Denní souhrn zpráv

Vláda nebude Zemanovi bránit v cestě do Moskvy

Vláda nebude prezidentu Miloši Zemanovi bránit v jeho cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to řekl po schůzce s prezidentem na Hradě. Proti Zemanově účasti na květnové oslavě se stavěla zejména ODS, podle níž by vláda neměla krýt náklady na tuto cestu. Sobotka již dříve uvedl, že ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Odmítnutí účasti na oslavě by stejně jako prezident považoval za urážku padlých. Opět ale zdůraznil, že Zemanova cesta do Moskvy nic nemění na postoji jeho kabinetu k ukrajinské krizi, který je shodný s postojem Evropské unie.

Zeman jmenoval 30 nových soudců

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval tři desítky nových soudců. Mezi nováčky výrazně převažují ženy, kterých je 21. Nejvíce kandidátů bude pracovat v obvodu středočeského krajského soudu. Jednou z nově jmenovaných soudkyň je dosavadní justiční čekatelka Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové. Seznam kandidátů navrhla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková a minulý měsíc ho schválila vláda. Slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se již účastnil Válkové nástupce Robert Pelikán. Prezident nové soudce jmenoval naposledy v lednu, tehdy jich bylo 26. Zeman na nováčky apeloval, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení.

Příští rok bude vystavena svatováclavská koruna

Při příležitosti 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. bude příští rok vystavena svatováclavská koruna, nejvzácnější část korunovačních klenotů. Shodli se na tom na středeční schůzce držitelé klíčů od korunní komory svatovítské katedrály. Novinářům to po setkání řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Veřejnost si mohla korunovační klenoty naposledy prohlédnout v květnu 2013 při příležitosti Zemanova nástupu do funkce. Tehdy velkou pozornost vzbudil právě prezident, který nad symboly české státnosti vrávoral a byl evidentně indisponovaný. Podle Hradu mohla za prezidentův špatný stav viróza, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Senátoři projednají petici za odchod prezidenta Zemana

Senátoři projednají petici, která je žádá, aby se zabývali kroky prezidenta Miloše Zemana a případně se obrátili na Ústavní soud. Organizátoři shromáždili více než 11.100 podpisů, podpisové archy i s návrhem možné ústavní žaloby předali místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS) a předsedovi petičního výboru Jaromíru Jermářovi (ČSSD). Petici posoudí výbor patrně v dubnu, později případně i plénum. Výsledek nechtěli oba politici předjímat. Podání ústavní žaloby patrně velkou šanci nemá. Podle nynější úpravy by tento krok musely schválit Senát i Sněmovna. V obou komorách by se musela navíc najít ústavní většina. Zeman podle signatářů petice zadal svými výroky k sankcím proti Rusku důvodné podezření, že jedná spíše v zájmu nepřítele než v zájmu Česka a jeho spojenců. Zemana podezírají z vlastizrady.

Sobotka: Veřejnoprávní média by měla být financována poplatky

Veřejnoprávní média Česká televize a Český rozhlas by měla být i nadále financována koncesionářskými poplatky. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Ten v posledních dvou týdnech několikrát kritizoval Českou televizi, že neplní veřejnoprávní funkci. Sobotka prý svůj názor Zemanovi řekl. "Já jsem přesvědčen o tom, že by veřejnoprávní média měla být nadále nezávislá a jejich nezávislost mimo jiné garantuje způsob financování prostřednictvím koncesionářských poplatků," řekl Sobotka. Minulý týden v úterý ČT proti zvyklostem nezařadila do přímého přenosu tiskovou konferenci prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zeman to považuje za doklad toho, že ČT svou veřejnoprávní funkci neplní.

Schvalování novely o mediálních poplatcích se odkládá

Schvalování senátorských novel o koncesionářských poplatcích a o platech manažerů státních firem horní komora na žádost předkladatelů zatím odložila. Rozhodla o tom v úvodu své schůze, na níž obě předlohy měla původně začít projednávat. Novela měla osvobodit od koncesionářských poplatků na pět let ty, o nichž Česká televize či Český rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Žádost o odklad zdůvodnil za autory novely předseda Strany práv občanů Jan Veleba mimo jiné kontroverzností návrhu. Chce proto, aby téma bylo předmětem veřejného slyšení v horní komoře, než jej Senát znovu zařadí na některou z příštích schůzí.

Senát umožnil rozšíření příjmu ČRo Plus na VKV

Senát podle očekávání umožnil Českému rozhlasu, aby rozšířil příjem stanice mluveného slova ČRo Plus na velmi krátkých vlnách. Podle ministerstva kultury by pak stanici v tomto pásmu mohlo nově naladit až 80 procent obyvatelstva. ČRo Plus bude mít podle novely zakázáno vysílat reklamu a teleshopping. Normu nyní dostane k podpisu prezident. ČRo Plus prozatím na velmi krátkých vlnách vysílá jen v Praze a okolí, a to v dopoledním a odpoledním bloku. Po celý den je vysílání této stanice šířeno v digitálních sítích a v pásmu středních vln od 16:00 do 24:00. Náklady na rozšíření má rozhlas podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) hradit ze svého.

ČSSD stáhla novelu o povinnosti církví zveřejňovat zprávy

ČSSD stáhla senátorskou novelu, která měla zavést povinnost církví zveřejňovat zprávy o jejich hospodaření. V úvodu březnové schůze horní komory to za předkladatele oznámil František Bublan (za ČSSD). Zdůvodnil to mimo jiné tím, že účel novely lépe naplní chystaný vládní návrh o veřejné prospěšnosti. Novela byla předložena už loni a dvakrát čelila pokusu o zamítnutí. Zprávy měly podle novely zveřejňovat církve, kterým byly vyplaceny náhrady za nevydaný majetek v restitucích. Senátor ODS Jiří Oberfalzer to již dříve označil za nadbytečné vzhledem k tomu, že se církve zavázaly toto zveřejňovat i bez uložení zákonem.

Rusko porušuje na Krymu podle české diplomacie lidská práva

Situace v oblasti lidských práv na Krymu se po jeho anexi Ruskem podle českého velvyslanectví v Kyjevě dramaticky zhoršila. V tajné zprávě do Prahy uvádí, že Rusko tam porušuje všechna lidská práva a svobody. Po obsazení poloostrova prý zahájilo masové represe proti obyvatelům. Informoval o tom Český rozhlas, který má kopii zprávy k dispozici. Podle ní ruské represe postihují na Krymu nejen aktivisty, ale i běžné občany. Kritická je hlavně situace krymských Tatarů. Čeští diplomaté v Kyjevě v dokumentu mluví o případech týrání, bití, zastrašování, zadržování a falešných obviněních.

Klaus bude novou tváří rozhlasového pořadu

Bývalý prezident Václav Klaus bude novou tváří pořadu Jak to vidí, který vysílá stanice Českého rozhlasu Dvojka. Poprvé za mikrofon usedne ve čtvrtek. Zařadí se po tak bok pravidelných komentátorů, mezi nimiž jsou kardinál Dominik Duka nebo generální ředitel ČRo Peter Duhan. Rozhlas to oznámil v tiskové zprávě. Pořad se bude vysílat živě ze studia Dvojky, od pondělí do pátku a v neděli od 08:30. Hosty jsou uznávané osobnosti z nejrůznějších oblastí, které komentují aktuální dění ve světě, ve svých oborech, ale hovoří i o vztahu k věcem všedním. Speciální nedělní vysílání se pak zaměřuje na etická a duchovní témata.

Mládek: Nezávislá studie ukáže, zda se těžba za limity vyplatí

Rozhodnutí o prolomení limitů těžby bude mimo jiné záviset i na tom, zda se ukáže, jestli se těžba za limity vyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu si proto v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii. Po návštěvě Horního Jiřetína na Mostecku řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Zopakoval, že je pro variantu, která by znamenala i částečné bourání Horního Jiřetína. Jiřetínský starosta Vladimír Buřt mu ale předložil důkazy, že těžba nemůže být rentabilní. Těžaři tvrdí opak. Vláda by měla o prolomení limitů rozhodnout do konce června.

SÚKL pomůže pokrýt výpadek po zrušení zdravotnických poplatků

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zřejmě pomůže pokrýt část výpadku příjmů, které chybí ve zdravotnictví po zrušení třicetikorunových regulačních poplatků za návštěvu lékaře. Do státní pokladny má ještě letos převést nevyužitých 1,7 miliardy korun. Umožní to novela, kterou schválil Senát. SÚKL má na zvláštním účtu přes dvě miliardy korun. Rezervy měl na nové projekty, jako jsou zavádění systému elektronických receptů a rozhodování o cenách a úhradách zdravotnických prostředků. Z těchto projektů zatím sešlo. Proti novele se postavil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), podle něhož je SÚKL trestán za to, že dobře hospodařil.

Úroková sazba hypoték je rekordně nízká

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v únoru dále klesla na 2,27 procenta a dostala se tak na novou nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo letos v lednu, kdy průměrná sazba činila 2,34 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

Policie zadržela muže, jenž hrozil výbuchem ve Zlíně

Policie zadržela muže, který v úterý odpoledne anonymním telefonátem z automatu vyhrožoval výbuchem v obchodním centru uprostřed Zlína. Pachatelem je šestatřicetiletý muž z Karlovarska, který dlouhodobě pobývá na Zlínsku. Pokud bude uznán vinným, za šíření poplašné zprávy mu hrozí až tři roky vězení. Policisté po telefonátu objekt evakuovali a vyzvali lidi, aby opustili i přilehlé náměstí Míru. V té době už policie po pachateli pátrala a necelé dvě hodiny po nahlášení hrozby výbuchem v areálu bývalého Svitu ho zadržela. Podle Stránského se muž k činu při výslechu přiznal. V minulosti byl jedenkrát podmíněně odsouzen za jinou trestnou činnost.

Zemřel divadelní režisér Josef Krofta

Ve věku nedožitých dvaasedmdesáti let ve středu v Hradci Králové zemřel divadelník a pedagog Josef Krofta. Jeho jméno je spojeno především s královéhradeckým loutkovým divadlem Drak, kde působil jako režisér a dlouholetý umělecký šéf. V roce 1993 založil Mezinárodní institut figurálního loutkářství. Jako první loutkář získal prestižní divadelní Cenu Thálie za celoživotní dílo. Loni v březnu převzal Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ).

Mladí architekti získali ceny za své návrhy

V soutěži pro mladé architekty a studenty Think Arch 2014 zvítězil projekt na revitalizaci Malešického náměstí od Veroniky Sávové z ateliéru Sporadical. V kategorii studentských prací porota udělila dvě první ceny - návrhu na biosyntetickou zásobárnu pitné vody pro Afriku od Jindřicha Ráftla, který v této kategorii zvítězil i loni, a projektu Jiřího Lukáše Stodola pro pastvinu v Jizerských horách.

Dianne Reevesová vystoupila v Brně

Pětinásobná držitelka ceny Grammy Dianne Reevesová v úterý sklidila nadšený aplaus na brněnském JazzFestu. Do Bobycentra přišlo podle pořadatelů více než 1500 lidí, aby si poslechli americkou zpěvačku, kterou mnozí odborníci považují za následovnici legendárních jazzových div Elly Fitzgeraldové nebo Sarah Vaughanové. V závěru koncertu, ještě před přídavky, stál a tleskal prakticky celý sál.

Na festival Mladí Ladí Jazz vystoupí Marcus Miller

Šestý ročník festivalu Mladí Ladí Jazz, který začíná v Praze 3. dubna, nabídne zejména představitele současné americké jazzové scény. Hlavní hvězdou akce konané v pražských klubech bude baskytarista Marcus Miller. Držitel dvou Grammy zahraje 26. dubna v klubu Roxy. Miller se vrací do Prahy po třech letech. Na zahajovací večer festivalu 3. dubna v Paláci Akropolis přijala pozvání německá jazzová zpěvačka a kytaristka Monika Roscherová. Na akci se dále představí americké postmoderní trio The Kandinsky Effect. Po sedmi letech do Prahy zavítá americké trio The Bad Plus. Více informací o programu i festivalu se nachází na http://www.mladiladijazz.cz www.mladiladijazz.cz .

Čeští vědci sestavují mapu poničených památek Mosulu

Čeští vědci sestavují interaktivní počítačovou mapu, která dokumentuje destrukci iráckého Mosulu radikály z organizace Islámský stát (IS). Trojice odborníků shromažďuje všechna dostupná data, která by v budoucnu mohla pomoct při obnově historického města. Projekt Ohrožená architektura města Mosul spojil členy České archeologické mise v severním Iráku: archeology Karla Nováčka a Lenku Strakovou ze Západočeské univerzity v Plzni a pražského arabistu a historika Miroslava Melčáka. Zkáze podle projektu neuniklo 34 sakrálních staveb, 29 islámských mešit, škol a hrobek a pět křesťanských kostelů a klášterů. Kromě toho byly zničeny také dvě civilní budovy, palác a nemocnice z doby osmanské říše.

Sport

Hokejový gólman Ondřej Pavelec byl v úterním utkání NHL hlavním strůjcem výhry Winnipegu 5:2 nad San Jose. Kladenský odchovanec, který poprvé od listopadu nastoupil od začátku zápasu dvakrát za sebou, kryl 38 ze 40 střel a stal se největší hvězdou střetnutí. Jednou asistencí podpořil výhru Jets Michael Frolík, jenž bodoval v devátém z posledních deseti zápasů.

Předehrávka 23. kola fotbalové ligy mezi Slováckem a Teplicemi skončila remízou 2:2. Na ukončení série pěti domácích porážek se v dresu Slovácka podíleli brankami Jiří Valenta z trestného kopu a Luboš Kalouda z penalty, úspěšnými střelci Severočechů byli Jakub Hora a Jan Krob, který také proměnil pokutový kop. Teplice dohrávaly posledních pět minut bez vyloučeného Ladislava Takácse. Mezi pátými Teplicemi a sedmým Slováckem tak zůstal čtyřbodový rozdíl.

Fotbalisté Sparty vstoupili do čtvrtfinále Poháru FAČR s Jabloncem domácí výhrou 2:1. Pražané vedli po gólech Jakuba Řezníčka a Václava Kadlece, navíc zahodili několik dalších šancí, jenže Jablonci zvýšil šance do odvety po brejku Martin Doležal. Odveta na severu Čech se hraje 15. dubna.

Dva momentálně nejlepší čeští tenisté Tomáš Berdych a Lukáš Rosol na sebe narazí v osmifinále turnaje Masters v Indian Wells. Oba měli cestu třetím kolem úplně jinou. Berdych snadno porazil domácího Steva Johnsona, zatímco Rosol ve druhém setu promarnil šest mečbolů proti Robinu Haasemu a nakonec ho udolal až v tie-breaku třetí sady.

Tenistka Petra Kvitová se po turnaji v Indian Wells podle očekávání odhlásila i z další prestižní akce v Miami. Světová čtyřka oznámila svoji neúčast dnes v prohlášení na sociálních sítích. Návrat plánuje na semifinále Fed Cupu proti Francii, které se bude hrát 18. a 19. dubna v Ostravě.

Pro Karolínu Plíškovou skončil tenisový turnaj v Indian Wells v osmifinále. Podruhé během měsíce nestačila na světovou trojku Rumunku Simonu Halepovou, které podlehla dvakrát 4:6. Plíšková si proti Halepové zahrála na konci února finále v Dubaji. Tehdy podlehla 4:6, 6:7 a set jí nesebrala ani v úterý v Kalifornii. S rumunskou favoritkou čtyřikrát ztratila servis.

V noci byla vidět nad Českem polární záře

V noci na středu mohli Češi na obloze mimořádně pozorovat polární záři. Vyvolala ji silná erupce na Slunci, díky níž se záře objevila na Zemi mnohem jižněji než obvykle. Že bude polární záře vidět nad územím České republiky, bylo i pro vědce překvapením, řekl dnes mluvčí Astronomického ústavu Pavel Suchan. Jde o úkaz, který se v Česku vyskytuje přibližně jednou za dva roky. Polární záři mohli vidět lidé v Evropě i v Austrálii, snímky se objevovaly na sociálních sítích. Podle moskevského rozhlasu překvapila již v úterý mnoho Rusů například v Petrohradě, v Moskvě a v povolžských městech Uljanovsku a Iževsku.

Počasí bude v pátek přát pozorování zatmění Slunce

Počasí bude pro pozorovatele částečného zatmění Slunce v Česku příznivé. Čekat je budou jasná obloha, i když bude chladno. Částečné zatmění budou moct Češi pozorovat z celého území státu. V řadě měst se chystají veřejná pozorování na hvězdárnách i na jiných místech, například před školami nebo na náměstích. V Praze začne zatmění v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi roky 2011 až 2026. Měsíc při něm zakryje přes 74 procent slunečního disku. Vzácnější je úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let.

Počasí

Bude slunečno, odpolední teploty 9 až 13 stupňů C.