Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman přijal prezidenta Německa Gaucka

Německý prezident Joachim Gauck v pondělí zahájil třídenní státní návštěvu České republiky. Na Pražském hradě ho s vojenskými poctami přivítal prezident Miloš Zeman. Kromě jednání se Zemanem, který na počest německého hosta večer pořádá na Hradě státní večeři, se Gauck v Praze setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedy obou parlamentních komor. Spolu s českým prezidentem v úterý navštíví Terezín, kde uctí památku obětí největšího koncentračního tábora za druhé světové války na českém území. Poslední den své cesty zavítá do Mladé Boleslavi do závodu automobilky Škoda, která patří německému Volkswagenu. Prezidenti ČR a SRN si předali vyznamenání. Gauck přiletěl do Prahy v neděli večer a na cestě ho doprovází jeho životní družka Daniela Schadtová. Pro čtyřiasedmdesátiletého bývalého bojovníka za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice je to druhá návštěva Česká republiky ve funkci. Tu první absolvoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012.

Zeman: Po násilí v Oděse roste riziko občanské války na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman se obává toho, že po násilnostech v Oděse, při nichž zemřely desítky lidí, roste riziko občanské války na Ukrajině. Jeho německý protějšek Joachim Gauck doufá, že strany konfliktu zachovají klid a vrátí se k jednání. Oba to řekli na tiskové konferenci během Gauckovy státní návštěvy České republiky. Zeman znovu podpořil přijetí eura v Česku a hlubší integraci ČR do Evropské unie. Věří přitom, že se tak Česko stane "převodovkou EU", když je Německo považováno za její hospodářský motor. Gauck ocenil příklon současné české vlády a prezidenta k prohlubování integrace EU a jejich snahy, aby Česko bylo součástí tohoto procesu. V úvodu tiskové konference si oba státníci navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Za příspěvek k rozvoji česko-německých vztahů obdržel Gauck od svého hostitele Řád Bílého lva I. třídy, Zeman dostal od německého hosta zvláštní stupeň Velkého kříže řádu za zásluhy o SRN.

Parlament má schvalovat finální verzi služebního zákona v létě

Konečnou verzi novely služebního zákona by měla Sněmovna schvalovat v červnu, Senát pak o měsíc později. Uvádí to návrh harmonogramu zavádění předlohy do praxe, který schválila vláda. Informoval o tom ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). Koalice o jeho podobě stále jedná, poslanci by měli dostat finální text tento měsíc. Hlavní část novely služebního zákona má být účinná od ledna. Generální ředitelství státní služby by mělo při úřadu vlády vzniknout v červenci a v říjnu by měl kabinet jmenovat na doporučení výběrové komise jeho šéfa, takzvaného superúředníka. V posledních třech letošních měsících by se měla uskutečnit výběrová řízení na pozice státních tajemníků na jednotlivých úřadech. Jmenováni by měli být k lednu příštího roku. Od příštího roku by měla platit například úprava odměňování úředníků. Patří k ní zrušení smluvních platů a omezení výše případných odměn. Služební zákon by měl zlepšit a odpolitizovat státní správu. Řadu let odkládaná norma je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní službě nemá.

Vláda schválila peníze na gripeny

Vláda schválila financování nadzvukového letectva. V letech 2015 až 2027 dá na tyto účely 21,4 miliardy korun. O schválení materiálu, který předložilo ministerstvo obrany, informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Nadzvukové letectvo české armády se opírá o stíhačky Gripen. O prodloužení jejich pronájmu do roku 2027 od švédské strany rozhodl kabinet v březnu. Letouny budou podle nové smlouvy o pronájmu modernizovány a Česko s novým kontraktem získá také více služeb Počítá se rovněž s dalším výcvikem pozemního a létajícího personálu české armády a pořízením nezbytné munice. Vláda v březnu schválila prodloužení smlouvy, podle níž má Česko 14 gripenů v pronájmu, do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy.

Vláda opět neprojednala výdajové rámce rozpočtu

Návrh výdajových rámců na následující roky vláda opět neprojednávala. Jednat o nich bude až poté, co se koaliční strany shodnou na základních parametrech státního rozpočtu na příští rok. Vláda a koalice bude o rozpočtu znovu jednat za týden. Po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro příští rok ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard korun a v roce 2016 o 15 miliard korun ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017. "Ten rozpočet je napjatý, stále se snažíme přijít s řešením," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Upozornil, že plánované zlepšení výběru daní se projeví až v následujících letech. Návrh ovšem kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zvýšení rámců podle něj výrazně prohloubí strukturální deficit rozpočtu a je v rozporu s fiskální smlouvou Evropské unie.

Škrty v diplomacii by se dotkly konzulátů a lákání investorů

Ministerstvo zahraničí by příští rok mělo ušetřit 53 milionů korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu. Navrhované škrty by se dotkly hlavně konzulární služby a takzvané ekonomické diplomacie, jejímž cílem je lákat zahraniční investory do Česka a podporovat český export. Na letošní rok dostalo ministerstvo zahraničí ze státního rozpočtu 5,815 miliardy korun. Na příští rok materiál ministerstva financí počítá pro diplomacii s 5,762 miliardy korun. V těchto sumách nejsou započítány peníze z fondů Evropské unie a dalších finančních mechanismů. Kvůli škrtům uvažuje ministerstvo zahraničí o tom, zda má smysl držet zastupitelské úřady obsazené jedním diplomatem, i to, zda se podaří otevřít některé dříve zrušené ambasády. Změní se asi i projekt nové budovy velvyslanectví ve Washingtonu, na který vláda premiéra Petra Nečase (ODS) před dvěma roky schválila půl miliardy korun. Předchozí úřednický ministr zahraničí Jan Kohout tento investiční záměr ale pozastavil. Ministerstvo naopak zatím nepočítá s tím, by si vylepšilo rozpočet třeba prodejem zámku Štiřín, o což usiloval bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Komise letos čeká v ČR růst ekonomiky o dvě procenta

Česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta, uvedla Evropská komise ve své jarní makroekonomické prognóze. V roce 2015 by měl růst hrubého domácího produktu (HDP) dosáhnout 2,4 procenta. Deficit českých veřejných financí by měl letos být 1,9 procenta, v příštím roce 2,4 procenta. Podle předpovědi českou ekonomiku letos a v roce 2015 čeká solidní a široce založená obnova. K růstu by po několika letech stagnace měla opět začít přispívat spotřeba domácností, uvádí materiál komise. Stejně jako v celé EU je to důsledek posílení reálných mezd a zlepšujících se vyhlídek na pracovním trhu, kterým napomáhá nízká míra inflace. Ta byla podle prognózy loni na úrovni 1,4 procenta, letos by měla dosáhnout 0,8 procenta a příští rok 1,8 procenta. Evropská komise ale ve své nynější prognóze připomíná, že český růst se výrazně zvýšil už v posledním čtvrtletí loňského roku. Částečně to prý bylo dáno jednorázovými faktory jako předzásobování se kvůli daňovým změnám či reakcí na rozhodnutí České národní banky oslabit korunu.

NKÚ: E-tržiště má ročně šetřit 1,2 mld.

Elektronické zadávání zakázek, tedy takzvaná e-tržiště, ušetřila státu za první rok fungování jen 320 milionů korun, ačkoli ministerstvo pro místní rozvoj čekalo roční úsporu ve výši 1,2 miliardy. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v závěru, ve kterém shrnul výsledky prověrky systému. NKÚ také státu, respektive ministerstvu pro místní rozvoj vytkl, že nepřipravilo systém kontrol a sankcí pro případ, že by ministerstva a další úřady, jež prostřednictvím e-tržišť mají nakupovat, povinnost neplnily. Používat e-tržiště musí ve vymezených případech ústřední orgány státní správy a jejich podřízené organizace od července 2012. Dobrovolně mohou systém využít třeba i územní samosprávy. E-tržiště jsou webovou aplikací umožňující elektronické zadávání veřejných zakázek pro opakované nákupy vybraných komodit, jako jsou třeba kancelářské potřeby, nábytek či služby.

Babišův Agrofert může koupit dvě drůbežářské firmy

AGROFERT, a.s. podnikatele Andreje Babiše může koupit jednoho z největších prodejců vajec v ČR společnost ČESKÁ VEJCE CZ, a.s. z Velkých Pavlovic na Břeclavsku a Drůbežárnu Osík, a.s. z Litomyšle. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí zatím není pravomocné, řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Úřad posuzoval dopady spojení na trzích výroby a prodeje slepičích konzumních vajec. Dospěl k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Odůvodnil to zejména nízkými tržními podíly firem, které Agrofert získá. Skupině Agrofert vzrostly loni podle předběžných výsledků nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 236 miliard korun. Hrubý zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend naopak klesl o 26 procent na 5,7 miliardy korun. Růst tržeb byl z větší části dosažen nově začleněnými společnostmi. Z nich se dařilo především německým pekárnám Lieken, mediální skupině Mafra, výrobci a dodavateli zemědělských technologií Farmtec a producentovi dřevěných obalů Jilos.

Telefónica a T-Mobile se dohodly na sdílení vysílačů pro LTE

Operátoři Telefónica a T-Mobile se podle očekávání dohodli na sdílení vysílačů pro rychlé mobilní sítě LTE. Ještě letos společně pokryjí většinu území Česka. Firmy to uvedly ve společné zprávě. Proti záměru již dříve protestoval další konkurent Vodafone, který bude muset LTE budovat sám. Sdílení se bude týkat jen rádiové části sítí. Obě společnosti budou i nadále využívat svou vlastní síťovou infrastrukturu a udrží si zcela nezávislou obchodní strategii. Sdílení vysílačů umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce. Navíc přinese vyšší efektivitu provozu a údržby LTE sítí, což se projeví také pozitivním dopadem na životní prostředí. Telefónica v současnosti pokrývá LTE centrum Prahy a Brna. Do konce roku plánuje pokrýt obě celá města. Konkurenční T-Mobile provozuje LTE v části Prahy a v Mladé Boleslavi, celou Prahu chce pokrýt do letošního října. V současnosti buduje síť na Plzeňsku. Vodafone od podzimu budoval LTE na alternativních kmitočtech 900 MHz využívaných pro sítě GSM a v dubnu pokrýval čtvrtinu Česka převážně na venkově.

Metrostav dokončí stavební část tunelu Blanka do 30. září

Metrostav dokončí stavební část tunelu Blanka do 30. září. Řekl to mluvčí Metrostavu František Polák. Přesný termín otevření chce náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) znát do tří týdnů. Je přesvědčen, že se tunel do konce září podaří zprovoznit celý, tedy včetně instalace a zprovoznění technologií. Hlavní stavební práce se v současné době odehrávají především na Trojském mostě, bez kterého není zprovoznění tunelového komplexu možné. Dokončit je potřeba mimo jiné jeho odvodnění nebo osvětlení. Podle Poláka se na stavbě v těchto dnech pohybují desítky až stovky dělníků. Do 30. září Metrostav plánuje upravit i park na Letné nebo další parky, které v souvislosti s výstavbou Blanky vzniknou. Tunelový komplex by měl stát 36 miliard korun. Stavba měla být původně o deset miliard levnější a sloužit řidičům už v roce 2011.

Vodárenské firmy odmítají regulaci

Vodárenské firmy v Česku odmítají návrh ministerstva průmyslu a obchodu, aby ceny vody nově reguloval Energetický regulační úřad (ERÚ). Změna by prý zvýšila administrativní zátěž pro vodárenské firmy, města a obce a v konečném důsledku zdražila vodu pro zákazníky. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK). Současný systém regulace vodárenství je podle sdružení dostatečný. Podle ministerstva má návrh umožnit, aby české vodárenství mohlo čerpat v nadcházejícím období miliardové dotace z Bruselu. Jako nejlepší řešení doporučuje přesun části kompetencí ze stávajících regulačních orgánů, jimiž jsou především ministerstva zemědělství, životního prostředí a financí na ERÚ.

Antisemitismu na webu v Česku přibylo, fyzických útoků ale ne

Projevy antisemitismu na internetu se v roce 2013 oproti předchozímu roku zdvojnásobily. Uvádí to výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice, kterou zveřejnila Židovská obec v Praze. Počet fyzických útoků na židovské cíle, ať už jde o osoby či majetek, se oproti předchozím letům v zásadě nezměnil a Česko stále patří k zemím, kde není antisemitismus přítomný ve většinové společnosti a zatím ani v politické sféře, konstatuje zpráva. Antisemitských textů, webů, obrázků a videí našli pracovníci židovské obce loni 156, v roce 2012 to bylo 82 projevů; od roku 2008 je nárůst více než pětinásobný. Fyzické útoky s antisemitským motivem za loňský rok židovská obec eviduje tři, které se týkaly majetku, a jeden týkající se osoby, šlo o psychickou a fyzickou šikanu židovského žáka na střední škole v Přelouči. O rok dříve bylo zaznamenáno šest útoků na majetek a žádný útok na osobu. Stejně tak se meziročně nezměnily ani údaje vypovídající o vyhrožování a obtěžování.

Muž, který smrtelně zranil policistku, jde do vazby

Mělnický soud poslal do vazby dvaadvacetiletého muže, který v pátek autem smrtelně zranil na Mělnicku policistku. Řekla to mluvčí středočeské policie Markéta Johnová. Řidič pronásledovaný policií v pátek večer na Mělnicku vozem srazil a těžce zranil policistku, která ho chtěla zastavit. Žena následně zraněním v nemocnici podlehla. Řidič byl podle policie pod vlivem drog, navíc měl úřady zakázáno řízení motorových vozidel. Policisté řidiče obvinili z násilí proti úřední osobě. Sazba za tento trestný čin je až 16 let vězení. "Obviněný byl po rozhodnutí soudu odvezen do vazební věznice v Litoměřicích," řekla Johnová.

Policie rozbila buňku neonacistické organizace Wotan Jugend

Policie rozbila českou buňku neonacistické organizace Wotan Jugend z Ruska. Obviněno bylo pět lidí, které policie podezřívá ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí až pět let vězení. Sdělila to mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Na případ upozornila Česká televize.

Za vraždu novorozence na Šumpersku si žena odpyká 17 let

Za vraždu novorozence v Malíně na Šumpersku potrestal olomoucký krajský soud ženu 17 lety vězení. Podle rozsudku dítě před rokem porodila ve svém bytě a v igelitové tašce jej hodila do potoka u domu, kde bydlela. Dítě se podle znalců udusilo. Podle soudu se jednoznačně prokázalo, že se chlapec narodil živý. Tašku s mrtvým dítětem našel v potoce místní člověk. Dívka podle obžaloby své těhotenství tajila, svému tehdejšímu příteli a otci dítěte i svému okolí tvrdila, že přibývá na váze kvůli potížím se štítnou žlázou. Podle žalobkyně smrt dítěte plánovala. Šestadvacetileté ženě původně hrozilo až 20 let nebo výjimečný trest.

V JAR začal soud s Krejčířem v případu únosu a pokusu o vraždu

Před soudem v Jihoafrické republice začal proces, v němž figuruje i český podnikatel Radovan Krejčíř obviněný z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Informovala o tom na Twitteru reportérka jihoafrického listu The Citizen. Obětí zločinu, za nějž se zodpovídá ještě dalších pět lidí, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a i s drogou zmizel. Soudní jednání na johannesburském předměstí Palm Ridge opět provázejí přísná bezpečnostní opatření a organizační chaos, uvedla na twitterovém účtu reportérka Amanda Watsonová. Úředníci podle ní například nepustili do soudní síně Krejčířovu manželku Kateřinu, která prý přišla nevhodně oblečená. Krejčíř byl právě kvůli případu únosu loni v listopadu zatčen a od té doby je vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly.

V Brně evaukovali studenty kvůli požáru ve vysokoškolských kolejích

V Brně v pondělí ráno hořelo ve vysokoškolských kolejích Masarykovy univerzity ve Vinařské ulici. Hasiči evakuovali 300 studentů, šest z nich vyvedli ze zakouřeného objektu. Dva zachráněné, kteří se nadýchali zplodin hoření, musela sanitka převézt do nemocnice. Příčina neštěstí není zatím známa. Na místě po ní pátrají vyšetřovatelé hasičského sboru a policejní experti. Mluvčí univerzity Tereza Fojtová uvedla, že pracovníci kolejí nabídli studentům po požáru útočiště v menze. V 09:00 se většina z nich mohla vrátit do svých pokojů. Kvůli požáru je celkem 16 pokojů neobyvatelných. Správa kolejí přidělí studentům nové ubytování.

Jubilejní Prague Proms nabídne klasiku, jazz i filmovou hudbu

Jubilejní 10. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms nabídne multižánrové zážitky od klasické hudby přes jazz až po filmové melodie a balet. Přehlídku otevře koncert pod širým nebem Hollywood Night, který se uskuteční 16. června na Václavském náměstí, kam bude vstup pro veřejnost zdarma. K nejočekávanějším vystoupením pak bude patřit show devítinásobné držitelky Grammy Natalie Coleové, která 15. července zazpívá vůbec poprvé v České republice. Vedle Smetanovy síně Obecního domu se koncerty budou konat až do 20. července také ve Státní opeře Praha, Paláci Hybernia, Lichtenštejnském paláci a v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Prague Proms letos 25. března předznamenal úspěšný večer Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona, který za přítomnosti slavného amerického režiséra i jeho dvorního skladatele sklidil nadšený ohlas vyprodané Smetanovy síně Obecního domu. Vstupenky na festival jsou již v prodeji. Více informací se nachází na http://www.pragueproms.cz www.pragueproms.cz .

V Brně zahraje slavný americký jazzman Herbie Hancock

Věhlasný jazzový pianista a skladatel Herbie Hancock vystoupí 29. listopadu v brněnské hale Vodova. Čtyřiasedmdesátiletý Američan je držitelem Oscara za filmovou hudbu a 14 cen Grammy. Podle odborníků patří k nejvýznamnějším osobnostem jazzu za poslední půlstoletí. Vyjednávání o koncertním termínu trvalo asi rok. Aby Hancocka dostali do Brna, spojili se organizátoři s několika dalšími evropskými promotéry. Jazzman tak přijede do Evropy na krátkou koncertní "šňůru". V roce 1986 se Hancock objevil v Praze na jazzovém festivalu, v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky.

Italský fotograf v Praze představuje snímky členů Baletu ND

V barokní kapli Italského kulturního institutu v Praze probíhá výstava italského fotografa Simona Ghery, nazvaná Dancer Inside Prague. Autor několik let fotografuje profesionální tanečníky napříč evropskými státy. Snímky pro pražskou výstavu nafotil se sólisty Baletu Národního divadla přímo v historické divadelní budově. Své fotografie Ghera vystavoval již v několika evropských metropolích Evropy (Řím, Londýn, Paříž, Berlín, Madrid), v Petrohradu nebo Tel Avivu. Pražská výstava potrvá do 15. května.

Sport

Fotbalisté Sparty Praha jsou novými mistry první ligy. K dvanáctému českému titulu a prvnímu po čtyřech letech jim pomohla druhá Plzeň, která jen remizovala 2:2 v Jablonci a na letenský celek tři kola před koncem ztrácí devět bodů. Vzhledem k horší bilanci ve vzájemných zápasech už Pražany nemůže předstihnout.

Šest hráčů ze zámořské NHL v čele s hvězdným Jaromírem Jágrem zařadil trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička do nominace národního týmu na nadcházející mistrovství světa v Minsku. Nečekaně se do zatím širšího sedmadvacetičlenného kádru dostali obránce Ondřej Vitásek a útočník Martin Zaťovič. Do kádru se vešel i Jiří Sekáč ze Lva Praha, který kvůli zdravotním problémům nedohrál finále KHL. Kapitánem týmu bude Tomáš Rolinek.

Český tenista Tomáš Berdych ztratil nadějně rozehrané finále na antukovém turnaji v Oeiras a jubilejní desátý titul na okruhu ATP nezískal. První nasazený hráč Portugal Open podlehl při svém třetím letošním finálovém startu Argentinci Carlosi Berlocqovi 6:0, 5:7 a 1:6. Berdych i po finálové prohře zůstal šestý v žebříčku ATP, stejná příčka patří Petře Kvitové v pořadí WTA.

Tenistka Petra Kvitová postoupila do druhého kola turnaje Madridu po dvouapůlhodinové bitvě s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, kterou porazila 6:1, 5:7 a 7:6. Dál jdou také Lucie Šafářová a kvalifikantka Petra Cetkovská, naopak vypadli Lukáš Rosol a Klára Koukalová.

Reprezentační obránce Petr Zámorský opouští extraligový Zlín a stejně jako jeho dosavadní spoluhráč Antonín Honejsek bude nově hrát za finské Espoo. Do týmu hokejového mistra se vrací bek Tomáš Žižka a útočník Roman Vlach.

Brankáře Chelsea Petra Čecha podle britského listu Sunday Telegraph čeká v tomto týdnu operace ramena. To si jednička fotbalové reprezentace poranila v dubnovém úvodním semifinále Ligy mistrů s Atléticem Madrid. Klub informace médií o chystaném zákroku zatím nepotvrdil.

Českou plochou dráhu bude při závodě Grand Prix 31. května v Praze reprezentovat Václav Milík. Brzy jednadvacetiletý jezdec dostal při výběru pro takzvanou divokou kartu přednost před zkušeným Josefem Francem. Volbu již potvrdila Mezinárodní motocyklová federace (FIM) i promotér seriálu společnost BSI. Náhradníky pro čtvrtý závod mistrovství světa a tradiční domácí plochodrážní vrchol budou další mladíci Zdeněk Holub a Roman Čejka.

Hokejisté prvoligového Ústí nad Labem nezahájili plánovanou společnou letní přípravu. Vedení začátek tréninkového období zrušilo, hráči se budou připravovat individuálně. Jak a s kým bude Slovan Ústečtí Lvi hrát druhou nejvyšší soutěž, není jisté. Důvodem je špatná ekonomická situace, klub čelí insolvenčnímu řízení.

Reprezentantky ve squashi vybojovaly první českou medaili na mistrovství Evropy družstev. O bronz se o víkendu v italském Riccione zasloužily Olga Ertlová, Lucie Fialová a Anna Klimundová.

České juniorské florbalistky získaly na mistrovství světa v Polsku bronzové medaile stejně jako před čtyřmi lety. Po čtvrtém místě v roce 2012 se národní tým do 19 let vrátil na stupně vítězů díky vítězství 5:2 nad Švýcarskem, které při obhajobě stříbra skončilo bez cenného kovu.

Tři druhá místa vybojovali v úvodním závodu Světového poháru rychlostních kanoistů v Miláně čeští reprezentanti. Dvakrát se na stříbrný stupínek postavili na kilometru a pětistovce Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, na trati 500 metrů byl druhý také kajakář Josef Dostál.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Španělska šestý ve třídě Moto3 po startu z jedenáctého místa. Debutant v mistrovství světa Karel Hanika v Jerezu skončil devatenáctý a podruhé za sebou nebodoval, Karel Abraham v MotoGP do cíle po pádu nedojel.

Golfista Lukáš Tintěra vyhrál první turnaj letošního ročníku české profesionální série Czech PGA Tour. V náročných podmínkách se po dvou kolech jako jediný dostal o dvě rány pod par hřiště na brněnské Kaskádě. Bývalý desetibojař Roman Šebrle, hrající s amatérským statutem, skončil při své soutěžní golfové premiéře se skóre +25 na děleném 55. místě z 65 startujících.

Golfistka Klára Spilková skončila čtvrtá na turnaji Suisse de Golf Ladies Open ve švýcarském Gamsu, který je součástí druhé evropské ligy LET Access Series. Vyhrála Amy Bouldenová z Walesu. Devatenáctiletá Spilková zahrála první a třetí den 69 ran, v sobotu se jí tolik nedařilo a zapsala 75 ran. Celkem tak turnaj zvládla se skóre -3. Lucie Hinnerová, další česká hráčka, která prošla cutem, obsadila 31. příčku s výsledkem +5.

David Navara obhájil titul šachového mistra republiky. Devětadvacetiletý velmistr vyhrál domácí šampionát už pošesté, v Ostravě získal v devíti partiích osm bodů. Na dalších místech za ním s odstupem půldruhého bodu skončili Richard Biolek a Martin Petr.

Počasí

Zítra bude převážně polojasno, v Čechách odpoledne přibývání oblačnosti a k večeru na západě Čech místy přeháňky. A teploty 18 až 22 stupňů.

Pondělní ráno bylo opět mrazivé, minima byla pokořena na 25 stanicích. Nejchladněji bylo na šumavské Rokytské slati, minus 8,7 stupně Celsia.