Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman v Rumunsku lobboval za ČEZ

Prezident Miloš Zeman lobboval u vysoce postavených rumunských politiků za českou energetickou společnost ČEZ. Firma kvůli snížení tamních dotací pro obnovitelné zdroje uvažuje o prodeji části větrného parku, který v Rumunsku vybudovala. Podle Zemana by vláda v Bukurešti neměla společnostem jejich investice splácet takzvanými zelenými certifikáty s proměnlivou hodnotou, ale skutečnými penězi. Zeman se kvůli pozici ČEZ na rumunském trhu sešel s místním ministrem pro energetiku. Generální ředitel energetické skupiny Daniel Beneš jeho iniciativu přivítal. Proti snížení ceny certifikátu protestoval ČEZ už loni v létě, kdy firma podala stížnost k Evropské komisi. Skupina ČEZ v Rumunsku provozuje větrný park Fantanele a Cogealac s instalovaným výkonem 600 megawattů, což je investice v hodnotě 1,1 miliardy eur (zhruba 30 miliard Kč). V Evropě jde o největší takové zařízení na pevnině.

Koalice se dohodla na limitu pro všechny živnostenské paušály

Vládní koalice se domluvila na omezení všech typů výdajových paušálů částkou dva miliony korun, nově tedy i paušálů ve výši 80 procent. Naopak se nebude nic měnit na nastavení daňových slev. Bude tedy možné nadále u živnostníků s paušály využívat slevu na poplatníka. Naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti. Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo financí původně navrhovalo tzv. zastropovat pouze 60procentní paušál. Zároveň navrhovalo, že by živnostníci využívající paušály nemohli využít daňovou slevu na poplatníka. Na druhou stranu původní návrh z dílny ministerstva navracel živnostníkům využívajícím paušál daňové zvýhodnění na manželku a na děti.

Vláda souhlasila s výjimkami pro nekvalifikované učitele

Vláda souhlasila se zavedením výjimek pro některé nekvalifikované učitele, kteří by jinak museli školství k 1. lednu 2015 opustit. Informoval o tom ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Pokud by tisíce nekvalifikovaných učitelů musely odejít, způsobilo by to na některých školách vážné provozní problémy. "Jsem velmi rád, že vláda návrh jednomyslně schválila. Pokud bychom tento krok neučinili, tak by v některých regionech došlo k 1. 1. 2015 ke kolapsu školství," napsal Chládek. Výjimky pro učitele umožní novela zákona o pedagogických pracovnících. Na školách podle ní mohou zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let s minimálně dvacetiletou praxí. Upravena je také výuka cizích jazyků rodilými mluvčími. Jako na kvalifikované bude rovněž pohlíženo na umělce, trenéry a odborníky v oboru, kteří učí maximálně na poloviční úvazek. Všichni ostatní by měli do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela však umožňuje ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají. Podle údajů ministerstva školství k 27. únoru letošního roku působilo ve vzdělávacích ústavech 11.090 učitelů bez odborné kvalifikace, kteří ještě nezačali studovat.

Vláda schválila přípravu Generálního ředitelství státní služby

Přípravu zavedení nového služebního zákona by mělo zajišťovat Generální ředitelství státní služby. Nový úřad, který vznikne jako součást úřadu vlády, by měl mít v budoucnu 37 pracovních míst. Na 20 pracovníků získá vláda v počátku peníze z evropských fondů. Vyplývá to z materiálu, který schválila vláda. Generálního ředitelství státní služby by mělo od července zajišťovat mimo jiné systemizaci a personalistiku správních úřadů či školení vedoucích úřadů tak, aby byla "k 1. lednu 2016 zajištěna plná účinnost zákona". Pracovníci ředitelství budou mít na starosti také organizaci výběrových řízení na pozici ředitele a jeho zástupce, kteří by měli nastoupit v říjnu letošního roku, a dále na místa státních tajemníků, kteří by měli být jmenováni k 1. lednu 2015. Koalice o finální podobě služebního zákona stále diskutuje. Na většině sporných bodů se už podle koaličních zástupců dohodla, zbývá dořešit mimo jiné systém odměňování.

Česko pošle zatopené Bosně další pomoc za pět milionů Kč

Vláda schválila poskytnutí zdravotnické humanitární pomoci ve výši pěti milionů korun nemocnicím v Bosně a Hercegovině, které byly postiženy rozsáhlými záplavami. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které na Balkán pošle dialyzační jednotku a léky. Už minulý týden schválilo stejnou částku na povodňovou pomoc pro Bosnu a sousední Srbsko také ministerstvo zahraničí. Podle ministerstva zdravotnictví požádalo o pomoc partnerské ministerstvo v Bosně a Hercegovině a její zastupitelský úřad v Praze. V rámci bezprostřední pomoci Česko do Srbska vyslalo hasiče s velkokapacitním čerpadlem a do Bosny více než tisíc balíčků pro nouzové přežití. Srbsko a Bosnu postihly nejhorší záplavy v moderních dějinách, které si podle dosavadních informací vyžádaly životy nejméně 50 lidí.

Senát zřejmě schválí zvýšení plateb za státní pojištěnce

Zvýšení plateb za státní pojištěnce by měl Senát hladce schválit. Horní komoře to doporučil téměř jednomyslně její zdravotnický výbor. Opatření má zdravotnictví přinést 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace. Senát o návrhu rozhodne příští týden.Novela má podle ministerstva zdravotnictví zabránit tomu, aby výpadek příjmů nemocnic pocítili pacienti nižší kvalitou péče a služeb. Měsíční platba za děti, důchodce nebo nezaměstnané, celkem zhruba za šest milionů lidí, vzroste podle předlohy ze 787 na 845 korun. Pojišťovny budou muset navýšit nemocnicím platbu za obsazené lůžko za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného poplatku. Stát se rozhodl zvýšit platby za své pojištěnce podruhé za půl roku. Koncem listopadu Sněmovna potvrdila platnost zákonného opatření Senátu, kterým se platby za pojištěnce zvýšily o 64 ze 723 korun. Důvodem bylo mimo jiné to, že tato výše poplatku se několik let neměnila.

Zdravotní pojištění letos čeká propad

Veřejné zdravotní pojištění by mělo letos skončit v propadu 2,25 miliardy korun. Celkové příjmy jsou naplánovány na 237,2 miliardy, výdaje na 239,4 miliardy korun. Podle aktualizovaných odhadů by výběr pojistného mohl být ještě o 1,4 miliardy nižší, schodek by se tak mohl blížit čtyřem miliardám. Materiál s informací o předpokládaném vývoji vzala vláda na vědomí. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) pokryjí pojišťovny očekávaný propad z rezerv. Pohledávky veřejného zdravotního pojištění by měly na konci roku činit 36,2 miliardy, z toho pohledávky za plátci pojistného 31 miliard.

ČT: Babiš netrvá na zrušení daňové slevy u podnikatelů

Ministr financí Andrej Babiš netrvá na zrušení daňové slevy u podnikatelů využívajících výdajové paušály. Uvedla to Česká televize. Se zrušením slevy počítá návrh novely zákona o dani z příjmů, kterou poslalo ministerstvo financí (MF) do připomínkového řízení. MF navrhuje zrušení slevy na poplatníka u podnikatelů, kteří využívají 60procentní výdajový paušál. Na druhou stranu jim MF chce vrátit možnost uplatnit daňové slevy na manželku a na děti. Podle návrhu by se dále měla omezit absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících 60procentní paušál. Podnikatelé, kteří používají 60procentní paušální výdaje ze svých tržeb, budou moci využít paušál jen do výše 1,2 milionu korun. To odpovídá meznímu příjmu dva miliony korun. Například koaliční lidovci ovšem v úterý uvedli, že nepodpoří daňové změny, které ministerstvo financí navrhuje a které by se dotkly živnostníků. Nejmenší koaliční partner požaduje také vyšší slevu na dani na druhé a třetí dítě, než s jakou MF počítá. Proti změnám daňových paušálů je i opozice.

České gripeny budou zřejmě nad Islandem létat déle

Ministerstvo obrany nemá problém s prodloužením třítýdenní mise českých stíhaček Jas-39 Gripen na Islandu na zhruba dvojnásobek, jak o to Českou republiku žádá Severoatlantická aliance. Uvedl to mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Předpokládá, že prodloužení mandátu gripenů na vzdušnou ochranu spojence z NATO projde i ve vládě a Sněmovně, které musí novou podobu mise schválit. O žádosti NATO mluvil v úterý při návštěvě letecké základny v Čáslavi ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Lidové noviny s odkazem na státního tajemníka ministerstva Daniela Koštovala napsaly, že české gripeny by na žádost NATO měly na severském ostrově působit o čtyři týdny déle. Podle Pejška však oficiální žádost z bruselské centrály aliance do Prahy ještě nedorazila.

PPF popírá tvrzení Izvestijí, že je ruská Home Credit na prodej

Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), která v zemi patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů a patří do skupiny kolem českého finančníka Petra Kellnera, je podle listu Izvestija na prodej, kupec se prý hledá. Experti podle listu odhadují hodnotu ruského Home Creditu na miliardu dolarů (asi 20 miliard korun). Chystaný prodej vysvětlují tím, že akcionáři si přejí zbavit se banky ve chvíli, kdy je na vrcholu. Sama banka však zprávy o chystaném prodeji odmítla jako lživé. Kellnerův partner v podnikání Jiří Šmejc označil spekulace o údajně připravovaném prodeji za "holý nesmysl", který má banku poškodit. HCFB je na žebříčku největších ruských bank podle agentury Interfax velikostí svých aktiv na 23. příčce a velikostí kapitálu na 15. příčce.

KPMG: Státu z nelegálních sázek uniká až miliarda ročně na daních

Nelegální provozovatelé on-line loterií a sázek připraví stát ročně o víc než miliardu korun na daních. Český sport tak přichází nejméně o 250 milionů Kč, které by přineslo přímé zaslání části těchto odvodů Českému olympijskému výboru. Uvedla to studie auditorské společnosti KPMG, kterou představili zástupci ČOV a ministerstva financí. Situaci je podle nich třeba urychleně řešit a předložit vládě novou legislativní úpravu loterijního zákona. "Sport mládeže je dlouhodobě podfinancován, proti roku 1995 máme pětkrát víc obézních dětí. Přitom 250 milionů za rok znamená až o 50.000 sportujících dětí více. Nelegálové na sportu parazitují," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Legální provozovatelé loterií a kurzových sázek mohou nyní poskytnout až čtvrtinu tzv. loterijní daně, která činí dvacet procent, na sport mládeže prostřednictvím ČOV. Učinily tak společnosti Sazka, Tipsport, Chance a Českomoravská loterijní. Český sport v roce 2014 očekává až 400 milionů. Prvních 90 milionů korun již ČOV obdržel a rozdělil jednotlivým svazům.

Stavbaři na opravě D1 u Jihlavy začali pokládat poslední vrstvu

Stavbaři začali na dálnici D1 v modernizovaném úseku mezi 112. až 104. kilometru mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou pokládat finální cementobetonový povrch. Za přibližně pět hodin pokryjí 27 centimetrů silnou vrstvou zhruba dvěstěmetrový úsek, na kterém se po vyzrání během sedmi dnů otestují požadované parametry týkající se hlavně pevnosti. ČTK to řekl zástupce stavbyvedoucího Jaroslav Jezl. "Pokud výsledky testu dopadnou dobře, bude betonáž pokračovat v celém úseku dlouhém 8,5 kilometru," řekl Jezl. Práce podle něj pokračují podle harmonogramu, modernizovaný úsek by měl být hotov do konce července.

Šéf Hospodářské komory Kužel stanul před soudem kvůli podvodu

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 stanul dosluhující prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Obžaloba jej viní z toho, že obohatil komoru o 480.000 korun v souvislosti s pořádáním seminářů, které se však nikdy neuskutečnily. Partnerem komory při pořádání těchto seminářů mělo být ministerstvo zahraničí. Podle spisu mu Kužel fakturoval částku 480 tisíc korun, přitom ale věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet. Semináře se nikdy neuskutečnily. Ministerstvo částku po komoře vymáhá. Za podvod teď Kuželovi hrozí až tři roky vězení, před soudem však vinu odmítl. Kužel také od loňského května čelí trestnímu oznámení, které na něj loni v květnu podal Nadační fond proti korupci. Podezírá ho ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky

Zlínský soud uložil údajným míchačům směsi s metanolem doživotí

Krajský soud ve Zlíně uložil údajným míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení. Mnohaleté tresty dostalo i dalších sedm obžalovaných mužů v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, kteří podle státního zástupce jedovatý alkohol distribuovali. Všichni odsouzení podle soudu museli vědět, že pokoutní přípravou alkoholických nápojů a následně jejich prodejem mohou způsobit mnoha lidem vážné poškození zdraví nebo i smrt. Kvůli metanolu zemřelo od r. 2012 na pět desítek lidí.

Svědek u soudu popsal Krejčířova slova během mučení

Svědek obžaloby v procesu s Čechem Radovanem Krejčířem u soudu v Jihoafrické republice uvedl, že nikdy nezapomene na slova, která Krejčíř vyslovil předtím, než ho začal mučit tím, že mu lili horkou vodu na hlavu. Informovala o tom jihoafrická tisková agentura SAPA. Lukhele vypovídá u soudu v Johannesburgu již několikátý den. Krejčíř ho chtěl mučením donutit k tomu, aby řekl, kde je jeho bratr, který údajně pracoval pro českého podnikatele jako drogový kurýr. Krejčířova obhájkyně ale svědkovu výpověď již dříve zpochybnila. Soud s Krejčířem pokračuje již druhý týden, Čech spolu s dalšími pěti lidmi čelí obžalobě z únosu a pokusu o vraždu.

Na Dole Karviná v Orlové zahynul horník

V podzemí Dolu Karviná v Orlové zahynul ve středu ráno šestačtyřicetiletý horník. Při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. Příčiny neštěstí se vyšetřují. Informoval o tom mluvčí OKD Marek Síbrt. Obětí je zaměstnanec dodavatelské firmy, k neštěstí došlo v lokalitě Lazy asi kilometr pod zemí. "Přes rychlý zásah se zaměstnance nepodařilo zachránit," uvedl Síbrt. Lékař na místě konstatoval, že muž je mrtev. V provozech OKD letos zemřeli čtyři lidé. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zahynul v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně těžního lana. Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM. Příčina tohoto neštěstí zatím není známa, muž ležel mrtev pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

V ČR se lidé dožívají vyššího věku než na Slovensku

Od rozdělení federace na začátku roku 1993 se v České republice střední délka života zvyšovala výrazněji než na Slovensku. V současné době je v tuzemsku u mužů o dva a půl roku a v případě žen o rok a půl vyšší, zjistili čeští a slovenští demografové. Porovnání demografického vývoje v obou samostatných částech bývalého Československa se věnuje nově vydaná publikace "20 let samostatnosti z pohledu demografie ČR, SR a ČSR", kterou společně připravily Vysoká škola ekonomická v Praze a bratislavský Institut informatiky a statistiky. V Česku střední délka života při narození ve srovnání s rokem 1992 u mužů vzrostla ze 68,5 na 75 let, u žen se zvýšila ze 76 na 81 let. Na Slovensku roste střední délka života pomaleji, uvedli demografové. Odlišný vývoj v obou zemích přišel po rozdělení také v porodnosti. Zatímco ve federálních dobách se na Slovensku rodilo v přepočtu na ženskou populaci více dětí než v českých zemích, v roce 2012 už na jednu ženu připadalo 1,45 dítěte v Česku a 1,34 na Slovensku.

Z Plzně odjede na pláž Omaha 34 historických džípů

Na 140 fandů vojenské historie s 34 americkými vojenskými džípy z druhé světové války odjede příští týden z Plzně do Normandie. Na tamních plážích se zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojenců. Přímo na slavné vyloďovací pláži Omaha postaví repliku dobového vojenského tábora, budou jezdit po okolí ve svých i víc než 70 let starých džípech a spolu se stovkami dalších nadšenců z celé Evropy si budou připomínat události z 6. června 1944. Uvedl to Rudolf Bayer z plzeňského Military Car Clubu. Lidé z Plzně chtějí v dobových uniformách a se svými starými auty navštívit všechny slavné pláže. Například 7. června bude na pláži Utah přednáška plzeňského Muzea generála Pattona. Invaze v Normandii v červnu 1944 byla jednou z nejdůležitějších událostí druhé světové války. Otevřela hlavní část západní fronty a přímo ohrozila německé panství nad Evropou.

Vršovické divadlo Mana zahájí svůj provoz

Obnovenou premiérou hry Lucie Trmíkové a Miloše Orsona Štědroně Lamento bude oficiálně zahájen provoz Vršovického divadla Mana. Bývalé Jiráskovo divadlo bude zpřistupněno po pětileté rekonstrukci. Uměleckým šéfem je režisér, pedagog a předseda občanského sdružení Centrum Mana Jakub Korčák. Divadlo se nachází v budově Husova sboru. Divadelní sál tu vznikl už v roce 1930 jako městské divadlo pro Vršovice. Jde o jediné dochované bezprostřední sepětí divadelního prostoru s chrámovou sakrální stavbou v Praze. Jiráskovo divadlo ve Vršovicích bylo v provozu do roku 1965, časem se proměnilo na ochotnickou scénu. Od roku 1947 tu hrála amatérská skupina Bozděch, která byla líhní hereckých talentů. Na více než čtyřicet let se pak tento prostor odmlčel a sloužil jako sklady, po roce 1989 krátce jako bazar nábytku. Církev československá husitská se pak rozhodla vrátit divadelní sál jeho původnímu účelu. Repertoár se má orientovat na původní texty a současné komorní drama, případně adaptace klasických textů. Divadlo chce být i platformou k pravidelným setkáním s literaturou, výtvarným uměním, fotografií, dokumentárním filmem a soudobou komorní hudbou. Jedna z programových linií se má soustředit na dětská představení.

Skupova Plzeň nabídne 28 inscenací, výstavy i Obludárium

Celkem 13 soutěžních představení, tedy to nejlepší z českých jevišť za poslední dva roky, nabídne jubilejní 30. ročník festivalu Skupova Plzeň. Festival českého profesionálního loutkového a alternativního divadla se uskuteční od 15. do 19. června, součástí budou i mimosoutěžní inscenace zahraničních a českých divadel, výstavy a koncerty. V rámci off programu bude uvedeno také pět představení Obludária Divadla bratří Formanů. Podle dramaturga festivalu Pavla Vašíčka se v průběhu přehlídky představí 26 souborů, skupin a jednotlivců. Nabídnou 28 inscenací ve 46 představeních, z toho sedm bude zahraničních, mj. ze Slovinska, Velké Británie nebo Portugalska. Konkrétní program je na webu http://www.skupovaplzen.cz.

Na festival Tanec Praha se vrátí dva slavné taneční soubory

Na festival Tanec Praha se letos vrátí dva světově proslulé taneční soubory, jeden z nich přiveze novou choreografii jen dva týdny po světové premiéře. Festival začne 26. května a potrvá měsíc. Belgický soubor Les ballets C de la B choreografa Alaina Platela přijede po čtyřech letech se svou nejnovější inscenací Coup Fatal, v níž se střetne tanečník a 13 afrických hudebníků, barokní hudba a současná konžská hudba, rock a jazz. Druhým slavným tělesem je kanadská Compagnie Marie Chouinard. Soubor na festivalu vystupoval v letech 2001 a 2007, při druhé návštěvě uvedl choreografii Svěcení jara. Autorkou inscenace využívající hudbu Igora Stravinského, je Marie Chouinardová, jedna z nejvýznamnějších choreografek současné světové taneční tvorby, která letos přijede na festival poprvé osobně. K hostům festivalu bude patřit i provokativní francouzský umělec a originální choreograf Jerôme Bel, v rámci projektu Evropská taneční laboratoř se opět představí mladí choreografové.

Brno chystá tradiční přehlídku ohňostrojů

V Brně začne v pátek sedmnáctý ročník tradičního festivalu zábavy pod hrady Špilberk a Veveří s názvem Brno - město uprostřed Evropy. Potrvá do 22. června. Jeho nedílnou součástí je mezinárodní přehlídka ohňostrojů s hudbou Ignis Brunensis. Letos bude mít přehlídka sedm ohňostrojů, informoval hlavní organizátor Jiří Morávek. Festival zahájí v pátek ohňostroj na Špilberku. Další ohňostroj bude 31. května v areálu Hněvkovského a čtyři se uskuteční 7., 11., 14. a 18. června na Brněnské přehradě. Poslední ohňostroj bude 21. června opět na Špilberku. Začátek je vždy ve 22:30 Letos se představí ohňostroje z Česka, Chorvatska, Rakouska a Řecka. Festival vedle toho nabídne různé koncerty, jízdy historickými tramvajemi, divadlo nebo akce záchranných složek.

Historické gramofony jsou vystaveny v Národním technickém muzeu

Vývoj gramofonového průmyslu v Čechách v letech 1890 až 2014 přibližuje prostřednictvím sbírek Muzea elektrotechniky a médií při Národním technickém muzeu v Praze výstava nazvaná Hudba ve spirále. Hlavní důraz klade na gramofony a fonografy, kterých soustředila na osm desítek. "Historie gramofonového průmyslu zaznamenala renesanci. Věřím, že obliba vinylových desek a klasických gramofonů bude pokračovat," řekl před vernisáží ředitel muzea Karel Ksandr. I tento trend totiž historická expozice zaznamenává, když představuje moderní gramofony firmy SEV Litovel a produkci společnosti GZ Media, někdejší "gramofonky" v Loděnicích. Autoři výstavy René Melkus a Jan Hosťák v expozici hravou formou přibližují technologický vývoj tohoto média; od nejstarších záznamů do cínové folie, voskových válečků a šelakových desek, přes vinylové singly a dlouhohrající desky, až k deskám s digitálním záznamem.

Sport

Čeští hokejisté zdolali v závěrečném utkání v základní skupině A na mistrovství světa v Minsku Francii 5:4 v prodloužení, obsadili třetí místo a ve čtvrtek narazí ve čtvrtfinále na Spojené státy americké. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohrávali na konci první třetiny už 0:3, ale dokázali strhnout výhru na svou stranu. V čase 62:19 rozhodl obránce Jan Kolář. Francie ze čtvrté pozice půjde na suverénní Rusko.

U fotbalové reprezentace odstartoval projekt patronů, kteří budou střídavě doprovázet národní mužstvo při jeho akcích. U týmu se budou střídat čtyři bývalí reprezentanti Marek Jankulovski, Pavel Nedvěd, Karel Poborský a Zdeněk Grygera. První jmenovaný vyrazil s českým celkem k dnešnímu přípravnému utkání s Finskem v Helsinkách.

Reprezentačního útočníka Václava Kadlece v Eintrachtu Frankfurt povede Thomas Schaaf. Bývalý dlouholetý trenér Brém na lavičce třináctého celku uplynulé sezony německé ligy nahradil Armina Veha. Ten zamířil k fotbalistům konkurenčního Stuttgartu.

Tenista Jiří Veselý si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále na okruhu ATP. Český hráč postoupil mezi osm nejlepších na turnaji v Düsseldorfu po vítězství na bývalou světovou trojkou Nikolajem Davyděnkem z Ruska po setech 6:1 a 7:6. Dalším soupeřem Veselého bude buď Rakušan Jürgen Melzer, nebo čtvrtý nasazený Joao Sousa z Portugalska.

Tenistka Karolína Plíšková se na turnaji v Norimberku utká ve čtvrtfinále s první nasazenou Angelique Kerberovou. S domácí favoritkou, která v duelu druhého kola vyřadila další Němku Annu-Lenu Friedsamovou, bude hrát na okruhu WTA potřetí v kariéře. Zatím světovou devítku ani jednou neporazila. Plíšková na německé antuce pokračuje i ve čtyřhře, v níž společně s Michaelou Krajicekovou postoupily do semifinále. S nizozemskou tenistkou, jež na okruhu WTA obvykle hraje s Lucií Hradeckou, vyřadily čtvrtý nasazený gruzínsko-polský pár Oksana Kalašnikovová, Katarzyna Piterová 6:4, 7:6.

Nejméně devět tenistů ze světové stovky se představí v prvním červnovém týdnu na challengeru UniCredit Czech Open v Prostějově. Na divokou kartu bude v turnaji startovat osmnáctý hráč světa Tommy Robredo ze Španělska. Další dvě karty dostanou obhájce prvenství Radek Štěpánek a Nizozemec Robin Haase. Do Prostějova zavítá od neděle do středy i tenisová legenda Ivan Lendl, který se zúčastní dětského dne, autogramiády a absolvuje tiskovou konferenci. V pátek se uskuteční doprovodný golfový turnaj ve Slavkově.

Vítězem 21. ročníku exhibičního závodu na horských kolech Pražské schody se stal Švýcar Fabian Giger. Druhý skončil Kristián Hynek, třetí Michiel van der Heijden z Nizozemska. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý a další česká hvězda na startu František Raboň závod nedokončili.

Počasí

Bude skoro jasno, na jihozápadě při zvětšené oblačnosti ojediněle bouřka. Teploty 26 až 30, na horách kolem 21, na Šumavě 24 stupňů.