Denní souhrn zpráv

MF počítá příští rok se schodkem státního rozpočtu 100 mld. Kč

Ministerstvo financí plánuje státní rozpočet na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Úřad to uvedl na dotaz ČTK. Podle nedělního vyjádření ministra financí Andreje Babiše má MF návrh rozpočtu, jehož deficit by neměl přesáhnout tři procenta HDP, již připravený a podrobné parametry rozpočtu představí koaličním partnerům 9. dubna. Na letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 112 miliard korun. "Chceme snižovat provozní výdaje státu," uvedl v neděli v rádiu Frekvence 1 Babiš. Podle něj například různé externí zakázky na poradenské nebo právnické služby lze dělat interně na ministerstvech. "Chceme samozřejmě navyšovat důchody, počítáme s valorizací pro stání zaměstnance, potřebujeme stavět dálnice a potřebujeme opravovat silnice a potřebujeme peníze pro investice. A provozní náklady státu se dají určitě dramaticky snížit," uvedl dále Babiš.

Premiér podpořil případnou těžbu uranu u Brzkova na Jihlavsku

Po ukončení těžby v uranovém dole Rožná zamýšlí státní podnik Diamo otevřít další těžební ložisko uranu u Brzkova na Jihlavsku. Přípravné práce by tam trvaly šest až sedm let, těžba by pak měla zaměstnávat stovky horníků asi 16 let. Záměru při návštěvě dolu Rožná vyjádřil podporu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že vláda by o tom, zda se u Brzkova bude těžba připravovat, měla rozhodnout do několika měsíců. Starostové okolních obcí ČTK řekli, že o aktuálním záměru Diama nemají informace. Před několika lety ale odmítli australské těžaře, kteří měli o Brzkov zájem. Podle premiéra se oblast v okolí Bystřice nad Perštejnem musí připravovat na blížící se termín uzavření uranového dolu v Rožné. Těžební závod Geam s 950 pracovníky patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

MPSV navrhuje, aby vláda mohla zvýšit důchody víc, než říká zákon

Důchodci v Česku by mohli v příštích letech dostávat přidáno víc, než nařizuje zákon. Ministerstvo práce navrhuje, aby vláda mohla případně stanovit vyšší valorizaci. O něco víc by chtěl resort penzistkám a penzistům dát pak hned příští rok. V průměru by dostali asi 205 korun. Vyplývá to z návrhu novely o důchodovém pojištění, která se o rok dřív vrací k vyššímu zvedání důchodů. Předlohu bude vláda projednávat nejspíš ve středu. V programu ji ale zatím nemá. Ministerstvu financí se návrh nelíbí. Důchody se zvyšují vždy od počátku roku. Růst přibrzdila Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu, a to na tři roky od loňska do konce roku 2015. Penze se tak zvedají jen o třetinu růstu reálných mezd a procentní část o třetinu růstu cen, dřív to bylo aspoň o třetinu růstu reálných mezd a minimálně o růst cen. Sobotkova vláda se v programu zavázala k tomu, že se k původnímu modelu vrátí o rok dřív.

Zeman blahopřál Kiskovi ke zvolení a pozval ho do Prahy

Prezident Miloš Zeman poblahopřál vítězovi druhého kola slovenské prezidentské volby Andreji Kiskovi. Podnikatele a filantropa pozval na návštěvu České republiky. ČTK to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kiska v sobotu se ziskem 59,38 procenta hlasů porazil premiéra Roberta Fica, který dostal 40,61 procenta. Vítěz Kiska po zvolení řekl, že jeho první zahraniční cesta ve funkci povede do Prahy. "Pevně věřím, že také my dva navážeme na dosavadní úspěšnou spolupráci a že budeme moci ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení tradičního přátelství Čechů a Slováků," uvedl Zeman, který před druhým kolem slovenských prezidentských voleb podpořil Kiskova protikandidáta Fica.

Prezident v úterý odletí do Srbska, poté navštíví Lublaň

Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou odcestují v úterý na dvoudenní státní návštěvu Srbska, po níž bude ve čtvrtek a pátek následovat cesta do Slovinska. V Bělehradě se Zeman setká se svým protějškem Tomislav Nikolićem, v Lublani bude jednat se slovinským prezidentem Borutem Pahorem. Zpět do Prahy se Zeman vrací v pátek. V Srbsku se Zeman setká také s předsedou vlády Ivicou Dačićem a prvním místopředsedou vlády Aleksandarem Vučićem. Na bělehradské pevnosti Kalemegdan zahájí výstavu o česko-srbské vojenské spolupráci, pohovoří také s českými podnikateli, kteří v Srbsku obchodují.

STEM: Premiér Sobotka má větší důvěru lidí než prezident Zeman

Premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) důvěřuje o něco více lidí než prezidentu Miloši Zemanovi. Předsedovi koaliční vlády na počátku jejího funkčního období věří 55 procent občanů, prezident má důvěru 45 procent Čechů. V porovnání s lednem si ale Zeman polepšil, jeho důvěryhodnost od té doby stoupla o sedm procentních bodů. Vyplynulo z průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky poskytla ČTK. Podle autorů průzkumu je Sobotka z pohledu důvěryhodnosti na tom o něco lépe také než jeho předchůdce Petr Nečas, kterému v prvních měsících funkčního období jeho vlády na podzim 2010 vyjádřilo důvěru 49 procent Čechů.

Ministr Prachař zahájil obměnu vedení ŘSD, Mayera nahradil Kubiš

Ministr dopravy Antonín Prachař zahájil další rozsáhlou obměnu ve vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Skončil pověřený ředitel Jiří Mayer, kterého nahradil Jan Kubiš. Od středy má začít pracovat na nové struktuře ŘSD a budovat vlastní tým expertů, řekl ČTK Prachař. "Kubiš má dostatečné znalosti z nastavování systémů a generální ředitel (ŘSD) má být člověk, který je schopný manažerské úlohy," uvedl Prachař. Nový šéf si podle něj kolem sebe dokáže vybudovat nový tým odborníků, což je důvod, proč do čela organizace nejmenoval stavaře, ale ekonoma a manažera.

Z EU půjde na zdravý životní styl a praxe žáků 550 milionů Kč

Ministerstvo školství dočerpává peníze z evropských fondů, na programy podporující zdravý životní styl školáků a zvyšující jejich podnikatelské dovednosti vypsali úředníci výzvy celkem za 550 milionů korun. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Peníze jdou z problémového programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, u něhož hrozí nedočerpání až 1,9 miliardy korun. "Obezita, nedostatek pohybu, negativní sociální vlivy, to jsou problémy dnešní mládeže, které musíme řešit už od předškolního vzdělávání," uvedl k nové výzvě za 300 milionů korun ministr Marcel Chládek (ČSSD). Peníze půjdou na vzdělávací projekty základních a středních škol zaměřené na podporu zdravého životního stylu, ale také zlepšení takzvaného klimatu na školách.

Amazon potvrdil, že složí 50 mil. Kč na stavbu obchvatu Dobrovíze

Americká internetová firma Amazon potvrdila, že složí 50 milionů korun pro stavbu obchvatu Dobrovíze. Jeho vybudování je jednou z podmínek, které obsahuje zatím nepodepsaná smlouva o spolupráci mezi Amazonem, obcí a místním občanským sdružením. Zasilatelská firma, která chce v obci u ruzyňského letiště vybudovat obrovské distribuční skladiště, je připravena dát 50 milionů korun na vázaný účet, tyto peníze pak budou použity právě na stavbu obchvatu. Zastupitelstvo obce už v polovině února odhlasovalo, že s Amazonem spolupracovat bude. Podle ředitele developerské společnosti Panattoni Pavla Sovičky by měla být smlouva podepsána v následujícím týdnu či dvou.

Pojišťovny prý platí nemocnicím méně, než stanoví vyhláška

Zdravotní pojišťovny platí podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) některým nemocnicím za akutní péči méně, než ukládá úhradová vyhláška. Týká se to prý všech sedmi pojišťoven. Anketa, která zahrnula 48 nemocnic, ukázala, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dala v lednu nižší zálohy, než by měla podle vhlášky, 24 nemocnicím a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) 38 nemocnicím. VZP tvrdí, že platí přesně podle vyhlášky, výpočty nemocnic zpochybňuje. AČMN s výsledky ankety zveřejnila také zůstatky na základních fondech pojišťoven, v únoru dosáhly 19,5 miliardy a na všech fondech včetně rezervních 24,9 miliardy korun. Výběr pojistného se v lednu oproti stejnému měsíci 2013 zvýšil o 9,29 procenta a v únoru o 5,25 procenta.

V kauze Tatra podle Topolánka nepadla žádná korupční nabídka

Bývalý premiér Mirek Topolánek při výpovědi u pražského městského soudu vyloučil, že si tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl na setkání v USA o úplatek za vyřešení problémů při dodávce terénních aut Tatra pro českou armádu. Představitelé automobilky podle něj přišli na setkání v americkém Centerville lobbovat nečekaně a bez pozvání. Jejich chování Topolánek označil za nestandardní. Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat zakázku na několik stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 si podle obžaloby při služební návštěvě USA, kde byl součástí delegace premiéra, řekl o úplatek, když po tehdejším předsedovi dozorčí rady Williamu Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval pět milionů dolarů (přes 80 milionů Kč). Podle bývalého premiéra se tehdy představitelé Tatry snažili hodně lobbovat a oslovili ho na střelnici, protože se obávali, že by mohli o zakázku přijít kvůli problémům s firmou Praga, jež v zakázce figurovala jako subdodavatel náprav. Ty však praskaly a Tatra s Pragou proto ukončila smlouvu, což bylo předmětem soudní pře mezi firmami.

Bývalý detektiv ÚOOZ Hanák dostal za korupci osm let vězení

Krajský soud ve Zlíně uložil bývalému detektivovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Marianu Hanákovi za korupci osm let vězení. Podle obžaloby bral úplatky za informování vyšetřovaných podnikatelů, kteří se ke korupci přiznali. Někdejší policistka oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně Hana Čouková mu údajně pomohla opatřit část trestního spisu, soud jí uložil podmíněný trest deset měsíců s odkladem na tři roky. Bývalí policisté vinu odmítli. Rozsudek není pravomocný.

Povinné ručení letos meziročně zdražilo v průměru o osm pct

Povinné ručení letos meziročně zdražilo téměř všem řidičům, v průměru o osm procent. Nejvíce se zdražení dotklo majitelů aut s objemem v rozmezí 1851 až 2500 ccm, kteří letos platí v průměru o 10,6 procenta více než loni. Zdaleka nejdražší povinné ručení mají řidiči v Praze a řidiči mladší 22 let. Vyplývá to ze statistik společnosti ePojisteni.cz, která je největším českým online pojistitelem. "Mladí a nezkušení řidiči havarují častěji, stejně tak je v Praze větší pravděpodobnost nehody než na vesnici," uvedl marketingový ředitel ePojisteni.cz David Holý. V zahraničí podle něj pojišťovny přihlížejí i k barvě pojištěného vozu. "Běžné je, že například bílá auta mají nižší pojistné než červená či žlutá. Je možné, že v blízké budoucnosti k této segmentaci sáhnou i české pojišťovny," podotkl.

Ústecké Činoherní divadlo končí, soubor odmítl novou organizaci

Ústecké Činoherní divadlo definitivně končí, soubor nepřejde pod novou příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem zřízenou městem. Herci přechod odmítli mimo jiné kvůli tomu, že část z nich nedostala nabídku na angažmá v novém divadle, řekla ČTK mluvčí souboru Jana Válková. Soubor přerušil činnost na konci ledna kvůli nejasnostem ve financování, na jehož způsobu se nedohodl s městem. Poslední představení odehrál v neděli. "Nemáme záruky, že by zůstala tvorba divadla svobodná, protože pod novou organizaci nemohlo přejít naše umělecké vedení," vysvětlila rozhodnutí Válková. Divadlo zřejmě skončí v insolvenci. Jeho zaměstnanci nedostali ani únorové výplaty, na ně už divadlo nemělo peníze. Město už dalo divadlu výpověď z nájmu. Divadlo má měsíční výpovědní lhůtu, vedení ji převzalo 4. března.

Zloděj ukradl bustu E. Beneše z jeho vily v Sezimově Ústí

Neznámý zloděj ukradl v Sezimově Ústí na Táborsku bustu bývalého prezidenta Edvarda Beneše. Ze zahrady přístupného komplexu Benešovy vily zmizela v období od 28. do 30. března. ČTK o tom informoval policejní mluvčí Miroslav Doubek. Bronzová busta druhého československého prezidenta je zhruba 50 centimetrů vysoká a pochází z roku 1947. Edvard Beneš strávil ve vile v Sezimově Ústí poslední chvíle svého života. Jezdil do ní hlavně odpočívat, ale přijímal tam i významné návštěvy. Dům s pozemky odkázala Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu však byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Od roku 2000 je dům kulturní památkou.

Prodej Olomouckých tvarůžků loni začal opět růst

Prodej tradičních Olomouckých tvarůžků po poklesu v roce 2012, který zavinila hospodářská krize, se začal loni opět zvyšovat. Vyplývá to z výroční zprávy jediného výrobce Olomouckých tvarůžků, společnosti A.W. z Loštic na Šumpersku. Firma od loňska připravuje stavbu nového závodu s výrazně vyšší výrobní kapacitou, než má provoz v centru Loštic. V Česku se společnost A.W. musí v posledních letech vypořádat s konkurencí tvarůžků dovážených z Německa a Rakouska, které prodávají například obchodní řetězce. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Úrazů na horách bylo letos díky mírné zimě o třetinu méně

Úrazů na horách letos díky mírné zimě výrazně ubylo. Horská služba letos zasahovala u 4688 případů, což je meziročně o 30 procent méně. Na tiskové konferenci o tom informoval náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Podle něj už až na výjimky všechny skiareály definitivně ukončily zimní sezonu. Podle Brožka sice ubylo lehkých zranění, počet těžkých zranění a zásahů s pomocí vrtulníku leteckých záchranářů však zůstal stále velmi vysoký. "Úmrtí bylo stejně jako loni 12. Pouze tři však byla následkem úrazu či chování na horách, zbylá úmrtí byla přirozená," řekl. "Nejvíce úrazů připadá s počtem 1788 zásahů na Krkonoše, následují Jeseníky s 566 zásahy a Orlické hory s 533 zásahy.

Lyžařská sezona v ČR je u konce, pro vlekaře byla ztrátová

Letošní lyžařská sezona v Česku je už téměř minulostí. V příštím týdnu bude v provozu už jen jeden vlek na Ovčárně v Jeseníkách, sjezdovka Javor v Peci pod Sněžkou a horní část sjezdovky Anděl na Černé hoře v Krkonoších. Všichni provozovatelé skiareálů už sčítají tržby a většina z nich hodnotí sezonu jako ztrátovou, podepsalo se na tom hlavně teplo a nedostatek přírodního sněhu. Areály letos vydaly více peněz za technický sníh, přesto se na řadě míst lyžovalo kratší dobu než v předchozích letech. Některá střediska kvůli špatným podmínky neotevřela vůbec. Mnozí proto budou odkládat plánované investice a současně doufat, že jim ztráty vynahradí letní sezona.

Na veletrhu je poprvé k vidění soubor historických lesnických map

Jak vypadala lesní hospodářství a krajina před více než stoletím v českých zemích, se mohou podívat návštěvníci brněnského veletrhu Silva Regina. Poprvé v České republice je možné zhlédnout výstavu historických nejen lesnických map, které sbírá a digitalizuje už přes dvě desetiletí kurátor Národního zemědělského muzea Petr Fencl. Na velkých tabulích lze vidět dokonalá faksimile především ze 17. a 18. století, řekl ČTK. Na galerii pavilonu Z jsou umístěny desítky map, z nichž nejstarší je obecná Klaudyánova mapa Čech z roku 1518, další tři ještě ze 16. století, ostatní jsou mladší. "Vybíráme nejcennější lesnické mapy z českých a moravských archivů. Dokládají velmi vyspělé lesnické hospodářství v českých zemích od tereziánských dob," řekl Fencl.

Pražská zoo v létě převeze další koně Převalského do Mongolska

Pražská zoo chce v červenci přepravit do Mongolska do volné přírody další čtyři koně Převalského. Od roku 2011 už vrátila do divočiny 12 koní. Novinářům to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Na převozu zoo spolupracuje s Armádou ČR a zapojuje se i ministerstvo životního prostředí. Záchranu ohrožených koní ocenila i mongolská ministryně životního prostředí Sandžásürengín Ojún. Armádní letoun přistane s koňmi na nezpevněné ploše přímo v poušti Gobi, aby pak zvířata nemusela absolvovat další náročný mnohahodinový převoz do aklimatizační obory.

V Novém Městě n. Mor. možná vznikne hala pro rychlobruslení

V Novém Městě na Moravě, rodném městě rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, bude možná postavena hala s dráhou pro rychlobruslení. V novoměstském sportovním areálu by totiž mělo vzniknout jedno z šesti až sedmi olympijských center, jejichž vytvoření bude vláda zvažovat. V takovém případě by tam plynuly investice v řádu stamilionů korun, a to možná už od příštího roku. Na návštěvě novoměstské Vysočina Areny to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo školství by letos mělo připravit jasnou koncepci.

Sport

Ostravští volejbalisté extraligový titul neobhájí. V 7. utkání čtvrtfinále podlehli doma Příbrami hladce 0:3. Příbram se nyní utká s Libercem.

Český automobilový jezdec Tomáš Enge vyhrál hned svůj první závod po trestu za doping. O víkendu ovládl za volantem Lamborghini Gallardo FL2 na městském okruhu v americkém St. Petersburgu úvodní díl zámořského seriálu sportovních vozů Pirelli World Challenge. Ve třídě GT byl nejrychlejší ve volných trénincích, v kvalifikaci a po špatném startu z pole position i v nedělním závodě.

Sjezdař Radek Čermák zakončil sezónu novým českým rekordem v rychlostním lyžování. Rodák z Harrachova dosáhl na strmém svahu ve francouzském Varsu rychlosti téměř 243 kilometrů v hodině. Od světového maxima Itala Origona ho tak nyní dělí rozdíl devíti kilometrů v hodině.

Hokejisté Lva Praha odehrají všechny domácí zápasy semifinále play off Kontinentální ligy proti Lokomotivu Jaroslavl v pražské O2 areně. Ve své domovské Tipsport aréně nemohou Pražané hrát kvůli termínové kolizi se Spartou, kterou od středy čekají zápasy semifinále extraligy proti Kometě Brno.

Čeští fotbaloví reprezentanti do 17 let porazili v závěrečném utkání elitní fáze kvalifikace mistrovství Evropy Albánii v Uherském Hradišti 2:0, na šampionátu si ale nezahrají. Ve čtyřčlenné skupině obsadili druhé místo s tříbodovou ztrátou na první Anglii, která jako jediná postoupila.

Už v plném složení trénují tenisté v Tokiu před čtvrtfinále Davisova poháru. Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a Jiří Veselý v Japonsku vstřebávají časový posun a zvykají si na povrch v Ariake Coliseu."Rozkoukáváme se a osaháváme si kurt. Je moc příjemný. Odskoky jsou střední, rychlost taky. Pro mě to je ideální," řekl Rosol, který je jako světová čtyřicítka při neúčasti Tomáše Berdycha jedničkou týmu kapitána Jaroslava Navrátila.

Počasí

Úterní den bude zatažený až oblačný, ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku polojasno. Nejvyšší teploty 14 až 18 stupňů Celsia, v 1000 m na horách kolem 12 stupňů.