Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zemanova cesta do Číny se plánuje na říjen

Prezident Miloš Zeman by mohl v říjnu zamířit do Číny. Očekávanou cestu Zemana do této země plánuje Pražský hrad právě na tento termín. ČTK to řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O konkrétním termínu se podle něj teprve jedná. Podle Ovčáčka by cesta měla být delší než obvyklé dvoudenní zahraniční návštěvy, které prezident v poslední době podnikl. Na možný říjnový termín návštěvy upozornil server iDnes.cz s odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který tento měsíc jednal v Číně o posílení spolupráce. Mládek se snaží především o restart ekonomických vztahů. Podle serveru vláda také usiluje o velkou čínskou investici v Moravskoslezském kraji. O zintenzivnění spolupráce s Čínou jednal Zeman letos v únoru se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v ruském Soči u příležitosti zimních olympijských her.

Sobotka potvrdil Junckerovi podporu ČR jeho nominaci do čela EK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v telefonickém rozhovoru potvrdil lucemburskému expremiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi českou podporu jeho nominaci do čela Evropské komise. Hovořil s ním také o prioritách České republiky pro příští komisi. Vzájemné konzultace budou pokračovat v příštích týdnech. Pro Junckera, který je kandidátem evropských lidovců, by se Evropská rada mohla vyslovit již v pátek. Právě pro takový postup je i Česko. "Česká republika upřednostňuje rychlé rozhodnutí do konce tohoto týdne, nechceme ztrácet čas dlouhými personálními spory a raději bychom se věnovali programu nové komise," uvedl Sobotka v prohlášení. Zatímco jméno příštího šéfa EK se zdá být jasné a již v polovině července by jej mohl schválit Evropský parlament, Česko se zatím na svém zástupci v komisi nedohodlo. I po středečním jednání koaliční rady totiž trojice stran prosazuje své kandidáty - sociální demokracie bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Soud: Babiš je veden coby agent StB neoprávněně

Český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její agent. Rozhodl o tom bratislavský okresní soud. Vyhověl tak miliardáři slovenského původu Babišovi, který chtěl žalobou očistit své jméno. "Soud neměl za prokázané, že navrhovatel vědomě spolupracoval se Státní bezpečností a že byl jejím agentem," řekla soudkyně v odůvodnění verdiktu. Dodala, že samotná evidence Babiše v archivních svazcích StB neprokazuje jeho vědomou spolupráci s komunistickou tajnou policií. Zdůraznila také, že neexistuje žádný Babišův písemný závazek s StB spolupracovat. Ústav paměti národa (ÚPN), který v procesu čelil Babišově žalobě, vzápětí oznámil, že se vůči verdiktu odvolá. Babiš uvedl, že rozsudek očekával. Jinak to ani nemohlo dopadnout, nikdy jsem StB nic nepodepsal, uvedl Babiš v ČT.

Sobotka: kritika ministra Babiše skončí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je rád, že kauza údajné spolupráce šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše s komunistickou StB už nebude používána jako nástroj kritiky. Systém lustračního zákona má za absurdní a nespravedlivý. Sdělil to v reakci na rozhodnutí bratislavského soudu."Rozhodnutí soudu dokazuje, jak je systém lustračního zákona absurdní a nespravedlivý tím, že je založen na evidenci komunistické StB a principu kolektivní viny. Historie a jednotlivé lidské osudy jsou zkrátka složitější než šablona lustračního zákona," uvedl ministerský předseda. Šéf třetí koaliční strany, lidovec Pavel Bělobrádek, uvedl, že rozhodnutí soudu respektuje. Pro koalici to není špatná zpráva, napsal. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je třeba rozhodnutí soudu respektovat. "Každý ať si ale položí otázku, jestli více věří slovenskému Ústavu paměti národa a jeho specialistům, nebo Andreji Babišovi a dvěma estébákům, kteří svědčili v jeho prospěch," řekl Kalousek. "Rozsudek je jen o oprávněnosti evidence, nepochybně spekulace o vztahu k StB budou trvat dál," míní zase místopředseda komunistů Jiří Dolejš. "Občany ale bude víc zajímat, jaký bude Andrej Babiš politik a jak propluje úskalím střetu zájmů," doplnil.

Zahraniční mise přišly loni armádu asi na 1,25 miliardy korun

Zahraniční mise české armády stály loni zhruba 1,25 miliardy korun. Výdaje byly asi o 300 milionů nižší než v předchozím roce. Nejdražší je dlouhodobě působení vojáků v Afghánistánu. Afghánská mise měla loni stát přibližně 1,33 miliardy, potom se rozpočet snížil na 1,2 miliardy. Skutečná cena činila 1,1 miliardy korun. Dalších asi 27 milionů loni stála ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu. Druhým nejnákladnějším kontingentem byla mise v africkém Mali, která začala loni v dubnu. Náklady činily 49,7 milionu korun. Více než 36,6 milionu korun armáda zaplatila za přípravu vojáků a techniky pro zahraničí mise. Schválený rozpočet předpokládal náklady asi 211 milionů. Vyplývá to zprávy armády pro Sněmovnu.

Němeček prověří potíže záchranky s předáváním pacientů nemocnicím

Ministerstvo zdravotnictví prošetří všechny případy pacientů, které se záchranné službě v noci na středu nepodařilo umístit do pražských nemocnic. Pokud se ukáže pochybení na straně zdravotnických zařízení, bude ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požadovat vyvození "konkrétní personální odpovědnosti". Povolal si ředitele nemocnic i šéfa záchranky. Pražská záchranná služba ve středu upozornila na svém webu na opětovný problém s předáváním pacientů. V noci měly její posádky problém umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními potížemi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu s Němečkem o problému prý mluvil. Podle něj se ministr musí do řešení vložit a s řediteli a záchrankou komunikovat osobně. Dosud to měl na starosti jeho náměstek. Němeček uvedl, že podle dosavadních analýz by lůžek pro přivážené pacienty měl být dostatek, problém bude prý spíš asi v komunikaci. Také podle exministra Leoše Hegera (TOP 09) je potřeba u potíží záchranné služby "bouchnout pěstí do stolu". "Pražské nemocnice, které jsou trošku nafoukané a myslí na špičkovou medicínu - což naše země potřebuje, nesmí to ale být na úkor bazální péče," reagoval v České televizi Heger.

Němeček má 12 priorit, vedle ekonomiky je to i prevence nemocí

Ekonomickou stabilitu zdravotnictví, prevenci nejzávažnějších onemocnění, zákon o veřejných neziskových nemocnicích či podporu zdravotnické turistiky a exportu jmenoval ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) mezi prioritami, na něž se s týmem náměstků zaměří. Priorit je 12 a Němeček novinářům řekl, že pokud se mu je podaří naplnit, zásadně to může do roku 2017 české zdravotnictví změnit. "Jsou to priority do konce volebního období. Dvanáct možná není mnoho, ale jsou to ty nejdůležitější, když se toto podaří, české zdravotnictví bude jiné," řekl ministr. Z priorit za nejaktuálnější, na níž teď ministerstvo intenzivně pracuje, považuje reformu postgraduálního vzdělávání, což souvisí pro pacienty s dostatkem lékařů, a tedy kvalitou péče. Do září chce mít hotovou koncepci změn, aby pak mohly začít práce na zákoně. "Možná široká veřejnost to nevnímá jako problém, ale když přijedete do jakékoli regionální nemocnice a ptáte se lékařů, co je trápí, řeknou vzdělávání, to je věc, která znemožňuje stabilizovat personál," shrnul.

Ministr Blažek chyboval, když povolil vydání Torubarova do Ruska

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chyboval, když loni povolil vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova k trestnímu stíhání do vlasti. Nevyčkal na výsledek azylového řízení. Ústavní soud Blažkovo rozhodnutí zrušil. Torubarov opustil Česko za dramatických okolností, později z Ruska znovu uprchl a požádal o azyl v Maďarsku. Ústavní soudci nedávno závazně určili, že ministerstvo by mělo při vydávání člověka do zahraničí vždy čekat na to, jak dopadne cizincova žádost o udělení mezinárodní ochrany. Azylové a vydávací řízení obvykle probíhají paralelně. V době, kdy Blažek rozhodoval, stanovisko pléna Ústavního soudu ještě neexistovalo. Podle nálezu však vydání i tak porušovalo mezinárodní dohody. Obvinění z podvodu, kterým Torubarov údajně poškodil dva své společníky, vznesly ruské orgány v roce 2009, o rok později po něm začal pátrat Interpol. Policie jej zadržela na česko-rakouských hranicích, když jel autem na dovolenou do Itálie. Rusko pak uspělo se žádostí o vydání. Torubarov však znovu uprchl za hranice. Koncem loňského roku jej zadržela policie v Maďarsku. Následně tam požádal o azyl. Kauza rozhádala české politiky, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl dokonce zastavit odlet Torubarova z Prahy do Ruska. Nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu.

Lidé si připomněli justiční vraždu Milady Horákové

Stovky lidí si v Praze připomněly justiční vraždu političky Milady Horákové i další oběti komunistického režimu. Desítky lidí se sešly na hřbitově v Ďáblicích, k pomníku obětem komunistického režimu na Újezdu došel průvod několika set studentů. Organizátoři usilující o vybudování pomníku Horákové také oznámili, že v pátek vypíšou na podobu sochy veřejnou soutěž. Již dopoledne si její osobnost připomněly stovky žáků a studentů základních a středních škol v Národním divadle, kde jim společnost Člověk v tísni promítla dokumentární film Případ dr. Horáková. K dětem v předtočeném videu promluvil také herec Jan Přeučil, jehož otec byl souzen s Horákovou ve stejném procesu. Horáková, právnička a národně socialistická poslankyně, byla popravena 27. června před 64 lety po vykonstruovaném procesu. Viněna byla z údajné velezrady a špionáže. Vězněna byla i za druhé světové války kvůli účasti na protinacistickém odboji.

Zaměstnanci Poldi protestovali kvůli zpožděným mzdám

Dvě stovky zaměstnanců Poldi v Kladně protestovaly kvůli zpožděným mzdám. Dlužné výplaty jim podnik vyplatil, zůstávají ale ve stávkové pohotovosti. Odboráři Poldi na deset minut přerušili práci a předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr přečetl na shromáždění otevřený dopis určený vedení společnosti. Odbory v něm znovu vyjádřily nespokojenost s opožděným vyplácením mezd. Kladenská Poldi doplatila zaměstnancům dlužné mzdy ve středu. Zpoždění nebylo činilo pět dní. Personální ředitel Poldi Antonín Čimera na shromáždění přislíbil, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne. Současně uvedl, že jediným opatřením, které vede k tomu, aby mzdy byly vypláceny včas, je stabilizace výroby. "V zakázkách není problém, problém je v placení. V celém oboru je obecně horší situace, takže nám jde o to navýšit počet zakázek," doplnil ředitel.

ČNB neukončí devizové intervence dříve než ve 2. čtvrtletí 2015

Bankovní rada konstatovala, že neukončí intervenční režim dříve než ve druhém čtvrtletí 2015. Zároveň nevyloučila ani další posun termínu. Vyplývá to z prezentace guvernéra ČNB Miroslava Singera o měnovém jednání bankovní rady. Aktuální květnová prognóza ČNB počítá s režimem devizových intervencí do počátku příštího roku. Devizové intervence centrální banka zahájila loni v listopadu s cílem zabránit deflaci. Návrat do standardního režimu měnové politiky nebude podle guvernéra znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí. Bankovní rada České národní banky opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Malajsijská firma investuje čtyři miliardy do českého leteckého výrobce

Český letecký výrobce Evektor podepsal v Malajsii dohodu o strategické spolupráci a kapitálovém vstupu s místní firmou Aspirasi Pertiwi SDN BHD. Malajsijská společnost investuje v příštích několika letech do firmy Evektor 200 milionů USD (čtyři miliardy Kč). Dohoda je první velkou investicí Malajsie v České republice. ČTK o tom informoval velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl. Investice pomůže firmě Evektor v dalším rozvoji a dokončení vývoje a zahájení sériové výroby jejího víceúčelového dvoumotorového letounu EV-55 Outback určeného pro přepravu devíti až 14 osob nebo 1800 kilogramů nákladu. Vývoj EV-55 je za posledních 20 let nejvýznamnějším projektem českého leteckého průmyslu. Na jeho vývoji Evektor spolupracoval s dalšími 19 firmami sdruženými v Asociaci leteckých výrobců ČR, a to například s Aerem Vodochody, Technometrou Radotín či Jihlavanem. Podnik na projekt získal grant od ministerstva průmyslu a obchodu.

Mzdy Čechů rostly od dubna 2013 do dubna 2014 o dvě procenta

Mzdy Čechů rostly v období od dubna 2013 do dubna 2014 celkově o dvě procenta, přesně podle očekávání firem. Nejčastěji se navyšovaly v automobilovém, pojišťovacím a farmaceutickém sektoru, naopak nejméně často se přidávalo v IT, energetice, a maloobchodě. Vyplývá to z databáze poradenské společnosti Hay Group, která zahrnuje 285.000 individuálních mezd z 528 firem. Dvouprocentní mzdové nárůsty, které společnosti uváděly v letošních dotaznících Hay Group, jsou u všech skupin zaměstnaneců. Vrcholovým manažerům upravilo mzdy relativně nejméně společností, konkrétně 66 procent. Nejvíce společností (78 procent) upravilo mzdy specialistům. Hay Group předpokládá na rok 2014 mírný růst reálných mezd o 0,6 procenta. V roce 2015 budou předpokládané nárůsty mezd v průměru dvě procenta, o něž mzdy navýší celkem 77 procent společností.

U Trhových Svinů spadlo malé letadlo, nehodu nepřežili dva muži

U Trhových Svinů na Českobudějovicku spadlo malé sportovní letadlo. Nehodu nepřežili dva muži, kteří podlehli zraněním. Příčiny nehody zatím nejsou známé. Tragédii vyšetřuje policie a letecká inspekce. Na místě zasahovaly také hasiči a záchranná služba. ČTK o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Podobná havárie se stala v Jihočeském kraji před dvěma lety. Tehdy se při leteckém neštěstí zřítil u Českých Budějovic dvoumístný vrtulník. Nehodu nepřežili dva muži. Vyšetřování ukázalo, že havárii tehdy způsobila ztráta závaží ze zadní části stroje a následný střet rotoru s ocasní částí.

Vznikly nové učebnice Etické výchovy

V rámci projektu Národního institutu pro další vzdělávání (NDIV), který na něm spolupracoval s Etickým fórem ČR, vznikla nová ucelená řada čtyř dílů učebnic Etické výchovy pro všechny ročníky základních škol. Další materiály pro výuku tohoto tématu budou moci pedagogové od konce prázdnin čerpat z portálu, kde je budou mít zdarma k dispozici, uvedli autoři projektu. Učebnice jsou rozděleny do čtyř věkových skupin. Každou z nich doplňuje komiks, který formou dobrodružného příběhu klade důraz na ta nejpodstatnější témata pro žáky daného věku. Pilotní školy nové učebnice dostanou v rámci takzvaného signálního výtisku, takže je bude mít od září k dispozici přes šest tisíc dětí.

Ve Strážnici začal největší folklorní festival, potrvá do neděle

Vystoupením zahraničních souborů pro školy začal 69. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Pořadatelé očekávají více než 20.000 návštěvníků, kteří promění městečko na Hodonínsku v živé centrum lidové kultury. Festival potrvá do neděle, těžištěm je páteční, a zejména sobotní program, jehož zlatým hřebem je soutěž tanečníků verbuňku. Festival ve Strážnici je největší přehlídkou moravských a českých folklorních tradic. Ve 32 pořadech se představí 2000 účinkujících z Česka a 250 z ciziny. Tradičně silné zastoupení mají Slováci, letos přijede například soubor Urpín z Banské Bystrice a umělci z Trenčína, Terchové a Bojnice. Závan exotiky představují hosté z Indonésie, Albánie nebo Kazachstánu s takzvanými zvířecími tanci. Největšímu zájmu se obvykle těší soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, který organizace UNESCO zapsala jako jedno z mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Tentokrát se přihlásilo 45 soutěžících, všichni museli projít regionálními koly.

Výstava v DOXu představuje poslední tvorbu architekta Rajniše

Průřez tvorbou architekta Martina Rajniše a jeho ateliéru se zaměřením na posledních 12 let představuje výstava v centru současného umění DOX. Rajniš svými projekty upozorňuje na nutnost souznění s přírodou a často je v nich použito jen dřevo. K jeho nejznámějším stavbám patří nová Poštovna na Sněžce. Mezi jeho poslední projekty patří rozhledna Doubravka, které říká kvůli její podobě na třech rozkročených nohách také Trifid a která je určena pro Prahu 14. Na výstavě je její model a fotografie ze zkušební konstrukce. Vyrobena je z náletových dřevin, tedy klacků, jak říká Rajniš, jež vnímá jako "materiál budoucnosti". Výstava se koná u příležitosti udělení ceny Global Award for Sustainable Architecture, kterou Rajniš dostal v květnu. Od roku 2006 ji udílí nezávislá nadace Locus a vyzdvihuje tak projekty, které spojuje myšlenka dlouhodobé společenské udržitelnosti, ekologie, sociálních vazeb a architektury jako nástroje pro rozvoj společnosti.

Vody v řekách stále ubývá, vodáci si musí dávat pozor u jezů

Vody v českých řekách stále ubývá, většina z nich je už spíše na letních stavech. Některé toky mohou být už brzy nesjízdné. Vzhledem k začínajícím prázdninám se ale o nadcházejícím víkendu dají očekávat vyprodané půjčovny a fronty u jezů. Právě v okolí jezů by si vodáci měli kvůli nízkým průtokům dávat pozor na mělčiny a kameny, sdělil ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Sport

Ze sedmi českých zástupců ve středu slavilo postup do 3. kola Wimbledonu pět a nechybí mezi nimi turnajové šestky Petra Kvitová a Tomáš Berdych. S turnajem se naopak rozloučil Radek Štěpánek, který prohrál se Srbem Novakem Djokovičem 4:6, 3:6, 7:6 a 6:7 a vysloužil si ovace obecenstva. Druhé kolo bylo konečnou i pro Jana Hernycha. Petra Cetkovská vypadla na trávě ve Wimbledonu ve 2. kole po prohře s Alizé Cornetovou z Francie po setech 4:6, 7:5 a 3:6. Karolína Plíšková skončila ve Wimbledonu ve 2. kole po porážce s loňskou finalistkou Sabine Lisickou z Německa 3:6 a 5:7.

Tenista Jiří Veselý porazil ve 2. kole Wimbledonu Francouze Gaëla Monfilse po boji 7:6, 6:3, 6:7, 6:7 a 6:4 a poprvé si na grandslamovém turnaji zahraje 3. kolo.

Set a půl držel tenista Lukáš Rosol naději, že ve Wimbledonu podruhé v kariéře zaskočí Rafaela Nadala. Nad světovou jedničkou vedl 6:4 a ve druhém setu měl setbol, ale zápas prohrál 6:4, 6:7, 4:6 a 4:6 a nezopakoval předloňské senzační vítězství nad Španělem ze stejné fáze turnaje.

Martina Sáblíková se ve Slavkově u Brna stala počtvrté v kariéře českou šampionkou v cyklistické časovce. Rychlobruslařská hvězda v závodě na 20 kilometrů soupeřky deklasovala, druhá v pořadí Pavlína Šulcová na ni ztratila minutu a 43 sekund. Sedmadvacetiletá trojnásobná olympijská vítězka Sáblíková se stejně jako v minulých sezonách závodů účastní v rámci přípravy na rychlobruslařskou sezonu. Navzdory tréninkovému manku v cyklistické přípravě oproti specialistkám nenašla opět konkurenci. Zbytek pelotonu porazila ještě výrazněji než před rokem v Nové Dubnici, kde na ni druhá v cíli Katarína Hranaiová ztratila pouze necelou minutu.

Cyklisté Leopold König a Jan Bárta se poprvé představí na Tour de France. Oba jsou podle očekávání v nominaci německého týmu NetApp-Endura, König bude jeho lídrem. Dalším českým účastníkem Tour může být Roman Kreuziger, který by se měl v pondělí dozvědět, zda se objeví v sestavě elitní stáje Tinkoff-Saxo spolu s dvojnásobným vítězem závodu Španělem Albertem Contadorem. Zdeněk Štybar se do nominace týmu Omega Pharma-Quick Step nedostal.

Fotbalisté pražské Sparty a Plzně se o Superpohár utkají už v pátek 18. července. Úvodní duel domácí sezony se měl původně hrát o den později, kvůli účasti Letenských v 2. předkole Ligy mistrů ale došlo k posunu termínu. Fotbalová asociace ČR o tom informovala v tiskové zprávě.

Fotbalisté Sparty porazili na úvod přípravy Hradec Králové 3:1. Z nových posil za mistra nastoupil jen brankář Marek Štěch, zatímco Radoslav Kováč, Martin Nešpor a David Bičík dostanou příležitost v odpoledním duelu s dalším ligovým nováčkem Českými Budějovicemi. Michal Breznaník do zápasů kvůli menším zdravotním potížím nezasáhl.

Hokejová reprezentace odehraje v nadcházející sezoně před mistrovstvím světa, které se uskuteční v Praze a Ostravě, šestnáct zápasů. K sedmi z nich nastoupí v domácím prostředí.

Hokejový brankář David Rittich se stal další posilou extraligového nováčka z Mladé Boleslavi. Jedenadvacetiletý gólman doposud působil v prvoligové Dukle Jihlava, v Bruslařském klubu bude bojovat o post jedničky s Michalem Valentem. Ve středočeském klubu Rittich nahradí Romana Willa, který po sezoně podepsal smlouvu s Coloradem.

Reprezentační útočník Matěj Vydra se po roční pauze vrací do druholigového anglického Watfordu, kde bude v následující sezoně hostovat z Udine. Klub oznámil příchod dvaadvacetiletého fotbalisty na svých internetových stránkách.

Český hokejový útočník Jakub Klepiš bude působit ve švédském Färjestadu. Třicetiletý mistr světa z roku 2010 působil v posledních dvou sezonách ve Lvu Praha, ale tým opustil ještě před vyvrcholením finále Gagarinova poháru a zařadil se do přípravy české reprezentace na mistrovství světa v Minsku. Dvojnásobný vítěz KHL opouští soutěž po šesti letech.

Jakub Kornfeil zajel v trénincích před sobotní Velkou cenou Nizozemska silničních motocyklů v třídě Moto3 třináctý čas. Jeden z jeho soupeřů Karel Hanika byl v Assenu osmnáctý, stejně jako v kategorii MotoGP Karel Abraham.

Na pražském Českém vysokém učení technickém vznikl model, podle kterého by se měl stavět kanál pro vodní slalom na olympijských hrách v Riu v roce 2016. Projekt britské firmy Cundall, která nakreslila i kanál pro olympijské hry v Londýně, postavili studenti pod vedením bývalého deblkanoisty Jaroslava Pollerta mladšího v měřítku 1:13 a do plně funkčního koryta instalovali překážky, jež zanesli do dokumentace.

Městské státní zastupitelství podalo obžalobu na Petra Záhrobského, otce a bývalého trenéra slalomářky Šárky Strachové. Hrozí mu za zpronevěru až 10 let vězení, uvedla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Policie Záhrobského loni obvinila z toho, že si nechal neoprávněně vyplatit milionové částky z odměn, které jeho dcera dostala na závodech.

Počasí

Bude polojasno, během dne od západu přechodně oblačno. Teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů Celsia.