Denní souhrn zpráv

Zeman i Sobotka požadují propuštění pozorovatelů na Ukrajině

Vláda i prezident Miloš Zeman žádají propuštění mezinárodního týmu pozorovatelů zadržených na Ukrajině, mezi nimiž je i Čech. Oba vysoce postavení politici to řekli novinářům. Proruští separatisté mají pozorovatele pustit na svobodu a umožnit jim, aby nadále svobodně vykonávali svou pozorovatelskou činnost, řekli prezident a premiér Bohuslav Sobotka. Separatisté ale tým považují za špióny NATO a chtějí je vydat jen výměnou za jiné zajatce. Podle premiéra se jedná o zcela standardní pozorovací misi, jež pracuje po dohodě mezinárodního společenství s Kyjevem.

Podle původních informací má mezinárodní pozorovatelský tým spadat pod misi OBSE. Organizace však v pátek oznámila, že zadržení pozorovatelé nejsou z OBSE, ale ze speciálního týmu, který na základně Vídeňského dokumentu monitoruje odzbrojení. Stejně se pro ČTK vyjádřila i mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Proruští separatisté na východě Ukrajiny dnes oznámili, že v pátek zadrželi "zvědy z NATO". "Nejsou rukojmí, ale váleční zajatci," řekl již dříve podle APA jeden z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

Moskva prohlásila, že se zasadí o propuštění pozorovatelů. Na východ Ukrajiny mezitím odcestoval tým OBSE, aby se pokusil vyjednat propuštění svých kolegů, uvedla agentura DPA. Podle ukrajinské tajné služby SBU jsou inspektoři drženi v "nelidských podmínkách". "Mezi zadržovanými je i člověk, který potřebuje bezodkladnou lékařskou péči," citoval Reuters z komuniké. SBU v této souvislosti sdělila, že ukrajinské úřady jsou připraveny zdravotní péči poskytnout, ale separatisté takovou nabídku odmítají.

Novým předákem ČMKOS se stal šéf svazu KOVO Středula

Novým předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů se stal dosavadní šéf nejsilnějšího svazu KOVO Josef Středula. Na příští čtyři roky ho do čela největší odborové centrály v zemi zvolili odboráři, získal 142 z 227 hlasů. Šestačtyřicetiletý Středula porazil svého protikandidáta, dosavadního místopředsedu ČMKOS Václava Pícla. Toho podpořilo 67 odborářů. ČMKOS neměla lídra od podzimu, kdy její tehdejší předák Jaroslav Zavadil po svém zvolení do Sněmovny odešel z funkce. ČMKOS zastřešuje 29 svazů s asi 370.000 členů. Středula povede odborářskou delegaci při vyjednáváních s vládou a zaměstnavateli. Odbory mají blízko k vládní ČSSD.

Odbory chtějí v příštích letech bojovat s nezaměstnaností a prosadit podporu růstu ekonomiky. Konfederace bude každoročně doporučovat cíle pro vyjednávání dalšího růstu mezd. ČMKOS chce usilovat o zvyšování kupní síly zaměstnanců, aby se blížila evropskému průměru. V případě, že odbory něco dohodnou ve jménu všech zaměstnanců by měly i od svých nečlenů dostat určitou částku za to, že za ně vyjednávají," řekl nový šéf ČMKOS. Konfederace odborářů podpoří též všechna opatření, která potlačí daňové úniky a nelegální zaměstnávání.

Premiér Sobotka slíbil odborářům navyšování minimální mzdy

Premiér Bohuslav Sobotka přislíbil odborářům pravidelné navyšování minimální mzdy. Její zmrazení prý již skončilo. Příští rok se má navýšit o 500 korun na 9000 korun hrubého, v dalších letech podle tempa hospodářského růstu. O míře navyšování bude Sobotka s odbory i zaměstnavateli v budoucnu jednat. Předseda vlády to dnes řekl novinářům na odborářském sjezdu v Praze. Prezident Miloš Zeman iniciativu vlády uvítal. Lidé mají mít motivaci chodit do práce a ne žít jen ze sociálních dávek, řekl v projevu k odborářům. Prezident se dnes také vyslovil pro větší zapojení zaměstnanců do řízení podniků. Chtěl by též, aby měli podíl na ekonomickém úspěchu firmy, v níž pracují.

Sobotku za plán zvyšovat minimální mzdu kritizoval místopředseda opoziční TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Zvyšování minimální mzdy takto razantním způsobem je ve své podstatě útok proti těm nejslabším na pracovním trhu," řekl Kalousek. Podnikatelé podle něj budou muset nařízením vlády zvýšit mzdy nejméně kvalifikovaným zaměstnancům, avšak už zpravidla nemají kde šetřit, takže budou nuceni snížit jejich počet. Na sjezdu vystoupil i prezident Miloš Zeman. Pochválil vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za valorizaci důchodů a plány zavést porodné na druhé dítě. Vadí mu odkládání přijetí zákonů o sociálním bydlení a prokázání původu majetku.

Zeman prý o ruském návrhu udělit mu Nobelovu cenu za mír nevěděl

Prezident Miloš Zeman nevěděl, že jej ruský akademik Sergej Komkov navrhl na Nobelovu cenu za mír. Hodnotit zprostředkovatelskou roli Česka v usmiřujícím dialogu Kyjeva s Moskvou lze až při dosažení konkrétních výsledků, řekl dnes Zeman novinářům. Komkov ho navrhl na prestižní ocenění za vyvážený přístup k ukrajinské krizi, napsala v pátek ruská informační agentura Regnum. "S tímto návrhem jsem se neseznámil a tiskový mluvčí mně o něm říkal před dvěma minutami. Za druhé, Nobelova cena míru se uděluje za konkrétní výsledky práce," řekl Zeman novinářům na pražském sjezdu odborářů. Český prezident spolu s dalšími vysokými představiteli některých států Východního partnerství v pátek na Hradě nabídli Rusku a Ukrajině, že Praha dialog obou znesvářených zemí zprostředkuje.

Šumavský park má nový plán péče a odvolaného ředitele

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) schválil klíčový plán péče pro Národní park Šumava a vzápětí odvolal jeho ředitele Jiřího Mánka. Podle Brabce mají rozdílný názor na směřování parku. Než po konkurzu nastoupí nový ředitel, povede park vedoucí oddělení Správy CHKO Šumava Pavel Hubený. Reakce na Mánkovo odvolání jsou rozporuplné. "Netajil jsem se tím, že se mi nelíbily některé (Mánkovy) kroky," řekl na dnešní tiskové konferenci Brabec. Ekologové a vědci ministrův krok vítají, starostové šumavských obcí ho kritizují. Vedení Svazu obcí šumavského parku to vnímá jako projev nestability. Brabec přitom chtěl, aby se situace zklidnila. Mánek uvedl, že za výsledky své práce si stojí. Národní park podle svých slov ekonomicky stabilizoval, zavedl desítky projektů na podporu turistiky a zbavil Šumavu kůrovcové kalamity. Podle ekologů ale opakovaně porušoval zákony, například tím, že prosadil kácení v nejcennějších částech parku, například oblasti Ptačího potoka v Modravských slatích.

Veleba: Odvolání ředitele NP Šumava je zásadní chyba

Senátor a čestný prezident Agrární komory ČR Jan Veleba považuje odvolání ředitele Národního parku (NP) Šumava Jiřího Mánka za zásadní chybu. "Odvolání ředitele Mánka považuji za důkaz toho, že ministr Brabec podlehl tlaku ekologické lobby v čele s exministrem životního prostředí Vladimírem Mikem, který nyní působí v orgánech EU. Brabec se podle Veleby Mánkovým odvoláním postavil proti řešení nezaměstnanosti v obcích na Šumavě. Veleba proto svolává na 8. května do Horní Plané na Šumavě veřejné setkání. Zve na něj i prezidenta Miloše Zemana.

Policie kvůli knize šířící údajně rasismus obvinila 55letého muže

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze obvinila pětapadesátiletého muže české národnosti z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. ČTK to sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Už dříve uvedl, že muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus.

Policie v pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. V prohlídkách pokračovala do sobotního dopoledne. Policisté v rámci akce předvedli zhruba dvě desítky lidí, u několika z nich cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění. Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Šéf kanceláře indonéského velvyslanectví Wahono Yulianto sdělil, že ambasáda v souvislosti se zásahem policie plánuje podat stížnost k českému ministerstvu zahraničí. Yulianto byl na páteční modlitbě s dalšími zaměstnanci velvyslanectví a kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Podle Yulianta byli zástupci ambasády propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty. Poměrně rozezleni vycházeli ven z mešity i další propuštění lidé, kteří většinou zásah nechápali a neznali podrobnosti.

Kalousek: Zvyšování výdajových rámců jde proti fiskální smlouvě EU

Zvýšení schválených výdajových rámců rozpočtu pro roky 2015 a 2016, které v pondělí vládě navrhne ministerstvo financí, výrazně prohloubí strukturální deficit rozpočtu a je v rozporu s fiskální smlouvou Evropské unie. ČTK to v Olomouci řekl místopředseda opoziční TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Odhadl, že hodnota strukturálního deficitu by se příští rok zvýšila až na 1,9 procenta HDP, fiskální pakt ale požaduje 0,5 procenta. Kalousek připomněl, že v roce 2010 strukturální deficit činil téměř pět procent a poté se tento klíčový ukazatel podařilo snížit pod jedno procento. Na loňský rok Kalousek navrhl strukturální deficit 0,3 procenta.

Po rvačce v Karlíně zůstal jeden mrtvý, další muž je pobodaný

Po rvačce několika mužů zemřel večer v Karlíně muž, další, který byl pobodaný, je v nemocnici. Muže podezřelého z toho, že připravil člověka o život, policisté zadrželi. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle něj šlo o čtyři cizince, jejich konflikt se odehrál na chodbě jednoho z domů v Sokolovské ulici. Další z mužů pak z místa odešel, policisté ho nyní hledají jako svědka, dodal mluvčí.

V centru Prahy začala oprava důležité tramvajové trati

V centru Prahy dnes v noci začala výluka na důležité tramvajové trati přes pražské Václavské náměstí. Pražský dopravní podnik chce během dvou měsíců opravit koleje od Lazarské po Jindřišskou ulici. Úsekem tramvaje neprojedou, lidé tak budou muset chodit pěšky, nebo použít metro. Uzavírka bude znamenat komplikace i pro řidiče. Rekonstrukce má skončit na konci června.

Na Pardubicku havarovalo malé letadlo, dva lidé pád přežili

U Chvojence na Pardubicku polednem havarovalo malé ultralehké letadlo se dvěma muži na palubě. Při pádu letadla utrpěli jen drobné oděrky, zdravotníci je ošetřili na místě. Dvoumístné letadlo narazilo do drátů elektrického vedení a zřítilo se za domy na okraji obce do pole. ČTK to řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Devětačtyřicetiletý pilot byl zřejmě oslněn sluncem a elektrické dráty neviděl. Jako druhý pilot byl v letadle devětapadesátiletý muž. Letadlo, jehož hodnota je kolem jednoho milionu korun, je po pádu značně zničené. Škodu na stroji zatím policie přesněji nevyčíslila.

Tragická nehoda na 60. km dočasně uzavřela D1 ve směru na Prahu

Úsek dálnice D1 na Benešovsku byl dočasně uzavřen poté, co se na 60. kilometru ve směru na Prahu auto se třemi lidmi zřítilo z mostu. Řidič při nehodě zemřel, dvě zraněné děti záchranáři po ošetření transportovali vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Motole, sdělila ČTK mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

MZV varovalo turisty před násilím mezi drogovými kartely v Mexiku

Ministerstvo zahraničních věcí varovalo zájemce o cestu do Mexika, že v hlavním městě a oblastech zejména u hranic s USA bezpečnostní situaci negativně ovlivňuje násilí mezi drogovými kartely. Zveřejnilo seznam osmi mexických států, do kterých nedoporučuje cestovat. Seznam rizikových oblastí v hlavním městě je na webu českého velvyslanectví v Mexiku.

V Terezíně se konala pravoslavná mše za Gavrila Principa

V terezínské Malé pevnosti se konala pravoslavná mše za Gavrila Principa, jenž 28. června 1914 v Sarajevu spáchal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d Este a jeho manželku Žofii Chotkovou. V pondělí uplyne 96 let od chvíle, kdy Princip právě v terezínském vězení zemřel. Jeho čin podnítil Rakousko-Uhersko k akci vůči Srbsku, která vedla k zahájení první světové války. "Byl to ale také jeden z prvních kroků směřujících ke vzniku samostatného Československa. Vždyť aktivistů na jihovýchodním Balkáně se zastával i pozdější první prezident T. G. Masaryk," řekl poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), jeden z iniciátorů vzpomínkové akce, který je po matce napůl Srb. Podle něho je třeba si vlastní historii neustále připomínat. Postava Gavrila Principa je vnímána rozporuplně, a to i mezi samotnými Srby.

Kulturu Vietnamců představil v Praze Vietnamský kulturní den

Tradiční kulturu a zvyky Vietnamců přiblížil v Praze Vietnamský kulturní den. Zájemci viděli třeba tradiční lví tanec a vyslechnou vietnamské písně. Ochutnali také vietnamská jídla. Vietnamci tvoří po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinu cizinců v Česku. S povolením k pobytu jich v zemi na konci března žilo 57.544.

U Liberce se znovu bojovalo, jako za Sedmileté války

U Liberce se dnes znovu bojovalo. Milovníci historie si u Ostašova připomněli bitvu mezi rakouskými a pruskými vojsky, která se tu odehrála 21. dubna 1757, a podle historiků byla hlavním milníkem Sedmileté války. Válka o území, peníze a moc, byla bratrovražedná. U Liberce tehdy proti sobě na obou stranách stáli Češi, řekl ČTK archeolog Severočeského muzea Petr Brestovanský. Právě on zkoumal pozůstatky vojáků z té doby, které se našly při rekonstrukci ve městě. Učebnice dějepisu o bitvě mlčí, veřejnost tak o ní mnoho neví. Bitvu dnes v Liberci připomíná snad jen název ulice Na Bojišti.

Motoráček opět cestující sveze po nejkrásnější trati Prahy

Pražský motoráček opět cestující svezl po nejkrásnější trati Prahy, Pražském Semmeringu. Historický motorový vůz z poloviny minulého století bude lidi vozit každou sobotu a neděli. Trať Pražského Semmeringu, která pro své převýšení a náročný terén dostala název podle rakouské vysokohorské železnice, vybudovala společnost Buštěhradské dráhy v 70. letech 19. století. Spojuje pražský Smíchov s Hostivicemi a cestujícím nabízí pozoruhodné pohledy na hlavní město. Podrobnější informace o Pražském motoráčku včetně jízdního řádu najdou cestující na webových stránkách www.ropid.cz/cestujeme nebo na www.kzc.cz.

Novou sezonu zahajuje Letecké muzeum ve Kbelích

Letecké muzeum v Praze-Kbelích uvítalo první návštěvníky v nové sezoně, už 46. v pořadí. Jako novinku tu zájemci uvidí především zrekonstruovaný letoun Bohemia B-5 a zcela mimořádně se dostanou i do areálu Staré Aerovky. Muzeum bylo založeno v roce 1968, množstvím a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. Opatruje 275 letadel, z nichž 85 je vystaveno ve čtyřech halách a 25 v nekrytých prostorech. Řada letounů patří ke světovým unikátům.

Před 130 lety se konala první valná hromada svazu cyklistů

Před 130 lety, 27. dubna 1884, se konala první valná hromada České ústřední jednoty velocipedistů (ČÚJV), předchůdce dnešního Českého svazu cyklistiky a vůbec prvního jednotného sportovního spolku v českých zemích. Členství v prvním českém cyklistickém svazu mělo v té době značný společenský význam, a proto lze na seznamu členů ČÚJV číst jména významných osobností z řad českého měšťanstva a šlechty. Urozená společnost sice dávala přednost koním, ale jízda na kole byla pro určitou její část módou.

Na sraz do Poděbrad přijel rekordní počet italských vozů

Na sraz do Poděbrad přijel rekordní počet italských vozů. Patnáctého ročníku Setkání italských automobilů v Poděbradech se zúčastnilo 150 aut. Byly mezi nimi modely ze současnosti, ale převažovaly hlavně ty historické. Část posádek se zapojí i do soutěžní jízdy, pro návštěvníky jsou na kolonádě připraveny i dobové scénky, řekl ČTK organizátor srazu Ondřej Kroutil.

Zlín zdolal Kometu Brno 5:3 a slaví podruhé v historii titul

Hokejisté Zlína slaví historicky druhý triumf v extralize. V pátém finále zdolali doma Kometu Brno 5:3 a ovládli sérii 4:1 na zápasy. Za vítěze se trefil dvakrát obránce Petr Zámorský. Zlín, který loni podlehl v boji o zlato Plzni, vystoupil na trůn po deseti letech. Poprvé se dočkali triumfu vedle mladých hráčů ze zkušených matadorů kapitán Petr Čajánek či obránce Jiří Marušák. Čajánek má tři tituly mistra světa a teď se dočkal triumfu v klubu, kde vyrostl. "Nedá se to srovnat. Mistrovství světa je vrchol pro každého hokejistu, je to turnaj na čtrnáct dní. Klubová sezona je o něčem jiném, pro mě to byl dětský sen," řekl Čajánek.

Hluboké zklamání se zračilo z tváří hokejistů Komety Brno po pátém finále extraligy ve Zlíně. Porážka ukončila jejich sen o zisku mistrovského titulu po dlouhých 46 letech. Soupeře přestříleli, v koncovce si ale neporadili s výborným brankářem Liborem Kašíkem. "Stříbrných medailí mám možná pět. Bohužel je to zase stříbro. Kdyby se hrálo o třetí místo a vyhráli bychom bronzové medaile, tak bych měl větší radost než prohrát ve finále," litoval slovenský obránce Jozef Kováčik.

Konečné pořadí hokejové extraligy v sezoně 2013/14: 1. PSG Zlín, 2. HC Kometa Brno, 3. HC Sparta Praha, 4. HC Oceláři Třinec, 5. HC Škoda Plzeň, 6. Mountfield Hradec Králové, 7. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, 8. HC Vítkovice Steel, 9. Bílí Tygři Liberec, 10. HC Slavia Praha, 11. HC Verva Litvínov, 12. HC Energie Karlovy Vary, 13. Rytíři Kladno - sestup, 14. Piráti Chomutov - sestup.

Další výsledky ze sportu:

Lukáš Krpálek jako první český judista v historii obhájil titul mistra Evropy. Na šampionátu v Montpellieru vyhrál na ipon všechny čtyři své zápasy v kategorii do 100 kilogramů. Ve finále udolal světovou osmičku Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu držením šest vteřin před koncem. Třiadvacetiletý Krpálek tak překonal dosavadní české maximum Jiřího Sosny, který byl v letech 1988 a 1989 zlatý a stříbrný. Nejlepší český judista současnosti se přitom před startem mistrovství potýkal s natrženým svalem v rameně a nemohl trénovat podle představ. Ale i tak potvrdil roli jednoho z favoritů.

Volejbalisté Českých Budějovic se vrátili po roční pauze na domácí trůn, finálovou sérii zakončili vítězstvím v Liberci 3:2. Loni si Jihočeši nechali vzít mistrovský pohár nečekaně od Ostravy, letos po úvodní prohře s Duklou zvrátili závěrečnou sérii sezony pro sebe 4:1 na zápasy a slaví osmý titul.

Hokejisté Lva Praha prohráli pátý duel finále play off Kontinentální ligy na ledě Magnitogorsku 1:2 v prodloužení. Zápas rozhodl v 69. minutě druhým gólem v utkání Sergej Mozjakin, střelcem Lva byl Justin Azevedo. Metallurg má poprvé v sérii navrch, vede 3:2 na zápasy a v pondělním utkání v Praze může získat Gagarinův pohár.

Čeští hokejisté si v přípravě na světový šampionát připsali první porážku. V Neuchatelu podlehli v duelu, který byl součástí Euro Hockey Challenge, domácím Švýcarům 1:3. O jediný gól se postaral Michal Vondrka.

Deblkanoisté Michael Matějka, Jan Větrovský vybojovali v australském Penrithu titul juniorských mistrů světa. Počínali si stejně suverénně jako jejich starší kolegové Jonáš Kašpar a Marek Šindler, kteří v pátek kralovali lodím C2 v kategorii do 23 let. Zlatá obhajoba se nepovedla kajakářce Amálii Hilgertové. Neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky doplatila na čtyři doteky branek a skončila sedmá těsně za Sabinou Foltysovou. Tu přitom od druhého místa dělila jen vteřina a půl.

Tenista Lukáš Rosol si po roce znovu zahraje finále antukového turnaje v Bukurešti a má šanci obhájit svůj jediný titul na okruhu ATP. Osmadvacetiletý daviscupový reprezentant v semifinále otočil zápas s Nizozemcem Robinem Haasem a zvítězil 3:6, 6:3, 6:2.

Počasí

Bude oblačno, denní teploty 18 až 21 °C. Příští týden bude velmi bohatý na srážky, následovat budou dva chladnější a sušší týdny. K normálu se teploty vrátí po půlce května.