Denní souhrn zpráv

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Papež František před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu prohlásil za svaté dva ze svých předchůdců - Jana Pavla II. a Jana XXIII. Obřadu, který je označován za jednu z nejvýznamnější událostí novodobých dějin katolické církve, byl přítomen emeritní papež Benedikt XVI., který na svůj úřad loni ze zdravotních důvodů rezignoval. Odhaduje se, že kromě desítek tisíc osob přímo na náměstí kanonizaci v přímém televizním přenosu sledovaly na dvě miliardy lidí na celé Zemi. Český kardinál Dominik Duka po obřadu ČTK z Vatikánu telefonicky řekl, že kanonizace obou papežů je vstupem mezi nesmrtelné, u nichž se bude připomínat nejen jejich jméno, ale i jejich dílo. Jana Pavla II. označil spolu s někdejší britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a bývalým prezidentem USA Ronaldem Reaganem za osobnost, která vystupováním proti komunismu přepsala dějiny.

Mezi hosty slavnostního aktu byly desítky prezidentů, premiérů a dalších představitelů z mnoha zemí světa. Z Česka to byli šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman, ministryně spravedlnosti Helena Válková a z církevních kruhů vedle kardinála Duky také kardinál Miloslav Vlk. Obřadu se zúčastnilo celkem na 150 kardinálů a 700 biskupů. Oba svatořečení papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby.

Ministr Zaorálek odcestoval do Číny zlepšovat české vztahy se světovou velmocí

S cílem zlepšit politické vztahy s Čínou a umožnit rozvoj obchodních kontaktů Česka s asijským ekonomickým obrem odletěl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na třídenní návštěvu Pekingu. Šéf české diplomacie Čínu navštíví poprvé po 15 letech; čekají ho jednání s vysokými představiteli čínské vlády a vládnoucí komunistické strany. Ministra doprovázejí zástupci hospodářských svazů a podnikatelé. Zaorálkova cesta vyvolala kontroverzi už před svým začátkem, když premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že česká vláda se ve snaze o vylepšení vztahů nebude vměšovat do vnitřních záležitostí asijské velmoci, nebude zpochybňovat její územní celistvost a neuzná exilovou vládu Tibetu, který k sobě Čína násilně připojila v 50. letech minulého století. Od opozice si za to Sobotkův kabinet vysloužil nařčení, že obranu lidských práv vyměnil za čínské peníze. Zaorálek tuto kritiku v rozhovoru pro ČTK odmítl: česká vláda podle něj nerezignovala na obhajobu lidských práv v této zemi, kde vládní komunistický režim podle lidskoprávních organizací vězní opoziční aktivisty a snaží se umlčet své kritiky. Ve společném prohlášení, které v úterý český ministr podepíše se svým čínským protějškem Wang Iem, nebude podle Zaorálka chybět ani pasáž o respektu k lidským právům.

Česko má podle ministra v Číně zájem o kooperaci v leteckém průmyslu, energetice, zemědělství, kultuře nebo v cestovním ruchu. K jednání o tom, jak do Česka přilákat více čínských turistů, se ve středu šéf české diplomacie sejde s předsedou Čínské národní správy pro cestovní ruch Šao Čchi-wejem. Česko usiluje také o čínské investice v tuzemsku; podle Zaorálka by Číňané mohli v Moravskoslezském kraji postavit moderní technologický park.

Separatisté na Ukrajině propustili vězněného Švéda z mise OBSE

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Slavjansku propustili švédského člena mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž účastníky od pátku zadržují. Předtím dali separatisté na vědomí, že budou jednat s delegací OBSE, která chce dosáhnout propuštění skupiny svých vojenských pozorovatelů. Mezi zadrženými, které povstalci považují za vyzvědače, je i příslušník české armády. Jeden ze zadržených pozorovatelů prohlásil, že skupina je v pořádku.

Separatisté během dne uspořádali tiskovou konferenci v budově městského úřadu ve Slavjansku, na kterou přizvali asi šest desítek novinářů. Před ně pak předvedli osm západních pozorovatelů OBSE. Zadržovaní byli v civilních oděvech a působili dojmem, že jsou v dobrém zdravotním stavu. "Jsme důstojníci OBSE s diplomatickým statusem," prohlásil jménem skupiny její šéf, německý plukovník Axel Schneider. "Naše přítomnost ve Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojem pro ty, kdo v regionu rozhodují. Využijí ji při vyjednávání,"dodal. Schneider dále novinářům řekl, že mu nikdo neublížil a že členové skupiny nebyli fyzicky vystaveni špatnému zacházení. Zdůraznil, že skupina přijela do Slavjansku beze zbraní a striktně dodržovala svůj mandát podle pravidel OBSE.

Americký viceprezident ujistil ČR a Maďarsko podporou USA

Americký viceprezident Joe Biden v souvislosti s vývojem na Ukrajině v sobotu telefonicky ujistil premiéry Česka a Maďarska o americké podpoře v rámci dohod NATO o kolektivní obraně. Podle prohlášení Bílého domu viceprezident v rozhovorech s Bohuslavem Sobotkou a Viktorem Orbánem "zdůraznil bezvýhradný závazek Spojených států vůči kolektivní obraně NATO v rámci článku 5". Mluvčí české vlády Martin Ayrer ČTK informoval, že Sobotka a Biden spolu v sobotu odpoledne hovořili skoro 45 minut. "Předmětem byla situace na Ukrajině, bezpečnostní situace v regionu a otázka zadržení pozorovatelů OBSE," řekl Ayrer.

Vláda projedná další působení vojáků v africkém Mali

Vláda v pondělí projedná prodloužení mandátu pro nasazení českých vojáků v Mali do konce letošního roku. V současnosti platný mandát pro výcvikovou operaci pod vlajkou Evropské unie jim vyprší v červnu. Prodloužení mise podléhá projednání kabinetem i schválení Sněmovnou a Senátem. Pokud ho politici schválí, budou Češi nadále chránit velitelství mise známé pod zkratkou EUTM a cvičit maliské vojáky. Prodloužení mandátu do konce roku přijde ministerstvo obrany na více než 70 milionů korun. Nový mandát by stejně jako ten současný počítal s nasazením maximálně 50 vojáků. Nyní jich je 34 na velitelství operace v Bamaku, další čtyři pracují jako instruktoři v táboře nedaleko hlavního města, kde cvičí místní vojáky.

Vláda by v pondělí měla jednat o Konvergenčním programu

Vláda by měla v pondělí projednávat aktualizovanou verzi Konvergenčního programu. Vyplývá to z dřívějšího vyjádření náměstka ministra financí Jana Gregora. Podle něj chce MF dokument do konce dubna odeslat do Bruselu. Program počítá s deficitem veřejných financí 1,8 procenta HDP letos, 2,3 procenta v roce 2015, dvě procenta v roce 2016 a 1,7 procenta v roce 2017, informoval Gregor. Program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. Gregor zároveň upozornil, že deficit pro rok 2015 může být o 0,5 procentního bodu vyšší, a to kvůli nové smlouvě o pronájmu stíhaček Gripen. Takový krok totiž vyžadují evropské účetní standardy. Podíl vládního dluhu na HDP by měl podle Gregora letos činit 44 procent. Loni byl 46 procent. EU jej vyžaduje pod 60 procenty HDP.

Třetí sazba DPH přijde státní pokladnu na tři miliardy Kč.

Zavedením třetí sazby DPH pro knihy, léky a dětskou výživu přijde státní rozpočet na necelé tři miliardy korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Z nově zaváděné snížené sazby by podle ní mohly vypadnout dříve hodně diskutované dětské pleny, jejichž převedení do snížené kategorie daně neumožňují pravidla Evropské unie. "Dětské pleny dosud v chystaném návrhu zákona nejsou a v rámci koaličního vyjednávání navrhujeme využít cestu například v podobě daňových úlev pro rodiny s malými dětmi," řekla Hornochová. Dalších zhruba 3,7 miliardy korun by podle Hornochové státní rozpočet stálo zvýšení měsíční slevy na dani pro druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun, jak navrhují koaliční lidovci. Podle ministerstva financí představuje požadavek lidovců příliš vysoké částky.

Online registrace tržeb živnostníků může v ČR být od roku 2016

Systém pro elektronické online registrace tržeb, který má nahradit dlouhodobě diskutované registrační pokladny, by mohl v Česku fungovat nejdříve od ledna 2016. Jak uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, nejvíce času zabere příprava tendru na dodání potřebného softwaru. Ministerstvo ho chce vypsat co nejdříve a zároveň hledá možnost, jak na jeho nákup získat dotaci z Evropské unie. Podobný systém pro kontrolu příjmů a plateb daní obchodníků a dalších živnostníků používá Chorvatsko. Na rozdíl od klasických registračních pokladen chorvatský systém tolik nezatíží zejména drobné podnikatele drahým nákupem registračních pokladen. Tyto náklady by podle odhadů exministra financí Miroslava Kalouska činily v rámci celé ČR deset až 15 miliard korun. Uvažovaný záměr ministerstva financí předpokládá jednoduché počítačové rozhraní, které umožní reportovat o tržbách do centrály bez nutnosti nákupu složitého zařízení.

Ondrášek chce v řízení Vězeňské služby ubrat až 30 míst z 240

Pověřený generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek plánuje snížit počet míst na generálním ředitelství o 20 až 30 z více než 240. Další případné omezení počtu zaměstnanců by následovalo po auditu činností pracovníků. Po dobu, kdy je funkcí pověřen, neplánuje zásadní personální změny, a to ani vůči svému prvnímu náměstkovi Marianu Prokešovi, který se v tomto týdnu postavil na stranu odvolaného Ondráškova předchůdce Petra Dohnala. Ondrášek to v diskusním pořadu v České televizi. Ondrášek by chtěl některé pravomoci z generálního ředitelství přenést na ředitele věznic. Mezi nimi jmenoval určování počtů a obsazování zaměstnaneckých míst. Pověřený ředitel také předpokládá, že v rámci provozu věznic jsou možné značné úspory v platbách za teplo a vodu. Peníze ale podle něj budou potřeba na údržbu budov a zacházení s vězni. Prioritou je podle Ondráška zaměstnávání vězňů a jejich příprava na propuštění, protože pokud odejdou z vězení bez peněz, mají větší sklon k recidivě.

Brabec: V Nové zelené úsporám chybí asi 12 miliard korun

V programu Nová zelená úsporám chybí zhruba 12 miliard korun. Z původně plánovaných 27 miliard na zateplování domů má stát v současnosti k dispozici zhruba 15 miliard. Pokles prostředků souvisí se snížením cen emisních povolenek, z jejichž prodeje je celý program financován. V pořadu České televize to ekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Peníze, která má vláda nyní k dispozici na ekologický program, podle něj vydrží do roku 2016. Ministr si myslí, že vláda nakonec bude mít na zateplování domů více peněz. Zatím nejvíce žádají lidé o podporu na zateplení rodinných domů. V rámci programu se mohou například také vyměnit okna, dveře nebo staré neekologické kotle za nové úsporné. Žadatelé mohou v programu získat až pětapadesátiprocentní podporu na zateplení rodinného domu a na nové ekologické zdroje až pětasedmdesátiprocentní dotaci

Prahou prošel pochod stovek lidí proti antisemitismu a násilí

Prahou dnes odpoledne prošel tradiční pochod dobré vůle, do kterého se mohli zapojit všichni, kdo chtějí veřejně vystoupit proti antisemitismu. Zúčastnilo se ho podle odhadu policie 300 až 400 lidí. Pokojný protest proti nenávisti a násilí poněkolikáté zorganizovalo křesťanské sdružení, které chce připomínat společné tradice, jež jsou základem evropského společenství. Pochod začal na náměstí Franze Kafky vzpomínkou na oběti holokaustu.

Čech nalezený v Norsku je zpátky v ČR, píší norská média

Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v norské metropoli Oslu, se podle norských médií vrátil do České republiky. Přicestoval sem, aby si vyřídil nové doklady. Ve vlasti ale nechce setrvat dlouho, bojí se prý útočníků, kteří ho minulý rok napadli. Muž si také norské televizi postěžoval na české úřady a média. "Zdá se, že tady probíhá kampaň s cílem mě očernit. Mimo jiné se tvrdí, že ztrátu paměti předstírám, abych se vykroutil z dluhů. To je nesmysl," prohlásil. Na dluhy se "Johna Smithe" v rozhovoru vyptával mimo jiné server iDnes.cz.

Pivoték v ČR dále přibývá, roste v nich nabídka domácích značek

V Česku přibývá specializovaných obchodů s rozmanitou nabídkou piv, takzvaných pivoték. Podle serveru Pivní recenze.cz jich je již okolo šesti desítek, zhruba o deset více než před rokem. Zatímco ve velkých městech je trh prakticky nasycen, nově pivotéky vznikají již i v mnohem menších obcích. S rostoucím počtem minipivovarů rozšiřují pivotéky nabídku domácích piv, naopak nabídka těch zahraničních stagnuje, řekl ČTK předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Počet minipivovarů se za poslední tři roky více než zdvojnásobil a v půlce letošního března jich podle údajů jejich svazu bylo 215.

Libereckou iQlandii navštívilo za první měsíc přes 16.000 lidí

Zájem o zábavní vědecké centrum iQLandia v Liberci je větší, než provozovatelé čekali. Za první měsíc od otevření ho navštívilo přes 16.000 lidí a více než 120 školních skupin z tuzemska i ze zahraničí. Nejvíce láká 3D planetárium, humanoidní robot Thespian nebo simulátor zemětřesení. Science centrum iQLandia vybudovala a provozuje stejnojmenná obecně prospěšná společnost, dříve Labyrint Bohemia. Stojí na místě zchátralé továrny Desta. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru nabízí na 350 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích. Návštěvníky vítá například vodní svět, ve sklepích vznikla expozice věnovaná geologii s ukázkami hornin i jeskyní s krápníky. V expozici věnované vesmíru je simulátor velkého třesku i trenažér pro kosmonauty.

Výletní parník Máj se po renovaci vrátil na Máchovo jezero

Výletní parník Máj se po renovaci vrátil na vodu, pasažéry však začne po Máchově jezeře na Českolipsku vozit až v polovině června. Loď není hotová, dokončovat se bude až na vodě. Nemá zatím okna a dřevěné prvky, protože při přesunu na vodu se může stát, že se trochu zkroutí, což by mohlo poškodit okna, dveře by nešly otvírat. Na lodi se tak bude ještě půldruhého měsíce pracovat, řekl dnes ČTK Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která lodní dopravu na jezeře provozuje. Máj je největší lodí z flotily Máchova jezera. Pojme až 250 pasažérů a je jediný svého druhu, v roce 1959 ho postavili speciálně pro Máchovo jezero. Když loď poprvé spouštěli ve Starých Splavech na vodu, použili tank T34.

V Česku i po 60 letech jezdí téměř 2000 "Spartaků"

I po 60 letech od prvního představení je v Česku registrováno téměř 2000 vozů Škoda 440, pro které se vžil původní název prototypu Spartak. Ceny pojízdných vozů se pohybují mezi 60.000 a 80.000 korunami, za špičkový stav mohou sběratelé požadovat až 150.000 Kč. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu a majitelů. Např. majitel Spartaka Jan Voříšek si a Spartaka pořídil před 14 lety. Automobil byl kompletní, pouze vyvařil prahy, auto nalakoval a složil. Od té doby s ním najel 40.000 km včetně cesty do Chorvatska a výletů do okolních zemí. Nyní má vůz na tachometru 145.000 km, je v něm původní motor a vše funguje.

Ve Strážnici se uskutečnila vernisáž výstavy o Jízdě králů

Na zámku ve Strážnici na Hodonínsku se uskutečnila vernisáž putovní výstavy věnovaná Jízdě králů, slovácké tradici, která byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Dodnes se Jízda králů udržela ve Vlčnově, ta je nejznámější a koná se každý rok. Dále se udržela v Hluku, Kunovicích a Skoronicích, kde se jela loni po 12 letech. Při slavnosti jezdci na koních ozdobených papírovými květy a pentlemi objíždějí vesnice, volají na obyvatele a prosí o dárek pro krále. To je postava, kterou lidé ve venkovském prostředí vnímali již od středověku jako symbol období letnic neboli svatodušních svátků. Letnice jsou křesťanským svátkem, dnem Seslání Ducha svatého, který se slaví 50 dní po Velikonocích. Letos je to 8. června.

Pardubické divadlo uvedlo premiéru hry Králova řeč

Východočeské divadlo Pardubice uvedlo premiéru hry Králova řeč britského dramatika Davida Seidlera. Drama proslavilo stejnojmenné filmové zpracování z roku 2010, které získalo čtyři Oscary. Režie pardubického představení se ujal Petr Novotný. Roli prince Bertieho, později krále Jiřího VI., ztvárnil Martin Mejzlík, hlavním spoluhráčem mu je Jiří Kalužný jako logoped Logue. "Hra je trochu jiná než film, je vtipnější, koncentrovanější na příběh, vše je samozřejmě v dialozích," řekla dramaturgyně divadla Jana Uherová. Podle Novotného se Seidlerovi ve hře povedlo dopsat další informace, které ve filmu nejsou.

Po smrti krále Jiřího V. a náhlé abdikaci svého bratra Eduarda VIII. je princ Albert, který se potýká s vadou řeči, nečekaně korunován králem Jiřím VI. Země stojí na prahu druhé světové války a potřebuje silného vůdce. S pomocí Loguea, rodiny i vlády král překoná koktání a pronese zásadní řeč, která inspiruje a spojí anglický lid a posílí jeho národní sebevědomí.

Popový showman Robbie Williams v Praze ukázal lásku ke swingu

Jeden z nejúspěšnějších popových interpretů Robbie Williams po jedenácti letech vystoupil v Praze. Ve vyprodané pražské O2 areně nedávno čtyřicetiletý idol tentokrát předvedl zcela odlišný repertoár - představil šest písní z nového jazzově laděného alba Swings Both Ways a množství předělávek slavných evergreenů z dílny Franka Sinatry nebo Duke Ellingtona. V závěru zazněl jeho velký sólový hit Angels. Pestrému show aplaudovalo podle pořadatelů 16.000 diváků. Britská zpěvák se od prvních minut v Praze představil jako velký bavič. Za doprovodu mnohačlenného big bandu nabídl vedle svého zpěvu tanečníky, několik převleků, dětský sbor, scénu s vysokým schodištěm, iluzi operního domu, let nad hlavami diváků nebo džungli s opicemi. Zazněla i skladba Let Me Entertain You, kterou před dvěma lety zahájil velkolepou show k 60. výročí panování Alžběty II.

Sport

Fotbalisté Sparty porazili v 26. ligovém kole Liberec 4:1 a mají na dosah mistrovský titul. Letenský celek udržel v čele tabulky desetibodový náskok před druhou Plzní a od ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf ho dělí jediná výhra, kterou si může připsat už za týden v Teplicích. Po půlhodině hry narušili průběh fanoušci Sparty vulgárními nadávkami na adresu předsedy FAČR Miroslava Pelty a rozhodčí Paták zápas přerušil. Pokračovalo se asi po minutové pauze, během které šel domácímu kotli domluvit letenský kapitán Lafata.

Čeští hokejisté do 18 let si poprvé zahrají ve finále mistrovství světa. Svěřenci trenéra Jakuba Petra porazili na šampionátu ve Finsku v dramatickém semifinále 4:3 v prodloužení obhájce titulu Kanadu a dnes budou bojovat o historické zlato s USA. Medaili na MS získá česká osmnáctka po osmi letech. Hrdinou zápasu se stal David Kaše, jenž vstřelil vítězný gól v sedmé minutě prodloužení. Napodobil spoluhráče Jakuba Vránu, který pouze o minutu dřív ukončil čtvrteční čtvrtfinále s Ruskem, jež Češi porazili v nastavení 3:2.

Čeští hokejisté ukončili sérii pěti porážek od Švýcarska. V dnešním přípravném utkání před světovým šampionátem porazili v Basileji úřadující vicemistry světa 2:1. V zápase, který byl součástí Euro Hockey Challenge, se gólově prosadili Martin Růžička a Vojtěch Mozík.

Tenista Lukáš Rosol loňský titul na antukovém turnaji v Bukurešti neobhájil. V dnešním finále český daviscupový reprezentant podlehl 6:7 a 1:6 nasazené jedničce Grigoru Dimitrovovi z Bulharska.

Ondřej Cink skončil osmý a Jaroslav Kulhavý desátý v závodě Světového poháru horských kol v australském Cairnsu. Třiadvacetiletý Cink i v druhém startu v sezoně dojel v elitní desítce a navázal na čtvrté místo z úvodního dílu SP v cross country v Pietermaritzburgu před dvěma týdny.

České kanoistky vyhrály v závěrečném dnu mistrovství světa ve vodním slalomu závody hlídek žen do 23 let i juniorek. V olympijském kanálu v Penrithu přidala Monika Jančová ve starší kategorii individuální stříbro, druhá skončila také juniorka Martina Satková před Annou Koblencovou.

Cyklista Roman Kreuziger dojel po pádu sedmý v jednorázovém závodu Lutych-Bastogne-Lutych a potvrdil dobrou jarní formu. Za australským vítězem Simonem Gerransem zaostal český jezdec o tři sekundy.

Počasí

Polojasno až oblačno, v jihozápadní polovině Čech zpočátku až zataženo. Místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C.