Denní souhrn zpráv

Politici i občané slavili svátek práce, sešli se i radikálové

Občané a politici oslavovali na řadě míst 1. máj, svátek práce i lásky. Před své příznivce předstoupili vrcholní politici z vládních stran, slavili tradičně i komunisté a parlamentní pravice si dala sraz v Praze na Petříně. Do Ústí nad Labem se sjeli radikálové, tamní akce se ale obešla bez větších incidentů. Prahou bez problémů prošel průvod asi dvou stovek anarchistů. Ve Zlíně si účastníci průvodu připomněli baťovské tradice.

Už dopoledne se na pražském Výstavišti sešli příznivci komunistů. Ukázal se i tradiční návštěvník, bývalý předlistopadový generální tajemník Miloš Jakeš. Setkání zahájila projevem poslankyně Marta Semelová, která kritizovala kapitalismus, chudobu i násilí ve světě.

Sociální demokraté letos přesunuli pražskou oslavu na Žofín, kde jejich předseda a premiér Bohuslav Sobotka vyzdvihl úspěchy vlády a vyzýval k podpoře své strany. O podporu ve volbách žádal odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad i vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Pravicová TOP 09 slavila na horní stanici lanovky na Petřín máj jako čas lásky. Straníci uspořádali pokus o překonání rekordu v líbání. ODS se sešla u dolní stanice lanovky, její kandidáti na europoslance symbolicky hodili do kanálu euro.

Napjatá situace panovala v Ústí nad Labem, kam svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti svůj pochod. Na něj se ale vypravilo současně něco přes 200 antifašistů a místních Romů. Pochod se podle policie obešel bez narušení veřejného pořádku. Policie tam zadržela tři antifašisty za napadení policistů z antikonfliktního týmu. Shromáždění monitorovali i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ve Zlíně, městě spojovaném se slavným podnikatelem Tomášem Baťou, nesli lidé v průvodu transparenty s baťovskými hesly. Stálo na nich například "Nepokračuj na špatné práci" nebo "Zbavme se své malosti a velikost si nás najde sama". Tradice prvomájových průvodů byla ve Zlíně obnovena před třemi lety. Účastníků postupně přibývá.

Ministr Stropnický v USA jednal v Kongresu i s Albrightovou

Ministr obrany Martin Stropnický pokračoval v pracovní návštěvě USA. Na programu měl mimo jiné jednání s předsedy branných výborů Senátu Carlem Levinem a Sněmovny reprezentantů Buckem McKeonem. Zúčastnil se rovněž jednoho z diskusních panelů v rámci konference pořádané organizací Atlantic Council. Sešel se i s bývalou americkou ministryní zahraničí a českou rodačkou Madeleine Albrightovou a s "jestřábem" zahraniční politiky republikánů, senátorem Johnem McCainem. O den dříve hovořil se svým současným americkým kolegou Chuckem Hagelem, s nímž projednával situaci na Ukrajině a hovořil o postoji, který by NATO mělo ke krizi zaujímat.

Hazdra: Politici musí nechat ÚSTR žít

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra nechce, aby ústav dál ovlivňovali politici. Respekt má instituci přinést jen kvalitní badatelská práce, která se musí dělat v klidu, a to může trvat i čtyři roky. Hazdra to řekl v rozhovoru pro ČTK. Do úřadu nastoupil 1. května, odhadovaný mandát má na pět let. Svou koncepci chce zavádět postupně a ne žádnou revolucí. Třicetiletý Hazdra byl prvním náměstkem ředitelky ÚSTR Pavly Foglové od loňského dubna, působí také na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V ústavu už v minulosti pracoval, od dubna 2008 téměř dva roky vedl oddělení zkoumání doby nesvobody v letech 1938 až 1945. Od poloviny května 2010 byl tři měsíce prozatímním ředitelem ústavu. Hazdra byl zvolen ve třetím kole výběrového řízení. Proti jmenování se ihned postavili někteří zaměstnanci a dva neúspěšní kandidáti.

Odbory v nošovické Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost

Odbory v nošovické automobilce Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost. Zdůvodnily to tím, že nemohou s vedením firmy dosáhnout dohodu na nové kolektivní smlouvě. Uvedl to šéf odborového svazu Kovo v automobilce Radek Kuchař. Odboráři už v březnu jednání o smlouvě po sporech o výši platů přerušili a rozhodli se jednat přes zprostředkovatele. Mluvčí automobilky Petr Vaněk uvedl, že za této situace firma nemůže jednání urychlit. Důvod vyhlášení stávkové pohotovosti nechápe. Odboráři požadují nárůst mezd o 9,5 procenta, kdežto zaměstnavatel navrhl zaměstnancům zvýšení o 5,5 procenta. Například v automobilce Škoda Auto vzrostly tarifní mzdy od dubna pouze o dvě procenta a v kolínské TPCA v průměru o 2,4 procenta.

Na Kraslicku našli policisté pěstírnu marihuany a stovky rostlin

Policisté našli na Sokolovsku pěstírnu marihuany. V rodinném domě objevili stovky rostlin i sušenou drť až za miliony korun. Zadrželi sedmatřicetiletého muže z Kraslic, který je podezřelý z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Pavel Valenta. Podle údajů policie bylo loni v Karlovarském kraji odhaleno 12 varen pervitinu a 20 pěstíren marihuany. Drogy směřují nejen k českým zákazníkům, ale často i do Německa.

Národní divadlo uvedlo premiéru Wilsonovy inscenace 1914

Ve Stavovském divadle v Praze měl světovou premiéru projekt 1914 amerického režiséra a výtvarníka Roberta Wilsona. Tvůrci se v něm inspirovali Haškovým Dobrým vojákem Švejkem a hrou Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Inscenaci, která připomíná 100 let od vypuknutí první světové války, iniciovala Soňa Červená, která ztvárnila roli Času, a Aleš Březina, který složil hudbu. Libreto napsala dramaturgyně Marta Ljubková. Herce české první scény, například Pavlu Beretovou, Taťjanu Medveckou, Evu Salzmannovou, Vladimíra Javorského a Václava Postráneckého, doplnili členové koprodukujících divadel z Bratislavy a Budapešti, tedy z území bývalého Rakousko-Uherska. Už teď jsou domluvena hostování v Bratislavě, Budapešti, Linci a Remeši, další se plánují.

Ministr Herman ocenil režiséra Roberta Wilsona

Ministr kultury Daniel Herman předal v Praze po premiéře inscenace 1914 ve Stavovském divadle americkému režisérovi a výtvarníkovi Robertu Wilsonovi medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Ocenil tak jeho zásluhy o šíření dobrého jména české kultury. Ocenění je udělováno osobnostem, které se zasloužily o šíření české kultury a umění doma i v zahraničí. Byli jím vyznamenáni například scénograf Josef Svoboda, fotograf Josef Koudelka, herci Lubomír Lipský, Emília Vašáryová, Jiřina Jirásková, dirigent Charles Mackerras, malířka Jitka Válová, spisovatel Jiří Stránský, režisér Jiří Menzel a spisovatel a výtvarník Petr Sís. Operní pěvkyně Soňa Červená převzala v rámci večera Granátovou hvězdu, kterou jí udělil sponzor představení Bohemian Heritage Fund za "trvalé obohacení národní kultury".

Na rodném domě Emila Zátopka v Kopřivnici je nová pamětní deska

Na rodném domě čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka v ulici 1. května v Kopřivnici na Novojičínsku byla odhalena pamětní deska. Je na ní i běžecká silueta legendárního běžce. Vytvoření pamětní desky iniciovali a také financovali obyvatelé kopřivnické čtvrti Luhy. Odhalení desky pojali jako slavnost pod širým nebem. Kopřivnice svého nejslavnějšího rodáka v roce 1992 jmenovala čestným občanem města. Jeho jméno nese od roku 1995 jedna z kopřivnických základních škol, od roku 2002 v Kopřivnici startuje Běh rodným krajem Emila Zátopka a v roce 2005 byla v prostorách místního Technického muzea otevřena expozice Emila a Dany Zátopkových.

Pálení čarodějnic letos přineslo nejméně požárů za šest let

Tradiční pálení čarodějnic letos způsobilo nejméně požárů za posledních šest let. V celé zemi bylo za středeční noc čtyřiapadesát požárů, což se výrazně neodlišuje od denního průměru 51 požárů. V minulých letech hasiči zaznamenali při pálení čarodějnic většinou dvakrát až třikrát více požárů. ČTK to sdělila mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Nedaleko Prahy havaroval malý vrtulník

U obce Sulice nedaleko Prahy ve čtvrtek odpoledne havaroval malý vrtulník se čtyřmi cestujícími. Stroj značky Robinson spadl z malé výšky, nikomu se nic nestalo, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Nehoda se stala krátce po 13:00. Uvnitř byli čtyři lidé - dva dospělí a dvě děti, asi tříleté, uvedla mluvčí. Na místě zasahovali hasiči. Zdravotníci přivolali vrtulník letecké záchranné služby, který ale podle Kostkové nakonec nebyl zapotřebí.

Sport

Čeští hokejisté i s hvězdným Jaromírem Jágrem v sestavě vstoupili vítězné do Oddset Hockey Games ve Stockholmu, když zdolali domácí Švédsko 3:2. O tříbodovém zisku a posunu na druhé místo průběžné tabulky Euro Hockey Tour rozhodl ve 47. minutě Jakub Petružálek. Další zápas na turnaji, který je generálkou na mistrovství světa v Minsku, čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky v sobotu od 16:00 proti Rusku.

K hokejové reprezentaci se před mistrovstvím světa v Minsku připojí obránce Roman Polák a útočník Vladimír Sobotka ze St. Louis. Trenér Vladimír Růžička má zájem i o Jakuba Voráčka z Philadelphie a Tomáše Hertla ze San Jose, jejichž týmy v noci vypadly z bojů o Stanleyův pohár. Český výběr naopak na šampionátu neposílí zraněný obránce Jan Hejda z Colorada.

Český tenista Tomáš Berdych bez problémů zvládl svůj úvodní duel na antukovém turnaji v Oeirasu. Nejvýše nasazený hráč porazil v druhém kole Inda Somdeva Devvarmana 6:3, 6:2 a postoupil do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále Berdych narazí na vítěze utkání mezi Kazachem Andrejem Golubjovem a Argentincem Leonardem Mayerem.

České stolní tenistky nepostoupily do osmifinále mistrovství světa družstev v Tokiu. Svěřenkyně trenéra Pavla Krpce v rozhodujícím utkání skupiny D prohrály s Ukrajinou 1:3 a na šampionátu budou pokračovat v bojích o 13. až 20. místo. Pro udržení v elitní divizi MS přitom musejí skončit nejhůř šestnácté.

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý má po pádu v závodu Světového poháru horských kol v australském Cairns zlomené žebro. Přesto plánuje dál trénovat a závodit podle plánu.

Fotbalisté Sparty Praha si zahrají finále Poháru České pošty. V odvetě semifinále s obhájcem loňského triumfu Jabloncem dohnali manko 1:3 z prvního duelu a po jasné domácí výhře 4:0 góly Kadeřábka, Hybše, Hušbauera a Váchy si zajistili postup. Mají tak naději na to, že podruhé v historii získají double, neboť mají nakročeno i k ligovému titulu.

Debaklem 0:6, 0:6 se rozloučila s turnajem v Oeiras česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová. Na portugalské antuce ji ve 2. kole deklasovala první nasazená Španělka Carla Suárezová, která se ve čtvrtfinále utká s vítězkou duelu mezi Lucií Šafářovou a Polonou Hercogovou ze Slovinska.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály v druhém finále ligy v Brně nad domácím IMOSem 61:49 a v sérii na tři vítězství vedou 2:0. O obhajobě titulu mohou rozhodnout v pátek ve třetím finále, které je na programu v Praze od 19:00.

Počasí

V pátek má být zataženo, občas déšť, ojediněle bouřky. Teploty v Čechách 16 až 20, na západě kolem 15, na Moravě 20 až 24, na horách kolem 16, v Krušných horách 7 stupňů. Slabý proměnlivý, postupně mírný severní až severovýchodní vítr v bouřkách přechodně zesílí.