Denní souhrn zpráv

Samková už nevede kandidátku Úsvitu do eurovoleb

Advokátka Klára Samková už není lídryní hnutí Úsvit do eurovoleb. ČTK to potvrdil stranický zdroj. Právnička z čela kandidátky odešla kvůli podezření, že údajně oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit jednu z firem. Zveřejnění takových informací nedlouho před volbami Samková považuje za útok na svou osobu a snahu zdiskreditovat ji i hnutí. Zájem na tom by podle ní mohly mít "konkurenční strany" ČSSD a ANO. Do čela kandidátky Úsvitu se postaví volební dvojka Roman Škrabánek. Na kauzu Samkové upozornil nedávno Radiožurnál. Podle něj právnička předstírala, že chce od banky pro sebe získat pohledávku z nesplaceného úvěru, peníze ale údajně dostala právě od energetického holdingu, který tento úvěr splácet nechtěl. Spořitelna tak netušila, že pohledávku prodává dlužníkovi, uvedl rozhlas.

Své dva kandidáty do eurovoleb stáhla také Vize 2014

Počet kandidátů pro evropské volby, které budou za dva týdny, se o něco snížil. Kromě vládního hnutí ANO, které stáhlo svého kandidáta Milana Zavadu kvůli jeho antisemitskému videu, odstoupili od kandidatury dva lídři strany Vize 2014 (dříve LIDEM). Z kandidátky odstoupila její jednička Kristina Soukupová a nyní už bývalý místopředseda strany Marek Merhaut, který byl trojkou na kandidátce. Ve vedení strany byl necelé dva měsíce. Vyplývá to z informací na volebním webu a vyjádření první místopředsedkyně Aktuálně se tak o místa 21 europoslanců uchází 854 adeptů. Před pěti lety nakonec o místa v Evropském parlamentu usilovalo 708 adeptů, přičemž dalších 32 bylo z kandidátek vyřazeno.

Vláda projedná situaci kolem možné stavby Amazonu v Brně

Vláda na svém pondělním zasedání projedná situaci kolem možné výstavby skladu pro americký internetový obchod Amazon v Brně. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž věří, že je stále šance získat pro Moravu tuto investici. Na jednání byl pozván i brněnský primátor Roman Onderka. Vláda v současné době čeká na vyjádření Amazonu, zda chce nadále své logistické centrum v Brně postavit. Zástupci Amazonu si vzali čas na rozmyšlenou poté, co brněnské zastupitelstvo v polovině dubna napočtvrté schválilo prodej potřebných pozemků v průmyslové zóně Černovická terasa developerovi CTP Invest. V Dobrovízi u Prahy už se developer s místní samosprávou dohodl.

Ani Sobotkova vláda nenajde peníze na likvidaci vepřína v Letech

Peníze na likvidaci vepřína, který stojí na místě někdejšího pracovního tábora pro Romy v Letech na Písecku, pravděpodobně nenajde ani vláda premiéra Bohuslava Sobotky. Léta po ní marně volají zejména pozůstalí po obětech romského holocaustu, nelíbí se ani OSN. Sobotka míní, že desítky milionů korun, které by byly zapotřebí na likvidaci a postavení nového vepřína, by měly být využity třeba na vzdělávání romských děti a na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách. Sobotka to řekl při pietním aktu, kterého se v Letech zúčastnila asi stovka lidí.

Do průvodu za legalizaci marihuany se zapojilo kolem 8000 lidí

Kolem 8000 lidí se zapojilo v centru Prahy do pochodu za legalizaci konopí. ČTK to řekl předseda občanského sdružení Legalizace.cz a hlavní pořadatel Robert Veverka. V Praze se uskutečnil 17. ročník. Průvod se vydal z Karlova náměstí přes Václavské náměstí a Vinohradskou ulicí do žižkovského parku Parukářka. Pochod se obešel bez vážnějšího incidentu. Akce je součástí celosvětové kampaně Million Marihuana March. Hlavním požadavkem celosvětové demonstrace je legalizace pěstování a držení konopí pro vlastní potřebu. Letos sdružení také upozornilo na nedořešenou legislativu kolem léčebného konopí a loňský zásah proti majitelům growshopů.

Lidé si připomněli památku obětí komunismu

Památku obětí komunistického režimu si na hřbitově v pražském Motole připomněli pamětníci i politici. Vyzývali k tomu, aby lidé na příkoří totalitní doby nezapomínali. Varovali před nebezpečím zlehčování a zpochybňování zločinů minulých desetiletí. Na motolském hřbitově je společné pohřebiště popravených a zemřelých politických vězňů. Komunistický režim ostatky svých odpůrců nevydával pozůstalým, uchovával je na neznámých místech. Motolské pohřebiště se podařilo objevit až v roce 1999. Zjistilo se, že se urny s popelem popravených a zemřelých politických vězňů likvidovaly právě tady.

Rekonstrukce bitvy u Slivice připomněla konec války v Evropě

Okolí památníku Slivice nedaleko Milína na Příbramsku se po roce opět proměnilo v pomyslné bojiště. Dvě stovky příznivců vojenské historie tam přihlížejícím připomněly události, které udělaly před 69 lety definitivní tečku za druhou světovou válkou v Evropě. Akce připomněla poslední bojové události, kdy se desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jihozápad do amerického zajetí. Američané je ale odmítli přijmout a u Slivice na nacisty zaútočila Rudá armáda. Při této poslední bitvě druhé světové války v Evropě padly stovky vojáků.

Na Novoměstském hrnci smíchu se letos utká 9 filmových komedií

Devět filmových a šest televizních komedií se letos utká ve 34. ročníku festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. V Novém Městě nad Metují se uskuteční od 8. do 14. června. O přízeň poroty a diváků se budou ucházet například filmové komedie Kameňák 4, Donšajni, Vejška, Krásno, Revival, Zakázané uvolnění či Dědictví. V kategorii studentských filmů bude letos zastoupeno 11 snímků z trojice filmových škol. Součástí festivalu budou tradičně doprovodné akce, například koncerty, připravený je také workshop Ondřeje Kepky, který bude zaměřený na práci s kamerou, střihem a zvukem. Loni na festivalu získal hlavní cenu poroty film režiséra Jiřího Chlumského Martin a Venuše.

Fringe festival Praha se vrací na Malou Stranu

Umění alchymistů i temné stránky Malé Strany ukáže program 13. ročníku pražského Fringe festivalu, který se uskuteční od 23. do 31. května. Letos vystoupí 44 divadelních souborů z 13 zemí. Odehrají celkem 209 představení v angličtině, a to v Malostranské besedě, Muzeu alchymistů, A Studiu Rubín, Divadle Kampa, Kavárně 3+1 a v Divadle Na prádle, řekl mluvčí přehlídky Petr Vodseďálek. Program nabídne například muzikál Odpoutaný Vaněk, který na motivy her Václava Havla napsala americká režisérka Susan Golbraithová, nebo Kafkovu Proměnu. Představí se i Prague Shakespeare Company s tragédií Vražda Gonzaga. Fringe festival Praha nabízí už 13 let českým i zahraničním divákům možnost seznámit se s anglicky mluveným divadlem v historickém srdci české metropole. Více informací naleznou zájemci na adrese http://www.fringe.cz www.fringe.cz

Jemnický zámek se po dvaceti letech otevřel veřejnosti

Ve zrekonstruovaných sálech zámku v Jemnici na Třebíčsku zahájili turistickou sezonu otevřením nových expozic s vojenskou tematikou. První je věnována historii příslušnic československé armády za druhé světové války, další dokumentuje natáčení filmů Tmavomodrý svět a Nebeští jezdci. Ve velkém sále v prvním poschodí je pak síň slávy československých válečných pilotů, ve druhém výstava obrazů s tematikou pilotů Royal Air Force. V dalších fázích se tu bude budovat vojenské muzeum a rehabilitační a ubytovací centrum, které bude sloužit českým i zahraničním vojenským veteránům. Na úhradu předpokládaných nákladů kolem 400 milionů korun chce řád křižovníků cyriaků, který si zámek pronajal od města, využít evropské a takzvané norské fondy a dary sponzorů.

V Troji budou opět vystaveny bonsaje

V pražské botanické zahradě v Troji bude zahájena výstava bonsají. Uskuteční se od 16. do 25. května. Bude zpřístupněna na několika místech areálu, třeba v Japonské a Ornamentální zahradě nebo ve výstavním sálu. Návštěvníci uvidí tradiční bonsaje i některé novinky, připraveny jsou i workshopy. Lidé si budou moct například vyzkoušet, jak se tvoří kusamono, tedy trávová bonsaj, nebo ikebana, tedy japonské umění aranžování květin. K vidění budou i kaligrafie a kameny suiseki, návštěvníci si dále mohou poslechnout hru na tradiční bambusovou flétnu, zhlédnout umění japonského meče nebo ochutnat sushi. V Česku se pěstování bonsají začali lidé masověji věnovat jako koníčku před několika desítkami let. První bonsajové kluby vznikly v ČR v roce 1982.

Ze sportu

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Minsku výhrou nad Slovenskem 3:2 v prodloužení. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se v první třetině dostali do vedení, ve druhé části ale Slováci otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Jaromír Jágr ale v 58. minutě vyrovnal a v čase 61:50 rozhodl Jakub Klepiš.

Čeští hokejisté i přes páteční výhru nad Slovenskem nastoupí v neděli ve druhém zápase na mistrovství světa v Minsku proti Švédům s pozměněným složením všech útočných trojic. V první formaci nastoupí s Jaromírem Jágrem na pozici centra Tomáš Hertl a vlevo Tomáš Rolinek, v druhé se dají dohromady exslávisté Roman Červenka, Vladimír Sobotka a Jakub Klepiš.

Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička se po zranění Romana Poláka chystá zařadit na mistrovství světa na soupisku Michala Jordána a nominovat ještě dalšího obránce. Zatím ale není jasné, na koho padne volba. Stavitelé národního týmu znovu oslovili i Marka Židlického z New Jersey, jehož se před dvěma týdny Růžičkovi nepodařilo přesvědčit.

Česká tenistka Petra Kvitová si letos finále v Madridu nezahraje. Šestá hráčka světového žebříčku, jež na španělské antuce v roce 2011 triumfovala, prohrála v semifinále se světovou pětkou Simonou Halepovou. Na rumunskou tenistku nestačila ani ve druhém vzájemném utkání a za dvě hodiny a 36 minut podlehla 7:6, 3:6, 2:6.

Fotbalisté Bohemians Praha a Loko Vltavín v 26. kole druhé ligy prohráli a míří za sestupem. Střížkovští Bohemians podlehli 1:3 Ústí nad Labem, zatímco Vltavín dostal od Táborska ještě o gól víc. Oba celky tak ztrácejí na záchranu v neúplné tabulce devět bodů.

Basketbalisté Pardubic nedokázali na domácím hřišti dotáhnout semifinále play off s Prostějovem k postupu a po prohře 66:76 je stav série vyrovnaný 2:2. O finálovém soupeři obhájců titulu z Nymburka tak rozhodne až úterní pátý zápas v Prostějově.

Plážoví volejbalisté Robert Kufa s Janem Hadravou vyrovnali devátým místem na turnaji Světového okruhu v Mexiku svůj nejlepší výsledek v kariéře. V druhém kole play off v Puertu Vallarta je ve třech setech vyřadili Chilané Esteban a Marco Grimaltovi.

Čeští volejbalisté prohráli první ze tří přípravných zápasů před kvalifikací mistrovství Evropy s Běloruskem 2:3 po setech 21:25, 25:23, 21:25, 31:29 a 16:18. Další zápasy se v Jablonci nad Nisou hrají o víkendu.

Už podvacáté naplní českou metropoli běžci při maratonském běhu. Jubilejní 20. ročník Volkswagen Maratonu Praha přivítá na startu mimo jiné Keňana Mosese Mosopa, který může zaútočit na traťový rekord. Start deseti tisíc běžců bude v neděli tradičně v 9:00 a elitní maratonci chtějí atakovat traťové maximum, které drží časem 2:05:39 Keňan Eliud Kiptanui z roku 2010. Mezi ženami dosáhla Keňanka Lydia Cheromeiová v roce 2011 času 2:22:34.

Bývalý desetibojař Roman Šebrle se při svém golfovém debutu minulý týden na Kaskádě choval v rozporu s amatérským statutem. Česká golfová federace (ČGF) ho vyzvala, aby od takového jednání upustil.

Počasí

Zítra bude V Čechách převážně oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Na Moravě a ve Slezsku zataženo až oblačno a na většině území čekejte občasný déšť nebo přeháňky. Večer se oblačnost protrhá a pršet přestane. Odpolední teploty 13 až 17, na horách kolem 8 °C.

V následujících čtyřech týdnech bude nejchladněji příští týden, kdy bude v průměru 12 stupňů a bude i více pršet. Poté se už bude oteplovat.