Denní souhrn zpráv

Východní partnerství doporučuje Rusku stažení vojsk od hranice

Východní partnerství kvůli zklidnění situace na východě Evropy doporučilo Ruské federaci, aby stáhla vojska od hranic s Ukrajinou. Ukrajinské republice pak diplomaté doporučují decentralizaci země. Oběma zemím, mezi nimiž přetrvává napětí, Česká republika nabízí, že zprostředkuje společné jednání. Nabídku na zprostředkování podpořili i zástupci zemí, kteří se dvoudenní vrcholné schůzky Východního partnerství zúčastnili. Novinářům to po skončení summitu řekl český prezident Miloš Zeman. "Ceníme si veškerých iniciativ, jejichž cílem je deeskalace situace a normalizace vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem," reagoval ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja. "Pokud by měla vzniknout mise Východního partnerství iniciovaná Českou republikou, byla by to přidaná hodnota k procesu deeskalace," dodal. Rusko na český návrh zatím nereagovalo.

Policie zasahovala v Praze kvůli podezření z šíření rasistické knihy

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v pátek v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Důvodem je podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. ČTK to řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták. Policie zatím nekomentovala, kolik lidí bylo zadrženo. Média jejich počet odhadují mezi deseti a dvaceti. Zásah v centru Prahy skončil po čtyřech a půl hodinách. Někteří přímí účastníci, mezi nimiž byli i indonéští diplomaté, si na postup policie stěžovali.

Ministr Brabec schválil plán péče o NP Šumava a odvolal ředitele

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) schválil plán péče pro Národní park Šumava na přechodné tři roky. Řekl to na tiskové konferenci v Praze. Brabec zároveň oznámil, že k 30. dubnu odvolal ředitele parku Jiřího Mánka, protože se jejich názory na směřování parku lišily. Dočasným řízením byl pověřen Pavel Hubený. Strategický dokument národní park potřeboval, stávající přestal platit loni. Pokud by se neschválil, hrozilo omezení čerpání evropských dotací do ochrany přírody a krajiny. Podle ministerstva plán respektuje ochranu přírody a umožňuje rozvoj šetrného turismu. Bezzásahová oblast bude mít 23 procent, to znamená zhruba 16 tisíc hektarů z celkových 68 tisíc hektarů. To se však nelíbí vědcům ani ekologům, kteří požadují rozšířit divočinu až na polovinu území parku.

Komise k reformě penzí by mohla začít fungovat do půlky května

Nová důchodová komise, která má navrhnout ukončení penzijní reformy vlády Petra Nečase a přijít s reformou novou, by se mohla poprvé sejít do poloviny května. Na začátku měsíce by už měla mít jasno, jak bude fungovat a jaké budou její úkoly. ČTK to po prvním přípravném jednání řekl předseda komise Martin Potůček. První úlohou by měl být podle ministryně práce Michaely Marksové Tominové (ČSSD) návrh přesného postupu zrušení takzvaného druhého pilíře."Důchodová komise by především měla definovat parametry, za kterých se zruší takzvaný druhý pilíř, tedy to soukromé pojištění. V dlouhodobém horizontu musí definovat parametry, jak dál s důchodovou reformou - s principy veřejného pojištění, toho prvního pilíře, abychom ho nastavili tak, aby byl systém zároveň spravedlivý i udržitelný," řekla ČTK ministryně.

Do soutěže o šéfování Vězeňské službě se přihlásili tři zájemci

Do výběrového řízení na místo ředitele Vězeňské služby se přihlásili tři zájemci. Jedním z nich je dosavadní pověřený šéf služby Pavel Ondrášek. Novinářům to řekla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Zbylá dvě jména prý nezná. O nástupci odvolaného šéfa bezpečnostního sboru Petra Dohnala rozhodne zřejmě do několika dnů výběrová komise. Rozhodovat bude podle Válkové komise složená z odborářů, akademiků a zástupců ministerstva, a to zřejmě v příštích dnech. Ministryně dodala, že to nebude "ani v řádu hodin, ani v řádu týdnů."

Předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška rezignoval

Předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška rezignoval. Radu dočasně povede její místopředseda, první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta. Oznámilo to ministerstvo vnitra. Důvod rezignace neuvedlo. "Krok Jiřího Macešky respektuji. Dokud nebude zvolen nový předseda, bude dozorčí radu řídit můj první náměstek a dosavadní místopředseda dozorčí rady Jan Sixta," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Maceška byl předsedou dozorčí rady od roku 2009. V roce 2011 se o něm hovořilo jako o možném novém generálním řediteli po Marcele Hrdé. Na místo nakonec nastoupil Petr Zatloukal, který po dohodě s Chovancem skončil minulý měsíc.

Zahraniční zastoupení MPO se vrátí pod CzechInvest a CzechTrade

Zahraniční zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agentury CzechInvest a CzechTrade. CzechTrade otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří. CzechInvest by mohl otevřít pobočku v Soulu. Chystá se také nová dohoda o ekonomické diplomacii mezi MPO a MZV. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ten již dříve rozhodl, že nedojde k původně plánovanému sloučení obou agentur. Mládek zároveň řekl, že chce zahájit exportní ofenzívu v oblasti 12 prioritních zemí a 26 zájmových zemí. "Pro etapu do roku 2020 do nich patří například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Srbsko, Turecko, USA či Vietnam," uvedl Mládek. Příští měsíc se ministr chystá vést misi dvou desítek podnikatelů do Vietnamu.

Šéf CzechInvestu: Česko čeká další vlna korejských investic

Česko čeká další vlna korejských investic, Jižní Korea je na žebříčku zahraničních investorů v Česku již čtvrtá. Na tiskové konferenci to uvedl pověřený ředitel agentury CzechInvest Ondřej Votruba. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka CzechInvest dokončuje přípravu velké investice z Koreje. MPO také plánuje zřízení nového zahraničního zastoupení v Soulu. Nových investičních projektů v ČR registruje CzechInvest od začátku letošního roku rekordních 96. Plánovaná výše investic u těchto projektů dosahuje 54 miliard korun. Záměr investovat v Česku mají hlavně firmy z Německa, USA a Japonska. Na čtvrté místo se dostala Jižní Korea.

Praha uhradila dluh za Blanku, Metrostav obnoví stavbu ve středu

Praha týden po rozhodnutí soudu odeslala stavební firmě Metrostav dlužné 2,7 miliardy korun za stavbu tunelu Blanka. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Metrostav se tak podle mluvčího Františka Poláka na stavbu vrátí příští týden ve středu. Město a stavební firma se na tom dohodly ještě předtím, než rozsudek z minulého týdne nabyl právní moci. Obě strany se shodují, že nechtějí dokončení stavby zdržovat. Praha a Metrostav podepsaly dohodu o tom, že se stavaři k práci vrátí tři dny po obdržení dlužné částky. "Banka platební příkaz akceptovala. Částku bude mít Metrostav na účtě v pondělí," řekl Nouza. Pokud se tak stane, ve středu se podle Poláka dělníci na stavbu vrátí.

Ministerstvo práce vyhlásilo pro tři kraje výzvu za 175 mil. Kč

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo výzvu v objemu 175 milionů korun pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Granty mohou získat projekty posilující aktivní politiku zaměstnanosti, například motivační aktivity, poradenské projekty, rekvalifikace a zprostředkování zaměstnání. O podporu mohou do 16. května žádat kraje, vzdělávací a poradenské instituce, regionální hospodářské komory a nestátní neziskové organizace. ČTK to sdělila mluvčí vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy Jana Dronská. "Podpora zaměstnanosti je investicí, která se našemu státu i Evropské unii vrátí. Posílení aktivní politiky zaměstnanosti patří mezi moje prioritní úkoly a tyto kraje to potřebují," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ropákem rok 2013 je Zeman, Zelenou perlu dostal Babiš

Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal prezident Miloš Zeman za podporu výstavby 380 km dlouhého plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Tento projekt by přišel na zhruba 400 miliard korun. Ostře jej kritizují ekologové s odvoláním na vyjádření odborníků na životní prostředí, dopravu i ekonomiku. Prezident Miloš Zeman ekologům oponuje tím, že projekt by na dobu patnácti let přinesl 60.000 pracovních míst. Nezanedbatelná je podle něj i dopravní a protipovodňová funkce tohoto vodního kanálu. Anticenu Zelená perla za protiekologický výrok obdržel současný ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to za výrok, který napsal jako předseda představenstva společnosti Agrofert Holding. Ve svém tehdy uvedl: "My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd..."

Novela otevře přípravné třídy všem dětem, nejen znevýhodněným

Přípravné třídy na základních školách by se měly od září 2015 otevřít pro všechny děti, zatímco dosud byly určeny jen znevýhodněným. Ředitelé škol by také měli být opět zaměstnáváni na dobu neurčitou. Novela, kterou připravilo ministerstvo školství a kterou nyní předkládá k připomínkování, také počítá se zavedením registru učitelů. Úřad to sdělil v tiskové zprávě. Přípravné třídy dosud sloužily dětem ze sociálně slabého prostředí jako jakási předškolní přípravka. Tyto děti totiž většinou neabsolvovaly školku a ve škole jim pak chyběly některé návyky a špatně prospívaly. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by ale rád v budoucnu zavedl poslední ročník školky povinný, přičemž dítě by jej mohlo strávit právě i v přípravné třídě, nebo vzděláváním doma.

Zájem o služby SOS dětských vesniček prudce roste

Zájem o služby SOS dětských vesniček prudce narůstá, jen za první čtvrtletí letošního roku pomohly 200 dětem, což je víc než za celý loňský rok. Centra poskytující péči ohroženým dětem by se měla rozšířit do dalších měst včetně Prahy, v roce 2016 chtějí poskytnout péči až tisícovce dětí. V souvislosti s tím ale očekávají i navýšení peněz od státu. Novinářům to řekl ředitel Sdružení SOS dětských vesniček Petr Lužný. Podle něj vesničky nyní vykrývají nedostatečnou kapacitu jiných zařízení, které se pomoci ohroženým dětem věnují. Uvedl, že za nárůstem poptávky stojí novela o sociálně právní ochraně dětí, která platí od loňska. Podle novely by se měl postupně snižovat počet dětí v ústavech. Přednost by měla dostat péče o děti v rodinách, ať už vlastních či náhradních.

Lázním za pět let ubyla polovina pacientů na pojišťovnu

Lázním za posledních pět let ubyla polovina pacientů, kteří se v nich léčili na účet veřejného zdravotního pojištění. Zatímco v roce 2009 do lázní přijelo těchto hostů zhruba 123.000, loni jich bylo přibližně 72.000. Celková návštěvnost lázní ale zůstala zachována, a to díky většímu zájmu cizinců a rekordnímu příjezdu platících klientů z tuzemska. V lázních se tak v roce 2009 léčilo 378.000 lidí, což bylo zhruba stejně jako loni, uvedli zdravotničtí statistici. Dospělí se léčili hlavně s nemocemi pohybového ústrojí, děti dýchacího ústrojí.

Harrachov nemusí platit stomilionový dluh za víc než 20 let starý úvěr

Krkonošské středisko Harrachov nemusí zaplatit společnosti J. F. World Brokers téměř 100 milionů korun za úvěr, který radnice údajně převzala v roce 1993 spolu s některými nemovitostmi při privatizaci Crystalexu. Ministerstvo financí jako druhý žalovaný ale musí firmě zaplatit 16,8 milionu korun jistiny úvěru. Ministerstvo má také žalobci zaplatit soudní výlohy, naopak žalobce má soudní výlohy zaplatit Harrachovu. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Rozhodnutí není pravomocné. Ministerstvo financí se podle jeho právního zástupce pravděpodobně odvolá. Za žalobce se nikdo jednání nezúčastnil. Komplikovaný spor se táhne přes 20 let. Původní pohledávka činila 16,8 milionu korun, časem kvůli připočítaným úrokům stoupla téměř na 100 milionů. Město kvůli pohledávce v minulosti čelilo i exekuci.

V Rudníku se našlo všech pět koster údajně zabitých Němců

Policie odkryla v Rudníku na Trutnovsku ostatky dalších dvou lidí. Celkem tak bude zkoumat kosterní pozůstatky pěti osob. O pěti mrtvých hovořily i historické prameny. ČTK o tom informovala mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Případ policie vyšetřuje jako několikanásobnou vraždu. Nalezené ostatky pravděpodobně patří německým obyvatelům obce, kteří byli podle záznamů v kronikách zastřeleni v červnu 1945. Hrob nalezených dvou obětí se nacházel zhruba 13 metrů od prvního nálezu. První ostatky byly vyzvednuty ve čtvrtek. "Dnešní nález budou kriminalisté vyzvedávat po důkladném očistění a zadokumentování. Všechny kosterní ostatky předáme ke zkoumání antropologům do kriminalistického ústavu," uvedla Ježková. Nálezem pěti těl se podle policie potvrdily informace historických pramenů i žijících pamětníků, které hovořily o pěti mrtvých.

Muzeum Komenského chystá velký výstavní projekt o světové válce

Muzeum Komenského v Přerově chystá velký výstavní projekt připomínající sté výročí vypuknutí první světové války i její vliv na chod města Přerova a jeho obyvatel. Projekt Za císaře pána a jeho rodinu a potrvá od začátku května do konce října. První část výstavy zachytí, jak lidé ve městě bydleli, jak si vydělávali na živobytí, kam chodili nakupovat či kam se chodili bavit. Ve druhé části výstavy nebudou chybět rekonstrukce historických interiérů od Josefa Gočára nebo Jana Kotěry. Ve třetí části budou představeny i jednotlivé osudy obyvatel města a zážitky některých Přerovanů z bojišť. Poslední část výstavy se zaměří na přerovské školství během první světové války, na jeho proměny, které se dotkly pedagogů i žáků.

Komiksoví tvůrci z celé země vzdali v Olomouci hold Saudkovi

Desítka komiksových tvůrců z celé země v centru Olomouce vzdala hold králi českého komiksu Kájovi Saudkovi. Vlastní tvorbou inspirovanou Saudkovými komiksy vyzdobili čtyřicetimetrovou zeď u Muzea umění. Bílé plochy zdi opatřené komiksovými bublinami se přeměňovaly ve výtvarná díla před očima kolemjdoucích. Netradiční dílo má upozornit na výstavu v muzeu s názvem Hommage à Kája Saudek, která je zatím největší přehlídkou autorovy tvorby. "Smyslem akce je propagovat komiks v rámci parádní výstavy Káji Saudka v muzeu. Ponořili jsme se do jeho komiksů a vybrali jsme ty, které mají na první pohled co říci. Napadlo nás pomalovat zeď v přímém přenosu a vybrali jsme přední komiksové tvůrce, devět z Česka a jednoho ze Slovenska, kteří jsou v současnosti tváří českého komiksu," řekl ČTK organizátor akce Martin Šinkovský.

Sport

Tenista Lukáš Rosol vyřadil na antuce v Bukurešti i třetího soupeře a dvě vítězství ho dělí od úspěšné obhajoby jediného turnajového titulu v kariéře. Osmadvacetiletý český hráč ve čtvrtfinále porazil trojnásobného šampiona z Bukurešti Francouze Gillese Simona 7:6 a 6:2.

Česká badmintonistka Kristína Gavnholtová prohrála ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Kazani s Turkyní Özge Bayrakovou 0:2 na sety. Stejně jako předloni tak skončila těsně před medailovými branami.

Mladí čeští hokejisté z NHL, kteří se omluvili z účasti na blížícím se mistrovství světa v Minsku, musí podle reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky počítat s tím, že za rok nemusí dostat pozvánku pro šampionát na domácí půdě i v případě, že budou k dispozici.

Legendární gymnastka Věra Čáslavská se stala čestnou předsedkyní Slovenského olympijského výboru. Stejnou funkci má sedminásobná olympijská vítězka od roku 1996 v Českém olympijském výboru, který předtím vedla.

Počasí

V sobotu bude v Čechách zpočátku polojasno nebo skoro jasno, na Moravě a ve Slezsku zataženo, na většině území s deštěm. Přes den pak většinou oblačno, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky. Večer by měly srážky slábnout. Teploty 18 až 22 stupňů, na horách kolem 14 stupňů.