Denní souhrn zpráv

Sobotka: ČR nebyla připravena na výbuch velkého muničního skladu

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku zastihl podle premiéra Bohuslava Sobotky české úřady nepřipravené. Chybí jim plány, jak rychle odvézt pryč munici, i záložní sklady pro její bezpečné uložení. Sobotka to řekl ve Vlachovicích po jednání se zástupci obce, Zlínského kraje, policie, hasičů a armády. Ministerstvo obrany by mělo nyní zajistit postup při transportu munice z areálu, aby mohla být zahájena jeho sanace. V areálu ale stále exploduje munice, takže není jasné, kdy do něj budou moci pyrotechnici pustit vyšetřovatele. Po výbuchu 16. října jsou stále pohřešováni dva zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která si sklad pronajímala. Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, jejíž celkové množství ve 27 skladech areálu bylo odhadováno na 1000 tun. Na zasedání vlády se však mluvilo až o 15.000 tunách munice.

Spory Němečka a Babiše bude řešit koalice

V koalici se rozhořel další ostrý spor mezi ministry zdravotnictví a financí Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO). Důvodem jsou články o nepovolené léčbě kmenovými buňkami v médiích, která Babiš vlastní. Sporem se bude příští týden zabývat koalice, už v pátek večer se ale sešel premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s Babišem. Sobotka pak řekl, že koaliční krizi spor nevyvolal. Podle Babiše mají všichni zájem na tom, aby se situace zklidnila. Roztržku odstartoval Němeček kritikou médií, která vlastní Babišova firma Agrofert. Babiš pak Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Kritizoval ho také za nevýhodné nákupy v ostravské nemocnici, kterou Němeček vedl. Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi Sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě.

Referendum o hazardu v Praze 1 není platné

Referendum o zákazu hazardu v Praze 1 není závazné. Hlasovat přišlo jen 6,4 procenta voličů, většina byla pro zákaz. ČTK to řekla mluvčí městské části Veronika Blažková. Aby byl plebiscit pro radnici závazný, musí se zúčastnit 35 procent lidí, což je v této městské části asi 7500 lidí. Přípravný výbor v referendu požadoval zákaz videoloterijních terminálů a jiných elektronických her, zachovaná by byla jen klasická kasina s živou hrou. Vedení radnice tvrdí, že na území Prahy 1 už žádné klasické herny nejsou, zůstala už jenom kasina.

Lékárníci chtějí pevné ceny doplatků za léčiva

Česká lékárnická komora(ČLnK) chce příští rok zajistit pevné ceny doplatků za léčiva na recept ve všech lékárnách. Je to jeden z hlavních úkolů komory pro příští rok, řekl po ukončení sjezdu České lékárnické komory v Benešově její prezident Lubomír Chudoba. Podle Chudoby nyní ani lékař, ani pacient neví, kolik se bude za lék doplácet, a informaci o ceně se dozví až v lékárněDalším problémem je podle Chudoby nedostupnost některých léčiv na trhu v ČR, protože se vyvážejí za hranice, kde se prodávají za vyšší ceny. Jedním z témat sjezdu bylo i zpřístupnění léčiv z konopí také pacientům s některými kožními nemocemi a jejich hrazení zdravotními pojišťovnami.

Z hrobu byly vyzvednuty ostatky, které mohou patřit Toufarovi

Z hromadného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích byly v sobotu vyzvednuty ostatky, které mohou patřit umučenému knězi Josefu Toufarovi. Řekla to pražská radní Eva Vorlíčková. Ostatky nyní budou zkoumat antropologové, výsledky mají být známy do půl roku. Exhumace je nutná pro Toufarovo blahořečení. Proti exhumaci se už dříve ohradilo Sdružení bývalých politických vězňů, které se obává, aby exhumací knězových ostatků nebyl snížen význam ostatních obětí komunismu uložených v hrobě. Kněze obvinila komunistická státní bezpečnost ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku, v únoru 1950 zemřel na následky mučení.

Letošní festival Sudety bude věnován roku 1989

Době, která v listopadu 1989 vyústila v pád komunistického režimu v tehdejším Československu, bude věnován šestý ročník festivalu Sudety. Koná se příští týden v Ústí nad Labem. Od 10. do 17. listopadu jsou připraveny například výstavy Z totality do svobody a Underground na Ústecku, koncerty a divadelní představení. Za organizátory akce to řekl Martin Nosek. Letošní ročník festivalu se poprvé uskuteční ve spolupráci Ústecké kulturní platformy 98, Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a divadelního spolku Činoherák Ústí. Bližší informace o programu zájemci najdou na www.festivalsudety.cz nebo www.ukp98.cz/sudety.

Češi a Němci oslavili na Folmavě výročí pádu železné opony

Čtvrt století od pádu železné opony si u česko-německých hranic ve Folmavě na Domažlicku připomněli lidé i politici z Čech a Bavorska. Pád berlínské zdi 9. listopadu 1989 zahájil řadu změn a konec komunistických režimů v Evropě. Pětadvacet let svobodného pohybu přes hranice, obchodních i osobních kontaktů přineslo českému pohraničí ekonomický rozvoj i navázání vztahů přetrhaných po druhé světové válce a oddělených železnou oponou, řekli starostové, krajští politici i místní lidé. Oslavu připravil Plzeňský kraj a jeho partner, bavorský region Horní Falc. Součástí akce v českém hraničním prostoru bylo i vysázení národních stromů obou zemí - české lípy a německého dubu.

Ukrajinská spisovatelka uzavřela literární festival

O konfliktu na Ukrajině, havárii v Černobylu, válce v Afghánistánu a povaze života v bývalém Sovětském svazu v pátek v Praze vyprávěla ukrajinsko-běloruská spisovatelka a novinářka Světlana Aleksijevičová. V prostorách Senátu ji představil 24. ročník Festivalu spisovatelů Praha, jehož byla posledním hostem. Vyprávěla, jak se osobně jela podívat na místo bojů sovětsko-afghánské války. Kromě vyprávění přečetla také ukázky ze svých knih, z nichž Modlitba za Černobyl vyšla i česky. K jejím nejznámějším knihám patří prozaický debut Válka nemá ženskou tvář (česky 1986). Nejen díky těmto publikacím bývá charakterizována jako autorka literární kroniky sovětské a postsovětské doby. Letos se o ní spekulovalo v souvislosti s udělením Nobelovy ceny za literaturu.

V Praze začíná 16. ročník festivalu Den poezie

V Praze v Juditině věži v sobotu začíná 16. ročník festivalu Den poezie. V rámci pořadu Poezie v letu, který je věnován vzpomínce na 150. výročí narození Antonína Sovy, vystoupí 'letka' básníků Jarmila Hannah Čermáková, Olga Stehlíková, Simona Racková, Josef Straka, Jan Sojka, Norbert Holub, Josef Hrdlička a Viktor Špaček. Festival bude probíhat do 24. listopadu v 65 městech České republiky. Mezi známá jména, která v jeho rámci vystoupí, patří Jiří Dědeček, Mirek Kovářík, Kateřina Rudčenková, Jonáš Hájek a Tibor Babiczky. Program nenabízí pouze poezii. Více informací je na http://www.denpoezie.cz www.denpoezie.cz .

V Praze začíná 22. ročník hudebního festivalu Alternativa

Přehlídka nových a začínajících kapel s názvem Malá Alternativa v pražském klubu Kaštan zahájí 22. ročník hudebního festivalu Alternativa. Program úvodního večera nabídne psychedelickou kapelu Hameln, trojici Karabekian, elektronické duo Luděk, projekt Metamuzika a originálního písničkáře Jana "Waldu" Valíka. Jedna z nejvýraznějších postav newyorské alternativní scény, Elliott Sharp představí v rámci festivalu spolu s basklarinetistou Garethem L. Davisem 12. listopadu v klubu Kaštan svůj nový opus Sylva Sylvarum. Festival končí 16. listopadu v Čítárně Unijazzu workshopem Laurie Amatové. Více informací je na http://www.alternativa-festival.cz www.alternativa-festival.cz .

V Brně se vydražil Rösslerův snímek za 270.000 Kč

Aukční dům Zezula v Brně vydražil fotografii Jaroslava Rösslera (1902-1990) Zátiší s vejcem z roku 1958 za 270.000 korun. Vyvolávací cena tak byla překročena o 20.000 korun. Další ze snímků, a to Zátiší podle Glaezese od Josefa Sudka (1896-1976), se prodal za 180.000, tedy o 40.000 korun dráž, než byla vyvolávací cena. Podle pořadatele akce Tomáše Zezuly to je velký úspěch. Milovníci umění v ČR si podle něj konečně našli cestu k fotografii. Rössler (1902-1990) byl specialistou na kombinace fotografie s písmem a kresbou. Působil v Paříži a spolupracoval s Františkem Drtikolem. Sudek přišel v první světové válce o pravou paži. Po návratu z fronty se začal plně věnovat fotografii. Jeho snímky lze najít v pražské Národní galerii, Moravské galerii v Brně a jsou součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Hotel Evropa bude opraven v secesním stylu

Proslulý hotel Evropa na Václavském náměstí v Praze si po rekonstrukci uchová svou secesní podobu, pokud jde o fasádu. Ve vnitrobloku vznikne moderní novostavba, která zvýší ubytovací kapacitu hotelu. Jeho nový provozovatel by měl být vybrán do konce letošního roku, uvedla Lenka Vlčková z Pražské správy nemovitostí (PSN), které budova patří. Kdysi slavný hotel je zavřený rok. Stavba si vyžádá investici v řádu stovek milionů korun a měla by trvat zhruba dva a půl roku. Secesní charakter ze začátku minulého století si zachová nejen fasáda, ale i cenná dvoupatrová kavárna nebo francouzský salonek. Hotel se stal známý po celém světě i pro svou vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby. Před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem.

Tovačov má novou kulturní památku

Tovačov na Přerovsku má novou kulturní památku. Stala se jí raně barokní kašna na náměstí. Pískovcová kašna je osazena sochou svatého Václava. Na seznam památek ji zařadilo ministerstvo kultury. Kašna o průměru pěti metrů je datována rokem 1694. Nachází se na náměstí, založeném v roce 1475, a tvoří centrální část městské památkové zóny. Celé dílo prošlo od října do listopadu 2013 restaurováním. Zapsání tovačovské kašny je dalším úspěchem olomouckých památkářů. Na stejný seznam se jim nedávno podařilo dostat například kamenný krucifix z areálu Fakultní nemocnice v Olomouci či budovu hájenky a soubor křížové cesty a kaple Panny Marie ve Svinově u Pavlova na Šumpersku.

Senioři z Terezína ručně šijí hračky pro děti z Indie

Do charitativního projektu pro děti z Indie se zapojili senioři z terezínského domova Anavita. Pro indické děti ručně šijí hračky. Prvních šest desítek z nich zamíří do Asie příští týden. Ruční šití má pro klienty, z nichž řada trpí Alzheimerovou chorobou, také terapeutický účinek, řekla sociální pracovnice domova Lenka Konečná. Projekt je pod patronátem občanského sdružení Bindu. Kromě zařízení z Terezína se do něj zapojili i senioři z domovů v Praze, Modřicích nebo Šanova.

V Děčíně hořel bytový dům

V centru Děčína ráno hořel bytový dům, záchranáři evakuovali čtyři obyvatele. Jeden člověk skončil v nemocnici, řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Z okna budovy při příjezdu hasičů šlehaly plameny a vycházel hustý černý dým. Oheň dostali hasiči pod kontrolu během několika minut. Přesnou příčinu požáru ani výši škody policie zatím nezná.

Metro nebude o víkendu jezdit mezi Dejvickou a Můstkem

Na trase A pražského metra mezi stanicemi Dejvická a Můstek začíná výluka, která potrvá celý víkend. Dopravní podnik (DPP) zavede v tomto úseku náhradní tramvajové linky. Mezi Můstkem a stanicí Náměstí Míru bude metro jezdit kyvadlově po jedné koleji. Ve stanici metra Dejvická se bude přepojovat stávající zabezpečovací zařízení, které bude v souvislosti s plánovaným prodloužením linky metra do Motola nahrazeno elektronickým.

V Moravskoslezského kraji je překročen imisní limit

V části Moravskoslezského kraje je i nadále překročen imisní limit pro polétavý prach (50 mikrogramů na metr krychlový), a to až trojnásobně. Hodinové koncentrace prašného aerosolu ale díky dešti poklesly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrné denní koncentrace polétavého prachu PM10 se dnes v kraji pohybovaly v rozmezí od 20 do 153 mikrogramů na metr krychlový. Zvýšené hodnoty jsou i nadále hlavně na Karvinsku a v Ostravě, kde je imisní limit výrazněji překročen. Nejhůře jsou na tom stále Věřňovice na Karvinsku.

Sport

České tenistky dělí bod od dalšího titulu ve Fed Cupu. Finále proti Německu rozehrála výborně Petra Kvitová, která na rychlém povrchu v pražské O2 areně zdolala Andreu Petkovicovou 6:2, 6:4, druhý bod pak přidala Lucie Šafářová, která si poradila s Angelique Kerberovou dvakrát 6:4.

Helena Suková dostala Cenu za vynikající výkony ve Fed Cupu. Bývalá světová čtyřka převzala plaketu v pražské O2 areně před finále českých tenistek s Němkami z rukou prezidenta ITF Francesca Ricciho Bittiho a Jane Brownové Grimesové, čestné prezidentky Mezinárodní tenisové Síně slávy.

Čeští hokejisté prohráli ve svém druhém zápase na turnaji Karjala v Helsinkách se Švédskem 3:4 po samostatných nájezdech a získali první bod do seriálu Euro Hockey Tour. Všechny branky v normální hrací době padly ve druhé třetině, za Čechy se prosadili Tomáš Filippi, Petr Zámorský a Radek Smoleňák.

Karel Hanika odstartuje do Velké ceny Valencie, kterou vyvrcholí sezona mistrovství světa silničních motocyklů, z druhé řady. Letošní debutant v šampionátu Moto3 zajel v dnešní kvalifikaci šestý čas, což je jeho druhý nejlepší výsledek.

Fotbalisté Olomouce ve 14. kole druhé ligy na poslední chvíli zachránili remízu 2:2 v Karviné a poprvé po osmi zápasech ztratili body. Hanáci navíc ještě můžou přijít také o náskok na prvním místě tabulky, protože pokud Táborsko večer vyhraje ve Zlíně, bodově se na ně dotáhne.

Fotbalisté Dukly remizovali ve 14. kole na Julisce se Slavií 2:2 a ani na sedmý pokus po návratu do nejvyšší soutěže soupeře v malém pražském derby neporazili. Všechny branky padly v prvním poločase, ve kterém hosté dvakrát vedli díky gólům Martina Dobrotky s Milanem Škodou. Domácí pokaždé vyrovnali, o což se zasloužili Marek Hanousek a Jakub Považanec.

Fotbalisté Teplic ani posedmé v sezoně nedokázali vyhrát na hřišti soupeře, v Příbrami ve 14. kole první ligy remizovali 1:1. Po zlepšeném výkonu ve druhé půli dohnali manko po gólu Jakuba Řezníčka a David Jablonský zařídil alespoň bod, který udržel Severočechy v tabulce před Příbramí. Ta bodovala v šestém ze sedmi utkání pod trenérem Pavlem Tobiášem.

Ve druhém zápase za sebou skóroval v NHL hokejový obránce Jakub Kindl a pomohl Detroitu k výhře 4:2 nad New Jersey. Devils tak prohráli potřetí v řadě, Jaromír Jágr v jejich dresu odehrál své 1487. utkání v základní části a v historické tabulce hráčů s nejvíce zápasy se dotáhl na 17. místě na Wayna Gretzkého.

Oštěpařka Barbora Špotáková je hlavní favoritkou tradiční ankety Atlet roku, jejíž výsledky budou vyhlášeny na galavečeru v Praze. Pokud ocenění pro nejlepšího českého atleta sezony získá, dotáhne se se sedmi triumfy na Helenu Fibingerovou a Jana Železného, kteří mají nejvíc prvenství od založení ankety v roce 1962.

Barážovou sérii o účast mezi elitou mistrovství světa hokejistek 2015 rozehrály lépe Japonky, které v domácím prostředí v Jokohamě porazily českou reprezentaci 2:0. Svěřenkyně kouče Jiřího Vozáka tak nyní potřebují k postupu dvakrát vyhrát. Druhé utkání je na programu v neděli, případný rozhodující duel by se hrál v úterý.

Cyklokrosařka Pavla Havlíková získala stříbro na mistrovství Evropy v německém Lorschi. Medaile vybojovali také bronzový Jakub Skála mezi muži do 23 let a stříbrná Martina Mikulášková v ženách do 22 let. V mužské kategorii do 23 let potvrdil svou formu ziskem bronzové medaile Skála, vedoucí muž Českého poháru. Dvacetiletý cyklokrosař dojel do cíle 11 sekund za novým šampionem Woutem van Aertem.

Počasí

Zataženo, denní teploty 8 a 12 st. C.

Teplé počasí bez velkých dešťů by mělo vydržet do konce listopadu. Příští týden by podle meteorologů mělo být až 14 stupňů,což je extrémní teplo.