren odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Zároveň soud rozhodl také o zabezpečovací detenci. Ta se však podle dřívějšího vyjádření obhajoby týká až období po případném odpykání trestu odnětí svobody. Čtyřiadvacetiletý Dahlgren podle soudce Michala Zámečníka jednal na základě předchozího uvážení. Mimořádně brutálním způsobem v roce 2013 zabil čtyři členy rodiny, která ho přátelsky přijala. Advokát se jménem Dahlgrena na místě odvolal proti rozhodnutí o vině a trestu. Rozsudek tak není pravomocný.

Odvolací soud zrušil vyhoštění Ševcova

Odvolací Vrchní soud v Praze zrušil trest vyhoštění pro ruského studenta Igora Ševcova, který držel hlídku při sprejování nápisů na zeď ruzyňské věznice. Namísto toho mladíkovi uložil tříletý zákaz účasti na anarchistických demonstracích. Verdikt je pravomocný. Ševcov, který byl původně obžalovaný i z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), vinu odmítá. Akci u věznice si prý pouze natáčel. Odvolací senát se ztotožnil s názorem pražského městského soudu, že se Ševcov dopustil pomoci k poškození cizí věci. Dvouletý trest vyhoštění ale soudci označili za příliš přísný.

Policie v Ostravě zastřelila dlužníka, který střílel na exekutora

Šedesátiletý muž ve středu ráno v Ostravě postřelil nelegálně drženou útočnou puškou exekutora a úřednici, která jej jako nezúčastněná osoba doprovázela. Ještě před střelbou přivolal policisty. Ti střelbu opětovali a útočníka zastřelili. Oba postřelení jsou mimo ohrožení života. Policisté pátrají po dalším muži, který byl v domě a z místa utekl. Prezidentka Exekutorské komory České republiky Pavla Fučíková uvedla, že případ vyvolává u exekutorů obavy o bezpečnost.

Policie odhalila laboratoř, kde se vyráběl amfetamin

České a švédské protidrogové policejní týmy zatkly sedm lidí kvůli rozsáhlé výrobě amfetaminu. V Česku byla odhalena první laboratoř, která sloužila k výrobě této drogy. Podle znalců se v ní vyrobilo nejméně 3,5 tuny amfetaminu, jehož prodej by ve Švédsku vynesl téměř jednu miliardu korun. Uvedl to ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Sedmi obviněným hrozí deset až 18 let vězení. Čtyři lidé byli zadrženi v Česku na území Prahy a Libereckého kraje. Další tři lidé byli zadrženi ve Švédsku, kde působil i hlavní organizátor trestné činnosti. Všichni budou vydáni k trestnímu stíhání do České republiky.

Policie na Příbramsku zadržela výrobce pervitinu

Policisté zadrželi při akci s krycím názvem Balvan dva muže, kteří podle nich na Příbramsku vyráběli pervitin. Za 1,5 roku uvařili několik kilogramů drogy v hodnotě zhruba 19 milionů korun. Pervitin převáželi ve falešné sanitce, aby se vyhnuli policejním kontrolám. Oběma mužům hrozí až 12 let vězení, řekla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Policisté podezřelé sledovali několik měsíců. Kromě kompletní varny a chemikálií u nich zajistili i půl kilogramu pervitinu, pět střelných zbraní, z toho tři nelegálně držené včetně samopalu s tlumičem i optikou, a dále 500 kusů střeliva.

Veterán Boček se znovu proletí ve stíhačce

Válečný veterán Emil Boček, jeden z posledních žijících československých letců bojujících za druhé světové války v RAF, se znovu proletí v legendární stíhačce Spitfire. Přání ji znovu řídit vyslovil třiadevadesátiletý veterán před rokem. Vzlétnout opět ve stroji, který pomohl spojencům vybojovat vzdušnou nadvládu nad Němci, mu umožní armáda a Česká mincovna, která let v dvoumístné stíhačce v Anglii zaplatí.

V Praze proběhne premiéra filmu Jana Hřebejka Učitelka

V pražském kině Lucerna se ve středu uskuteční premiéra k distribuci filmu režiséra Jana Hřebejka Učitelka. V delegaci budou režisér Hřebejk, scenárista Petr Jarchovský, herci Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Martin Havelka, Peter Bebjak a další. Po světové premiéře 4. července v hlavní soutěži na 51. filmovém festivalu Karlovy Vary, do tuzemských kin česko-slovenský snímek dorazí 21. července.

Kohoutova kniha Jolana a kouzelník vyšla poprvé oficiálně v Česku

Kniha spisovatele a dramatika Pavla Kohouta Jolana a kouzelník se po několika desetiletích dočkala oficiálního českého vydání. Vyprávění o osmileté Jolaně provázené fotografiemi Oldřicha Škáchy dosud znali čtenáři jen z německého překladu nebo samizdatu. Autor v úterý v Sázavě na Benešovsku, kde se příběh odehrává, spojil křest knihy s oslavou svých 88. narozenin. Kromě skutečné Jolany a dalších členů Kohoutovy rodiny mu pogratuloval například spisovatel Michal Viewegh nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který mu jako dárek přinesl svatováclavský zlatý dukát.

Památkáři ruskému kolu na Smíchově kladné stanovisko nedají

Pražští památkáři ruskému kolu vysokému 60 metrů na vltavském návřeží kladné stanovisko nedají. Jejich povolení je k umístění takové stavby v památkové rezervaci UNESCO nutné. Sdělil to ředitel odboru památkové péče Jiří Skalický. Kromě památkářů s ním ale nesouhlasí také někteří místní a vedení hlavního města. Proti vybudování vyhlídkového kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje jej za zbytečné, podle ní má Praha jiná atraktivní lákadla pro turisty. Nesouhlasí ani část místních obyvatel, která využívá nedaleké hřiště a obává se jeho ohrožení. Proti jsou i opoziční zastupitelé.

V Holašovicích se představí přes 200 řemeslníků

Více než 200 řemeslníků se představí na Selských slavnostech v Holašovicích na Českobudějovicku. Od pátku do neděle tak lidé budou moci vidět práci košíkářů, švadlen, dráteníků, truhlářů, kamnářů nebo nožířů. Náves v Holašovicích, která patří na seznam kulturního dědictví UNESCO, se na tři dny promění ve staročeský jarmark s kulturním programem. Podrobný program je na webu http://www.holasovice.eu.

Prohlídku dvorské zoo oživí Africký festival

Vystoupení hudebníků a tanečníků ze Zimbabwe, bubeníků z Konga a Angoly nebo zpěváků a tanečníků z Gambie nabídne návštěvníkům Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku Festival Africa Live. Uskuteční se od 23. do 31. července v areálu zahrady. Součástí festivalu budou projekce snímků s africkou tematikou, večerní program doplní ohnivá show a vystoupení skupiny Sahar. Připravené jsou přednášky, například se spisovatelkou Zuzanou Beranovou, a soutěže pro děti Dvorská zoo, kterou vlastní hradecký kraj, je známá především chovem afrických kopytníků. Od roku 1989 je pro návštěvníky také otevřen areál safari.

Český hráč se probojoval do finále Světové série v pokeru

Český hráč Vojtěch Růžička se probojoval do finále Světové série v pokeru (WSOP), což je nejprestižnější turnaj v této karetní hře. Ve finále v Las Vegas na přelomu října a listopadu bude hrát proti osmi soupeřům o hlavní cenu osmi milionů dolarů (196 milionů Kč). Už jen samotnou účastí ve finále si vydělal milion dolarů (24,5 milionu Kč). Letošní WSOP začala 9. července a zapojilo se do ní 6737 hráčů ze 79 zemí, počet účastníků tak byl pátý nejvyšší v historii. Liberecký hráč Růžička prošel do finále jako šestý v pořadí. Získal 27 milionů žetonů, s nimiž půjde k závěrečnému stolu.

Sport

Český tenista Adam Pavlásek porazil v Kitzbühelu Španěla Marcela Granollerse 6:2, 6:4 a poprvé v kariéře si na okruhu ATP zahraje čtvrtfinále.

Česká tenistka Kristýna Plíšková se s turnajem ve Stanfordu rozloučila už v prvním kole. Magdě Linetteové z Polska podlehla 6:2, 2:6, 5:7 a na okruhu WTA nezvládla úvodní zápas nebo kvalifikaci už podeváté v řadě.

Fotbalisté Viktorie Plzeň se dozví jméno soupeře pro třetí předkolo Ligy mistrů. Nastoupí proti vítězi duelu mezi Dudelange a Karabachem, který si do dnešní odvety druhého předkola na hřišti lucemburského celku přinese nadějný náskok 2:0.

Počasí

Jasno až polojasno, teploty 28 až 31 st. C.