Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident zahajuje návštěvu Libereckého kraje

Prezident Miloš Zeman dopoledne zahájil oficiální třídenní návštěvu Libereckého kraje. Letos do kraje přijíždí už podruhé, na začátku ledna se v Liberci zúčastnil slavnostního otevření hospice. Tentokrát se prezident v Libereckém kraji setká nejen s místními politiky, zavítá i na technickou univerzitu a ve čtvrtek a v pátek zamíří hlavně na Semilsko.Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) při setkání věnoval prezidentovi znehodnocený samopal. Šlo o soukromý dar. O střelné zbrani prezident hovořil na konci ledna v Tišnově jako o nedemokratickém způsobu odvolání premiéra. Zeman konkrétně zmínil kalašnikov.

Zeman: Organizátor šikany Na Třebešíně patří do výchovného ústavu

Podmíněné vyloučení pro hlavního organizátora šikany ve Střední průmyslové škole Na Třebešíně v Praze nepovažuje prezident Miloš Zeman za dostatečný trest. Podle něj patří do výchovného ústavu. Vina je podle něj v tomto případě také na straně ředitele a vedení školy. Prezident to uvedl při dnešní návštěvě Liberce. Žáci několik měsíců šikanovali pětapadesátiletou učitelku. V lednu za to byla trojice agresorů potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zkolabovala a zemřela. Vedení školy trvá na tom, že mezi šikanou a jejím úmrtím není příčinná souvislost. Je také přesvědčeno o tom, že postupovalo správně a na základě tehdejších důkazů byl postih odpovídající. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pondělí po setkání se studenty školy uvedla, že šikana učitelky byla na této škole výjimkou.

Rada odvolala ředitele školy, kde žáci šikanovali učitelku

Pražští radní ve středu odvolali z funkce ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františka Bártla. Do doby, než bude vypsán konkurz, školu povede jeden z jeho zástupců. Tři žáci ve škole zřejmě delší dobu šikanovali učitelku, která později zemřela. Vedení školy, jejímž zřizovatelem je hlavní město, žáky podmínečně vyloučilo, situaci ještě prošetřuje Česká školní inspekce.

Sobotka a saský premiér se shodli na nutnosti omezit migraci

Na nutnosti snížit příliv běženců do Evropy se na společném jednání v Praze shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a saský ministerský předseda Stanislaw Tillich. Oba se také vyslovili pro společné evropské řešení migrační krize. V případě, že se nepodaří snížit počet uprchlíků směřujících z Turecka do Řecka, navrhuje Česko i další země visegrádské čtyřky zavedení takzvaného plánu B, který spočívá v uzavření západobalkánské migrační trasy a důsledné ochraně řecko-makedonských a řecko-bulharských hranic. Proti takovému plánu se zatím stavěla mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová. Vedle migrace oba premiéři hovořili o vzájemném dopravním spojení nebo digitalizaci průmyslu.

Vláda odložila rozhodnutí o letecké záchranné službě

Vláda se na svém středečním zasedání nezabývala přípravou tendru na zabezpečení letecké záchranné služby po 31. prosinci. K tendru má výhrady ministr financí Andrej Babiš. Nabídky ve výši 3,2 miliardy na zabezpečení záchranky považuje za nadhodnocené a minulý týden přišel s návrhem, aby vrtulníky provozoval stát. Materiál ministerstva zdravotnictví o provozování vrtulníků byl odložen, vláda se jím bude zabývat na příštím jednání. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček požaduje rychlé rozhodnutí vlády. Leteckou službu nyní zabezpečují na osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. Policie provozuje službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Vláda odložila návrh na podporu bydlení mladých rodin

Vláda ve středu přerušila jednání o návrhu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. Informaci potvrdila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Půjčky od 50.000 do 600.000 Kč by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Maximální doba splatnosti úvěru má být 15 let. Úvěr měl být poskytnut na výstavbu nebo koupi bytu či rodinného domu. Maximální výše podpory měla činit polovinu převodní nebo odhadní ceny nemovitosti. Úroková sazba by se aktuálně pohybovala na úrovni 1,46 procenta, fixovaná měla být na pět let. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová považuje návrh za marketingový tah, který skutečnou pomoc mladým rodinám nepřináší.

Novela umožní otevření účtu v celé EU

Vláda schválila novelu zákona o platebním styku, která má umožnit všem spotřebitelům z EU otevření základního platebního účtu v kterémkoli členském státě unie. Zákon, který je reakcí na požadavky EU, také zavádí jednotný postup při změně účtu a umožní porovnat cenu služeb. Novela počítá s tím, že v Česku budou základní platební účet spotřebitelům nabízet banky a zahraniční banky, které mají pobočku na území ČR. MF navrhuje ze zákona vyjmout Českou národní banku. Ta je sice oprávněna poskytovat platební služby, ale nevede platební účty veřejnosti. Směrnice o platebním účtu by měla být do českého právního řádu zavedena podle EU do 18. září 2016 a o mezibankovních poplatcích do června 2016.

ČR bude mít zvláštní policejní jednotku pro zahraniční mise

Česko vytvoří jednotku policistů s mezinárodními zkušenostmi, která bude jezdit na zahraniční mise. Má v ní být asi 300 policistů. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policisté z jednotky budou podle něj vysíláni podle potřeby, jako možnost zmínil třeba Řecko nebo Itálii. Očekává, že především do Makedonie Praha vyšle další policisty. Těch tam nyní slouží 27, v případě spuštění takzvaného plánu B, který počítá s vyšší ochranou hranic mezi Makedonií a Řeckem, by se jejich počet zvýšil. Plán B prosazuje visegrádská čtyřka. Unie by se v případě jeho zavedení měla snažit uzavřít běženeckou trasu na západním Balkáně. Vedle Makedonie by se opatření týkala hlavně Bulharska.

Vitásková: ERÚ chce zabránit poškození spotřebitelů

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhne spolu s úpravou tarifů pro platbu elektřiny i další alternativní postupy, které by zabránily poškození spotřebitelů. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková to uvedla v dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který v pondělí označil nynější návrh ERÚ za špatný. Vitásková současně upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda. Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Vitásková už dřív řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až patnáct let.

Amnesty vytýká Česku vzdělávání Romů či přístup k migrantům

Vysoký počet romských dětí v takzvaných zvláštních školách či špatné zacházení s uprchlíky vytýká Česku výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě za loňský rok, kterou v úterý zveřejnila organizace Amnesty International (AI). Dokument zmiňuje i demonstrace proti migraci a to, že česká vláda odmítala přerozdělování uprchlíků. Zpráva pak chválí změny zákona k začlenění romských školáků do běžných škol či rozhodnutí soudu o uznání adopce dítěte dvojicí mužů. Zpráva zmiňuje, že Evropská komise vede s Českem řízení - takzvaný infringement - kvůli porušení evropských předpisů ve vzdělávání romských dětí.

Rath nemá nárok na omluvu od soudce Pacovského

Pražský městský soud zamítl žalobu bývalého poslance Davida Ratha na soudce Roberta Pacovského. Hostivický lékař se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny za to, že soudce zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. Dalších 97.500 korun chtěl za nezákonnou vazbu. Verdikt, podle nějž má Rath uhradit Pacovskému náklady soudního řízení, není pravomocný. Rathovy údaje včetně adresy či rodného čísla unikly poté, co středočeský krajský soud povolil médiím, aby si vyfotografovala místnost se 103 svazky obsáhlého trestního spisu. Snímky se objevily na zpravodajských serverech, redakce je po upozornění soudu stáhly. Krajský soud následně dostal pokutu 10.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se prostřednictvím svého místopředsedy pro trestní úsek omluvil.

Bývalý šéf muslimské obce odmítl šíření radikální islámské knihy

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka se necítí vinen v případu šíření radikální islámské knihy. Tvrdí, že jeho obvinění je vymyšlené a nejsou pro něj důkazy. Uvedl to před Obvodním soudem pro Prahu 1, který se začal zabývat kauzou, jež vypukla po předloňském zásahu v pražských muslimských centrech. Sáňkovi hrozí až deset let vězení. Kauza se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Soud dal řidiči za srážku kamionu s pendolinem 8,5 roku vězení

Osm a půl roku má strávit ve vězení polský řidič Slawomir Wojciech Sondaj, který loni ve Studénce zavinil srážku kamionu s pendolinem. Trest mu udělil Okresní soud v Novém Jičíně. Řidič vjel s kamionem na červenou na železniční přejezd, kde jej uvěznily závory. Krátce na to do kamionu narazil vlak. Nehodu tři lidé nepřežili. Dvě desítky dalších utrpěly zranění. Verdikt již nabyl právní moci. Jak obžalovaný, tak i státní zástupce se ještě v jednací síni vzdali práva na odvolání.

Za srážku vlaků u Horažďovic mohl signalista a výpravčí

Signalista a výpravčí jsou podle vyšetřování Drážní inspekce odpovědní za loňskou srážku rychlíků u Horažďovic na Klatovsku. Policie zatím nikoho neobvinila, píše Mladá fronta Dnes. Na začátku srpna se vlaky srazily před nádražím Horažďovice - předměstí. Signalista přehodil výhybku pod předposledním vagonem rychlíku jedoucího na Plzeň, takže přední podvozek vagonu jel dál po koleji a zadní část a poslední vagon vyjely na vedlejší kolej. Tam čekal v protisměru rychlík na povolení k vjezdu do nádraží. Nehoda si vyžádala 16 zraněných lidí, škodu osm milionů korun a více než denní zastavení provozu na trati z Plzně do Českých Budějovic. Na České dráhy se žádostí o odškodnění obrátilo 14 pasažérů. Za náhrady za zdravotní újmu a léčení, za ušlý výdělek už dráhy odškodnili většinu lidí, celkem v řádu statisíců.

Bakala definitivně opustil NWR, firma prohloubila ztrátu

Podnikatel Zdeněk Bakala definitivně opustil těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelné doly OKD. Skupina CERCL, která byla dosud většinovým akcionářem firmy a která Bakalovi z poloviny patří, se rozhodla z uhelné společnosti odejít. Novým vlastníkem se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Má 60 procent hlasovacích práv. NWR dnes oznámila, že loni prohloubila ztrátu na 223 milionů eur (zhruba šest miliard korun). V roce 2014 skončila ve ztrátě 21 milionů eur (kolem 567 milionů korun). Tržby firmě meziročně klesly o sedm procent na 630 milionů eur (zhruba 17 miliard Kč). Předseda představenstva společnosti Gareth Penny uvedl, že důvodem poklesu byly zejména opravné položky, které společnost musela provádět.

Příspěvky od státu pro dětské azylové domy se zpožďují

Klokánky a další azylové domy pro děti v tísni si stěžují na zpožďování příspěvků od států. Nemají prý ještě peníze za loňský prosinec. Žádají také další dotace na doplacení svých služeb. Pokud prostředky nezískají, hrozí uzavření některých zařízení. "Pokud máme služby pro děti poskytovat, je nutné mít finanční prostředky," uvedl šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk. Fond, který klokánky provozuje, má od loňského června nové vedení. To se snaží řešit dluhy z minulosti. Některá zařízení už zrušilo. S finančními problémy se potýká podle své ředitelky Olgy Vernerové i zařízení Orlíček z Předního Chlumu. Zařízení pro okamžitou pomoc dostávají na dítě měsíčně státní příspěvek 22.800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá. Podle ministryně práce Michaely Marksové by se financování azylových domů pro děti v tísni mělo příští rok od dubna změnit. Počítá s tím novela o sociálních službách.

ČOI uložila pokutu za klamavé předváděcí akce

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila pokutu dva miliony korun společnosti Astena group za klamavé předváděcí akce. Její praktiky označila za agresivní. Je to první pokuta firmě Astena group a je to zároveň nejvyšší pokuta organizátorům těchto akcí, pro něž se vžilo označení šmejdi. Sdělil to mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Astena group opakovaně lákala spotřebitele na slosování o 100.000 korun v hotovosti. V letáku navíc zdůrazňovala, že nejde o předváděcí akci, ačkoli opak byl pravdou. Její dealeři telefonicky kontaktovali vybrané seniory a pod záminkou převzetí dárku je zvali na soutěž o 100.000 Kč. Žádné losování se ale na těchto akcích neuskutečnilo. Inspektoři prokázali, že účastníci zaplatili několikatisícové částky za pochybný příslib voucheru na nákup libovolného zboží.

SÚKL nedoporučuje lék Bioparox

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedoporučuje pacientům používat volně prodejný přípravek Bioparox, který je určený k léčbě zánětu horních dýchacích cest či angíny. Obsahuje totiž antibiotikum fusafungin, u něhož podle Evropské agentury pro léčivé přípravky převažují rizika nad léčebnými účinky. "Rizika přípravku Bioparox jsou však malá, proto pacienti, kteří se právě začali tímto přípravkem léčit, nejsou zvýšeně ohroženi," uvedl SÚKL na svém webu.

Galerie předá Madonu z Veveří asi 7. března

Národní galerie předá obraz Madony z Veveří římskokatolické farnosti Veverská Bítýška pravděpodobně 7. března. Obě strany se na termínu předběžně dohodly. Nyní se ověřují technické a dopravní možnosti, řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Soud nedávno pravomocně přiřknul vzácný gotický obraz farnosti. Národní galerie podala dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá odkladný účinek. Rozsudek je tedy vykonatelný. Církev chce obraz vystavit v Diecézním muzeu v Brně. Dřívější jednání o dlouhodobém zapůčení obrazu do Národní galerie nevedla k dohodě. Národní galerie zprvu s předáním díla váhala, farnost kvůli tomu dokonce hrozila exekucí. Obraz je dosud vystaven v Anežském klášteře. Loni jej stát prohlásil za národní kulturní památku. Malba je datována před rokem 1350 a připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře.

Kožená v Rudolfinu nabídne neobvyklé divadelní vystoupení

Mezzosopranistka Magdalena Kožená ve středu večer vystoupí ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Ve spolupráci s režisérem Ondřejem Havelkou připravila program, který je posunem od běžného koncertního provedení k divadelní performanci. Zazní díla Monteverdiho včetně divadelního představení dramatické scény Il combattimento di Tancredi e Clorinda. Všechny tři postavy díla, Klorindu, Tankreda i vypravěče, zpívá a hraje sama Kožená za doprovodu basilejského barokního orchestru La Cetra s dirigentem Andreou Marconem. Kožená v Rudolfinu vystoupí se stejným programem ještě v pátek 26. února. Půjde o benefiční galakoncert ve prospěch svého nového nadačního fondu, kterým se rozhodla podpořit základní umělecké školy.

Kameraman Jiří Macháně převezme cenu za celoživotní dílo

Kameraman Jiří Macháně převezme v pražském kině Lucerna cenu za celoživotní dílo. Na návrh svého prezidia mu ji udělí Asociace českých kameramanů. Pro své vysoké profesionální kvality byl Macháně vyhledávaným kameramanem režiséry v různých žánrech. Jeho práce se uplatnila v lyrických námětech (Stín kapradiny, Den pro mou lásku), či v pohádkách (Panna a netvor, Deváté srdce). Kvalitně zvládal i akční a válečné zakázky (Svítalo celou noc) či televizní tvorbu (Největší z pierotů, Náhrdelník). Asociace předá na tomto večeru své profesní ceny už pojedenadvacáté.

Marie Rottrová se poprvé představí v pražské O2 areně

Marie Rottrová se 20. prosince představí v pražské O2 areně. Vánoční koncert bude zároveň oslavou jejích 75. narozenin, které připadají na 13. listopadu. Je to vůbec poprvé, co zpěvačka vystoupí v největší české hale. Rottrová před pěti lety oznámila, že přestane koncertovat. Na rok 2013 však nečekaně připravila šest vánočních koncertů a postupně absolvovala další. Zpěvačka nevylučuje ani vydání nového alba. V roce 2011 byla Rottrová, která za svou kariéru nazpívala přes 600 písniček, Akademií populární hudby uvedena do Síně slávy. U příležitosti jejích 70. narozenin vyšla kolekce se všemi jejími alby. Něčeho takového se v Česku zatím dočkal pouze Karel Gott.

Budova brněnského muzea nově nese jméno spisovatele Gruši

Jméno spisovatele Jiřího Gruši nese budova Moravského zemského muzea v Hudcově ulici v Brně. V domě sídlí Centrum kulturně-politických dějin 20. století, které v minulosti získalo archiv významného literáta a diplomata. Budova zároveň poskytuje zázemí jiným pracovištím a sbírkám muzea. V Hudcově ulici se rozsáhlý Grušův archiv postupně otevře badatelům. Do dnešních dnů získalo Centrum kulturně-politických dějin 16 fondů. Jsou mezi nimi akvizice od spisovatelů Jana Trefulky, Milana Uhdeho, Pavla Kohouta, Oty Filipa, filozofky Boženy Komárkové nebo filozofa a estetika Rogera Scrutona.

Sport

Brankář Petr Čech v sedmém utkání proti Lionelu Messimu dostal od kanonýra Barcelony první dva góly, po úterním úvodním osmifinále Ligy mistrů však nebyl zklamaný z ukončení své úspěšné série, ale hlavně z toho, že se fotbalistům Arsenalu po prohře 0:2 výrazně vzdálil postup. Podle české reprezentační jedničky přitom londýnský celek předvedl dobrý výkon a jediný rozdíl mezi oběma týmy viděl Čech v koncovce.

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil věcný záměr nového přestupního řádu, který od léta přinese výrazné změny na základě požadavku FIFA. Fotbalové hnutí má do konce března čas na připomínky, než bude nový řád schválen. Kompletní znění řádu je na oficiálním webu FAČR.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr požaduje od bývalého ligového sudího Libora Kovaříka odškodné 800 tisíc korun a omluvu za obvinění z toho, že mafiánskými praktikami ovládá komisi rozhodčích vedenou jeho partnerkou Dagmar Damkovou. Po dalším z kritiků, někdejším reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chce Berbr 100 tisíc korun a omluvu. Tu požaduje i od Antonína Korduly. Informovaly o tom servery Aktuálně.cz a isport.cz s odkazem na Kovaříkovo prohlášení.

Hokejisté Liberce porazili ve 48. kole Tipsport extraligy Pardubice 4:2 a 37. výhrou v základní části vyrovnali historický rekord v počtu vítězství v jedné sezoně, který doposud držely Jihlava a právě Pardubice. Pardubice prohrály počtvrté v řadě, jsou nadále dvanácté a přišly o reálnou šanci na postup do předkola play off.

Hokejisté mistrovského Litvínova přišli po porážce s Chomutovem i o teoretickou naději na obhajobu loňského titulu, ale hlavně ztratili další body v boji o únik baráž o záchranu v extralize.

Tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Dubaji do čtvrtfinále. Ve druhém kole třetí nasazený hráč porazil italského soupeře z kvalifikace Thomase Fabbiana 6:2, 6:2. Turnaj naopak skončil pro jiného českého daviscupového reprezentanta Lukáše Rosola, který prohrál 3:6, 6:7 s Felicianem Lópezem ze Španělska.

Pátá nasazená Petra Kvitová nenavázala v Dauhá na úterní vítězství nad krajankou Barborou Strýcovou a ve třetím kole vypadla s 88. hráčkou světa Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska, které podlehla 7:5, 2:6 a 1:6. Nejlepší česká tenistka tak v osmém letošním zápase zaznamenala šestou porážku.

Nepovedený druhý skok připravil Jana Maturu o šanci probojovat se po více než dvou letech ve Světovém poháru do elitní desítky. Po prvním kole v Kuopiu figuroval na čtvrtém místě, ve druhém však skočil jen 105 metrů a propadl se na 23. příčku. Prohrál i s Romanem Koudelkou, který skončil dvacátý.

Žokej Marek Stromský si rozmyslel konec kariéry, který oznámil po ztrátě vítězství ve Velké pardubické, a chce nejslavnější český dostih absolvovat znovu v sedle Nikase. Informuje o tom Deník. O prvenství v loňském ročníku přišli po Nikasově diskvalifikaci kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu.

Počasí

Oblačno, místy se sněžením, Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů C.