Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Po brexitu hrozí vlna separatismu, EU jí musí čelit

Po odchodu Británie z Evropské unie hrozí vytvoření vlny separatismu, kterému se musí společenství postavit. V rozhovoru pro rakouský deník Der Standard to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Zdůraznil přitom, že EU považuje za pojistku proti opakování hrůz, k nimž došlo ve 20. století. "Evropa je i pro Čechy nejlepší garance stability a míru. Musí ale být akceschopnější, flexibilnější a méně byrokratická," řekl Sobotka. Pokud si chce Evropa zachovat svůj význam, neměla by se podle něj začít štěpit a tím se sama oslabovat. Brexit neznamená konec světa ani EU, uvedl premiér.

V4 v Praze: Brexit nezastaví vývoj EU

Odchod Británie nezastaví vývoj Evropské unie. Po jednání ministrů zahraničí V4 se šéfy francouzské a německé diplomacie v Praze to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Špatnou odpovědí na situaci po britském referendu o vystoupení z unie by podle něj byla překotná integrace i předstírání, že se nic nestalo. Ministři se podle Zaorálka shodli, že řešení důsledků referenda musejí evropské země hledat společně. Klíčovou otázkou je vytvoření nového vztahu s Británií. Druhou klíčovou oblastí je budoucnost zbývajících států v EU. Unie by se měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na život lidí, dodal Zaorálek.

Vláda schválila zřízení pracovní skupiny k brexitu

Vláda schválila zřízení pracovní skupiny, která připraví pozici a priority ČR pro vyjednávání s Velkou Británií o jejím vystoupení z EU. Na twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér se v nejbližších dnech zúčastní evropského summitu k výsledkům čtvrtečního referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit EU.

Zdravotním sestrám bude stačit střední škola a rok dalšího studia

Zdravotní sestry by měly mít plné kompetence už po čtyřech letech střední školy a roku vyšší odborné školy. Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky schválila změnu zákona, která zjednoduší vzdělávání sester. Model 4+1 má nahradit systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Povinnost zdravotních sester mít vysokou školu ruší novela zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, kterou nyní posoudí Sněmovna. Cílem kabinetu je dostat sestry rychle do praxe a získat jich víc pro lůžková oddělení nemocnic.

Do sportu půjde příští rok víc peněz

Příští rok vzrostou výdaje státu, obcí a krajů na sport z letošních 3,7 miliardy korun na šest miliard korun. Vláda přijala koncepci rozvoje sportu do roku 2025, která počítá s postupným navyšováním financí a větším zapojením dětí do sportu. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka. Zvýšením výdajů veřejných rozpočtů na sport by chtěla vláda snížit náklady na sportování z rodinných rozpočtů, aby mohlo sportovat co nejvíce dětí. Do roku 2020 by na sport měly směřovat všechny výnosy z loterií a hazardu. Cílem je dosáhnout toho, aby výdaje na sport činily do roku 2020 jedno procento ze státního rozpočtu. Loni to byly 0,3 procenta.

ČR poskytne Sýrii 195 milionů korun na obnovu země

Česko poskytne Sýrii do roku 2019 celkem 195 milionů korun na humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc. Plán pomoci schválila vláda, informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pomoc by se měla zaměřit mimo jiné na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení. ČR poskytuje v souvislosti s konfliktem v Sýrii průběžně peníze na humanitární pomoc. Podle ministerstva zahraničí jsou však tyto prostředky nedostatečné. Proto navrhlo uvolnění dalších financí, které mají zmírnit důsledky mnohaletého konfliktu a zmírnit migrační vlnu.

Chovanec předložil ministrům zprávu o reorganizaci policie

Ministr vnitra Milan Chovanec předložil na pondělním jednání vlády zprávu o reorganizaci policie. Jeho stranický kolega a šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček na schůzi vlády ocenil, že debata kolem změn ve sboru se dostává do věcné roviny. ANO, které má vůči reorganizaci vážné výhrady, by bylo raději, kdyby se postup změn zvolnil. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Při projednávání byli přítomni i policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Poslanci nyní uvažují o zřízení vyšetřovací komise k reorganizaci.

Policejní prezident se údajně pokusil získat informace ze závažných kauz

Vysocí důstojníci policejního prezidia včetně prezidenta Tomáše Tuhého se podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pokusili zjistit informace z vyšetřování závažných kauz ve třech případech. Podezřívají je z toho státní zástupci a policisté z protimafiánského útvaru. Přímý důkaz, který by ukazoval na Tuhého, ale nemají. V pondělním vydání o tom informuje týdeník Respekt.

Majetková přiznání zatím podala zhruba třetina poslanců

Majetková přiznání za loňský zatím podala zatím zhruba třetina poslanců. V registru dolní komory byla v pondělí dopoledne oznámení sedmi desítek poslanců. Ostatní mají čas na odeslání formulářů podle zákona do čtvrtka. Poslanci a další funkcionáři musejí podávat majetkové přiznání za předchozí rok vždy do konce června. Členové sněmovního výboru kontrolují přiznání jen po formální stránce. Nezkoumají, zda je politici sepsali pravdivě. Kvůli nedodanému nebo špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám zákonodárce postihnout nemůže. Případný postih od úřadu může dosáhnout až 50.000 korun.

Nová Alternativa pro ČR 2017 má vedení

Sociolog Petr Hampl byl na ustavujícím sněmu v Praze zvolen předsedou nově vzniklé strany nazvané Alternativa pro Českou republiku 2017. Prvním místopředsedou se stal publicista Petr Štěpánek. Strana, která se zrodila v okruhu některých členů bývalého Bloku proti islámu, o tom informovala v tiskové zprávě.

V čele akreditačního úřadu bude Labík

Vláda jmenovala dosavadního předsedu Kontrolní rady Grantové agentury Stanislava Labíka do čela nového akreditačního orgánu pro vysoké školy. Současně jmenovala i další členy Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Na rozdíl od končící Akreditační komise bude mít národní úřad rozhodovací pravomoc, nebude jen dávat doporučení ministerstvu školství. Fungovat začne úřad od září, řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V souvislosti s ukončením práce Akreditační komise poděkovala její předsedkyni Vladimíře Dvořákové.

Dům v Nedvědicích byl plný nebezpečných chemikálií

V rodinném domě v Nedvědici na Brněnsku bylo přes deset tun chemikálií včetně obalů. Původní předpoklad byl tři tuny. Hasiči je začali likvidovat v pátek po úmrtí obyvatele domu, jenž je shromažďoval. Odvoz chemikálií by měl skončit v pondělí dopoledne, řekl velitel hasičů Jiří Pelikán. Chemikálie představovaly nebezpečí, především pokud by se dostaly do kontaktu s jinými látkami nebo jen se vzduchem či vodou a reagovaly.

Ztohoven rozstříhali Zemanovu standartu na tisíc kousků

Členové skupiny Ztohoven rozstříhali prezidentskou standartu, která se údajně ztratila při akci červených trenýrek, na 1152 kousků. Ty podle členů skupiny dostane stejný počet náhodně vybraných lidí v Česku poštou. Píše o tom server Aktuálně.cz. Skupina Ztohoven vyvěsila červené trenýrky na Pražském hradě místo prezidentské standarty loni na podzim, o standartě tvrdila, že uletěla. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček rozstříhání standarty ostře odsoudil. Případem červených trenýrek se začne ve středu zabývat soud. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Vítkovice se loni propadly do ztráty 82 milionů Kč

Strojírenské Vítkovice se v loňském roce dostaly do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidační celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun. Vítkovice ale loni celkem o 621 milionů korun zvýšily rezervy a opravné položky a měly provozní zisk. Hospodářské výsledky v pondělí schválila valná hromada mateřské společnosti Vítkovice, a. s. Akcionáři rovněž schválili podmínky, za nichž si skupina bude moci vzít od čtyř bank syndikovaný úvěr ve výši 6,837 miliardy korun.

Veřejnost si připomněla Miladu Horákovou

U symbolického hrobu Milady Horákové na vyšehradském hřbitově si v neděli lidé připomněli statečnost této české političky a jediné ženy, kterou komunisté popravili při politických procesech v 50. letech. Světlo na památku Milady Horákové i všech dalších obětí komunistického režimu mohou přijít lidé zapálit i v pondělí večer na pražskou Kampu. 27. červen se v posledních letech připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

V Hradci Králové proběhl divadelní festival

V Hradci Králové v neděli večer skončil desetidenní mezinárodní festival Divadlo evropských regionů. Na různých místech ve městě nabídl několik stovek představení, která přilákala desítky tisíc návštěvníků. Uvedla to Martina Erbsová z organizace kontrapunkt, která pořádá festivalový Open Air Program.

Nový festival pantomimy ocenil Kyliána a Hybnera

V pražské La Fabrice začal v neděli večer Mezinárodní festival nonverbálního divadla, který tu potrvá do 3. července. Zahajovací večer byl spojen s projekcí filmů choreografa světové pověsti Jiřího Kyliána. Ministr kultury Daniel Herman mu předal cenu Silence Speaks Louder (Ticho mluví hlasitěji). Dalším jejím držitelem se stal in memoriam mim a pedagog Boris Hybner. Cenu za přínos nonverbálnímu divadlu předával herec a mim Boleslav Polívka. Přehlídka nonverbálního divadla představí tvorbu pěti zahraničních souborů většinou ověnčených mezinárodními cenami se stovkami repríz po celém světě.

Festival ve Strážnici navštívil rekordní počet lidí

Na Mezinárodní folklorní festival (MFF) ve Strážnici na Hodonínsku přišlo i přes páteční a sobotní tropická vedra přes 25.000 návštěvníků. Cenu MFF Strážnice 2016 si letos odnesl Tomáš Novotný, který byl autorem i dramaturgem pořadu Hebrejské písně a klezmerová hudba, uvedl za pořádající Národní ústav lidové kultury Zdeněk Bobčík.

Concentus Moraviae vyvrcholí premiérou nového orchestru

Na závěrečném koncertu festivalu Concentus Moraviae, který proběhne 28. června na zámku v Moravském Krumlově, vystoupí v premiéře nově založený Komorní orchestr České filharmonie (ČF). Těleso, v němž účinkují přední hráči ČF, založil ředitel ČF David Mareček. Krumlovský koncert se uskuteční pod vedením houslisty a koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka. Letošní ročník Concentus Moraviae nabídl 35 koncertů v historických prostorách i modernějších sálech 21 měst jižní Moravy, Vysočiny a Dolního Rakouska. Celkem více než 10.000 diváků vidělo 22 kvartetních souborů, včetně sedmi zahraničních, které vzdaly v čele s rezidenčním Pavel Haas Quartet.

Hřebejk začal natáčet trilogii Zahradnictví

Režisér Jan Hřebejk začal natáčet výpravnou filmovou trilogii Zahradnictví. Rodinná sága vyprávěná ve třech samostatných filmech časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky a vychází ze života rodiny scénáristy Petra Jarchovského. Premiéry všech tří filmů by se měly uskutečnit v roce 2017. Hlavní ženské postavy ztvární Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová. Jedna ze sester je manželkou Jindřicha, postavy, kterou nezapomenutelným způsobem v Pelíškách ztvárnil Jiří Kodet. V Zahradnictví bude Jindřicha hrát Martin Finger. Rozsahem na tuzemské poměry nevídaný projekt s rozpočtem 120 milionů korun produkuje Viktor Tauš ze společnosti Fog’n’Desire Films.

Samice nosorožce ze Dvora Králové se vydala do Afriky

Samice vzácného nosorožce dvourohého Eliška ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové v neděli ráno vyrazila na cestu do tanzanského národního parku Mkomazi. Uvedl to vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal. Dvorská zoo tři nosorožce do Tanzanie poslala již v roce 2009, následně tam zplodili dva potomky. Cílem přesunu je posílit populaci nosorožců v Tanzanii, kde ji pytláci v minulosti téměř vybili.

Sever Čech potrápily bouřky

Silné bouřky provázené nárazovým větrem připravily na severu Čech stovky domácností o elektřinu. V Ústeckém kraji řešili energetici od sobotního večera tři poruchy na vysokém napětí, v sousedním Libereckém kraji dvě. Další poruchy byly hlášeny na nízkém napětí. Všechny dodávky se během dneška podařilo obnovit, sdělila ČTK mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Sport

Další působení trenéra Pavla Vrby u české fotbalové reprezentace je nejisté. Kouč národního týmu jedná s ruskou Machačkalou, která chce využít výstupní klauzuli ve Vrbově smlouvě. V tiskové zprávě o tom informovala Fotbalová asociace ČR. Vrba je u národního týmu od prosince 2013, kdy přišel z Plzně. S reprezentací vyhrál kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy, tam však ve třech zápasech získal jediný bod za remízu s Chorvatskem a jeho výběr nepostoupil do play off.

Tenistka Petra Kvitová se krátce před startem oblíbeného Wimbledonu vrátila do první desítky světového žebříčku. Tomáš Berdych je devátý.

Po sobotním finále v Eastbourne zahájí Karolína Plíšková tenisový grandslam Wimbledon hned v první hrací den. V Londýně se v pondělí představí ještě tři další čeští zástupci, hrát budou i Lukáš Rosol, Denisa Allertová a Lucie Šafářová.

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro budou českou silniční cyklistiku reprezentovat Jan Bárta, Leopold König, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč. Pozice lídra týmu připadne Königovi. Nominace byla oznámena bezprostředně po skončení národního šampionátu v Kyjově.

Až ve třiceti letech získal první domácí titul mezi seniory cyklista Roman Kreuziger. Přestože dlouhodobě patří mezi nejužší českou špičku, musel si na něj počkat až do Kyjova. Triumf byl však o to větší, že za sebou nechal i slovenskou superhvězdu Petera Sagana.

Rekordních 52 českých atletů pojede na ME v Amsterdamu (6.-10. července). V nominaci je 32 mužů a 20 žen. Kvůli zranění chybí sedmibojařka Klučinová.

Draci Brno potvrdili roli favoritů a v domácím prostředí vyhráli baseballový Pohár federace. Ve finálovém duelu porazili švédský celek Sölvesborg Firehawks 7:0. Tímto výsledkem vybojovali postup do příštího ročníku druhého nejvyššího evropského Poháru CEB, kde bude mít český baseball dvě místa. Jedno má po sestupu Kotlářky z prestižního Poháru mistrů.

Čeští basketbalisté v přípravném utkání před olympijskou kvalifikací prohráli v Chorvatsku 69:90. V oslabené sestavě se jim nedařilo zastavit hvězdy soupeře. Příjemným překvapením byl výkon reprezentačního novice Tomáše Kyzlinka, který dal 18 bodů a byl nejlepším střelcem utkání. Výrazně tak zabojoval o konečnou nominaci.

České basketbalisty čeká tento týden závěrečná fáze přípravy na kvalifikaci na olympijské hry. Před sobotním odjezdem do Bělehradu, kde se turnaj uskuteční, se ještě třikrát představí fanouškům v Praze. Kromě dvou zápasů s Tuniskem a Mexikem na Královce rovněž v úterý zavítají na Náměstí Republiky, kde proběhne i autogramiáda.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, s přeháňkami nebo občasným déštěm. Teploty 20 až 24 °C. Vát bude mírný severozápadní až západní vítr.