Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zaorálek: K diskusím o rozmístění sil NATO v Česku není důvod

K debatě o stabilním rozmísťování jednotek NATO v České republice teď vůbec není důvod. Pokud by Česká republika podobnou potřebu cítila, šlo by o její suverénní rozhodnutí. Řekl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Reagoval tak na pondělní slova ministra obrany Martina Stropnického, který v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že ČR nepodporuje trvalé rozmístění sil NATO na svém území v reakci na ukrajinskou krizi. Podle Stropnického jsou Češi stále opatrní, pokud jde o jakoukoli cizí vojenskou přítomnost v jejich zemi. "Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80.000 sovětských vojáků v období normalizace. Je to stále psychologický problém," prohlásil. Zaorálek připomněl, že Česká republika svou armádu buduje jako součást NATO a alianční spolupráce je základem toho, jak země chápe svou obranu.

Důchodová komise začne chystat konec 2. pilíře

V Praze se poprvé sešla nová důchodová komise, která má připravit další reformní kroky v českém systému penzí. Zatím řešila organizační záležitosti, první věcné jednání se uskuteční příští týden. Zaměří se na přesný postup zrušení části reformy Nečasovy vlády, tedy takzvaného druhého pilíře. ČTK to řekl předseda komise Martin Potůček. Komise jednala i o poměru průměrného důchodu k průměrnému výdělku či vztahu důchodového a daňového systému. Jednání se zúčastnili politici ze všech stran ve Sněmovně. Nechyběli zástupci ministerstev, odborů, zaměstnavatelů, České národní banky či České správy sociálního zabezpečení. Lidé mohou od loňska část odvodů do důchodového systému přesměrovat do vlastního spoření, od ledna 2016 by to už nemělo být možné. Dotkne se to asi 80.000 osob. Komise bude také hledat shodu na stanovení důchodového věku či na opatřeních pro posílení spoření na stáří, tedy nynějšího takzvaného třetího pilíře. Do něj by víc měli přispívat i zaměstnavatelé. Do penzí by se měla také víc promítnout zásluhovost a počet vychovaných dětí. Reformní kroky mají platit od roku 2017.

TOP 09 podpoří fiskální pakt, pokud se jím vláda bude řídit

TOP 09 je připravena podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska podpořit schválení fiskálního paktu a do budoucna i návrhy státních rozpočtů, které budou v souladu s požadavky paktu. Podmínkou ovšem je, aby vláda během projednávaní paktu v Poslanecké sněmovně mezi prvním a druhým čtením oznámila EU, že se hodlá již nyní řídit pravidly hlídajícími rozpočtovou kázeň. Fiskálním paktem se začne Poslanecká sněmovna zabývat zřejmě ve středu. Smlouvu bude nutné schválit ústavní většinou. Fiskální pakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku od vstupu v platnost této smlouvy přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Podle Konvergenčního programu by se strukturální deficit měl pohybovat v následujících letech kolem 1,7 procenta HDP. Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí podle paktu snižovat jeho výši minimálně o pět procent ročně. Česko má dluh pod 60 procenty.

HDP v 1. čtvrtletí podle odhadů mezičtvrtletně klesl kvůli tabáku

Tuzemská ekonomika v letošním 1. čtvrtletí podle odhadů analytiků mezičtvrtletně klesla o zhruba 0,4 procenta. Důvodem ale není špatný vývoj ekonomiky, ale dopad efektu předzásobení obchodníků s tabákovými výrobky na konci loňského roku. Ten totiž přispěl ve 4. čtvrtletí roku 2013 k výraznému růstu ekonomiky. Meziročně by podle odhadu ekonomů měl HDP v letošním prvním čtvrtletí stoupnout o zhruba 2,2 procenta. První odhad o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 15. května. Hrubý domácí produkt v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o 1,2 procenta a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 1,8 procenta.

STEM: Spokojeno s politickou situací je 36 %, nejvíc od roku 2006

Podíl lidí spokojených s politickou situací je podle agentury STEM nejvyšší od roku 2006, podle dubnového průzkumu je jich 36 procent. Dvě pětiny dotázaných navíc v současnosti míní, že společnost se vyvíjí správným směrem. I tak je ale většina - 64 procent - se situací nespokojena. Počátkem roku 2006 bylo s politickou situací spokojeno 35 procent lidí, pak už se ale tento ukazatel nikdy tak vysoko nedostal. Například v roce 2013 v průzkumech uvedené agentury spokojenost vyjadřovalo jen kolem osmi procent dotázaných.

Školské odbory nesouhlasí se zmrazením platů učitelů

Školské odbory protestují proti tomu, aby byly učitelům v příštím roce zmrazeny platy, zatímco ostatním zaměstnancům státní správy porostou. Požadují navýšení tři až pět miliard korun, chtějí se kvůli tomu sejít s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podle návrhu rozpočtu by mělo školství dostat navíc jen 83 milionů korun, jako naprosto nepřijatelné to označil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). "Pan ministr Babiš zklamal učitele, ale i nepedagogické pracovníky," uvedl Dobšík. Podle návrhu rozpočtu by se měly příští rok zvýšit platy policistům a úředníkům, a to nejméně o 2000 korun. S navýšením učitelských platů se však nepočítá, ačkoliv se k tomu kabinet zavázal ve vládním prohlášení. Případné protesty ale odboráři zatím neplánují, doufají, že o navýšení peněz se bude ještě jednat.

Praha půjde do další arbitráže kvůli Blance

Praha půjde do další arbitráže kvůli tunelovému komplexu Blanka. Rada města schválila znění rozhodčí smlouvy, čímž k arbitráži otevřela cestu. Soudit se Praha bude se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která už v lednu město žalovala o dlužných 145 milionů korun. Praha už několik měsíců firmě IDS neplatí za faktury. IDS chce víc, než bylo v původní smlouvě, protože se práce na stavbě protahují a jí narůstají náklady. Hrozí odchodem ze stavby. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) připustil, že bez ní pravděpodobně nebude možné Blanku dokončit. "Myslím si, že je to nejrychlejší řešení dané situace. Bez IDS bychom těžko Blanku uvedli do provozu," tvrdí náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Podle informací ČTK firma od města za své služby zatím inkasovala 202 milionů korun. Do dokončení Blanky by Praha měla zaplatit ještě 196 milionů, a to včetně žalované částky. Rozhodčí soud řeší kvůli Blance i spory Prahy s firmou Metrostav. Problematická stavba vyjde na zhruba 36 miliard korun. Otevřít by se podle vedení města měla v září.

Aktivisté blokují vepřín v Letech, kde stával tábor pro Romy

Aktivisté zahájili blokádu vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě někdejšího pracovního tábora pro Romy. Pozůstalí po obětech romského holokaustu dlouhodobě volají po odstranění prasečí farmy, umístění se nelíbí ani OSN. Vláda ale na odkoupení a likvidaci zemědělského areálu nemá peníze. Blokáda má trvat nejméně do pátku. Protest se zatím obešel bez pozornosti pracovníků vepřína či policie. Skupina osmi lidí ze severních Čech a z Německa v poledne před vjezdem do vepřína společnosti AGPI rozvinula transparenty s nápisy: Romská hrdost či Opre Roma! Na vrata připevnili ceduli s přeškrtnutým nápisem Holokaust. Aktivisté očekávají, že jich bude postupně přibývat, plánují nenásilný protest. Prasečí velkofarma na místě genocidy je podle nich ostudou všech lidí v zemi. Cikánský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.

Navrátil: Rizika kybernetických útoků v ČR jsou reálná

Rizika kybernetických útoků na počítačové systémy státní správy ČR jsou reálná. Při otevření nového sídla Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně to řekl ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. S ochranou proti počítačovým útokům, které by mohly ochromit činnost státu, by měl kromě centra pomoci kybernetický zákon, s jehož přijetím počítá vláda do konce letošního roku. "Když jsme před zhruba 2,5 roky začali centrum budovat, šlo pouze o hrozby kybernetickými útoky. Nyní se změnily na reálná rizika, na která musíme být připraveni," uvedl Navrátil. Zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě se v uplynulých letech zhoršila. ČR sice podle něj nepatří mezi státy, v nichž by se zásadnější kybernetické útoky mohly aktuálně očekávat, přesto na ně musí být stát připraven. O to by se měl postarat tým 34 expertů, kteří budou působit v Národním centru kybernetické bezpečnosti. To je součástí NBÚ.

Sofia obvinila ČEZ a Energo-Pro z porušení pravidel

Bulharský antimonopolní úřad obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Poskytovatelům televizních, telefonických služeb a internetu stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím, uvedl úřad podle agentury Reuters. Společnosti mají podle bulharských médií 30 dní na to, aby předložily případné písemné námitky proti verdiktu. Poté úřad rozhodne o pokutách. K situaci ohledně ČEZ se v pondělí vyjádřil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v Bruselu jednal se svým bulharským kolegou. Český ministr uvedl, že by považoval za nešťastné, kdyby se kauza politizovala. Bulharský kolega ho prý ale ujistil, že se tak nestane.

Lihovou mafii odkryl u soudu další muž

Činnost lihové mafie dnes u olomouckého krajského soudu podrobně odkryl blízký spolupracovník Radka Březiny Lubomír Kaláč. Změnil tak svou původní výpověď. Soudu poskytl informace o ovlivňování svědků, okolnostech kolem budování ukrytých skladů i o samotných obchodech s nelegálním lihem. Po Tomáši Březinovi je to již druhý člověk, který se rozhodl spolupracovat a podrobně vypovídat. Proces týkající se nelegálních skladů s lihem pokračuje do pondělí. Březina se před olomouckým soudem společně se svým bratrem Tomášem a Tomášem Pantlíkem zodpovídá ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Případ však úzce souvisí i s dalším trestním stíháním, v němž je obviněno 15 lidí. Ve středu před soudem stane otec bratrů Březinových Vladimír či jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.

V Česku klesá počet krádeží uměleckých předmětů z muzeí

V Česku v posledních letech ubývá krádeží uměleckých předmětů z muzeí, kostelů nebo starožitnictví. Podle statistik museli v roce 2010 policisté řešit 85 takových případů, loni jich bylo 50. Podle policie se počet krádeží uměleckých předmětů snížil hlavně kvůli kvalitnějšímu zabezpečení jednotlivých objektů. Cenné věci také stále častěji zůstávají v depozitářích a vystavují se jejich kopie. Počet krádeží starožitností a zejména pak sakrálních předmětů razantně vzrostl po roce 1989. Podle údajů, které poskytlo ministerstvo vnitra, se v Česku v letech 1990 až 2013 stalo 10.741 takových krádeží, při nichž se ztratily umělecké a historické předměty za zhruba 1,2 miliardy korun.

Máchův Máj vydaný v roce 1836 bude k prodeji

Jeden z prvních výtisků Máchova Máje bude k prodeji na veletrhu Svět knihy, který začne ve čtvrtek v pražském Průmyslovém paláci. Na veletrhu má tradičně několik antikvářů své stánky, letos jich bude šest včetně mimopražských. Máchovu slavnou báseň v prvním vydání bude nabízet pražský antikvář Dan Kurovec za 120.000 korun. Máj byl vydán 23. dubna 1836. Mácha ji vydal vlastním nákladem v roce své smrti. Všech 600 výtisků se údajně brzy rozprodalo. Podle antikváře, k němuž se útlá knížečka dostala prostřednictvím odkupu pozůstalosti, jde o sběratelský kousek, který pravděpodobně zájemce najde.

Do Festivalu muzejních nocí se letos zapojí 421 institucí v zemi

Rekordních 421 institucí ve 137 městech v zemi se letos zapojí do Festivalu muzejních nocí. Národní zahájení desátého ročníku se uskuteční v pátek ve zlínském Baťově institutu. V obnovených baťovských továrních budovách nyní sídlí krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a krajská knihovna. Národní zahájení se koná vždy tam, kde lze představit nové muzeum či se uskutečnila významná rekonstrukce, řekla Irena Chovančíková, místopředsedkyně Asociace muzeí a galerií, která festival pořádá. Festival muzejních nocí potrvá do 14. června. Muzejní noci, které se snaží představovat lidem kulturní instituce atraktivním způsobem, začaly v roce 2004 pražskou muzejní nocí. Poté se festival rozšířil do celé republiky. Loni začal festival v Jindřichově Hradci, do akce se v celé zemi přihlásilo 312 institucí ze 143 měst.

Noc literatury přinese četbu na Žižkov i do dalších míst

Noc literatury přinese ve středu do Prahy a dalších českých i evropských měst poosmé čtení na veřejných prostranstvích. Akce pořádaná Českými centry se letos uskuteční především na Žižkově. Na 20 místech se představí 20 nových překladů současné literatury v podání známých herců. Ukázky nových překladů současných evropských autorů Hermana Kocha, Linn Ullmanové, Arna Geigera či Christiana Krachta budou číst Linda Rybová, Ivana Chýlková, Igor Orozovič, Roman Zach a další herci. Bude se číst v bunkru pod Parukářkou, v hospodě U vystřelenýho oka, na fotbalové Viktorce nebo v divadle Ponec, kde literaturu doplní taneční vystoupení. To bude ovšem inspirované literaturou, uvedli pořadatelé. Další čtení bude ve více než deseti světových metropolích.

Praha 3 vypíše soutěž na pomník Jaroslavu Seifertovi

Praha 3 plánuje postavit pomník básníkovi Jaroslavu Seifertovi, jedinému tuzemskému nositeli Nobelovy ceny za literaturu. Novinářům to dnes řekl zástupce starostky Prahy 3 Matěj Stropnický. V prosinci uplyne 30 let od udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi, jehož život byl s Prahou 3 spojen," uvedl. Pomník by mohl být odhalen do dvou let, tedy v roce, ve kterém uplyne 30 let od Seifertova úmrtí. Žižkovskému rodákovi Seifertovi odhalili v roce 2001, v den nedožitých stých narozenin, pamětní desku. Visí na jeho rodném domě v Bořivojově ulici. Slavný literát na několika žižkovských místech prožil celé dětství. Básníkova podobizna od sochaře Stanislava Hanzíka vyvolávala občas nevoli, mnozí by raději viděli více realistické dílo.

Tomáš Halík převezme v Londýně prestižní Templetonovu cenu

Český duchovní Tomáš Halík ve středu v Londýně převezme prestižní Templetonovu cenu, která se každoročně uděluje za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života. Cenu, kterou v minulosti získal například dalajlama, obdržel Halík mimo jiné za duchovní činnost v době komunistické totality. Ocenění je spojeno s finanční odměnou 1,1 milionu liber (asi 36 milionů Kč), což převyšuje i Nobelovu cenu. Prémii chce Halík věnovat zejména na iniciativy spojené s dialogem mezi věřícími a ateisty. Nadace již zesnulého britského investora a filantropa Johna Templetona rozhodla o udělení ceny Halíkovi v březnu, kdy vyzdvihla, že se po sovětské invazi a následné okupaci Československa v letech 1968 až 1989 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Zdůraznila také, že letošní laureát se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími. Sám pětašedesátiletý teolog a filozof k důvodům svého ocenění řekl, že mezi ně patřila i jeho činnost v podzemní církvi za komunistického režimu. Tehdy se podílel na iniciativě Duchovní obroda národa, na takzvaných bytových seminářích a patřil ke spolupracovníkům kardinála Františka Tomáška. Zdůraznil také roli svých duchovních učitelů, kteří jako kněží za komunismu trpěli útlakem ze strany režimu. Halík v letech 1972 až 1989 pracoval v civilních povoláních jako psycholog a psychoterapeut drogově závislých, působil v kulturním a náboženském disentu a samizdatu. Na kněze byl tajně vysvěcen v Erfurtu v roce 1978. Po pádu komunismu se začal zabývat pedagogickou činností. Podnikl studijní cesty na všech šest kontinentů a věnoval se mezináboženskému dialogu.

Martinů fest vzdá poctu i Páleníčkovi, Ebenovi a českým mistrům

V pátek 16. května začne v Poličce 17. ročník hudebního festivalu Martinů fest. Koncertní části bude odpoledne tradičně předcházet pietní akt u hrobu skladatele Bohuslava Martinů. První hudební večer bude věnován klavíristovi a skladateli Josefu Páleníčkovi, od jehož narození uplyne v červenci 100 let. Na programu ve Velkém sále Tylova domu budou mimo díla Bohuslava Martinů, Francise Poulence a Oliviera Messiaena Páleníčkova Sonáta pro klavír a Malá suita pro klarinet a klavír. Publiku je představí Irvin Venyš na klarinet a Martin Kasík na klavír.Také další festivalové dny jsou tematicky zaměřené. Úterý 20. května pořadatelé nazvali Pocta českým mistrům, zazní díla Vítězslava Nováka, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka. Čtvrtek 22. května bude věnován Petrovi Ebenovi. V kostele svatého Jakuba vystoupí sopranistka Helena Tamelová a varhaník Adam Viktora, na programu budou kromě Ebenových skladeb například kompozice Johanna Sebastiana Bacha, Roberta Schumanna, Johannesa Brahmse a Bohuslava Martinů. Festival zakončí v neděli 25. května závěrečný koncert v kostele svatého Jakuba s podtitulem Pocta Bohuslavu Martinů.

Brněnský festival chce neokázalým způsobem oslavit Janáčka

Mezinárodní festival Janáček Brno 2014, který se uskuteční od 21. do 29. listopadu na několika brněnských scénách, chce neokázalým způsobem oslavit 160. výročí narození skladatele Leoše Janáčka. V Brně začne i mezinárodní konference Opera Europa, která se koná k Roku České hudby. Festival Janáček Brno se koná jednou za dva roky, střídá se s Moravským podzimem. Letos se uskuteční počtvrté. O programu informoval ředitel pořádajícího Národního divadla Brno Martin Glaser."Rozhodli jsme se, že janáčkovský festival trochu odlehčíme a uvedeme některá jeho zamilovaná díla," uvedl muzikolog Jiří Zahrádka. Z finančních důvodů však nezazní avizovaná opera Luisa od Gustava Charpentiera, kterou prý měl skladatel z operní tvorby nejraději. Ředitel Glaser potvrdil, že v této chvíli není pokryt rozpočet festivalu, protože zatím nejsou schválené všechny dotace. Festival s podtitulem Happy Birthday Leoš nabídne tuzemská i zahraniční operní představení, symfonické, komorní a sborové koncerty, workshopy pro děti, výstavy, lektorské ůvody a další akce.

Přehlídka Slovenské divadlo v Praze začne 25. května

Pět divadelních scén a jedno pohybově-vizuální představení přivede do Prahy festival, který podevatenácté organizuje Divadlo Bez zábradlí. Pod názvem Slovenské divadlo v Praze se uskuteční od 26. května. Závěrečné představení Slávy Daubnerové nazvané Untitled, které získalo slovenské ceny Dosky za inscenaci, režii a nejlepší ženský herecký výkon, bude 17. června. Oznámila to ředitelka divadla Hana Heřmánková. Festival zahájí 26. května bratislavské Studio L+S hrou Michaely Doleželové a Romana Vencla Ani za milion! Přehlídka bude pokračovat 27. května projektem bratislavského Divadla Astorka Korzo 90, kde Ondrej Spišák připravil Shakespearovu komedii Sen svatojánské noci. V Divadle Bez zábradlí dále vystoupí 30. května herci Slovenského komorního divadla z Martina, kteří uvedou hru Doda Gombára a Róberta Mankoveckého Národný cintorín. Ta diváky zavede na martinský hřbitov, kde se na posledním odpočinku setkávají osobnosti slovenského národního života. Slovenské národní divadlo uvede 3. června komorní drama Ivany Vyrypajevové nazvané Iluze. Festivalu se zúčastní i Radošinské naivní divadlo, které uvede hru Stanislava Štepky Zčistajasna. Závěrečné představení Slávy Daubnerové přinese 17. června sólovou performanci inspirovanou dílem fotografky Francesky Woodmanové.

Před 45 lety vyšlo první číslo komiksu Čtyřlístek

Když šel 15. května 1969 do prodeje první Čtyřlístek, nepočítal jeho vydavatel s tím, že by měl mít tento dětský komiks další díl. Dobrodružství čtyř zvířecích kamarádů si ale mezi dětmi získalo takovou popularitu, že se do dnešních dnů dočkalo více než 560 pokračování. Jeho hrdinové si zahráli i v celovečerním filmu a ocitli se na poštovních známkách a mincích.

Sport

Čeští hokejisté podlehli ve svém třetím utkání na mistrovství světa v Minsku Kanadě 3:4, prohráli podruhé za sebou a poprvé vyšli bodově naprázdno. Tým kouče Vladimíra Růžičky sice rychle vedl po trefě Romana Červenky, ale Kanaďané v úvodní části vyrovnali a třemi brankami v druhé části rozhodli. V 53. minutě slepenými góly už jen snížili Jiří Novotný a Tomáš Hertl. Další zápas v základní skupině A čeká národní mužstvo ve středu od 16:45 proti Itálii.

Čeští hokejisté v úterý trénovali v Areně Čižovka na mistrovství světa v Minsku i s obráncem Lukášem Kovářem z Vítkovic, který doplnil dosud sedmadvacetičlenný kádr. Dvaadvacetiletý bek dostal intenzivní dávku přípravy od asistenta trenéra Jaroslav Špačka, ale na soupisku před středečním duelem s Itálií zařazen nebude.

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba povolal pro nadcházející přípravný zápas ve Finsku tři nováčky. První pozvánku do dospělého národního týmu dostali gólman Marek Štěch a sparťané Lukáš Vácha s Pavlem Kadeřábkem. V nominaci, kterou kouč oznámil na tiskové konferenci v Praze, nechybí kapitán Tomáš Rosický.

Tenistka Karolína Plíšková postoupila po boji do 2. kola turnaje ITF Sparta Prague Open. Na antuce v pražské Stromovce ale měla namále, s Mandy Minellaovou z Lucemburska už prohrávala v rozhodující sadě 1:5. Odvrátila ale tři mečboly a radovala se z postupu po vítězství 6:2, 0:6 a 7:5.

Olympijský vítěz na horském kole Jaroslav Kulhavý a silničář Jan Bárta ozdobí startovní pole úvodního závodu čtyřdílného seriálu XCR Specialized CUP ve středu na Masarykově okruhu v Brně. Akce je určena amatérům, profesionální cyklisté ji berou jako zpestření tréninku. Kulhavý se připravuje na Světový pohár bikerů, který se uskuteční 25. května v Novém Městě na Moravě. Úřadující mistr republiky v časovce i závodu s hromadným startem Bárta ladí formu na svůj premiérový start na Tour de France.

Počasí v úterý

Oblačno až zataženo, zpočátku místy, během dne na většině území přeháňky. Ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C.

V druhé polovině týdne může na východě České republiky, zejména však v Beskydech, napršet až 120 milimetrů srážek. Na ostatním území východní Moravy a v Novohradských horách by to mohlo být do 60 milimetrů vody. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak zpřesnit svou pondělní předpověď. Možnost povodní meteorologové opět nezmiňují.