Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman: V novém tendru na Temelín by mohli být čtyři uchazeči

Do případného nového tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by se podle prezidenta Miloše Zemana mohl přihlásit nový uchazeč z Jižní Koreje. Zeman to řekl v diskusi se zastupiteli hradeckého kraje, kam přijel na třídenní návštěvu. Zrušení tendru na dostavbu Temelína, jak 10. dubna rozhodla firma ČEZ, Zemanovi nevadí. Prezident předpokládá, že do nového tendru se přihlásí i dosavadní zájemci o zakázku, tedy americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva. "Když máte místo dvou uchazečů čtyři, tak je silnější konkurenční prostředí a naděje na lepší podmínky, včetně nižší ceny," řekl prezident.

Sobotka se ve Francii setká s Hollandem i Vallsem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se během své dvoudenní návštěvy Francie na konci týdne setká s tamním prezidentem Françoisem Hollandem i premiérem Manuelem Vallsem. Hollande přijme Sobotku ve čtvrtek dopoledne v Elysejském paláci. V pátek dopoledne jej pak přijme francouzský ministerský předseda. Při návštěvě Paříže se český premiér setká také s exministrem financí Pierrem Moscovicim. V Paříži ho ale čekají i stranické povinnosti. Ve čtvrtek se zúčastní oficiálního zahájení kampaně německého sociálního demokrata Martina Schulze na předsedu Evropské komise. Sobotka se jako předseda vlády do Francie podívá poprvé. Bilaterálně zatím navštívil Slovensko, Polsko a Německo. Připravuje se také jeho cesta do Rakouska.

Česko asi nevyhoví požadavku OSN na vojenskou pomoc v Africe

Česko zřejmě nebude moci vyhovět dvěma nejnaléhavějším požadavkům generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Nasazení dopravních vrtulníků i vojenské polní nemocnice v mírové misi ve Středoafrické republice brání nákladnost celé akce. V případě nemocnice pak hraje roli i fakt, že OSN požaduje dlouhodobé působení vojenských lékařů v Africe. Medicínské zařízení ale může být vysláno pouze na rok, pak je třeba, aby se vrátilo zpět do Česka. Sdělil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. O vyslání vojáků do Středoafrické republiky požádal premiéra Bohuslava Sobotku při své nedávné návštěvě Prahy generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Na setkání prý projevil největší zájem o vyslání polní nemocnice a poskytnutí letecké přepravní kapacity. Podle ministra obrany Martina Stropnického i náčelníka generálního štábu Petra Pavla mohou Češi do Středoafrické republiky vyslat zhruba 250 vojáků.

ANO a KDU-ČSL nesouhlasí se služebním zákonem navrženým ČSSD

Poslanci ANO nesouhlasí s návrhem služebního zákona, jehož finální podobu připravil šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle místopředsedy klubu ANO Radka Vondráčka návrh neodpovídá předchozím dohodám, a koalice tím ztrácí několik měsíců práce. Vondráček kritizuje mimo jiné navržený systém čekatelství a výběrových řízení. Podle něj by také zákon koncentroval moc v rukou jednoho úředníka. Návrh zákona odmítají i lidovci. Podle jejich místopředsedy Jana Bartoška je paragrafové znění "zcela špatně". Dienstbier prý přijal jen dvě ze sta připomínek. ČSSD doufá, že konečný text normy bude hotov ještě v dubnu. V květnu by se pak zákonem, který má vést k odpolitizování státní správy, měly zabývat sněmovní výbory a v červnu plénum dolní komory.

Babiš dal do Zemanova fondu na státní dluh půl milionu korun

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš přispěl do prezidentského nadačního fondu na snížení státního dluhu jednorázovou částkou půl milionu korun. Prezident Miloš Zeman nadační fond založil loni v létě. Sám do něj každý měsíc přispívá třetinou platu, tedy 60.000 korunami. Na účtu fondu je zatím částka v jednotkách milionů korun, státní dluh činí přitom téměř 1,7 bilionu korun. "Nemůžu jako Zeman přispívat z platu, ten už jde celý na fond rodičů samoživitelů. Dám proto na sbírku jednorázově 500 tisíc korun, jinak mi to bude prezident vyčítat. Měl by také vyzvat všechny naše porevoluční politiky, kteří nás zadlužili, aby přispěli," uvedl Babiš, který patří k nejbohatším Čechům. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Babišovo rozhodnutí přispět do prezidentského fondu na splácení státního dluhu přivítal.

Kuba vypovídal na policii kvůli kauze poslaneckých trafik

Bývalý místopředseda ODS Martin Kuba vypovídal na policii kvůli kauzám kolem Jany Nečasové. Mimo jiné odpovídal na dotazy o takzvaných poslaneckých trafikách. Tuto kauzu považuje "za nesmyslnou". Kuba již na policii vypovídal loni v srpnu. Trojice bývalých poslanců Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud a výslechy svědků po změně jejich procesního postavení se konají znovu. V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost.

Doprava rozdělí obcím 500 milionů na povodňové škody

Obce postižené loňskými povodněmi mohou požádat o dotaci na opravu silnic, mostů, chodníků, nebo pouličního osvětlení, které poškodily loňské povodně. Celkem hodlá ministerstvo dopravy rozdělit 500 milionů korun. Dotace může dosáhnout až 85 procent celkových nákladů na jednotlivé projekty. Celkem 440 milionů korun už resort rozdělil vloni na odstranění nejpalčivějších škod na dopravní infrastruktuře. Novou vlnu dotací ale mohou radnice použít nejen na uvedení komunikací do původního stavu, ale i pro zhodnocení obecního majetku. O finanční pomoc mohou obce požádat do 6. června a na vyčerpání peněz budou mít čas do konce roku 2016, uvedl ministr dopravy Antonín Prachař. Vloni úřad schválil celkem 227 žádostí, dalších 96 obcí požádalo o prodloužení termínu a o převedení peněz do letošního roku.

V Brně schválili prodej pozemků pro sklad Amazonu

Brněnští zastupitelé schválili prodej pozemků developerovi CTP Invest pro zamýšlený sklad internetového obchodu Amazon. A to přesto, že americká společnost už oznámila, že s Brnem nepočítá. CTP však tvrdí, že stále existuje šance, že Amazon do Brna přijde, protože nechce začínat jinde celý projekt od začátku. Nyní je otázkou, jak dopadne plánovaná aktualizace územního plánu, která je podmínkou pro stavbu logistické haly. Pro schválení smluv s CTP zvedlo ruku 28 zastupitelů, nejtěsnější možná většina. Zastupitelé projednávají smlouvy s CTP od prosince. Americká internetová společnost slibuje v Brně vytvoření 1500 pracovních míst převážně pro nekvalifikované zaměstnance a investici blížící se třem miliardám korun. Druhé centrum postaví u Dobrovíze u Prahy.

Kvůli špatnému hospodaření přišlo MPSV o miliardu

Kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi promarnilo ministerstvo práce podle ministryně Michaely Marksové Tominové (ČSSD) miliardu korun. Velká část systémů v resortu funguje bez smluv, některé služby jsou dvakrát. Ministryně to řekla na tiskové konferenci. Její úřad podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Nové systémy pro úřady práce ministerstvo pořídilo před pár lety pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci je měli od ledna 2012. Kvůli překotnému zavádění museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním. Letos v lednu se úřady vrátily ke staronovému OKsystemu, protože antimonopolní úřad zakázal nový systém používat kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru dodavatele. Resort práce tehdy totiž nevyhlásil tendr, ale připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu.

Audit v lékovém ústavu zjistil nevýhodné smlouvy a pronájmy

Audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) zjistil nevýhodné smlouvy i pronájmy, zbytečné výdaje na mzdy či změny v předmětu zakázek. Nestandardní licenční ujednání mohla vést k vydání až 300 milionů korun, nevýhodný pronájem kanceláří 20 milionů. Zjištění dnes představili ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Podle Němečka asi padnou trestní oznámení.

STEM: Přibývá lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci pozitivně

V Česku se zvyšuje podíl lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci státu i své domácnosti optimisticky. Vyplývá to z březnového výzkumu agentury STEM. Při hodnocení ekonomického vývoje v Česku za posledních dvanáct měsíců si 46 procent dotázaných myslí, že situace zůstala stejná. To je o dvacet procentních bodů více než v rok starém průzkumu. Zhoršení sice stále pociťuje 42 procent respondentů, ale ve srovnání s rokem 2013 se velikost této skupiny zmenšila o 28 procentních bodů. Názor, že se ekonomická situace v Česku zlepšila, zastává dvanáct procent dotázaných, což je o osm procentních bodů více než loni. Větší optimismus ve všech otázkách panuje mezi lidmi s vyšším vzděláním a u materiálně lépe situovaných občanů, shrnul STEM.

Ústavní soud zamítl stížnost proti bankovním poplatkům

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost ženy, jež chtěla od České spořitelny vrátit poplatky za úvěr. Podobných podnětů dostal soud více než 100. Jde o první soudní nález, který by měl sloužit jako vodítko pro ostatní. Soud však neřešil "politiku" bankovních poplatků jako celek, spíše kontroloval dodržení základních práv v konkrétním soudním sporu. Svou vlastní roli ÚS vidí spíše v záležitostech ústavního pořádku. Zároveň soud zmínil svobodnou vůli obou stran při uzavírání úvěrových smluv. Vztah banky a klienta není vztahem pachatele a oběti, zdůraznili soudci v nálezu a poukázali na údajnou veřejnou kampaň, která se snažila z poplatků udělat velkou a sledovanou kauzu. Přestože banky většinu soudů vyhrály, řada z nich poplatky zrušila, a to i přesto, že podle finančních ústavů poplatky nejsou v rozporu se zákony a klienti vždy dopředu znají podmínky.

V centrále České pošty v Praze od rána zasahuje policie

V centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově zasahuje od brzkých ranních hodin policie. Důvody zástupcům pošty nesdělila. ČTK to řekla mluvčí Marta Selicharová. Zásah může souviset s kauzou údajných manipulací se stavebními zakázkami, v níž už byla pošta dříve obviněna. Státní zástupce Zdeněk Matula dopoledne v tiskové zprávě informoval o rozšíření stíhání v této kauze. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil podle Matuly trestní stíhání tří zástupců zadavatele a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obvinění podle policistů jednali jako organizovaná skupina, která manipulovala s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. K dnešnímu dni policie stíhá v této věci 15 fyzických osob a čtyři právnické.

Radek Březina zůstává ve vazbě

Údajný šéf lihové mafie Radek Březina zůstává ve vazbě. Olomoucký krajský soud mu prodloužil končící vazební lhůtu. Ve vazbě je zlínský podnikatel kvůli obavě z útěku a také kvůli hrozbě ovlivňování svědků. Před olomoucký soud se vrátí znovu v polovině května. Během šesti jednacích dnů se bude společně s bratrem Tomášem a Tomášem Pantlíkem zodpovídat v kauze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na téměř půl miliardy korun. Podle soudce Eduarda Ondráška muži hrozí vysoký trest.

Jihoafrický soud zamítl čtvrtou Krejčířovu žádost o propuštění

Jihoafrický soud dnes znovu zamítl žádost českého podnikatele Radovana Krejčíře o propuštění z vazby. Informoval o tom jihoafrický server news24.com. Čech, který je ve vazbě od loňského listopadu, neuspěl již se čtvrtou žádostí. Krejčíř je obviněn z pokusu o vraždu a únos.

Přibývá pašovaných drog z ČR do Saska a Durynska

Pašování drog z Česka do Německa rychle roste. Celníci ve spolkových zemích Sasko a Durynsko loni zabavili pašerákům 430 kilogramů omamných látek, o 60 procent více než v roce 2012. Mimořádný vzestup pozorují především u pervitinu, uvádí výroční zpráva saských a durynských celníků. Celkově celníci odhalili přes sto pokusů propašovat pervitin přes česko-německou hranici, jeden z pašeráků měl u sebe najednou 2,5 kilogramu drogy. Pervitin se vyrábí ve varnách v českém pohraničí a nachází odbyt v Německu, kde je známý pod názvem crystal. Mezi německými uživateli je syntetická droga oblíbená, protože je relativně levná - cena se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2200 až 2750 korun) za gram. Na jednu dávku přitom podle celníků stačí pět až 15 miligramů pervitinu.

Do ČR letos přijede o 100.000 ruských turistů méně než loni

Do Česka letos přijede zhruba o 100.000 méně ruských turistů než loni. Tehdy jich přijelo do tuzemska tři čtvrtě milionu. Důvodem ztráty zájmu o ČR je hlavně propad kurzu rublu, uvádí studie poradenské společnosti Mag Consulting. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) přijede do ČR v dubnu a květnu o pětinu Rusů méně. Asociace cestovních kanceláří rovněž varuje před možným zpřísněním vízové politiky vůči Rusku v rámci zvažovaných sankcí. Evropské země jsou odkázány na turismus z Ruska. Rusů loni vyjelo do Evropy 19 milionů. Například ve Španělsku tvoří 32 procent turistů, v Maďarsku jsou na druhém místě, v Rakousku na třetím. Ruští turisté patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíc utrácí.

Struny podzimu nabídnou jazz, world music i vážnou hudbu

Jazz, world music i současnou vážnou hudba nabídne 19. ročník festivalu Struny podzimu, který se v Praze uskuteční mezi 6. říjnem a 9. listopadem. Na festival letos zavítají například královna portugalského fada Mariza, respektovaný klavírista Ahmad Jamal, komponista Steve Reich, festivalový objev Chris Thile spolu s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem, jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morenteová. Informoval o tom umělecký ředitel Strun podzimu Marek Vrabec. Festival předznamená 27. dubna v Praze slavný violoncellista Yo-Yo Ma na jarním benefičním galakoncertu. Slavnostní zahájení samotného festivalu 6. října ve Státní opeře.

Unikátní Loosův interiér v Plzni bude sloužit kultuře

Plzeň zrekonstruovala mimořádně cenný interiér v objektu Klatovská 12. Dvě místnosti navržené koncem 20. let 20. století světoznámým architektem Adolfem Loosem pro rodinu lékaře Josefa Vogla vybavila replikami původního nábytku. Interiér bude sloužit kultuře, ročně zhruba deseti akcím. Zájemci si jej poprvé prohlédnou v pátek 18. dubna. Na opravách Loosových interiérů pracuje Plzeň systematicky od roku 2003, v roce 2015 nabídne speciální prohlídkovou trasu, řekl primátor Martin Baxa. "Soubor Loosových interiérů v Plzni je unikátní nejen pro město a celý region, ale jde o evropskou památku," uvedl šéf odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Jednou z prvních kulturních akcí, která se v interiéru v Klatovské 12 uskuteční, bude 14. května Noc literatury.

V Novém Jičíně vzniká expozice věnovaná generálu Laudonovi

Nová expozice věnovaná slavnému vojevůdci Gideonu Ernstu von Laudonovi začala vznikat v Novém Jičíně, v domě zvaném U Laudona, kde rakouský generál v roce 1790 zemřel. Přepokládá se, že by se mohla návštěvníkům otevřít na přelomu září a října. Náklady na její vybudování odhaduje město přibližně na deset milionů korun, přičemž 7,3 milionu budou činit dotace od Evropské unie. Slavný vojevůdce Gideon Ernst von Laudon byl ve své době nesmírně populární. Například proslulí hudební skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart či Josef Haydn mu věnovali skladby. Laudon několikrát uchránil české země před drancováním. Během své vojenské kariéry, kterou z podstatné části strávil ve službách rakouských císařů, slavil řadu vítězství nad Prusy či Turky a zažil jen jedinou porážku. Zemřel v 83 letech v Novém Jičíně, když při inspekční cestě náhle onemocněl.

Sport

Obránce Jakub Krejčík a útočník Jan Buchtele ze Sparty rozšíří kádr českých hokejistů v přípravě na květnové mistrovství světa v Minsku. Naopak pro šampionát nemůže trenér Vladimír Růžička počítat s forvardem Jiří Tlustým z Caroliny, který má problémy s ramenem. Z týmu Třince zařadil reprezentační kouč do výběru útočníka Martina Růžičku a obránce Tomáše Linharta. V současné době je v nominaci po zařazení Krejčíka a Buchteleho 31 hráčů - tři brankáři, deset obránců a osmnáct útočníků. Kvůli zranění se ale tento týden nepřipravuje s národním týmem vítkovický útočník Ondřej Roman.

Hokejisté Komety Brno vyhráli rozhodující sedmý zápas semifinále extraligy na ledě Sparty 5:4 a budou bojovat o titul se Zlínem. Pražané, kteří suverénně ovládli základní část soutěže, získali bronz. Souboj o Masarykův pohár odstartuje ve čtvrtek ve Zlíně a finalisté budou hrát i o poslední volné místo pro české kluby v obnovené Lize mistrů.

Finále hokejové extraligy začne ve čtvrtek ve Zlíně, který přivítá Kometu Brno na svém ledě i o den později. Souboj o titul týmů, které se v play off samostatné české extraligy dosud nikdy nepotkaly, pokračuje v Brně na Velikonoce v pondělí 21. dubna a o den později. Případný pátý zápas by se hrál v pátek 25. dubna ve Zlíně, šestý o dva dny později v Brně a nejpozději se rozhodne v úterý 29. dubna ve Zlíně.

Hokejisty Třince povede i v příští sezoně Jiří Kalous. Stejně jako hlavní trenér zůstal ve funkci asistenta Václav Varaďa, oba schválilo pro další extraligový ročník klubové vedení. Dvojice, která v tomto složení pracovala od ledna, dostala novou roční smlouvu. Oceláři vypadli stejně jako loni v semifinále se Zlínem.

Společná česko-slovenská interliga házenkářek bude pokračovat nejméně další čtyři roky. Na prodloužení smlouvy do sezony 2018/19 se hned po skončení 12. ročníku dohodli v pondělí v Brně zástupci obou národních svazů.

Hokejový útočník Vojtěch Němec z Brna vede po semifinále extraligy produktivitu play off s 12 body z 11 utkání a se sedmi góly se dělí o prvenství i mezi střelci s Radoslavem Tyborem z Pardubic, Martinem Růžičkou z Třinec a Ondřejem Veselým ze Zlína. Stejný počet bodů má také sparťan Petr Ton, který zaznamenal pět tref a sedm přihrávek ve 12 duelech. Rovněž 12 bodů za čtyři góly a osm asistencí nasbíral třetí Radek Bonk z Třince.

Hokejisté Mladé Boleslavi a Olomouce si dnes mohou zajistit postup do extraligy. Oba prvoligové celky mají před 10. kolem baráže na kontě shodně 17 bodů, a pokud nadcházející zápasy vyhrají v normální hrací době, už dvě kola před koncem baráže mohou začít slavit návrat mezi elitu bez ohledu na další výsledky. Olomouc doma hostí Chomutov, Mladá Boleslav se rovněž od 18:00 představí na ledě Kladna.

Českou házenkářskou reprezentaci mužů povedou od 1. července jako trenéři dlouholetí reprezentanti Daniel Kubeš a Jan Filip. Na lavičce nahradí duo Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček, jimž vyprší smlouva po červnovém play off o postup na mistrovství světa proti Srbsku. Nové složení realizačního týmu oznámil házenkářský svaz na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Český plochodrážník Lukáš Dryml oficiálně ukončil aktivní kariéru. Bývalý účastník elitního seriálu Grand Prix, který ve středu oslaví 33. narozeniny, postrádá do dalšího závodění tu správnou jiskru a motivaci. Chce se nyní naplno věnovat rodinné firmě a své rodině.

Obě sestry Plíškovy Kristýna i obhájkyně titulu Karolína úspěšně zvládly úvodní zápas na tenisovém turnaji v Kuala Lumpuru. Třetí nasazená Karolína se Srbkou Aleksandrou Kruničovou ztratila jen čtyři gamy, její dvojče však mělo s Maďarkou Timeou Babosovou namále.

S bývalým desetibojařem Romanem Šebrlem, co nejčastěji tříkolově a s novým promotérem začne svůj další ročník česká golfová profesionální Czech PGA Tour. Pořadatelé otevřeli turnaje i pro amatéry s hendikepem 2,5 a nižším a doufají, že přilákají také větší konkurenci se zahraničí.

Počasí:

Zataženo až oblačno, k tomu občasný déšť. Teploty 6 až 10 st. C, na horách kolem 1 st.