Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka bude mluvit se Zemanem o jeho cestě do Moskvy

Premiér Bohuslav Sobotka se odpoledne sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Na Pražském hradě se budou bavit třeba o plánované Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války nebo o přípravě schůzky k euru. Zeman se podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka chce Sobotky zeptat na jeho prohlášení, které se týká sporu prezidenta a amerického velvyslance Andrewa Schapira ohledně Zemanovy cesty do Moskvy. Prezidentova reakce na kritiku ambasadora nebyla podle Sobotky adekvátní. Podle Úřadu vlády budou politici jednat i o koordinaci v zahraniční a bezpečnostní politice a o aktuální situaci na Ukrajině. Mluvit také budou o koordinaci vztahů s Čínou nebo o prioritách v ekonomické diplomacii.

Vláda projedná Zemanovu cestu do Moskvy

Vláda projedná obnovení armádních odvodů, které se mají týkat mužů i žen. Odvody mají armádě umožnit vést aktuální evidenci o tom, jak jsou na tom lidé zdravotně, fyzicky a zda jsou ochotni podílet se v případě ohrožení na obraně země. O návrat k základní vojenské službě ani povinným cvičením se nejedná. Novela má být účinná od ledna 2016, první osmnáctiletí by k odvodu měli jít o rok později. Kabinet má schvalovat také plánovanou cestu prezidenta Miloše Zemana na květnové oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy. K cestě má výhrady řada ministrů a KDU-ČSL pohrozila, že lidovečtí ministři ji nemusejí podpořit. Pokud by ji kabinet neschválil, musel by ji Hrad zaplatit ze svého. Její cena je přes 600.000 korun bez započítání přepravy armádním speciálem.

Politici kritizují Zemana kvůli Schapirovi

Opoziční i koaliční politici kritizují prezidenta Miloše Zemana na výroky na adresu amerického velvyslance Andrewa Schapira. Tomu Zeman přivřel dveře na Hrad za to, že označil prezidentovu cestu na vojenskou přehlídku do Moskvy za "prekérní". Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zatím není jasné, zda vůbec přehlídka v programu moskevské návštěvy bude. Spor mírnil i ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, podle kterého se Zemanova slova týkala jen jedné aktuálně chystané schůzky se Schapirem.

Registrace dětských skupin bude patrně dobrovolná

Registrace dětských skupin bude patrně dobrovolná. Poslaneckou novelu, která by měla zabránit možnému zániku například lesních školek a podobných dětských zařízení, schválila hlasy 117 ze 166 přítomných poslanců Sněmovna. Provozovatelé lesních školek se obávali toho, že nedokážou splnit například hygienické požadavky dané nynějším zákonem. Předloha míří k posouzení do Senátu v podobě pozměňovacího návrhu sociálního výboru, který mimo jiné zpřesňuje definici dětské skupiny a daňové výhody a umožňuje výjimky z hygienických požadavků. Návrh podpořili předkladatelé i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pavel: Česko budou ohrožovat i nevojenská rizika

Česko se bude muset v příštích letech v otázce bezpečnosti vypořádat kromě vojenských i s nevojenskými riziky. Připravit se musí na nebezpečí spojené s migrací, demografií nebo se změnami klimatu. Uvedl to náčelník generálního štábu Petr Pavel. Bezpečnostních rizik je podle něj více a souvisí jak s ekonomickou a sociální situací v Evropě i za jejími hranicemi, tak i s klimatickými podmínkami, případným nedostatkem vody a potravin a z toho vyplývajícími migračními vlnami. Za vojenská rizika končící náčelník generálního štábu označil zejména "hodně sebevědomou a hodně asertivní" politiku ruského vedení. Jako druhou hlavní hrozbu vidí rozmach islámského extremismu, který v současné době zosobňuje takzvaný Islámský stát. Další možné hrozby pro bezpečnost Česka podle něj budou vyplývat z dalšího vývoje Česka, Evropy a světa.

Armáda chce nahradit polní nemocnici pomocí ministerstev

Místo armádní polní nemocnice by zdravotnickou pomoc pro uprchlíky v Jordánsku mohly společně nabídnout ministerstva obrany, zdravotnictví a neziskové organizace. Ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) to navrhl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Ten následně přednesl návrh vládě. Členové vlády považovali návrh za racionální a nyní ho posuzuje meziresortní komise, řekl Pavel. Před zahájením jednání o vyslání pomoci by měla být žádost Jordánska. Na vyslání polní nemocnice do Jordánska se měli domluvit představitelé státu při schůzce u prezidenta Miloše Zemana. Vyslání polní nemocnice by ministerstvo obrany stálo několik set milionů korun ročně. Celková částka by záležela na velikosti vyslané jednotky nebo na tom, zda a v jakém rozsahu by si armáda v místě vyslání musela vybudovat zázemí.

Miliony pro Ukrajinu půjdou na školy i ozdravné pobyty

Z osmi milionů korun, které má letos ministerstvo zahraničí k dispozici na pomoc Ukrajině, se budou hradit projekty na podporu rozvoje školství, nezávislých médií a občanské společnosti. Část peněz míří i na ozdravné pobyty dětí a studijní stipendia. Ve středu materiál projedná vláda. Největší část peněz, čtyři miliony korun, je určena na takzvanou transformační pomoc. Dva miliony korun směřují na ozdravné pobyty ukrajinských dětí v České republice. Děti zde byly již v období od 1. února do 16. března. Zbývající dva miliony míří na studijní stipendia a další podporu válkou postiženého ukrajinského obyvatelstva. V loňském roce zamířila z Česka na Ukrajinu rozvojová pomoc v celkové hodnotě 45 milionů korun. Mino více než deseti milionů z rozpočtu ministerstva zahraničí vydalo Česko například 18 milionů na zdravotnický program Medevac a tři miliony na okamžitou humanitární pomoc.

Blanka by měla být uvedena do zkušebního provozu 15. září

Pražský tunel Blanka by mohl být uveden do zkušebního provozu letos 15. září. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem. Uvedl to mluvčí Inženýringu dopravních staveb Pavel Kočiš. Otevření tunelu se už několikrát odkládalo. Naposledy jej město plánovalo na jaro letošního roku, což ale znemožnily problémy s kabely poničenými vodou. Stavba tunelu vyjde Prahu na asi 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun.

ČNB: Počet padělků bankovek a mincí klesl

Česká národní banka zadržela letos ke konci března 634 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Meziročně jde o 16procentní pokles, ve stejném období loni to bylo 756 padělků. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 489. Ve stejném období loni to bylo 561 kusů. Počet padělků v dolarech klesl na 15 z 53. V případě eur počet padělků klesl meziročně na 122 z loňských 138. Vedle padělků zadržela centrální banka ve čtvrtletí 241 napodobenin, za stejné období loni to bylo 2559. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty. Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 5461 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což byl meziroční růst o 75 procent.

Žalobce prostuduje Klausovu žádost v kauze údajné korupce

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prostuduje dopis bývalého prezidenta Václava Klause, ve kterém ho exprezident minulý týden požádal o prověření informací o údajné korupci při amnestii z ledna 2013. Média tuto možnost zmiňují v souvislosti s nedávným úmrtím podnikatele Petera Kovarčíka. Šéf státních zástupců současně řekl, že nemůže vstupovat do živých kauz. Policie se údajně začala o Klausova dlouholetého známého Kovarčíka zajímat kvůli kontu se stovkami milionů korun ve Švýcarsku. Nadační fond proti korupci dal peníze do souvislosti s možnou korupcí. Klaus tyto spekulace odmítá. Je podle něj nutné prověřit informace ohledně případné korupce, o které fond spekuluje, ale také možné křivé obvinění a pomluvu. Úvahy o údajné korupci souvisejí s Klausovou amnestií z 1. ledna 2013, která se mimo jiné týkala osvobození obviněných podnikatelů v řadě kauz vlekoucích se několik let. Klaus již dříve podezření na korupční jednání odmítl.

Ústavní soud přezkoumá zákaz adopcí registrovanými partnery

Zákaz adopcí registrovanými partnery či partnerkami přezkoumá Ústavní soud (ÚS). V březnu obdržel návrh na zrušení sporného ustanovení zákona o registrovaném partnerství, který podal Městský soud v Praze. Zákon konkrétně říká, že trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte. V praxi to znamená, že svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě osvojit můžou, registrovaní partneři nikoliv. Zároveň norma v jiném bodě stanovuje, že existence partnerství není překážkou výkonu rodičovské zodpovědnosti některého partnera vůči jeho vlastnímu dítěti. Právní úprava je dlouhodobě terčem kritiky některých organizací na ochranu lidských práv a dalších iniciativ. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK si 56 procent lidí v Česku myslí, že by registrovaní partneři měli mít právo adoptovat potomka svého protějšku. Osvojit si dítě z dětského domova by homosexuálním dvojicím umožnilo 47 procent lidí.

Ústavní soud odmítl stížnost lékaře Bartáka

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost lékaře Jaroslava Bartáka proti dvanáctiletému trestu za obtěžování asistentek. Barták ženy osahával, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Podle ústavních soudců je pravomocný verdikt dostatečně podložený důkazy. Bartákovu stížnost označili dílem za nepřípustnou, dílem za zjevně neopodstatněnou, Barták by měl ve vězení strávit celkem 30 let. V prosinci mu totiž Krajský soud v Liberci uložil ještě 18 let za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Z vazební věznice podle obžaloby plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a kněze Eugena Freimanna.

Za manipulaci se zakázkami na Homolce jde sedm lidí k soudu

Státní zástupce obžaloval sedm lidí za manipulaci se zakázkami v pražské Nemocnici Na Homolce. ČTK to řekl Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze s tím, že jde o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Podle serveru Lidovky.cz je mezi obžalovanými i bývalý ředitel Vladimír Dbalý, který byl minulý týden propustěn z vazby po složení půlmilionové kauce.

Obviněným v ostravské větvi kauzy metanol hrozí až 10,5 roku

Státní zástupce Jiří Zemek navrhl šesti mužům z takzvané ostravské větve kauzy metanol tresty od 6,5 do 10,5 roku. Sedmého navrhl obžaloby zprostit. Podle ní třem lidem hrozilo za obecné ohrožení 12 až 20 let nebo výjimečný trest. Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol prodejce Martin Jirout, jemuž zlínský soud loni v květnu při projednávání hlavní větve kauzy uložil 16 let vězení. Údajně zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem do Havířova. Podle státního zástupce se alkohol přes distributory dostal ke spotřebitelům. Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. V ostravské větvi jde o devět mrtvých.

Proces Krejčířem byl odložen

V Johannesburgu měl tuto středu pokračovat soudní proces s uprchlým Čechem Radovanem Krejčířem. Ten spolu s dalšími třemi lidmi čelí obžalobě z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy. Krejčíř k soudu sice dorazil, soudce ale po pár minutách proces odložil na 30. června. Prokuratura totiž požádala o odklad kvůli prošetření nových skutečností a soud jí vyhověl. Další projednávání případu tedy bude až 30. června. Devětačtyřicetiletý Issa byl prý původně Krejčířovým pobočníkem. Podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Zastřelen byl v říjnu 2013 více než třiceti ranami z vedlejšího vozu v okamžiku, kdy se svým autem zastavil na semaforu v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview. Z vraždy jsou obžalovaní Krejčíř a ještě další tři muži - Nkanyiso Mafunda, Siboniso Miya a Simphiwe Memela. Všichni čelí i dalším obviněním ze spiknutí za účelem spáchání vraždy a z nelegálního držení zbraní a munice.

Dozorce před vězněm, který uprchl, nikdo nevaroval

Člen vězeňské eskorty, obžalovaný po loňském útěku nebezpečného vězně Jana Nováka z pražské nemocnice, u soudu řekl, že ho nikdo na rizika spojená s odsouzeným neupozornil. Nováka hlídal na výjezdu do Thomayerovy nemocnice s kolegou a vězeň jim podle něj utekl ve chvíli, kdy byl jeden z nich na toaletě a druhý telefonoval na chodbě před pokojem. Policie Nováka zhruba po měsíci dopadla. Dvěma členům eskorty hrozí před Obvodním soudem pro Prahu 4 za porušení povinnosti strážní služby dva až deset let vězení. Kvůli útěku skončili ve svých funkcích ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava a ředitel odboru vězeňské stráže z generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petr Vlk.

O Velikonocích zemřelo na českých silnicích 12 lidí

Dopravní nehody si při prodlouženém velikonočním víkendu vyžádaly 12 obětí. Na následky sobotní havárie u Borovan na Českobudějovicku zemřel v úterý v nemocnici šestasedmdesátiletý muž. Ten se svým vozem dostal smyk a narazil do stromu. Počet obětí o velikonočním víkendu byl více než dvojnásobný v porovnání s loňským rokem. Tehdy na silnicích zahynulo pět lidí. Za většinou letošních tragických nehod stála podle policie vysoká rychlost. Velikonoce patří podle statistik k nejrizikovějším obdobím celého roku. Způsobují to dlouhé jízdy za příbuznými a známými či na dovolené, řada svátečních řidičů na cestách, pití alkoholu a mnohdy ještě špatné počasí.

Miliardová rekonstrukce Národního muzea má zelenou

Miliardová rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze může začít. Firma Strabag se neodvolala proti svému vyloučení z tendru. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné. Přestalo platit i předběžné opatření, které bránilo muzeu uzavřít smlouvu s vítězem tendru. Tím je Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Budova muzea na Václavském náměstí je od července 2011 prázdná, opravy však dosud nezačaly. Hrozí, že se nepodaří dodržet ani nejzazší termín znovuotevření, tedy rok 2018, kdy muzeum oslaví 200 let existence. Projekt rekonstrukce muzea počítá vedle nových expozic i s prostory pro práci se školními výpravami. Budova bude bezbariérová.

V Mikulčicích skončila oprava expozice o Velké Moravě

V Mikulčicích na Hodonínsku skončila rekonstrukce expozice o historii tamního hradiště Valy, které bylo jedním z hlavních center Velké Moravy. Součástí nového komplexu je i nová třicetimetrová rozhledna. Rekonstrukce pavilonu přišla na 30 milionů korun. Hlavním investorem byl Jihomoravský kraj, přičemž většinu prací uhradila EU. Dosud areál navštívilo zhruba 20.000 turistů ročně. Správa památníku předpokládá, že se jejich počet zdvojnásobí. Valy mohly být podle archeologů bájným hlavním velkomoravským městem Veligradem, které se dosud nepodařilo objevit. ČR zvažuje návrh na zápis tohoto areálu mezi světové památky UNESCO. Návrh podala už dvakrát, ale vždy jej stáhla, protože nebyl podle vědců dostatečně propracovaný.

V Křižanově bude odhalen památník sv. Zdislavy

Památník svaté Zdislavy v jejím rodném Křižanově bude odhalen 27. září. Do již připraveného kruhového základu o průměru 12 metrů bude do poloviny května osazena kamenná kašna. Uprostřed kašny bude bronzová socha světice, kterou vytvoří sochař Otmar Oliva. Památník vznikající na křižanovském náměstí bude vysoký 3,5 metru. Náklady na vznik památníku ve výši zhruba sedmi milionů budou uhrazeny převážně z veřejné sbírky. Zdislava byla dcerou majitelů Křižanova. Narodila se kolem roku 1220. V 17 letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Svatořečil ji papež Jan Pavel II. při své návštěvě Olomouce 21. května 1995. Je patronkou rodin.

Senát hostí výstavu lidového umění z Latinské Ameriky

Lidové umění Latinské Ameriky představuje výstava, která byla ve středu zahájena v sídle Senátu. Nabízí šperky, ozdobné předměty i součásti úborů obyvatel sedmi zemí Jižní a Střední Ameriky. Brazílii reprezentuje například čelenka kmene brazilských indiánů z kmene Kayapó, Venezuelu zastupuje mimo jiné tradiční přírodní obuv z delty Orinoka, náhrdelníky z mědi i mušlí nebo masky indiánského kmene Selk'nam vystavuje Chile. Kuba je zastoupena mimo jiné prstenem z černého korálu nebo náramkem z želvího krunýře. Peru se chlubí vyšívaným kloboukem z vlny nebo keramikou zobrazující procesí nesoucí kříž a přenosným oltáříkem. Argentina se chlubí šperkovnicemi ze dřeva a alpaky nebo z onyxu či nádobami na pití čaje yerba maté.

V žánrových cen Anděl 2014 uspěli Bratři Ebenové

Interprety rozdílných žánrů jako jsou folkoví Bratři Ebenové a například metalová kapela Asmodeus, nabízí výsledky žánrových cen Anděl za rok 2014. Vítěze devíti kategorií v úterý večer oznámili na udílení cen v pražském Paláci Akropolis. Na ceremoniálu zahrály kapely Visací zámek, FROM, EzyWay, eFeM, Memphis a Zylwar. Žánrové ceny Anděl, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují, tradičně předcházejí cenám Anděl. Ty budou letos vyhlášeny 16. dubna. Nejvíce nominací na letošní Ceny Anděl za rok 2014 má Aneta Langerová. Díky albu Na Radosti a písni Tráva může uspět v kategoriích Zpěvačka roku, Album roku, Skladba roku a Videoklip roku. Tři nominace získala skupina Chinaski. Objevem roku může být skupina Jelen, projekt Monokino kino nebo písničkář Voxel.

Dokumentaristé pátrají po starém leteckém závodu

Dvojice ústeckých dokumentaristů pátrá po 101 let starém leteckém závodu. Jeho trasa vedla z Vídně přes Prahu, Terezín a Ústí nad Labem do Brna, Raabu a Budapešti. Historik Martin Krsek a filmař Miroslav Oros by rádi tehdejší největší letecký závod Rakouska-Uherska zrekonstruovali. Závod v roce 1914 vyhlásili majitelé ústecké továrny na mýdlo s jelenem bratři Schichtovi. "Přihlásilo se dvanáct posádek, byla to velká zkouška pilotních schopností a především technické dokonalosti letadel," řekl Krsek. Takzvaný Schichtův let, jehož trasa byla dlouhá zhruba 1000 kilometrů, dokončila jen dvě letadla. Jeden pilot při havárii zemřel a řada dalších měla technické obtíže nebo havarovala. Dvojice dokumentaristů by se na stejnou trasu jako před 101 lety ráda vydala za pomoci současné letecké techniky. Závod by se uskutečnil na podzim a kopíroval by trasu Schichtova letu.

Sport

Brankář Ondřej Pavelec vychytal v NHL druhý den po sobě čisté konto, když v úterním utkání na ledě St. Louis zlikvidoval všech 30 střel a dovedl Winnipeg k výhře 1:0. Český gólman tak navázal na svůj výkon z pondělí, kdy se 32 zákroky zasloužil o výhru 2:0 v Minnesotě. Jeho neprůstřelnost trvá dohromady už 122 minut a 5 sekund.

V nejsilnější sestavě nastoupí české tenistky v semifinále Fed Cupu proti Francii. Kapitán Petr Pála do týmu obhájkyň trofeje nominoval světovou čtyřku Petru Kvitovou, dvanáctku Karolínu Plíškovou, třináctku Lucii Šafářovou a třiadvacítku Barboru Strýcovou. Pátou členkou bude Tereza Smitková. Zápas se uskuteční 18. a 19. dubna v ostravské ČEZ Areně.

Česká tenistka Klára Koukalová porazila na turnaji v Katovicích Věru Zvonarevovou z Ruska 6:1, 6:4 a poprvé v sezoně postoupila do čtvrtfinále.

Vladimír Růžička se nestane novým trenérem hokejistů Omsku v Kontinentální lize. Současný kouč české reprezentace patřil mezi kandidáty na uvolněný post, vedení Avangardu se však rozhodlo vsadit na Jevgenije Kornouchova. Ten byl naposledy asistentem Fina Raimo Summanena, v minulosti vedl farmářský tým Omsku a v závěru minulé sezony i hlavní mužstvo.

Hokejovou reprezentaci, připravující se na mistrovství světa v Praze a Ostravě, doplní obránce Adam Polášek a útočníci Michal Vondrka s Janem Buchtelem z pražské Sparty. K týmu se připojí příští týden, stejně jako brankář Alexander Salák z ruského Novosibirsku, jehož nominace byla avizována již dříve.

Hokejisté Chomutova zvítězili v 7. kole baráže o Tipsport extraligu na ledě Slavie 2:1 a vůbec poprvé v bojích o postup mezi elitu obrali Pražany o body. Vyrovnaný duel rozhodl až v čase 59:45 při přesilovce hostující útočník Vladimír Růžička a svým gólem poslal Severočechy do čela tabulky právě před Slavii.

Hokejisté Olomouce porazili v 7. kole baráže o extraligu České Budějovice 3:0 a ukončili tak sérii tří porážek. Na výhře Hanáků se čistým kontem podílel brankář Tomáš Vošvrda, dva góly vstřelili domácí v rozmezí 29 sekund ve 40. minutě.

Aleš Loprais se pro příští Dakarskou rallye spojil s týmem Iveco Nizozemce Gerarda de Rooye, vítěze slavného závodu z roku 2012. Důvodem je skutečnost, aby vozy mohly konkurovat ruským Kamazům, které kategorii kamionů na Rallye Dakar jasně ovládají v posledních letech. Lopraisovy tatrovky tak příští leden zůstanou doma.

Basketbalistky USK Praha vstoupily do semifinále ligového play off suverénním vítězstvím 92:53 nad Trutnovem a s přehledem tak zvládly generálku na domácí Final Four Evropské ligy.

Sdružení 1. SC Znojmo mládež získalo od ministerstva školství poslední část dotace na rekonstrukci fotbalového stadionu. Jde o téměř 30 milionů korun, díky nimž se může opravit kotelna a postavit umělé osvětlení. Jedná se o poslední dvě etapy ze čtyř, celková rekonstrukce přijde na 100 milionů korun.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C.