Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Na výročí Osvětimi přijedou do Prahy hlavně šéfové parlamentů

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, bulharský prezident Rosen Plevneliev a 23 předsedů a místopředsedů parlamentů zatím potvrdilo účast na připomínce 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi, která se uskuteční 26. a 27. ledna v Praze a v Terezíně. Do Česka naopak nedorazí americký prezident Barack Obama, který se svému českému protějšku Miloši Zemanovi už omluvil. A nepříliš nadějně podle ČTK vypadá i účast ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml zatím jeho příjezd do Česka nepotvrdil, ani neodmítl. K výročí osvobození Osvětimi se na Pražském hradě uskuteční dvoudenní mezinárodní fórum a na závěr v Terezíně pietní shromáždění. Pořadatelem akcí je Evropský židovský kongres (EŽK) spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi, Česko je pouze hostitelem.

Důvěra v prezidenta dál klesá, věří mu 34 pct. lidí

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana dál klesá. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Zemanovi věří nejméně lidí od jeho nástupu do funkce, a to 34 procent. V listopadu měl důvěru 37 procent občanů. Mírně si pohoršily téměř všechny ústavní instituce, nejméně důvěřují lidé Sněmovně. Naopak nejdůvěryhodnější jsou obecní zastupitelstva a starostové. Současný pokles Zemanovy důvěry je v porovnání s listopadovým průzkumem minimální. V době, kdy Zeman čelil kritice zejména za své vulgární výroky pronesené ve vysílání Českého rozhlasu, mu vyslovilo důvěru o 21 procentních bodů méně lidí než v říjnu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček tento pokles přičetl tehdejší zjitřené atmosféře.

Sobotka: ČR má šanci využít některé z dosud nevyčerpaných fondů EU

Česku se otevírá možnost dočerpání některých nevyužitých peněz z fondů Evropské unie pro léta 2007 - 2013. Českým novinářům to v noci na pátek po skončení summitu EU v Bruselu řekl premiér Bohuslav Sobotka. ČR podle něj spolu se Slovenskem prosadila závěr vyzývající Evropskou komisi k tomu, aby se pokusila dospět k co nejvyššímu využití nevyčerpaných peněz. Podle premiéra začnou česká ministerstva okamžitě jednat s EK o možné záchraně nevyčerpaných fondů. Jen za letošní rok jde o přibližně 20 miliard korun.

Bělobrádek bude znovu kandidovat na předsedu lidovců

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek bude na jaře příštího roku znovu kandidovat do čela strany, pravděpodobně naposledy na dlouhou dobu. Bělobrádek, jehož rozhodnutí se čekalo, to oznámil na jednání celostátní konference KDU-ČSL. Bělobrádek odmítl, že by v jeho rozhodování hrál roli zdravotní stav. Protikandidáta zatím vicepremiér nemá, ale uvítal by ho. Případným soupeřem by se mohl stát současný první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka. Jurečka tuto variantu nedávno připustil. Nové vedení si příští rok vedle lidovců zvolí i sociální demokraté, hnutí ANO, TOP 09 a zelení.

Uchazeči o vedení státní služby nesplnili kritéria

Nikdo z uchazečů o funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu a personálního ředitele sekce státní služby nesplnil kritéria výběrového řízení. Konstatovala to komise, která má výběr lidí na tyto klíčové pozice na starosti. O post náměstka měli zájem tři lidé, personálním ředitelem chtěl být jeden člověk. Pohovory se kandidáty se ale neuskuteční a tendr končí. Ministerstvo vnitra vládě co nejdřív předloží podklady pro opakované výběrové řízení. Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, byl dlouhodobým dluhem české legislativy. Prezident Miloš Zeman zákon o státní službě v říjnu vetoval, poslanci ale jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud.

Lidé protestovali kvůli syrským uprchlíkům

Zhruba tři stovky lidí demonstrovaly ve čtvrtek v Praze před sídlem vlády kvůli uprchlíkům ze Sýrie. Většina vyzývala kabinet k přijetí syrských dětí a jejich rodin v Česku, pár desítek bylo naopak proti. Kolem stovky lidí se sešlo na demonstraci i v centru Brna. Podobné akce se podle organizátorů konaly i v jiných místech republiky. Sýrii sužuje už několik let válečný konflikt. Podle zprávy OSN před ním do ciziny uprchly tři miliony lidí.

Ministerstvo chce až dvojnásobně zvýšit zdanění hazardu

Ministerstvo financí chce zvýšit zdanění hazardu u živého hraní a technických her, což jsou hlavně hrací automaty, na dvojnásobek, tedy 40 procent. Pro loterie a kurzové sázky má nově platit sazba 30 procent, uvedla na tiskové konferenci náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová. Nyní provozovatelé hazardu platí jednotnou dvacetiprocentní daň pro všechny druhy her. Zvýší se také paušální platba za jeden hrací přístroj u takzvaných technických her ze současných 20 tisíc korun ročně na 40 tisíc korun. Kromě toho budou provozovatelé hazardu i nadále platit 19procentní daň z příjmů fyzických osob. Jen loni Češi prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun.

Ministerstvo zvažuje kasační stížnost kvůli šumavskému parku

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zvažuje, že podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti nedávnému rozsudku o Plánu péče Národního parku Šumava. Obdrželo kompletní rozsudek soudu, který nařídil dokument na léta 2014 až 2017 zrušit. Uvedla to mluvčí resortu Petra Roubíčková. Obce žalovaly ministerstvo proto, že s nimi změnilo původní dohody a prý odmítlo další diskusi. MŽP by muselo podat kasační stížnost nejpozději do 14 dnů, to znamená do konce letošního roku.

E15: Letiště Vodochody dává správní žalobu na MŽP

Letiště Vodochody žaluje ministerstvo životního prostředí kvůli tomu, že zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště. Správní žaloba doputuje na soud nejpozději v pondělí, řekl deníku E15 ředitel letiště Martin Kačur. Ministerstvo je ale podle listu přesvědčeno, že nepochybilo a soud mu dá za pravdu. Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Penta chce z původně továrního letiště udělat nákladem zhruba tří miliard korun letiště pro nízkonákladové aerolinie. Na posudek EIA čekala roky. Ministerstvo zrušilo ekologický posudek (EIA) k rozšíření letiště v červnu, investor podal proti rozhodnutí rozklad, ministerstvo ale později zrušení EIA potvrdilo.

Blokáda silnice v Polsku může způsobit dopravní potíže u Náchodu

Blokáda silnice z polské Vratislavi k hraničnímu přechodu v Náchodě, kterou pořadatelé plánují na páteční odpoledne, by mohla způsobit potíže v dopravě. Náchodští policisté proto posílí hlídky, v případě potřeby budou odstavovat kamiony například na obchvatu České Skalice. Blokáda by měla začít ve 12:00 v polské obci Kobierzyce u Vratislavi. Následně hodlají aktivisté na trase postupně zablokovat další osm míst směrem k české hranici, poslední bude ve 14:20 v obci Duszniki Zdrój. Blokádou chtějí upozornit na nutnost dostavby rychlostní silnice S8 z Vratislavi ke státní hranici.

Za prodej otráveného alkoholu uložil soud 10 a 8 let vězení

Za prodej otráveného alkoholu poslal Krajský soud v Ostravě do vězení na deset a osm let dva muže z Karvinska. Podle obžaloby Jaromír Pánek a Šimon Kramarčík zavinili smrt tří lidí. Další čtyři osoby po vypití jedovatého alkoholu skončily v nemocnici. Pánek údajně distribuoval jedovatý líh. Kramarčík z něj pak vyráběl alkohol, který dál prodával v Českém Těšíně. Oba tvrdí, že o nebezpečnosti lihu nevěděli. Kramarčík ale láhve s jedovatým obsahem prodával ještě v době, kdy už v Česku umírali první otrávení.

Königsmarková byla definitivně zproštěna viny

Případ prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové definitivně končí zproštěním obžaloby. Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který s výsledkem procesu nesouhlasil. Obžaloba vinila Königsmarkovou z údajných chyb při vedení domácího porodu, který se zkomplikoval a dítě později zemřelo. Původně dostala dvouletý trest vězení s podmínkou na pět let a zákaz činnosti na stejně dlouhou dobu. Navíc měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Verdikt však loni v srpnu zrušil Ústavní soud. Nové projednání skončilo zproštěním obžaloby. Podle Zemana ale justice posoudila jednání Königsmarkové nedostatečně. NS se případem zabýval několik měsíců, nakonec Zemanův podnět zamítl. Kauza tak definitivně končí. Plánované domácí porody představují v Česku ožehavé téma. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, lékařská obec je většinově odmítá jako nebezpečný hazard. Právě nález Ústavního soudu v případu Königsmarkové považovali zastánci domácích porodů za důležitý průlom.

Léčebné konopí pro české pacienty má pěstovat Elkoplast Slušovice

Léčebné konopí pro české pacienty má pěstovat Elkoplast Slušovice. Zvítězil s nejlepší cenou, za gram žádá 68 korun bez DPH, sdělila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková. Vítěz by měl dodat 40 kilogramů léčebného konopí. Zajištění konopí pro české pacienty má na starosti Státní agentura pro konopí pro léčebné využití, která funguje v rámci lékového ústavu. Pacienti tak už nebudou odkázáni na černý trh či vlastní výpěstky. Léčbu konopím povolil zákon od loňského dubna, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

IKEM transplantoval pět orgánů současně

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v evropsky unikátní operaci transplantoval před týdnem šedesátiletému pacientovi žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo. Transplantace střeva byla první v Česku. Dva chirurgické týmy pracovaly deset hodin. Lékaři pacientovi diagnostikovali před pěti lety cirhózu jater, kterou vyvolalo autoimunitní onemocnění. Před dvěma lety se začal jeho stav prudce zhoršovat, i obyčejná procházka byla pro něj náročná. V posledním roce se jeho stav zhoršil natolik, že byl zařazen mezi čekatele na transplantaci jater. Pacientovi zbývalo jen pár měsíců života. Po týdnech čekání se objevila možnost získat orgány od dárce, který splňoval přísná kritéria. Výkon zvládli lékaři bez komplikací, pacient je nyní na resuscitačním oddělení.

Betlémské světlo ve sv. Vítu v Praze převzal kardinál Duka

Betlémské světlo, novodobý symbol Vánoc, přivezli skauti do katedrály sv. Víta v Praze. Převzal ho tam kardinál Dominik Duka. Z vídeňského kostela už minulý týden přivezli světlo brněnští skauti. Nyní se šíří po českých a moravských chrámech i domácnostech. V hlavním městě ho bude možné získat na více než dvou desítkách míst, bude třeba u budovy Českého rozhlasu a na magistrátu. Tradice betlémského světla přišla z Rakouska, poprvé přicestovalo do Lince v roce 1986. Do Česka se Betlémské světlo poprvé dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze.

V Praze se uskuteční galakoncert ke 100. narozeninám Sinatry

V Praze se 12. prosince příštího roku uskuteční galakoncert ke 100. narozeninám Franka Sinatry. Výročí připadá právě na tento den. Swingovému králi, zpěvákovi a herci vzdají s doprovodem RTV Big Bandu Felixe Slováčka hold Jan Smigmator, Tereza Černochová, Pavel Šporcl, Jiří Stivín, Felix Slováček jr. a další. Na vzpomínkovou akci přijali pozvání i zahraniční hosté Arthur Manuntag, Peter Lipa, Ludmila Štefániková a další. Pořadatelé chystají pro diváky možnost sezení přímo na podiu s koktejlovým barem, casino, degustaci whisky a doutníků, prodejnu hudebních nahrávek a podobně. Více informací se nachází na http://www.sinatrology.com www.sinatrology.com .

MfD: Národní galerie navrhovala bance, aby část jejího daru šla na plat šéfa

Národní galerie (NG) chtěla od Komerční banky (KB), aby víc než milion korun z několikamilionového sponzorského daru sloužil jako příspěvek k tabulkovému platu ředitele NG Jiřího Fajta, a to včetně sociálního a zdravotního pojištění. Napsala to Mladá fronta Dnes. Ve sponzorské smlouvě, která byla mezi KB a galerií nakonec uzavřena, už podle deníku tato věc není. Helena Markusová, mluvčí ministerstva kultury, které je galerii nadřízené, uvedla, že na všechny zaměstnance příspěvkových organizací se vztahují pouze tabulkové platy. Komerční banka se rozhodla věnovat peníze, které by měly pomoci například při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře příštího roku.

Brněnské Národní divadlo uvede Krále Oidipa

Národní divadlo Brno tento pátek poprvé uvádí novou inscenaci antického Sofoklova dramatu Král Oidipús. Jako režisér se představí nový umělecký šéf činohry Martin Františák. Titulní roli svěřil Martinu Siničákovi, v úloze matky alternují Eva Novotná a Helena Dvořáková. Scéna se silnou výtvarnou stylizací, která je dílem Marka Cpina, zachovává některé typické rysy antického dramatu, například chór. Hrdina Sofoklovy tragédie nevědomky zabije svého otce a ožení se s matkou. Naplní se tak kletba, jíž se snažil všemi silami vzepřít.

Obří betlém v Jiříkově se znovu rozrostl

Obří betlém sochaře Jiřího Halouzky z Jiříkova na Bruntálsku, který je největším vyřezávaným betlémem na světě, se letos rozrostl o 17 koní a čtyři slony v životní velikosti. Nové sochy řezbář vyřezal přímo ze stromů, které rostly na dostihovém pardubickém závodišti. Betlém, který figuruje v Guinnessově knize rekordů, nyní čítá na 260 figur. Lidé si ho mohou prohlédnout v Pradědově galerii v Jiříkově. Celý betlém se rozkládá na ploše zhruba 200 metrů čtverečních, kde mohu lidé spatřit kromě Tří králů, také pastýře, stádo oveček, oslíky či velbloudy. Na betlému pracuje Halouzka od roku 1989. K jeho vytvoření řezbáře motivovala osobnost papeže Jana Pavla II.

Sport

Tenisté Prostějova vyhráli posedmé za sebou extraligu smíšených družstev. Ve finále porazil domácí Agrofert i za přispění českých jedniček Petry Kvitové a Tomáše Berdycha tým Přerova 5:1. Vedle nich se o titul zasloužili Tereza Smitková, Jarkko Nieminen, Norbert Gomboš a Jiří Veselý. Favorizovaní prostějovští tenisté porazili Přerov ve finále potřetí za sebou a celkově triumfovali v extralize počtrnácté.

Po pěti letech se do Česka vrátí ženský tenisový turnaj WTA. Akce zatím nazvaná Sparta Prague Open se příští rok uskuteční na antuce v pražské Stromovce od 27. dubna do 3. května. Wimbledonská vítězka Petra Kvitová se jako hráčka světové desítky kvůli omezení počtu turnajů této kategorie International v roce 2015 akce nezúčastní, ale už má dohodu s pořadateli na sezonu 2016.

Čeští hokejisté prohráli v úvodním utkání Channel One Cupu v pražské O2 areně před 16.348 diváky se Švédskem 4:6. Nepřipsali si tak ani na čtvrtý pokus první výhru v sezoně, přestože vedli už 3:0 a pak ještě 4:3. Pro svěřence trenéra Vladimíra Růžičky pokračuje druhý díl Euro Hockey Tour v Soči sobotním duelem s Finskem a nedělním s Ruskem.

Čeští hokejisté se musí ve zbytku Channel One Cupu v Soči obejít bez Romana Červenky. Devětadvacetiletý útočník Petrohradu ve čtvrtečním úvodním utkání v pražské O2 areně se Švédskem (4:6) utrpěl svalové zranění a na konci odstoupil ze hry.

Biatlonistka Gabriela Soukalová díky přesné mušce a rychlému běhu vyhrála sprint na 7,5 kilometru ve slovinské Pokljuce. Dvojnásobná stříbrná medailistka z olympiády v Soči se tak poosmé v kariéře radovala z triumfu v závodu Světového poháru. Veronika Vítková dojela patnáctá.

Čtyři nové členy má Síň slávy českého hokeje. Před vstupním utkáním českých reprezentantů do turnaje Channel One Cup proti Švédsku do ní byli v zákulisí pražské O2 areny slavnostně uvedeni bývalí úspěšní hokejisté Jan Havel, František Ševčík, Ladislav Šmíd starší a in memoriam také televizní komentátor Luděk Brábník. V Síni slávy je nyní 118 osobností.

Volejbalisté Fatry Zlín postoupili do osmifinále Vyzývacího poháru. V odvetném zápase 3. kola zvítězili v Nizozemsku nad Abiantem Groningen 3:2, stejným poměrem soupeře zdolali i před dvěma týdny doma. V lednu se utkají o čtvrtfinále s řeckým klubem Ethnikos Alexandrupolis.

Házenkáři Karviné porazili v 16. kole extraligy Lovosice 25:24 a nepustili soupeře na třetí místo tabulky. Domácí celek přitom v první půli prohrával už 6:12, ale po změně stran pak zápas rozhodla jeho sedmibranková šňůra.

Prostějovské volejbalistky nadále procházejí extraligou bez porážky, dvanácté vítězství si připsaly v domácím utkání proti Šternberku. V čele tabulky mají obhájkyně titulu devítibodový náskok před pražským Olympem.

Počasí:

Zataženo až oblačno, teploty 10 až 14°C, na horách kolem 6. Na řadě míst Česka v pátek padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Lednici a Pohořelicích na jihu Moravy, kde rtuť vystoupala na 14,8 stupně.

O víkendu bude na některých místech ČR foukat silný vítr. V pohraničních horských oblastech se mohou tvořit sněhové jazyky.