Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman přijal demisi ministra dopravy Prachaře

Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). Oznámil to hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prachař rozhodnutí odejít z vlády oznámil ve středu. Hnutí ANO navrhuje, aby se novým ministrem stal dosavadní ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok. Ovčáček avizoval, že Zeman se bude chtít s Ťokem před jeho případným jmenováním sejít. Nový ministr bude muset podle prezidenta řešit mimo jiné urychlení dopravní výstavby. Zemanovi nevadí, že Ťok nepřichází z politiky. Ve středu řekl, že nemá námitky proti úspěšným podnikatelům a manažerům. Termín schůzky se podle Ovčáčka připravuje.

Zeman a Klaus: Transformace ekonomiky byla úspěchem

Transformace ekonomiky byla úspěchem, shodli se na čtvrteční konferenci k 25 letům svobodného podnikání bývalý prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman. Rozdílný pohled stále mají na kuponovou privatizaci. Zemanova kritika privatizace je založena na tom, že rozptýlené vlastnictví akcionářů nedokáže kontrolovat podniky. Zmínil se i o působení investičních fondů a tunelování, což prý bylo dáno nedostatečnou regulací. Klaus myšlenku kuponové privatizace nadále obhajuje. Základem procesu privatizace byla podle něj rychlost, nikoliv maximalizace výnosů. Zdůraznil rovněž tehdejší potřebu omezení role státu v ekonomice. Zeman upozornil na to, že na počátku 90. let žádný koncept transformace neexistoval. Prezident Hospodářské komory a moderátor diskuze Vladimír Dlouhý upozornil, že svá rizika měla i rychlá privatizace zahraničním subjektům.

Sobotka: EU je bezpečný přístav, musí ale dodržovat pravidla

Evropská unie je bezpečný přístav, který Česku garantuje alespoň minimální stabilitu a prosperitu. Při zahájení činnosti Národního konventu o EU to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V projevu nicméně kritizoval nedodržování pravidel a existenci daňových rájů v EU. Jako příklad uvedl Řecko, které v minulosti vykazovalo nepravdivé údaje o svém hospodářském vývoji. To podle něj vedlo ke krizi v EU. Sobotka také odmítl existenci daňových rájů v EU. "V Evropě by daňové ráje typu Kypru fungovat neměly," soudí premiér. Vrátil se také k nedávnému zformování Evropské komise. Sobotka ocenil, jak Jean-Claude Juncker "zamíchal" rozdělením resortů eurokomisařů. Připustil přitom, že z portfolia pro českou zástupkyni Věru Jourovou nadšený nebyl.

Sobotka chce zvednout platy ústavních činitelů o 3,5 procenta

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za optimální růst platů prezidenta, poslanců či senátorů pro příští rok o 3,5 procenta, tedy stejně jako u ostatních zaměstnanců státu. Řekl to ve středu po jednání koaliční rady. O úpravě platů ústavních činitelů bude Sněmovna jednat v pátek na mimořádné schůzi. Pokud by novou normu nepřijali, zvedl by se jim příjem od ledna zhruba o čtvrtinu.

Zaorálek v Ammánu navštívil české lékaře operující syrské děti

Zhruba desítku syrských dětí, které trpí srdečními vadami, chce v Ammánu operovat český tým lékařů v rámci humanitární vládní mise Medevac. Lékaře, kteří jsou v Jordánsku od úterý, navštívil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Čeští lékaři se v jordánské metropoli zaměřili na případy středně složitých vrozených srdečních vad. Zahájili práci ve středu, kdy odoperovali dvě děti. Uprchlíkům ze Sýrie budou pomáhat do 20. listopadu. Koncem měsíce na jejich práci navážou dva týmy složené z odborníků na ortopedii a plastickou chirurgii. V rámci humanitárního programu české vlády Medevac se již dostalo péče dvěma stovkám pacientů, hlavně dětí, ze zemí postižených válkou či přírodními katastrofami.

ANO, ČSSD a Trojkoalice v Praze podepsaly koaliční smlouvu

Předsedové pražských ANO, ČSSD a Trojkoalice podepsali koaliční smlouvu o vládě v Praze. Podepsat ji ještě musí zastupitelé všech koaličních stran. Novinářům to řekli zástupci vyjednávacích týmů koaličních stran. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlas. Strany si již v uplynulých týdnech rozdělily kompetence jednotlivých radních včetně personálního obsazení, rozděleny mají i posty předsedů magistrátních výborů. Jedinou výjimkou je kontrolní výbor, jehož předseda bude z opozice. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má mít v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Singer: Ekonomika ČR rostla v letech 1993 až 2013 reálně o 67 pct

Česká ekonomika rostla v letech 1993 až 2013 reálně o 67 procent, zatímco polská o 133 procent, slovenská o 129 procent a maďarská o 48 procent. Na konferenci na téma 25 let svobodného podnikání to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. K dohánění vyspělých zemí dochází v ČR a okolních státech podle něj rychleji než na základě běžně používaných temp růstu založených na reálném HDP. Singer totiž zpochybnil výpočty statistických úřadů, které podle něj růsty ekonomik podhodnocují. Neberou dostatečně v potaz zvyšování kvality výrobků. V ČR a na Slovensku jde o podhodnocení o 3,5 procenta ročně, v Maďarsku a Polsku o dvě procenta ročně.

Platební bilance v září prohloubila schodek

Běžný účet platební bilance, který shrnuje veškeré ekonomické transakce tuzemské ekonomiky se zahraničím, v září prohloubil schodek na 21,05 miliardy korun. Srpnový deficit byl ve výši 15,5 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Bilance zboží a služeb byla v přebytku 28,5 miliardy korun. Vyplaceny byly dividendy z přímých investic za 36,7 miliardy korun a převody mezi Českou republikou a rozpočtem Evropské unie vykázaly pasivní saldo ve výši 1,2 miliardy korun. Příliv přímých investic proti srpnu zeslábl na dvě miliardy korun.

Lesy ČR zvedly zisk o 21 procent

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) za prvních devět měsíců roku zvýšil hrubý zisk o 21 procent na dosud nejvyšších 5,23 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku podnik vykázal hrubý zisk 4,32 miliardy korun. O průběžném výsledku hospodaření podnik informoval na svém http://wwww.lesycr.cz webu. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

NWR snížila ztrátu na 3,5 miliardy Kč, tržby klesly o pětinu

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, za tři čtvrtletí letošního roku snížila ztrátu na 128 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy Kč) z 528 milionů eur (14,6 miliardy Kč) před rokem. Tržby klesly o 21 procent na 504 milionů eur (13,9 miliardy Kč). Neauditované hospodářské výsledky NWR zveřejnila na svém webu. Snížení tržeb firma přičítá poklesu cen uhlí na světových trzích, ztráta jí klesla díky snižování nákladů. Firma ve výsledkové zprávě potvrdila výhled celoroční těžby a prodeje uhlí na úrovni 8,75 až devět milionů tun uhlí. Počet zaměstnanců včetně dodavatelských organizací za tři čtvrtletí se meziročně snížil o osm procent na 14.600.

STEM: Nejdůvěryhodnějším představitelem justice je Rychetský

Mezi představiteli justice a policie se těší největší důvěře veřejnosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, věří mu 68 procent občanů. Druhý skončil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následovaný policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Na dalších místech se umístily předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a ombudsmanka Anna Šabatová. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Zeman je důvěryhodný pro tři pětiny lidí. Tuhému a Brožové důvěřuje zhruba stejný počet lidí, a to 57, respektive 56 procent Čechů. Šabatová má důvěru 54 procent dotázaných. Podle STEM se míra důvěry Rychetského od roku 2009 postupně zvyšovala.

Stát vyplatil Randákovi 60.000 za stíhání kvůli odměnám Nagyové

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo exřediteli civilní rozvědky Karlovi Randákovi 60.000 korun, které požadoval za své trestní stíhání kvůli zveřejnění odměn někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Informoval o tom Nadační fond proti korupci. Obžaloba Randáka vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které údajně výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Soudy ale pravomocně rozhodly o tom, že vynesení informací o nadstandardně vysokých odměnách z úřadu vlády do médií nebylo trestným činem. Randák se poté rozhodl požadovat po státu náhradu hotových výdajů, které musel kvůli trestnímu řízení vynaložit. Náhrady vzniklé nemajetkové újmy se nedomáhal.

Proces s Bartákem pokračuje výslechem svědků a znalců

Výslechem svědků a soudních znalců pokračoval v Liberci soudní proces s Jaroslavem Bartákem. Lékař si odpykává 12 let ve vězení za znásilňování a vydírání svých asistentek. Nyní je obžalován z plánování vraždy tři lidí a vydírání dalších tří. Za to mu hrozí 15 až 20 let vězení. Podle obžaloby plánoval Barták vraždy loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann. Vraždy měl podle spisu zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Barták podle obžaloby zároveň plánoval, že vydíráním získá přes 80 milionů korun, které mu pomohou k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. U soudu vypovídal i Šándor, který hrozbu nájemné vraždy bral vážně. Jeho rodina se o jeho život obává dodnes.

Soud bude řešit Březinovu lihovou kauzu v prosinci

Údajní aktéři takzvané lihové mafie v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou stanou před olomouckým krajským soudem na začátku prosince. Sedm obžalovaných podle policie připravilo stát při obchodech s nelegálním lihem o rekordních 6,7 miliardy korun na daních. Soud tuto kauzu spojil s původní Březinovou obžalobou, ve které se před stejným soudem zodpovídá ze skrytých zásob lihu. Soud tak vyhověl návrhu žalobce. Po spojení obou kauz stane před soudem osm mužů. Obžaloba je podána kromě Radka Březiny a jeho bratra Tomáše také na jednatele společnosti Morávia-Chem Radka Menšíka, správce nemovitostí Ivana Kováříka, Václava Davida, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladníka Rostislava Hanulíka a Lubomíra Kaláče, který byl hlavním řidičem. Osmým mužem je Tomáš Pantlík, který je obžalován v původním případě skrytých zásob nezdaněného lihu. V něm se zodpovídá společně s bratry Březinovými z tajných úložišť nelegálního lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun.

Německá a česká policie rozbila gang výrobců pervitinu

Německá a česká policie rozbily mezinárodní gang výrobců pervitinu, který působil v Lipsku a v Praze. Oznámil to německý Spolkový kriminální úřad (BKA). V Německu bylo zadrženo sedm lidí, kteří měli 2,9 tuny látky chlorefedrin. Z tohoto množství by bylo možné vyrobit 2,3 tuny drogy. Její hodnota na německém černém trhu by byla zhruba 184 milionů eur (přes pět miliard korun). Německá policie zasáhla proti výrobcům drogy minulý týden, kdy během čtyř dnů prohledala 19 bytů a obchodů. Kromě chlorefedrinu v nich zajistila i střelné zbraně, falešné doklady a 600.000 eur (16,5 milionu korun) v hotovosti. Česká policie podle BKA zasahovala 8. listopadu v Praze, zatkla dalších sedm lidí a rovněž zabavila zbraně a neupřesněnou částku v hotovosti.

Ve Vrběticích se stále ozývají výbuchy

Nekontrolované exploze v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku stále ještě neustaly. Prozatím poslední byla zaznamenána ve středu před půlnocí, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Ve středu se ozvaly tři neřízené detonace. Pyrotechnici stanovili sedmidenní dobu bez neřízených výbuchů nutnou k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice z budov v areálu.

Ministerstvo nařídilo povinné očkování proti žloutence v přerovské škole

Děti a učitelé z přerovské Základní školy Boženy Němcové budou povinně očkováni proti žloutence typu A. Nařídilo to ministerstvo zdravotnictví. V poslední době totiž tuto nemoc mělo sedm zdejších žáků. Hygienici chtějí zabránit jejímu dalšímu šíření. Uvedla to ve středu Česká televize (ČT).

Pražské kino Světozor uvede 17. listopadu cyklus České století

Pražské kino Světozor uvede 17. listopadu nové díly televizního cyklu České století režiséra Roberta Sedláčka, a to zdarma. Tyto snímky zachycují dobu těsně po srpnové okupaci Československa, vznik Charty 77, listopad 1989 a rozpad Československa. Projekce budou součástí Festivalu svobody. V rolích politických ikon polistopadového vývoje se objeví populární herci: Marek Daniel jako Václav Havel, Jaroslav Plesl jako Václav Klaus nebo Martin Dejdar jako Miroslav Macek. Autorsky zpracovaná série televizních dramat České století se vrací ke klíčovým událostem našich dějin z pohledu jejich aktérů. Vedle pražského Světozoru se bude promítat také v brněnském kině Scala a divadle Husa na provázku a v ostravském Minikinu.

V Horních Počernicích byla odhalena pamětní deska Václavu Havlovi

V Horních Počernicích v Praze byla ve čtvrtek odhalena pamětní deska Václava Havla. Připomíná světovou premiéru jeho hry Žebrácká opera, která se konala 1. listopadu 1975 v sále hostince U Čelikovských. Pamětní desku navrhl architekt Bořek Šípek. Slavnosti se zúčastnil režisér tehdejšího nastudování Andrej Krob. Připravil také inscenaci Havlovy hry Protest, kterou uvede Divadlo Horní Počernice. Premiéra Žebrácké opery byla v polovině 70. let jediným veřejně odehraným představením hry v době normalizace. Krob, někteří účinkující, a dokonce i diváci po odehraném představení neunikli represím ze strany tehdejší Státní bezpečnosti.

Moravská galerie vystavuje portréty Kupeckého

Portréty jednoho z nejvýznamnějších malířů českého baroka zaplnily přízemí Místodržitelského paláce v Brně. Moravská galerie novou výstavou přibližuje tvorbu Jana Kupeckého, jeho okruhu a vrstevníků z doby vlády císaře Karla VI. Exponáty pocházejí z českých a slovenských sbírek. K ozdobám patří Kupeckého monumentální portrét vojevůdce Evžena Savojského. Slavnou, často reprodukovanou prací je také malířova vlastní podobizna u stojanu s plátnem, na kterém je jako "obraz v obraze" zachycena Kupeckého manželka Suzanna. Celkem výstavu tvoří 39 obrazů, dva mramorové reliéfy, jedna busta a kolekce grafik. Výstava zdůrazňuje mezinárodní význam Kupeckého, řekl kurátor Zdeněk Kazlepka.

Vítězný snímek Mezipater je ze Švédska

Vítězem letošního festivalu queer filmů Mezipatra se stala švédská romance Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka. Zvláštní uznání získal brazilský snímek V jeho očích o lásce nevidomého chlapce ke spolužákovi. Z krátkých filmů uspěla jihokorejská Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee. Uvedla to mluvčí festivalu Larisa Blichová. Patnáctý ročník přehlídky v Praze končí, od 15. do 22. listopadu se akce přesune do Brna.

Festival outdoorových filmů vyvrcholí v Praze

Mezinárodní festival outdoorových filmů, který se letos koná už podvanácté, se rozšířil, a to do 41 měst České a Slovenské republiky a zamíří opět i do Ruska. Oficiálně byl zahájen v Ostravě 3. října, skončí 6. prosince předáním cen v pražské Lucerně. Přehlídka nabízí ve čtyřech sekcích celkem 95 filmů z jednadvaceti zemí, do programu je zařazena i řada besed, výstav, venkovních akcí i koncertů. Svou kategorii mají cestopisné filmy, filmy z vodáckého prostředí či s horskou tematikou. Soutěží také snímky zachycující extrémní sportovní výkony. Více informací na http://www.outdoorfilms.cz www.outdoorfilms.cz .

V Praze vystoupí The New York Voices

V pražském Obecním domě vystoupí 20. prosince americké vokální kvarteto The New York Voices. Držitelé Grammy, proslaveni dokonalým propojením hlasů, tuzemskému publiku představí vánočně laděné album Let it Snow. Soubor doprovodí Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod vedením dirigenta Stevena Mercuria. Současnou sestavu The New York Voices, kteří se dali dohromady v roce 1987, tvoří vokalisté Peter Eldridge, Lauren Kinhanová, Darmon Meader a Kim Nazarianová.

Dům služeb pro nevidomé pořádá den otevřených dveří

Pomůcky, speciální výpočetní techniku i naváděcí systémy pro zrakově postižené představuje zájemcům pražský Dům služeb pro nevidomé v Krakovské ulici. Při příležitosti Mezinárodního dne nevidomých pořádá den otevřených dveří. Zájemci se během něj seznámí s nácvikem samostatné chůze, stolováním, vařením či se čtením Braillova písma. Fungovat začíná i nový ozvučený internetový portál FriendlyVox, který lidem se zrakovým handicapem zpřístupní třeba zpravodajské servery.

Sport

Hokejový brankář Dominik Hašek bude v pondělí jako první Čech uveden do Síně slávy v Torontu. Hrdina olympijských her v Naganu a držitel řady českých i zámořských trofejí se o tom, že vstoupí do elitního klubu hvězdných hokejistů, dozvěděl už v červnu; oficiální ceremoniál je naplánován na 17. listopadu. Každého z členů Síně slávy v Torontu připomínají určité artefakty; v Haškově případě to bude výzbroj, ve které v roce 2002 vyhrál v dresu Detroitu první Stanleyův pohár.

Tenista Tomáš Berdych má stále naději na postup do semifinále Turnaje mistrů. Sedmý hráč světa v londýnské O2 areně porazil Chorvata Marina Čiliče 6:3 a 6:1, ve skupině A tak má na kontě výhru a porážku. V pátek bude hrát se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, který zdolal Švýcara Stana Wawrinku 6:3, 6:0 a má na kontě druhou výhru.

Páteční závod na 3000 metrů v japonském Obihiru bude premiérovým startem v nové sezoně pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Trojnásobná olympijská vítězka by v úvodním díle Světového poháru měla vyzkoušet svoji připravenost: trenér Petr Novák totiž plánuje, že si v Japonsku připíše hned pět startů. V sobotu a v neděli by měla absolvovat tratě 1000 a 1500 metrů, týmový závod i závod s hromadným startem.

Hokejisté Litvínova porazili v 19. kole Tipsport extraligy doma Hradec Králové 4:1 a po porážce Třince na ledě Plzně 2:5 se dostali do čela tabulky o tři body před Oceláře. Vítkovice i Plzeň uspěly pod novými kouči, kteří převzali týmy v reprezentační pauze. Ostravané pod taktovkou Ladislava Svozila vyhráli nad Slavii 3:2 a po 13 zápasech naplno bodovali. Plzeň dovedl k úspěchu nad Třincem při premiéře v roli hlavního kouče Michal Straka.

Basketbalisté Nymburku zvítězili v Evropském poháru na hřišti spolufavorita skupiny Sevilly 66:65 a dostali se před ni do horní poloviny tabulky. Pro Nymburk to byla třetí mezinárodní výhra za sebou, což se mu v této sezoně povedlo poprvé. Výhra mohla být i vyšší, kdyby se hosté vyvarovali 20 ztrát, kvůli kterým o vítězství málem přišli.

Disciplinárka potrestala Plzeň za výtržnosti v zápase se Spartou pokutou 50 tisíc korun a uzavřením sektorů, kde sídlí "kotel", na dva zápasy.

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály ve druhém kole Evropské ligy doma s Fenerbahce Istanbul 52:85. Po druhé porážce zůstaly české vicemistryně v tabulce na posledním osmém místě. Po úvodním padesátibodovém debaklu v Bourges podaly Brňanky bojovnější výkon, proti favorizovaným soupeřkám ale neměly šanci na lepší výsledek.

Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta volá po změnách v rozdělování peněz do českého sportu. Nelíbí se mu, že tok financí kontroluje Český olympijský výbor (ČOV), rád by změnil jeho stanovy a ustanovil Olympijské kolegium, v němž by o penězích rozhodovali zástupci svazů. Změny by Jansta rád uvedl v život do pléna ČOV na jaře příštího roku.

Házenkářky Slavie se po sobotním vítězství nad českými mistryněmi v Mostu o další překvapení v interlize nepostaraly. V hale vedoucích Michalovců prohrály Pražanky výrazným rozdílem 23:34 a v tabulce zůstaly druhé.

Počasí

Bude zataženo, v Čechách místy slabý déšť nebo mrholení. Teploty 10 až 14 stupňů, na severovýchodě až 16 st. C.