Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Na vnitro dorazila další podezřelá obálka, látka toxická nebyla

Na ministerstvo vnitra v pátek ráno přišla další podezřelá obálka. Zasahovali tam kvůli ní hasiči, kteří ji odvezli k analýze do Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Podle předběžného ohledání však neobsahovala žádné toxické látky. Ústav zásilku ještě podrobí důkladné analýze. Ministr vnitra obdržel zásilku s jedem už minulý týden, další zásilka na vnitro přišla tento týden, ta ale nebyla nebezpečná. Jed v minulém týdnu dorazil i na ministerstvo financí. V posledních dnech se objevily také podezřelé zásilky doručené správě Hradu nebo televizi Prima, které však neobsahovaly toxické látky. Některá česká média tento týden dostala e-mail od skupiny, která se k zásilkám přihlásila. Policisté případ vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí až osm let vězení.

Chovanec věří, že policie brzy odhalí odesilatele jedů

Ministr vnitra Milan Chovanec věří, že se policii v krátké době podaří odhalit pachatele, který rozesílal obálky s jedy. Na případu spolupracují i tajné služby. Ministr to řekl na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu, který kvůli obálkám s jedem zvýšil bezpečnostní opatření pro ministerstva i další státní orgány. Krizový štáb podle Chovance přijal usnesení, podle kterého bude platit vyšší stupeň ochrany u ministerstev i dalších státních institucí. V těchto objektech budou zvýšené kontroly lidí, aut i zásilek. Orgány státní správy také dostanou informace, jak se mají v krizové situaci chovat nebo jak podezřelé zásilky poznají. Policie podle Chovance od roku 2006 řešila 4000 případů podezřelých zásilek. Nebezpečné byly pouze dva balíčky z minulého týdne. Nad příčinami současné situace nechtěl ministr spekulovat.

Sobotka: Udržitelný rozvoj je trvalý proces

Udržitelný rozvoj se musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) naplnit konkrétními vládními kroky. Udržitelnost podle něj není jen cílový stav, ale trvalý proces, v němž se řeší nejpalčivější problémy. Řekl to na Fóru pro udržitelný rozvoj. Rada vlády pro udržitelný rozvoj, jíž premiér předsedá, se proto vrátila zpět pod Úřad vlády. Předtím ji spravovalo ministerstvo životního prostředí. Sobotka podporuje názor OECD, že základem strategie zeleného růstu je dobrá hospodářská politika. Jednosměrné ukazatele jako hrubý domácí produkt podle něj nemohou moderní společnosti stačit. ČR si ale podle něj sama stanoví tempo a postupný nárůst obnovitelných zdrojů bude odpovídat možnostem domácností, firem a státního rozpočtu.

Zaorálek: Zranění Kurdové by se mohli léčit v Česku

Kurdové zranění v bojích s radikály z hnutí Islámský stát (IS) na everu Iráku by se v budoucnu mohli léčit v českých lázních. V rozhovoru s kurdskými představiteli o tom ve čtvrtek večer debatoval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při návštěvě střediska iráckého autonomního Kurdistánu Irbíl. Podle něj jsou české lázně velmi dobře vybavené pro rehabilitaci podobných typů válečných zranění. "Bohužel jsme si to vyzkoušeli i na našich vlastních zraněných vojácích v Afghánistánu," uvedl Zaorálek. V Iráku strávil necelých 24 hodin a po návštěvě Bagdádu, kde jednal s iráckým prezidentem a premiérem, a Irbílu, kde se setkal kurdským vedením, odletěl zpět do Prahy.

Stát dá krajům peníze na investice do nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví pošle příští rok peníze na investice do krajských nemocni. Každému kraji by mohlo přispět 50 miliony korun. Ve Zbirohu na Rokycansku to na jednání Asociace krajů řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministerstvo je podle něj připraveno přijímat investiční projekty a po vyhodnocení je případně podpořit. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) připomněl, že v příštím roce končí čerpání starých fondů EU a pro nové období ještě nejsou schválené programy a vypsané výzvy. Finanční pomoc státu tak krajům pomůže kontinuálně pokračovat v investicích do rozvoje regionálního zdravotnictví. Němeček krajům také slíbil navýšení úhradové vyhlášky tak, aby od příštího roku pokryla pětiprocentní zvýšení tarifních platů ve veřejných nemocnicích.

Nová pražská rada ustoupila od arbitráže s majitelem opencard

Nová pražská rada složená ze zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice zrušila usnesení schvalující arbitráž s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Chce počkat na rozhodnutí soudu. O arbitráži rozhodla minulá rada pod vedením primátora Tomáše Hudečka. V arbitráži měly obě strany řešit spor o peníze, které Praha dluží EMS za služby v minulosti. Firma na město již podala žalobu. Původně vznikly závazky Prahy vůči firmě Haguess, která byla dříve majitelem projektu. Před časem jej převzal nový majitel, společnost EMS. Celkem EMS pořaduje až 170 milionů.

Soud uznal nezákonné sestavení kandidátky ČSSD

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal podle žalobců nezákonné sestavení kandidátní listiny ČSSD pro loňské sněmovní volby v Olomouckém kraji. Řekl to jejich právní zástupce Pavel Němec. "Soud potvrdil v rozsudku, že rozhodnutí všech stranických orgánů, tedy Okresního výboru ČSSD Šumperk, Krajského výkonného výboru ČSSD Olomouckého kraje i Ústředního výkonného výboru, přijatá před loňskými předčasnými parlamentními volbami, nejsou v souladu se zákonem a stanovami ČSSD," uvedl Němec. Mluvčí soudu Lenka Cihlářová potvrdila, že soud ve sporu rozhodl v pondělí. Výsledek však do doručení rozsudku stranám nemůže komentovat.. Žalobu na podobu kandidátky sociálních demokratů loni v říjnu podali nespokojení straníci z Mohelnice. Případ ležel u soudu rok. Projednání žaloby brzdil spor o zaplacení soudních poplatků, o němž musel rozhodovat odvolací soud.

Žalobci byli pasivní v kauzách psychicky nemocných

U čtyřech ze 14 okresních státních zastupitelství, jež mají ve své působnosti psychiatrické léčebny, kontrola zjistila nedůslednost při jednáních o pacientech, u kterých byla ochranná ústavní léčba nahrazena pouhou ambulantní. Zjistil to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na všech 14 zastupitelstvích nechal zkontrolovat spisy 936 pacientů, čímž byly prověřeny všechny případy návrhů zrušení ústavní léčby v ČR za poslední tři roky. Zeman tak učinil v souvislosti s útokem psychicky nemocné ženy ve Žďáru nad Sázavou, při němž v říjnu zemřel šestnáctiletý chlapec. Pobodala jej šestadvacetiletá žena, která se léčila s psychickými problémy v opavské psychiatrické léčebně. Měla původně nařízenu ochrannou ústavní léčbu, čímž byla izolována od veřejnosti. V březnu jí ale soud tento režim změnil na ambulantní léčbu; byla tedy propuštěna a k lékaři docházela na kontroly. Půl roku po změně formy léčby zaútočila. Zemanova prověrka zjistila, že Okresní státní zastupitelství v Opavě patří k těm čtyřem zastupitelstvím, jež byla v této oblasti málo aktivní.

Jerevanský soud prodloužil vazbu zločince odsouzeného v Česku

Jerevanský soud vyhověl české žádosti a o další dva měsíce prodloužil vazbu Andranika Soghojana, který byl v ČR odsouzen za objednávku vraždy. Arménského mafiánského bosse koncem října zadržela v Jerevanu místní policie. Praha minulý týden zaslala do Arménie žádost o prodloužení Soghojanovy vazby, aby mohly být dojednány náležitosti spojené s výkonem jeho trestu v Arménii. Jerevan minulé úterý dopisem informoval české úřady, že vydání zločince do Česka arménské zákony neumožňují. Současně arménská strana navrhla, aby si trest Soghojan odpykal v Arménii. Šestačtyřicetiletý Armén si v roce 2007 v Praze objednal vraždu svého krajana, podnikatele. Při následném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Pražský městský soud nejprve Soghojana dvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Policista Švábenský dostal za přijímání úplatků šestileté vězení

Krajský soud v Brně potrestal policistu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislava Švábenského šestiletým vězením za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod. Soud uznal policistu vinným z toho, že za poskytování informací dostal stovky tisíc korun a nové auto. Podle soudu v době od roku 2009 až 2011 ve Zlíně a na dalších místech opakovaně zjistil a předal podnikateli s barevnými kovy Janu Švédíkovi informace o postupu trestního řízení, které policie proti podnikateli vedla. Později mu také namluvil, že policisté začali vyšetřovat jeho kamaráda. Nabízel se, že může vyšetřování zastavit, i když věděl, že se to nezakládá na pravdě. Přijal za to od Švédíka 200.000 korun.

Policie v Ostravě dopadla výrobce pervitinu

Policisté v Ostravě dopadli tříčlennou skupinu, která vyráběla a prodávala pervitin. Za rok do ulic dostala drogu v hodnotě okolo milionu korun. O případu informoval zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta. Varna byla umístěna v dobře zabezpečené garáži, vybavené elektronickým zabezpečovacím systémem. Jeho součástí bylo i několik kamer. Majitel objektu navíc vlastnil několik střelných zbraní a nabitou kuši. Při zatýkání se sice bránil, žádnou z nich však na policisty nevytáhl. Kriminalisté nyní zjišťují, odkud zbraně pocházejí. Další ze zadržených letos na jaře usedl za volant pod vlivem drogy. Policisté jej po honičce v ulicích Ostravy zastavili až násilím.

Pyrotechnici se přiblížili k ohnisku výbuchu ve Vrběticích

Pyrotechnici, kteří čistí areál ve Vrběticích na Zlínsku, se přiblížili k ohnisku výbuchu. Sdělila to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Podle ní budou pracovat minimálně do neděle, odvoz materiálu by mohl začít příští týden. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun. Muniční sklad, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. V areálu je podle pyrotechniků téměř 7000 tun munice. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

Ekonomika meziročně stoupla o 2,4 procenta

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Růst je proti předchozímu odhadu ČSÚ vyšší v meziročním i mezičtvrtletním srovnání o desetinu procenta. Mezičtvrtletně vzrostly výdaje domácností o 0,4 procenta, výdaje vládních institucí klesly o 0,7 procenta. Celkové výdaje na konečnou spotřebu se mezičtvrtletně nezměnily, uvedl ČSÚ. O 1,8 procenta vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím tvorba hrubého kapitálu. Výdaje domácností meziročně vzrostly o 1,5 procenta. Největší podíl na růstu spotřeby domácností měly výdaje na předměty dlouhodobé spotřeby, především dopravní prostředky.

LN: Tuzemské firmy v čele s PSG získaly v Rusku kontrakt za 6 mld

Tuzemské firmy v čele s PSG-International získaly od ruských státních železnic RŽD kontrakt v hodnotě zhruba šesti miliard korun. Budou se podílet na výstavbě železničního terminálu a překladiště Bělyj Rast na severním okraji Moskvy. Píšou to Lidové noviny (LN). "Ukazuje se, že i v době sankcí jsme schopni získat takový projekt v Ruské federaci," řekl deníku Tomáš Krones, generální ředitel otrokovické společnosti PSG-International. Celkově má podle Kronese zakázka zajistit sedm stovek pracovních míst přímo v Česku, a to nejenom v Otrokovicích, ale i v dalších firmách subdodavatelů. PSG-International a. s. realizovala projekty ve více než 20 zemích na čtyřech kontinentech v oborech stavebnictví, energetiky a petrochemie.

Počet Čechů s internetem přesáhl sedm milionů

Česká internetová populace přesáhla v říjnu hranici sedmi milionů lidí, což je meziroční nárůst o 200.000 uživatelů. S podílem 51 procent převažují muži a nejpočetnější věkovou skupinou jsou uživatelé mezi 35 a 44 lety. Vyplývá to z výzkumu NetMonitor. Uživatelé v říjnu uskutečnili téměř 1,6 miliardy návštěv o průměrné délce 13 minut. Prostřednictvím klasických PC zhlédli téměř osm miliard stránek. Nejvíce navštívilo kategorie Domovské stránky, Databáze a katalogy a Zpravodajství. Počet internetových uživatelů navštěvujících webové stránky zapojené do výzkumu z mobilních telefonů a tabletů překročil hranici tří milionů a vykazuje tak od září nárůst o osm procent. Počet mobilních zobrazení stránek dosáhl 1,1 miliardy. Mezi nejnavštěvovanější mobilní webové stránky patří portály a zpravodajství.

Do Prahy se v prosinci chystá téměř půl milionu turistů

Do Prahy se na konci roku chystá kolem 480 tisíc turistů, nejvíc z Německa, Británie, Itálie či Ruska. Informovala o tom mluvčí Pražské informační služby - Prague City Tourism Kateřina Bártová. Vloni se v prosinci v hlavním městě ubytovalo asi 465.000 lidí. Podle ředitelky PIS Nory Dolanské kromě Evropanů do Prahy míří více Číňanů, japonských skupin naopak od začátku roku ubývá. Nový rok v Praze přivítá až 130.000 hostů včetně 25.000 účastníků evropského setkání mladých křesťanů Taizé. Poutníci však budou ubytováni hlavně v domácnostech, proto se jejich novoroční pobyt do oficiálních statistik nepromítne. Praha nabízí v hotelích, penzionech a hostelech 92.000 lůžek, na Silvestra jsou většinou plně obsazená.

Cenu Prix Bohemia Radio získal francouzský projekt

Nejvyšší ocenění - Mezinárodní cenu na 31. ročníku festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio získal projekt Audioblogs z Francie. Projekt z kategorie Online vtahuje hlavně mladé lidí do jejich vlastní rozhlasové umělecké a publicistické tvorby. V národní soutěži v kategorii Dokument vyhrál pořad Anatomie jedné moravské vesnice autorky Brit Jensenové, mezi reportážemi uspěl Transparent do Soči autora Pavla Poláka.

Finálové texty Radokovy soutěže se představí v Divadle v Dlouhé

Pražské Divadlo v Dlouhé bude hostit pátý ročník Noci českých a slovenských autorů, který pořádá Nadační fond Cen Alfréda Radoka s agenturou Aura-Pont. Režiséři Barbara Herzová a Braňo Holiček s dramaturgyní Ilonou Smejkalovou představí divákům inscenovaná čtení finálových textů dramatické soutěže o cenu nesoucí jméno předního divadelníka. Do dramatické soutěže Cen Alfréda Radoka se každý rok přihlásí několik desítek autorů s novými texty. V loňském roce to bylo 66 původních her. Jen nepatrný zlomek z nich ovšem dospěje do stadia jevištní realizace. Formou scénických črt, divadelních "návnad" a ochutnávek se v nastudování herců Divadla v Dlouhé, Národního divadla Brno a jejich hostů představí nejzajímavější finálové texty. V hlavních rolích diváci uvidí Martina Matejku, Andreje Poláka, Jana Grygara, Dalibora Buše, Jiřího Svobodu, Martina Veselého, Terezu Marečkovou, Gabrielu Mikulkovou či Václava Vašáka.

V Praze začíná Australský filmový festival

V pražském kině Lucerna v pátek začíná dvoudenní australský filmový festival Aussie Film Fest. Zahajovací projekce nabídne film Stopy s Miou Wasikowskou v hlavní roli. V sobotu ho doplní snímek nazvaný 52 úterků, který z festivalů v Sundance i na Berlinale odjížděl s významnými cenami. Přehlídku uzavře Charlieho země, letošní australský oscarový nominant v kategorii Nejlepší zahraniční film. Všechny filmy budou uvedeny v anglickém znění s českými titulky. Aussie Film Fest je reciproční akcí k projektu Český a slovenský filmový festival v Austrálii, jehož 2. ročník se uskutečnil v srpnu a září v Melbourne a v Sydney.

V Betlémské kapli začne tradiční vánoční výstava

Ve znamení zvonů a zvonků je letošní výstava betlémů, která bude v pátek odpoledne zpřístupněna v Betlémské kapli v Praze. Expozice připomene historické rody, které se jejich výrobě věnovaly, a upozorní i na současné mistry. Patří k nim zvonařské dílny Petra Manouška z Prahy, Leticie Vránové-Dytrychové z Brodku, Josefa Tkadlece z Halenkova a také začínající mladý zvonař Michal Votruba z Myslkovic. Na výstavě bude také improvizovaná zvonařská dílna. Organizátoři chtějí přímo na nádvoří Betlémské kaple 6. prosince odlít zvon s názvem Mistr Jan, který v červenci příštího roku osadí do zatím prázdné zvonice Betlémské kaple.

Sport

Fotbalisté Sparty remizovali v Evropské lize doma s favorizovanou Neapolí 0:0 a v posledním kole základní skupiny je čeká přímý souboj o postup do play off s Bernem. Český mistr má v tabulce stejně jako italský celek, jenž si zajistil postup, deset bodů. Šanci na místo ve vyřazovací části však mají i Young Boys, kteří zaostávají o jediný bod.

Fotbalová liga má před sebou poslední podzimní víkend. Po dvou dnešních předehrávkách je na programu šest zápasů 16. kola a pozornost bude upřena zejména na neděli, kdy se bude rozhodovat o tom, kdo stráví zimní přestávku na prvním místě tabulky. Druhá Sparta nastoupí v Jihlavě a o pár hodin později se vedoucí Plzeň představí na hřišti třetího Jablonce.

Hokejový trenér Václav Sýkora bude opět působit v Kontinentální lize, Severstal Čerepovec ho angažoval do role poradce. Dvaašedesátiletý kouč v loňské sezoně vybojoval se Lvem Praha postup do finále Gagarinova poháru jako asistent Fina Kariho Jalonena, který ho v říjnu nahradil ve funkci hlavního trenéra. V KHL předtím Sýkora vedl také Petrohrad.

S novým trenérem Ladislavem Ryglem vstupují čeští sdruženáři do Světového poháru. Hlavní pozornost se bude opět upírat na Miroslava Dvořáka a také nadějného mladíka Tomáše Portyka. K favoritům patří tradičně Němci v čele s králem minulé zimy Ericem Frenzelem, Japonci a Norové.

Tenista Tomáš Berdych se podílel na jediném vítězném setu týmu Singapore Slammers, který utrpěl porážku v úvodním duelu prvního ročníku exhibiční soutěže International Premier Tennis League. V Manile nestačil na Micromax Indian Aces, kterým podlehl výrazně 16:26 na gamy.

Čeští muži si na mistrovství Evropy v curlingu o medaile nezahrají. Výběr vedený skipem Jiřím Snítilem dnes v Champéry ve Švýcarsku prohrál v souboji o play off s Norskem 4:6 a skončil pátý.

Hokejový útočník Jakub Petružálek se po necelých devíti letech vrací do extraligového Litvínova. Účastník letošního mistrovství světa podepsal s mateřským klubem smlouvu do konce sezony a v dresu Vervy by se mohl představit už v pátečním zápase proti Spartě. Definitivní rozhodnutí ale padne až v den zápasu.

Skokan na lyžích Jakub Janda obsadil páté místo v kvalifikaci na závod Světového poháru ve finském středisku Ruka. Vedoucí muž seriálu Roman Koudelka měl účast v pátečním závodu jistou předem a kvalifikaci vynechal.

České házenkářky dnes rozehrají první fázi kvalifikace o postup na mistrovství světa 2015 duelem s Ázerbájdžánem. Z turnaje v Olomouci, na němž se svěřenkyně Jana Bašného utkají ještě v neděli s Litvou, postoupí do červnového play off pouze vítězky a Češky chtějí potvrdit pozici papírových favoritek.

Praha - Fotbalisté pražské Slavie uzavřou podzimní část první ligy předehrávkou v Ostravě a v duelu musejí uspět, aby se vyhnuli pokutám. Druhým zápasem 16. kola před víkendem bude souboj předposledního nováčka z Českých Budějovic s Teplicemi.

Hokejisté vedoucího Třince přivítají v pátečním 25. extraligovém kole obhájce mistrovského titulu ze Zlína, který se po nevydařeném vstupu do sezony odpoutal z posledního místa tabulky. Velkou pozornost poutá i souboj dvou tradičních rivalů nejvyšší soutěže - na ledě druhého Litvínova se představí třetí Sparta.

Počasí

Převážně zataženo nízkou oblačností, nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C.

Mezní hranice pro polétavý prach, která je 50 mikrogramů na metr krychlový, je dnes s jedinou výjimkou překročena na všech měřicích stanicích v Moravskoslezském kraji. Nejvíce pak v Českém Těšíně na Karvinsku. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).