Denní souhrn zpráv

Zeman ve Vánočním poselství: Chci suverénní Českou republiku

Miloš Zeman chce být prezidentem suverénní České republiky, která hájí své národní zájmy a nepodléhá vnějším tlakům jako v době Varšavské smlouvy nebo RVHP. Prezident to řekl v letošním Vánočním poselství. Zdůraznil, že nikdy nebude ustupovat řvoucímu davu a trvá na svých výrocích, které vyvolaly v poslední době vlnu protestů. Při oslavách 17. listopadu proti Zemanovi v ulicích protestovaly tisíce lidí. Na Albertově za přítomnosti prezidentů okolních zemí po něm dokonce lidé házeli vajíčka a během projevu ho vypískali. Odpor se zradikalizoval poté, co použil několik vulgárních výrazů v přímém rozhlasovém přenosu a odmítl, že by zásah komunistické bezpečnosti na Národní třídě 17. listopadu byl masakr.

Zemanovo Vánoční poselství odvysílaly Nova, která jako loni televizní přenos zajišťovala, Česká televize na stanici ČT24 a Český rozhlas. Přenos byl předtočený. Loňské Zemanovo poselství vidělo na prvním programu České televize 788.000 lidí. Sledovanost přitom zaostala za projevy předchozích prezidentů, kteří ovšem promlouvali až 1. ledna a před obrazovky ČT přilákali přes milion diváků.

Zeman: Služební zákon je diskriminací nestraníků

Současná podoba služebního zákona je diskriminací nestraníků, řekl ve svém Vánočním poselství prezident Miloš Zeman. Zákon označil za jediný, ale zato podstatný rozpor mezi ním a vládou. Státní správu mají podle něj vykonávat odborníci, a nikoliv političtí spřízněnci. Zeman zákon v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud. Podle Zemana vláda státní správu zpolitizovala tím, že vysoké úředníky státní správy nominují politici. Mezi občany je přitom 97 procent nestraníků. Dnešní státní úředníci podle něj připravili republiku o desítky miliard korun nečerpáním fondů Evropské unie. Jejich neschopnost a nekvalifikovanost nebyla podle hlavy státu nikdy potrestána.

Zeman: Současná vláda dala lidem naději

Prezident Miloš Zeman ve Vánočním poselství ocenil současnou vládu. Dala podle něj lidem naději, která je významným psychologickým faktorem ekonomického růstu. Roztočila se tak kola ekonomiky, které zbrzdila nesmyslná politika vlády Petra Nečase. Vláda podle Zemana pomohla i rodinám s dětmi a valorizací penzí také starobním důchodcům. Prezident zároveň podpořil zvýšení minimální mzdy tak, aby se zvětšil rozdíl mezí ní a sociálními dávkami, což podle něj lidi více motivuje k práci. Za hlavní úkol své prezidentské funkce považuje alespoň malým dílem přispět ke snížení nezaměstnanosti. V této souvislosti připomněl mimo jiné svou letošní návštěvu Číny, kterou mu jeho kritici vyčítají. Zeman ale Čínu považuje za významný trh, který nabízí českým podnikatelům velké příležitosti.

Prezidentův vánoční projev nenaplnil očekávaní většiny politiků

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana nenaplnilo očekávání většiny předních politiků. Většinou hledí na slova hlavy státu kriticky, řadě z nich chyběl větší nadhled a vize, někteří se také obávají, že Zeman svým proslovem bude dále rozdělovat společnost. Nejtvrdší ve svém hodnocení byli členové opozičních TOP 09 a ODS, o něco vstřícnější byli koaliční ČSSD, hnutí ANO a lidovci. Nejvíce se projev Zemana zamlouval Úsvitu, kritičtí byli komunisté.

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš ČTK napsal, že prezident závěrem projevu "zbytečně jitřil rány nad svými letošními konfliktními vyjádřeními, která společnost rozdělují." Naopak dal prezidentovi za pravdu při kritice služebního zákona. Zákon o státní službě je podle něj málo otevřený lidem, kteří v ní předtím nepracovali. Konzervuje stav budovaný politickými stranami léta.

S prezidentovou kritikou zákona o státní službě naopak nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho vláda je podle premiéra po 25 letech první, která měla odvahu a sílu odpolitizování české státní správy prosadit. Ústavní stížnost na služební zákon považuje Sobotka za zbytečný krok. Naopak uvítal, že prezident v projevu ocenil vládu za to, že vrátila lidem naději. "Jsem rád, že prezident stejně jako vláda klade důraz na ekonomickou diplomacii," uvedl také.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje Zemanův projev za hodně osobní a bilanční, ale nikterak překvapivý. Od prezidenta by očekával více, než jen bilanci jeho kroků. Chyběl mu třeba nadhled i zmínka o dění ve světě, které ovlivňuje naše životy. Hamáčkův stranický kolega a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier Zemanův projev vůbec nesledoval. "Nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru," napsal ČTK.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska si prezident "plete žánry", diskuse o služebním zákonu nepatří do Vánočního poselství prezidenta republiky. Od hlavy státu by očekával, že přednese nějakou vizi do roku budoucího. Zároveň ocenil, že byl rozhovor předtáčen. Z bezpečnostního hlediska to podle něj bylo velmi důležité. Místopředsedovi ODS Martinz Kupkovi v prezidentově projevu chyběla větší sebereflexe i náčrt toho, kam se společnost může ubírat.

"Naznačovat, že kritici jsou řvoucí neandrtálci, je paušalizující a připomínání tématu ruské punkové kapely (Pussy Riot) už zavání posedlostí," napsal místopředseda komunistů Jiří Dolejš, kterému i tak Zeman přišel méně provokující než obvykle. Celkově má poselství za nevýrazné. Naopak šéf Úsvitu Tomio Okamura projev přivítal. "Já musím říct, že obsahově nezbývá než s projevem souhlasit. To je, jako kdyby četl moje myšlenky," podotkl. Zeman se jen podle něho mohl více pousmát.

Biskup Cikrle v Brně poobědval s bezdomovci i seniory

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle poobědval spolu se 170 bezdomovci, důchodci a také zástupci romské komunity. Vánoční akci uspořádala církevní komunita Sant Egidio na faře kostela svatého Jakuba v centru Brna. Ve městě se uskutečnila podesáté. Vánoční obědy pro chudé pořádá sdružení po celém světě, v České republice také v Praze a Olomouci. Letos byli nově u vánočního oběda přivítáni i zástupci romské komunity, z nichž mnozí podle pořadatelů také trpí pocitem, že jsou vyloučeni z většinové společnosti.

Česká ekonomika zažila v roce 2014 oživení

Hlavní charakteristikou vývoje tuzemské ekonomiky v letošním roce je podle analytiků především hospodářské oživení, které následovalo po dvou letech poklesu. Oživení se projevilo v poklesu nezaměstnanosti, postupném růstu spotřeby a investic, které se tak staly hlavním zdrojem růstu hrubého domácího produktu. Ten by měl letos podle ekonomů letos přesáhnout dvě procenta.

V temelínské elektrárně začala odstávka prvního bloku

V Jaderné elektrárně Temelín začala odstávka prvního bloku kvůli plánovaným úpravám v systému měření teplot turbíny. Blok byl od přenosové soustavy odpojen kolem 09:30. Odstávka by měla trvat do konce roku. ČTK to oznámil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Úpravu podle něj není možné provést za provozu. Pro odstavení turbogenerátoru byl po dohodě s energetickým dispečinkem určen termín vánočních svátků a konce roku, kdy se očekává nižší spotřeba. Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Svou produkcí kryje pětinu české spotřeby.

V obchodech začíná hlavní vlna výprodejů

V obchodech tento pátek začíná hlavní vlna výprodejů. Povánoční slevové akce budou trvat v některých řetězcích až do konce února. Některé e-shopy letos v rámci konkurenčního boje spustily výprodeje před Štědrým dnem. Již v polovině prosince přišli se slevovými akcemi prodejci oblečení, kterým kvůli teplému počasí klesly tržby. Některé obchody zlevní zboží až o 70 procent.

Od Nového roku končí většina poplatků ve zdravotnictví

Lékaři v ambulancích a lékárníci přestanou od ledna vybírat od pacientů třicetikorunové poplatky. Platby ruší vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, zůstává jen devadesátikorunová platba za pohotovost. Pacientům po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí se navíc díky jiné změně stejného zákona prodlouží lázeňské pobyty na účet zdravotní pojišťovny z nynějších tří na nejméně čtyři týdny.

Hrad Kašperk bude na konci roku přístupný veřejnosti

Dva druhy zimních prohlídek nabídne od neděle 28. prosince do 1. ledna nejvýše položený královský hrad Kašperk na Šumavě. Hrad založený Karlem IV. je dostupný jen pěšky nebo na běžkách. Pětidenní zimní prohlídky se konají řadu let a na přelomu starého a nového roku každoročně přilákají 1000 až 3000 platících návštěvníků, dalších až 1500 lidí se alespoň zastaví na teplý čaj, svařené víno, grog či skořicovou placku na hradním nádvoří, řekl kastelán Zdeněk Svoboda.

Hrad Helfštýn se otevře první sobotu v lednu

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se první sobotu v lednu tradičně otevře veřejnosti. Prohlídka hradu v zimní atmosféře každoročně láká lidi z širokého okolí. Tradice výstupu přesahuje již 30 let a vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Výstup na hrad ze 14. století si každoročně nenechá ujít až 2000 návštěvníků. Letos v lednu padl rekord, na netradiční prohlídku dorazilo 3000 lidí. V předchozích ročnících turisty neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Hrad stejně jako ostatní památky v kraji zaznamenal letos vyšší návštěvnost; jeho branami prošlo přes 90.000 návštěvníků.

V Třešti jsou k vidění tradiční betlémy

Do 12 domácností v Třešti na Jihlavsku se mohou lidé znovu přijít podívat na domácí betlémy. Příležitost budou mít až do 2. února. Kromě toho si mohou betlémy prohlédnout také na výstavě v Schumpeterově domě, v kostele svaté Kateřiny, na zámku nebo v muzeu. Jeden z třešťských betlémů je tradičně vystaven také v Jindřišské věži v Praze. Uvedl to vedoucí Spolku přátel betlémů Pavel Brychta. V třešťských rodinách se dodržuje tradice stavění betlémů přes dvě stě let. Takzvaná Betlémská cesta existovala už za Rakouska, ale počet rodin, kam se mohli zájemci přijít podívat, býval podstatně vyšší. Plánek města se seznamem rodin umožňujících prohlídku betlémů najdou zájemci na webu http://www.trest.cz/betlemska-cesta/a-1033 .

Zámek Hrubý Rohozec otevřel o Vánocích malou kuchyni

Zámek Hrubý Rohozec nedaleko Turnova se otevřel o Vánocích návštěvníkům. Otevřený zůstane až do Nového roku. Poprvé mohli turisté nahlédnout do obnovené malé kuchyně, která sloužila posledním majitelům Des Fours-Walderode. Majitelé většinou už za první republiky Vánoce na studeném rohozeckém zámku netrávili. Výjimkou byl rok 1938, kdy se rodina na Rohozec vrátila. A právě tuto dobu se na prohlídkách snaží návštěvníkům přiblížit. V malé kuchyni tak čekal na návštěvníky stromeček vyzdobený nejrůznějšími laskominani včetně uzenin, cigaret a čokolády. Na Tři krále majitel vždy do salonu svolal personál i s rodinami, poděkoval jim za práci a pak došlo na "kácení vánočního stromu". Děti sloužících ho mohly celý oškubat.

Sloni v Zoo Dvůr Králové si pochutnali na vánočních stromcích

Trojice slonů afrických v Zoo Dvůr Králové nad Labem si pochutnala na vánoční nadílce, v níž bylo i několik vánočních stromků. Smrčky mají samice Saly a Umbu a téměř pětitunový samec Kito jednou do roka o Vánocích. "Jako pamlsek dostávají nepoužité, neprodané stromky, které nám sem většinou přiveze některý z prodejců," uvedla mluvčí zoo Jana Myslivečková. Zoo ve Dvoře Králové se specializuje na africká zvířata. Například slon Kito je jediným samcem slona afrického chovaným v zoologických zahradách v Česku. Velmi úspěšná je zoo i v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu. Ročně ji navštíví přes 400.000 lidí.

Svátek otužilců na Vltavě překonal loňský rekord

Teploty kolem nuly přivítaly na Druhý svátek vánoční téměř 290 odvážlivců na 68. ročníku vánočního Memoriálu Alfreda Nikodéma - nejstarší otužilecké akci v České republice. Za velkého zájmu přihlížejících na mostě Legií a Masarykově nábřeží se před polednem plavci ponořili do chladné vltavské vody a vydali ze severního cípu Slovanského ostrova ke Střeleckému ostrovu a zpět. Nejrychlejším borcem na nejdelší trati 750 metrů byla loňská vítězka Lenka Štěrbová z Pardubic těsně následovaná Rostislavem Vítkem, úspěšným dálkovým plavcem a několikanásobným mistrem republiky v této disciplíně.

Sport

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se po sedmi měsících objevil v základní sestavě Arsenalu. Čtyřiatřicetiletý záložník v 18. kole anglické ligy proti Queens Parku navíc nastoupí poprvé od listopadové kvalifikace s Islandem. Rosický, který měl v poslední době problémy se stehenním svalem, se v základní jedenáctce Arsenalu naposledy objevil v květnu v závěrečném kole minulé sezony. V aktuálním ročníku odehrál v Premier League pouhá tři utkání, naposledy si zahrál pár minut v závěru říjnového duelu se Sunderlandem.

Kateřina Nash dojela druhá v závodu Světového poháru v cyklokrosu v Heusden-Zolderu. O čtyři vteřiny ji porazila Marianne Vosová z Nizozemska.

Fotbalisté pražské Slavie ovládli vánoční halový turnaj internacionálů. Červenobílí ve finále jubilejního 20. ročníku, který se stejně jako vloni hrál v areně Sparta na Podvinném mlýně, porazili "domácí" obhájce trofeje 3:1 a tradiční štěpánské klání opanovali jako nejúspěšnější tým v historii už podesáté. Slavia vyhrála všech pět zápasů. Ve finále proti Spartě, které bylo předehrou Silvestrovského derby, rozhodla o triumfu slepenými góly Františka Veselého mladšího a Rudolfa Skácela na začátku druhé půle.

Hokejisté Plzně porazili ve 31. kole extraligy Mladou Boleslav vysoko 6:1 a popáté za sebou vyhráli. Středočeši naopak prohráli posedmé za sebou. Po vyrovnané první třetině rozhodli domácí o své výhře díky dvěma využitým přesilovkám v prostřední dvacetiminutovce po trefách Ondřeje Kratěny a nové posily Maria Bližňáka. Třemi asistencemi se v dresu Indiánů blýskl obránce Jakub Jeřábek.

Vítkovičtí hokejisté v souboji dvou sousedů z chvostu extraligové tabulky v 31. kole nejvyšší soutěže porazili Zlín 4:1 a třemi body si výrazně polepšili v boji o první desítku. Vítkovice po výměně trenérů a pod koučem Ladislavem Svozilem doma zabodovaly i v sedmém utkání za sebou.

Hokejisté Švédska budou prvními soupeři české reprezentace do 20 let na cestě za vysněným medailovým ziskem z juniorského mistrovství světa v Kanadě. Naposledy se čeští mladíci z vrcholné akce vrátili s cenným kovem před deseti lety, od té doby dokázali maximálně postoupit do čtvrtfinále, přes které ale nikdy nepřešli. Tým v čele s hvězdnými útočníky Davidem Pastrňákem a Jakubem Vránou chce tuto bilanci změnit.

Český brankář Alexander Salák vychytal po přestupu do Novosibirsku svému novému týmu i v pátém utkání za sebou vítězství. Sibir ve čtvrtečním zápasu Kontinentální hokejové ligy vyhrál v Chabarovsku 5:3 a v pořadí Východní konference mu patří čtvrté místo.

Pouhé dva měsíce vydržel ve Skalici český hokejista David Klimek. Slovenský klub s dvaadvacetiletým útočníkem ukončil spolupráci poté, co angažoval obránce Marka Zukala. S ním se dohodl na smlouvě do konce ledna s možnou opcí na prodloužení do konce sezony.

Devátý start na proslulé dakarské rallye čeká Aleše Lopraise, poprvé však nebude závodit s kamionem Tatra. Speciál frenštátského týmu totiž pořadatelé nepustili na start, a tak se Loprais domluvil na spolupráci s nizozemským týmem Veka a pojede s kamionem Man. Ani nečekaná změna ale nemění nic na jeho cílích, chce bojovat o medailové umístění a vítězství.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách častější. Teploty -1 až +3 st. C, na horách kolem -4, v Jeseníkách a v Beskydech až -9 st. C.

V krajích Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Jihočeském hrozí tvorba náledí. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí platí až do sobotního rána.