Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Studenti v Opavě vyzvali Zemana k rezignaci

Na prezidenta Miloše Zemana, který je od pondělí na třídenní návštěvě Moravskoslezského kraje, v Opavě čekali i jeho odpůrci. Vyčítali mu jeho vstřícnost k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, postoj k otázce porušování lidských práv v Číně i vulgární výrazy, které použil během rozhlasových Hovorů z Lán. Jedna z protestujících dívek pak Zemana vyzvala k rezignaci. Nesouhlas s postoji hlavy státu vyjádřili studenti dnes v Opavě transparentem, zazněl i výkřik "Ruský švábe". Podle nich je totiž debata kolem vulgárních výrazů prezidenta jen zástěrkou, která má zakrýt reakce na nedávný prezidentův pobyt v Číně. "Nelíbí se nám, jak se prezident staví k otázce potlačování lidských práv. Nesouhlasíme s tím, jak se vyjadřoval během návštěvy Číny. Takto by neměl reprezentovat naši zemi," uvedli studenti. Zeman již sklidil za opakované použití vulgarismů v Českém rozhlase, například když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu, kritiku politiků, médií i veřejnosti.

Sobotka: ČR se maximálně inspiruje chorvatskou evidencí tržeb

Česko se chce v maximální míře inspirovat chorvatským systémem elektronické evidence tržeb a zavést vlastní verzi od začátku roku 2016. Po setkání se svým chorvatským protějškem Zoranem Milanovičem to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Parlamentem by podle něj měl příslušný zákon projít v první polovině příštího roku. Podle Milanoviće bude Chorvatsko rádo, když se mu podaří přispět k něčemu užitečnému pro českou stranu. Vedle elektronické evidence tržeb oba premiéři diskutovali také o možnosti rozšiřování Evropské unie o další balkánské země nebo vzájemném obchodu. Sobotka uvedl, že vidí v Chorvatsku možnost pro uplatnění českých firem zejména v oblasti dopravní infrastruktury, vodohospodářských staveb nebo finančního sektoru.

Na společné jednání s izraelskou vládou míří Sobotka a 7 ministrů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a sedm ministrů by se za českou stranu měli zúčastnit druhého společného zasedání izraelské a české vlády, které se v Jeruzalémě uskuteční 25. listopadu. Ve středu bude třídenní cestu do Izraele schvalovat vláda. Mezivládních konzultací za Česko se se Sobotkou zúčastní vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr kultury Daniel Herman. Ministři budou diskutovat o prohloubení hospodářské spolupráce a kulturní výměny či o spolupráci v bezpečnosti a obraně. Jednat by se mělo o zapojení českých firem do tendru na modernizaci izraelské železnice nebo o dovozu léčebného konopí z Izraele, které by mohlo pomáhat českým pacientům s roztroušenou sklerózou či nesnesitelnými bolestmi.

Klaus: Polistopadový vývoj začíná směřovat před 1989

V polistopadovém vývoji Česka došlo ke zvratu a začíná směřovat zpátky k centrálně řízené společnosti jako před rokem 1989. Řekl to bývalý prezident Václav Klaus na představení své nové knihy Chtěli jsme víc než supermarkety, kterou napsal k 25. výročí pádu komunismu. Odmítl, že by se tehdejší režim mohl vrátit "jako přes kopírák", mnoho dnešních věcí a tendencí je ale podle exprezidenta stejných. Navzdory svým výhradám k současnému směřování Česka ale Klaus dobu po sametové revoluci hájí. "Jsem přesvědčen, že těch 25 let máme hájit. Máme být hrdí na to co, se za tu dobu zdařilo," uvedl Klaus.

Vondra: Suverenita ČR dostává 25 let od listopadu na frak

Suverenita České republiky dostává 25 let od pádu komunismu na frak. Pro ČTK to uvedl bývalý disident, spoluzakladatel Občanského fóra a polistopadový diplomat a ministr Alexandr Vondra. Současné vedení země podle něj "v předklonu" zahájilo výprodej politiky lidských práv, která Česko čtvrt století zdobila. Nelíbí se mu také, že se do české politiky tlačí oligarchové, přesto je přesvědčen, že se česká společnost nikdy neměla lépe než po roce 1989. "Samostatnou kapitolou je tolerance značné části veřejnosti vůči komunismu. To je české specifikum, které mě neustále zaráží. Mějme se před tím na pozoru," apeloval Vondra. Za klíčové výdobytky polistopadové éry přitom považuje zakotvení ČR v NATO a v Evropské unii a smír s Německem.

Většina lidí si myslí, že změny v roce 1989 stály za to

Dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny o tom, že společenská změna, která nastala v roce 1989, stála za to. Sametová revoluce je zároveň jedna z nejlépe vnímaných událostí v historii Česka, lépe lidé hodnotí jen první republiku. Vyplývá z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Inštitutu pre verejné otázky Bratislava. 55 procent Čechů považuje svou současnou situaci za lepší, než byla před listopadem 1989. Lidé nejvíce oceňují možnost studovat, pracovat a cestovat do zahraničí, svobodný přístup k informacím a možnost vyjádřit svůj názor. Lidé jsou ale současně často zklamaní z možností získat slušné společenské postavení, sociální jistoty či pracovní příležitosti. 53 procent Čechů se domnívá, že má nyní lepší zdravotní péči.

ČR dá Rakousku všechny informace o plánovaném jaderném úložišti

Česká republika poskytne Rakousku všechny dostupné informace, které souvisí s plánovaným vybudováním úložiště jaderného odpadu. Po setkání s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem to v Mikulově řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). ČR zvažuje sedm lokalit, kde by mohlo úložiště být. Jsou to Čertovka a Březový potok v Plzeňském kraji, Magdalena na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Kraví hora na Žďársku, Hrádek na Jihlavsku a Horka pod Velkým Meziříčím. Některá místa leží nedaleko rakouských hranic. Úložiště má začít fungovat v roce 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Nyní se vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech ukládá do meziskladů. Rakousko dlouhodobě vystupuje proti jaderné energetice a hodlá proti České republice kvůli úložišti využít všechny politické i právní možnosti.

Petici za referendum o přijetí eura podepsalo na 40.000 lidí

Petici, podle níž by o přijetí eura v ČR měli rozhodnout lidé v referendu, podepsalo na listinách přes 40.000 lidí, elektronické podpisy připojilo více než 24.000. Uvedl to europoslanec ODS Jan Zahradil při veřejném slyšení k petici, které se konalo v Senátu. Petice vyzývá vládu, aby vyjednala pro ČR trvalou výjimku a nepřijímala euro, pokud s tím nevysloví občané ČR souhlas ve všelidovém hlasování. Europoslanec také s odkazem na průzkumy uvedl, že proti zavedení eura se staví až čtyři pětiny lidí. Pro zavedení eura jsou vládní strany i prezident Miloš Zeman, podle něhož by se to mohlo podařit do roku 2017.

Ekonomika ve třetím čtvrtletí podle odhadů nadále rostla

Tuzemská ekonomika pokračovala ve třetím čtvrtletí podle ekonomů v růstu. Hrubý domácí produkt podle nich meziročně stoupl v průměru o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta. Ekonomové nevylučují, že k růstu znovu přispěje jednorázový vliv způsobený předzásobením tabákovými výrobky. Ten se projevil mimo jiné v lepším ekonomickém vývoji v loňském čtvrtém čtvrtletí. Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za 3. čtvrtletí 2014 v pátek 14. listopadu. Česká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta.

Komora: Výhled situace menších podniků se zlepšil

Výhled ekonomické situace malých a středních podniků pro toto pololetí se zlepšil. Příznivější ekonomickou situaci očekává 37 procent z nich, zatímco v březnovém průzkumu byl jejich podíl 30,5 procenta. Vyplývá to ze zářijového průzkumu barometru Hospodářské komory, který se dvakrát ročně zaměřuje na stav a náladu malého a středního podnikání. Hlavní ukazatel hodnocení celkové ekonomické situace za minulé pololetí stoupl ze 34,8 procenta na 38,6 procenta. Pozitivní výsledky za předchozí období podle dílčích ukazatelů nevykazují již jen výrobní podniky, které jsou často zaměřené na export a byly dosavadními tahouny růstu, ale přicházejí i od firem z oblastí stavebnictví a služeb pro domácnosti.

Válková: zákon o státním zastupitelství žalobce neomezuje

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) uvedla, že její návrh zákona o státním zastupitelství znemožňuje zásahy do činnosti žalobců. Odmítla tak kritiku nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, podle nějž návrh nezávislost žalobců omezuje. Nový zákon, který Válková minulý týden předložila koaličním partnerům, zachovává oproti původním úvahám obě vrchní státní zastupitelství a zakládá dvoustupňový úřad specializovaný na závažnou ekonomickou kriminalitu.

Soud zamítl restituční žalobu proti ČR na jednu miliardu Kč

Městský soud v Praze zamítl žalobu proti České republice, v níž jde o odškodnění za více než jednu miliardu korun kvůli znárodnění továrny na základě Benešových dekretů. Informovalo o tom ministerstvo financí. Žaloba se týkala brněnské textilní továrny Reimann & Sohn (předválečný název Weiss & Hanák). V soudním řízení potomek původních vlastníků společnosti Weiss & Hanák požadoval po České republice náhradu 1,276 miliardy korun za majetek, který byl v roce 1945 znárodněn rodině na základě Benešových dekretů. Na soud se se svým nárokem obrátil poté, co ministerstvo financí ve správním řízení zamítlo jeho žádost o přiznání požadovaného odškodnění.

O úplatek v kauze pandurů prý požádal i slovenský lobbista

Žádost o 18 milionů eur (zhruba půl miliardy Kč) za pokračování kontraktu na nákup obrněných aut Pandur pro českou armádu u zbrojařů prosazoval i slovenský lobbista Miroslav Výboh. Pražskému městskému soudu to řekl bývalý manažer zbrojovky Steyr Lutz Kampmann. Nabídka slovenského lobbisty prý padla zhruba měsíc po schůzce, kde měl o stejnou částku žádat český lobbista a poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík. Ten je v této kauze obviněn. Výboh dříve u soudu úplatky odmítl, jeho případem se zabývá rakouská policie.

Muži za pobodání hrozí až 20 let vězení

Dvaapadesátiletému muži, který v polovině července pobodal ve stanici metra Kačerov jiného muže, hrozí za pokus o vraždu 15 až 20 let vězení. Informovala o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Muž je ve vazbě. Chtěl údajně napadnout svou bývalou pětadvacetiletou manželku. Po předchozích dlouhotrvajících sporech, žárlivých scénách a vyhrožování zabitím se vypravil na její pracoviště ve stanici metra. V místnosti dozorčího turniketů ženu napadl a vyhrožoval jí zabitím. Bránil ji její třiapadesátiletý kolega, kterého útočník pobodal a způsobil mu vážná zranění. Žena se zraněným mužem nakonec z místnosti utekli, pobodaný muž skončil v nemocnici.

Celníci našli na Kutnohorsku 3,5 tuny řezaného tabáku

Celníci o víkendu našli v hospodářské budově rodinného domu v Lánech na Kutnohorsku 3,5 tuny řezaného tabáku a 85 kilogramů tabákových listů. Únik na cle, daních a poplatcích by byl asi 6,4 milionů korun. Pokud se potvrdí, že je tabák určený ke kouření, hrozí pachatelům až deset let vězení. Nezdaněný tabák našli středočeští celníci také koncem října u Prahy na 29. kilometru dálnice D1 v osobním autě. V zavazadlovém prostoru a na zadních sedadlech bylo 650 kartonů cigaret různých značek a téměř 11 kilogramů řezaného tabáku. Pokud by se cigarety a tabák dostaly na český trh, státu by vznikla škoda 310 000 korun na nezaplacené spotřební dani. Oba dva případy nyní vyšetřuje Celní úřad pro Středočeský kraj.

Španělská policie zadržela české dealery drog

Čtyři české občany s velkým množstvím drog zatkla španělská policie na volném moři u Kanárských ostrovů. V jachtě plující pod českou vlajkou našli policisté 369 kilogramů kokainu. Zadržení českých občanů potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Jak dnes informovala španělská média, Češi i s lodí a s kontrabandem z oblasti Karibského moře již byli předáni vyšetřujícímu soudci.

Česko uctívá válečné veterány, několik jich bylo vyznamenáno

Česko si připomíná Den válečných veteránů. Největší pietní akce se konala na pražském Vítkově, kde bylo několik účastníků bojů především druhé světové války vyznamenáno nebo povýšeno. Kříž obrany státu například posmrtně získal Josef Koukal, který se jako stíhač účastnil bojů druhé světové války. Vyznamenáni také byli radista z východní fronty Václav Kuchynka a Jaroslav Hofrichter, který bojoval za druhé světové války jako palubní střelec bombardéru. Slavnostní akt na Vítkově se tradičně uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky za účasti čestných jednotek, historických praporů a představitelů politiky, armády a církví. Již dopoledne si armáda a příbuzní u památníku v areálu ministerstva obrany připomněli památku 102 důstojníků, absolventů Vysoké školy válečné, které za okupace v letech 1039 až 1945 popravili nacisti. Konaly se i další pietní akce po celém Česku.

Plzeň oslaví 17. listopad výstavou i svěcením zvonů

Vernisáž nazvaná Listopad 1989 v Plzni, neformální besedu spojenou s koncertem Jaroslava Hutky, společnou večeři připravenou zahraničními studenty nebo také klubovou noc nabídne Plzeň 17. listopadu. Večer předtím navíc 25. výročí sametové revoluce připomene i undergroundový koncert, v plzeňském Pekle vystoupí kapely Půlnoc, Krch-off band, Echt a Burgtheater. V katedrále svatého Bartoloměje se uskuteční mše, následovat bude svěcení nových zvonů, které 18. listopadu vyzvedne výšková technika do věže katedrály. Na listopadové dny 1989 se bude vzpomínat i při panelové diskusi v kavárně kulturního domu Peklo, písničkami ji doprovodí Jaroslav Hutka.

Bělohlávek dostane v New Yorku Cenu Antonína Dvořáka

Letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka se stal český dirigent Jiří Bělohlávek. Předá mu ji ministr kultury Daniel Herman, sdělila Akademie klasické hudby, která cenu uděluje. Ocenění Bělohlávek převezme v neděli při koncertu v newyorské Carnegie Hall, kde bude dirigovat Českou filharmonii. Na koncertu zazní nejslavnější Dvořákovo dílo - symfonie Z Nového světa. Ta měla svou světovou premiéru právě v Carnegie Hall. Její rukopis současně bude týden vystaven v České národní budově na Manhattanu. Jiří Bělohlávek patří v mezinárodním měřítku k nejrespektovanějším dirigentským osobnostem současnosti.

Historik umění Jiří Šetlík dostal medaili ministerstva kultury

Historik umění Jiří Šetlík dostal od ministerstva kultury medaili Artis bohemiae amicis (Přátelé českého umění) za "celoživotní práci v oblasti výtvarného umění". Šetlík, který letos oslavil 85. narozeniny, mimo jiné stál u zrodu Chalupeckého ceny, jejíž 25. ročník vyvrcholí příští týden. Jiří Šetlík vystudoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jeho profesory byli například Antonín Matějček nebo Josef Mukařovský. Koncem 60. let postgraduálně studoval v USA, docenturu v Praze o Ottu Gutfreundovi ale dokončil až v roce 1994. V době normalizace měl Šetlík odbornou činnost zakázanou. V samizdatu vycházely v letech 1985 až 1987 jeho eseje o českých výtvarných umělcích. Portréty Adrieny Šimotové, Magdaleny Jetelové, Vladimíra Janouška, Čestmíra Kafky a dalších umělců patří dnes k základní literatuře o českém umění 70. a 80. let. Po revoluci z roku 1989 působil tři roky na československém velvyslanectví v USA. Po návratu učil na Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a v letech 1996 až 2001 vedl katedru dějin umění a architektury Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.

Moravské divadlo Olomouc uvede Rusalku v baletním provedení

Moravské divadlo v Olomouci ve světové premiéře uvede klasickou operu Rusalka od Antonína Dvořáka v baletním provedení. Nejznámější českou operu převedl vůbec poprvé do řeči tance režisér a choreograf Robert Balogh. Umělecký šéf olomouckého baletu chce tímto počinem oslavit Rok české hudby. Tvůrčí tým se rozhodl využít nahrávky opery v podání České filharmonie pod vedením sira Charlese Mackerrase. V titulní roli se představí alternující Karolina Zarachová a Irina Laptěvová. Do role Vodníka obsadil režisér nováčka v olomouckém souboru, britského tanečníka Damaniho Williamse. Opera Rusalka měla v Olomouci naposledy premiéru v červnu 2004, inscenaci režíroval Zdeněk Kaloč, dirigentem byl Tomáš Hanák.

Nové vedení Ústí n.L. chce návrat Činoherního divadla

Zastupitelstvo Ústí nad Labem zrušilo dlouhodobou dotaci pro divadelní spolek Amulet, který měl v následujících čtyřech letech získat z městské kasy dotaci 24 milionů korun. Dotaci schválilo bývalé zastupitelstvo, noví zastupitelé ji revokovali. Náměstek primátora Martin Hausenblas (PRO!Ústí) ČTK řekl, že jde o první krok k návratu souboru bývalého Činoherního divadla do budovy na Střekově.

Ústecké muzeum připravilo výstavu Jak se žilo za Husáka

Ústecké muzeum připravilo k 25. výročí sametové revoluce výstavu Jak se žilo za Husáka. Návštěvníci tak mají možnost podívat se, jak vypadala v době normalizace třída základní školy, obývací pokoj nebo jaké výrobky se prodávaly v obchodech. Výstava je rozdělena do čtyř témat, bydlení, nakupování a konzum, volný čas a výchova. V části o bydlení jsou k vidění kromě nábytku, nádobí nebo elektroniky i normalizační plány na přestavbu Ústí nad Labem. Exponáty sbíralo muzeum několik let, řekl kurátor výstavy Tomáš Okurka. Modely z let 1964 a 1978 byly dlouhé roky ukryté ve sklepích ústeckého magistrátu. Výstava je přístupná až do března 2015.

V Londýně se budou dražit díla české avantgardy

V Londýně se ve středu uskuteční hned dvě dražby, které nejspíš výrazně ovlivní trh s českým moderním uměním. Aukční síň Sotheby's zájemcům nabídne rozsáhlou sbírku amerických manželů Mary a Roye Cullenových, kteří za poslední čtvrtstoletí shromáždili více než stovku děl českých avantgardních výtvarníků, a vysoce ceněné práce českých tvůrců se budou prodávat i v aukci evropského moderního umění. Největším lákadlem bude rozměrné plátno od malířky Toyen s názvem Poselství lesa, jehož cena se může vyšplhat až na jeden milion liber (asi 35 milionů korun). Dražba věnovaná výhradně českému umění je v rámci největších světových aukční síní stále vzácnou událostí. Naposledy takto připoutala pozornost aukce děl ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových prostřednictvím společnosti Sotheby's, která v červnu 2011 vynesla celkem přes 11 milionů liber. Na této aukci padla řada rekordů, nejdráže se prodal obraz Františka Kupky Pohyb - jeho konečná cena dosáhla téměř 1,5 milionu liber.

Pražské muzeum vystavuje díla rudolfinských mistrů

Několik uměleckých děl, která kdysi byla součástí rudolfinských sbírek a dnes jsou v soukromých kolekcích, vystavuje Muzeum hlavního města Prahy. Obrazy zapůjčené z českých soukromých sbírek doplňují především grafiky z fondů muzea a nedávno objevený portrét Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch zapůjčený z Vídně. Vedle Hanse von Aachen jsou v muzeu vystavena díla Bartholomea Sprangera, Josepha Heintze staršího, Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyn, Matthiase Gundelacha a Adriaena de Vries. Autorkou výstavy je Eliška Fučíková, která připravila mimo jiné i velkou rudolfinskou výstavu na Pražském hradě v 90. letech, jež se dodnes řadí k výstavám s největší návštěvností v tuzemsku. Výstava potrvá až do konce března.

Zlínská galerie ukazuje Nezvala a Kuběnu jako výtvarníky

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje básníky Jiřího Kuběnu a Vítězslava Nezvala v neobvyklé roli jako výtvarné umělce. Výstava v Grafickém kabinetu prezentuje jejich obrazy a kresby, sdělila mluvčí galerie Marika Blažková. Výstava potrvá do 15. února. Nezval, jeden z nejznámějších českých básníků 20. století, začal výtvarně tvořit během druhé světové války. Básník, kunsthistorik a představitel moravského katolického undergroundu Jiří Kuběna se věnoval malbě a kresbě na konci 60. let. Vystavená díla pocházejí z pražského Památníku národního písemnictví, Muzea Vysočiny v Třebíči a hradu Bítova, kde Kuběna působil několik let jako kastelán.

Nejkrásnější nádraží mají v Brně - Chrlicích

Nejkrásnějším nádražím se pro letošní rok stalo nádraží v Brně - Chrlicích. V anketě pro něj hlasovalo téměř dva tisíce lidí z celkových 6700. Zvláštní cenu pohádkového nádraží získala zastávka Třebestovice na Nymbursku. V tiskové zprávě to uvedla pořadatelská Asociace Entente Florale - Souznění. Kromě hlavní ceny udělila asociace zvláštní ocenění například pro budovy například v Kubově Huti na Šumavě, nádraží Třeboň lázně nebo ostravské hlavní nádraží. Cenu naděje poté získalo nádraží Havířov, kterému hrozí demolice. Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic, Trutnov a Zahrádky u České Lípy. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb.

Vinaři otevřeli první lahve mladého vína

Vinaři v Česku v úterý otevřeli první lahve mladého vína z letošní úrody. První z nich přinesl do centra Brna průvod v čele s hercem Martinem Krausem z katedrály na Petrově. Letos vinaři dodají na trh 1,9 milionu lahví, nejvíce jich bylo předloni, a to 2,2 milionu. Známku letos získalo 342 vín od 107 firem, 88 vzorků hodnocením neprošlo. Nejvíce Svatomartinských vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku, například v Uherském Hradišti nebo Praze. Mladé víno mohou lidé ochutnávat i v jiných termínech. Například ve Slavkově u Brna se uskuteční na zámku Svatomartinské slavnosti v sobotu.

Sport

Zápas o naději čeká tenistu Tomáše Berdycha na Turnaji mistrů. Po pondělním nevydařeném vstupu a drtivé prohře od Švýcara Stana Wawrinky, musí ve středu porazit Chorvata Marina Čiliče, aby si v Londýně udržel naději na postup do semifinále.

Tenistka Petra Kvitová se bude na novou sezonu připravovat pod vedením nového kondičního trenéra, uznávaného odborníka Alexe Stobera. Dvojnásobná wimbledonská vítězka a hrdinka fedcupového finále to řekla serveru iDnes.cz. Německý fyzioterapeut, jenž naposledy pracoval pro Číňanku Li Na, se zapojí do týmu k tenisovému trenérovi Davidu Kotyzovi a psychologovi Michalu Šafářovi.

Jaromír Jágr v pondělí skóroval v NHL a v historické tabulce střelců soutěže se vyrovnal šestému Mikeu Gartnerovi. Oba mají na kontě 708 gólů.

Čeští fotbaloví reprezentanti se v úterý dopoledne sešli k poslednímu letošnímu utkání, jímž bude nedělní duel kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Islandem v Plzni. Po pondělních vynucených změnách v nominaci kvůli zraněním se trenérovi Pavlu Vrbovi na srazu v Praze hlásila kompletní třiadvacítka hráčů a všichni jsou zdravotně v pořádku.

České hokejistky si příští rok mezi elitou na mistrovství světa ve Švédsku nezahrají. Rozhodla o tom jejich těsná prohra 1:2 v rozhodujícím třetím duelu s Japonskem. Svěřenkyně kouče Jiřího Vozáka prohrávaly v Jokohamě dvoubrankovým rozdílem, po snížení Terezy Vanišové už na vyrovnání nedosáhly.

Velký úspěch má za sebou útočník hokejistů Litoměřic Vítězslav Bílek. V duelu 23. kola 1. ligy vsítil při vítězství 5:2 nad Benátkami nad Jizerou všech pět branek svého týmu. Vedení v soutěži se znovu ujala Třebíč, Chomutov totiž prohrál v Šumperku 1:2. Stejným poměrem Třebíč porazila Kadaň.

Fotbalisté Brna v dohrávce 14. kola první ligy remizovali 0:0 na hřišti Bohemians Praha 1905 a zůstali předposlední, alespoň však ukončili sérii pěti prohraných zápasů. Pražané v nejvyšší soutěži bodovali poprvé po třech kolech a jsou na desátém místě tabulky.

Fotbalista Aldo Baéz z pražské Slavie si už do konce podzimní sezony nezahraje. Argentinský záložník dostal v uplynulém 14. ligovém kole jako první v tomto ročníku osmou žlutou kartu a kvůli tomu bude muset vynechat zbylá dvě letošní utkání.

Po úvodní drtivé prohře o 50 bodů v Bourges čeká mladý tým basketbalistek IMOSu Brno ve středečním 2. kole Evropské ligy další těžká zkouška. V premiéře v domácím prostředí nastoupí proti loňským i letošním finalistkám soutěže z Fenerbahce Istanbul. Další český celek USK Praha má tento týden volno, ve skupině A totiž hraje lichý počet týmů. V minulém ročníku Euroligy se podařilo basketbalistkám IMOSu odehrát s Fenerbahce v domácím prostředí vyrovnanou partii, nezvládly však koncovku a podlehly o osm bodů.

Žádný český golfista nezíská ani letos plnou hrací kartu na elitní European Tour. Rozhodlo se o tom už v druhé fázi tříkolové kvalifikace. Do té se dostala čtveřice Stanislav Matuš, Ondřej Lieser, Filip Mrůzek a Cyril Suk, ale ani jeden do finále takzvané kvalifikační školy neprošel.

Počasí

Přes den čekáme většinou nízkou oblačnost, na horách a postupně i v nížinách místy polojasno. Odpolední teploty 9 až 13, na východě a při zmenšené oblačnosti až 17 st. C.