Denní souhrn zpráv

Ministři jsou proti Zemanovu návrhu na povinnou volební účast

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministři jeho vlády odmítají návrh prezidenta Miloše Zemana na zavedení povinné volební účasti. Podle členů vlády by se politici měli snažit přilákat občany k volbám jinak. Hlava státu volební povinnost zmínila v rozhovoru pro nevládní instituci Evropské hodnoty. Podle prezidenta by se tím vyřešil problém s nízkou účasti voličů při volbách do Parlamentu i evropských institucí. Názor Zeman zastává dlouhodobě, připouští ale, že se povinné volby v dohledné době zavést nepodaří. Podle předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše je nízká volební účast důkazem, že lidé nevěří politikům a jsou jejich konáním znechuceni. "Aby chodili (k volbám) povinně, to už jsme tu měli kdysi dávno," namítl Babiš. Také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl povinnou volební účast za doby komunismu.

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Na svém twitterovém účtu to napsal státní tajemník ČR pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Zemi to zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky by se Česko hlavními opatřeními paktu řídilo až po přijetí eura. Vláda debatu o přistoupení země k paktu zahájila 19. února. Tehdy ovšem jednání přerušila kvůli nejasnostem, jak by měla být smlouva v souladu s ústavou schválena. Prezident Miloš Zeman se již dříve vyjádřil, že pro něj nebude problém podepsat tuto smlouvu a že souhlasí s větší integrací. Připojení ČR k paktu by přitom podle ekonomů posílilo rozpočtovou zodpovědnost a zamezilo vládám nadměrně zadlužovat zemi.

Vláda pošle nemocnicím dvě miliardy Kč za zrušené poplatky

Nemocnice letos dostanou dvě miliardy korun jako kompenzaci za zrušené stokorunové poplatky za hospitalizaci. Rozhodla o tom vláda. Peníze se do resortu dostanou od 1. července navýšením odvodů státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce ze 787 na 845 korun. Toto navýšení potrvá i příští rok, resort dostane navíc 4,2 miliardy korun. Návrh je součástí plánu ekonomické stabilizace resortu. Poplatky za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud od letošního ledna. Koalice počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře. Návrh na pravidelnou valorizaci odvodů státu neprošel. Kompenzaci výpadku nemocnice uvítaly, podle odborářů to ale ke stabilizaci resortu nestačí, žádají i další kroky, například odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven.

Vláda odsouhlasila vyrovnání dluhu za palubní jednotky s Kapschem

Vláda posvětila dohodu ministerstva dopravy a společnosti Kapsch Česká republika týkající se vyrovnání dlužných plateb za provoz části palubních jednotek. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Stát firmě dluží platby za tříletý provoz těchto jednotek kvůli zdlouhavým vyjednáváním o ceně, které se dosud nepodařilo dotáhnout do konce. Společnost Kapsch se proto v polovině února obrátila na rozhodčí soud a vymáhá po Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 156 milionů korun. Platby za provoz části palubních jednotek dluží státní organizace přesto, že už v polovině loňského roku se s firmou dohodla na razantním snížení ceny za provoz těchto jednotek z původních 1400 korun na 237 korun. Kvůli personálním změnám na ŘSD ale zůstala dohoda bez podpisu. Dohodu vláda projednávala v posledním možném termínu.

Vláda: k pomoci volyňským Čechům teď není důvod

Vláda nyní neplánuje rozsáhlou pomoc pro volyňské Čechy na Ukrajině. Po jednání Bezpečnostní rady státu to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zástupci krajanů ze Žitomyru minulý týden požádali český stát o návrat do původní vlasti, česká diplomatická mise podle Zaorálka na místě ale nezjistila, že by jim hrozilo nebezpečí. Snahy části volyňských Čechů o repatriaci jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně, řekl Zaorálek. Nevidí proto ani důvod vyslat do oblasti zmocněnce ministerstva zahraničí pro krajany Karla Kühnla, jak úřad původně plánoval. Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do historické vlasti. Svou žádost odůvodňovali nárůstem kriminality a obavami o život.

Politici protestují proti výrokům Válkové o Češích za protektorátu

Politici nesouhlasí s výroky ministryně spravedlnosti Heleny Válkové /ANO/ o situaci Čechů v době protektorátu. Válková v rozhovoru pro server Echo24 řekla, že se Čechům za nacistické okupace "zas tolik nedělo". Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska tím necitlivě urazila všechny oběti okupace. Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že Válková popřela utrpení tisíců Židů. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš naopak kritizoval mediální server, který prý rozhovor vedl tendenčně. Ministryně v rozhovoru uvedla, že je částečně německého původu, nemá však německé státní občanství. Na otázku, jaké má mínění o poválečném odsunu sudetských Němců z Československa, odpověděla, že to nejhorší. "Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo." Podobný rozruch vyvolaly nedávné výroky komunistické poslankyně Marty Semelové. Ta v pořadu České televize hovořila o vykonstruovaném totalitním procesu s političkou Miladou Horákovou nebo o okupaci Československa v roce 1968. Semelová pochybovala, že přiznání Horákové byla vynucená. Od názorů Semelové se distancovali další členové KSČM.

Církve chtějí vědět, proč snížit restituce o 13 mld

Církve chtějí od hnutí ANO a sociálních demokratů slyšet důvod, proč by se měly snížit finanční náhrady za nevydaný majetek konkrétně o 13 miliard korun. S politiky se mají setkat v úterý večer. Budou jednat o závěrech, k nimž došli experti obou vyjednávacích stran. Ti se shodli na některých technických výpočtech, které potvrdily, že finanční částky pro majetkové vyrovnání státu s církvemi nebyly nadsazeny. Uvedl to generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Vyjednávací strany se podle něj již v některých otázkách shodly, dohoda však uzavřena nebyla. Církve trvají na tom, že si původně mohly nárokovat náhrady o desítky procent vyšší, než je současných 59 miliard korun navýšených o inflaci během 30 let. Dále už finanční částku podle Holuba snižovat nemohou, protože by v budoucnu mohla prý být ohrožena jejich existence.

Soud uložil zemanovcům, aby zrušili sobotní volební sněm

Obvodní soud pro Prahu 1 předběžným opatřením uložil Straně práv občanů - zemanovcům (SPOZ), aby zrušila svůj plánovaný sobotní sjezd. Návrh soudu podal bývalý místopředseda středočeské organizace strany Jiří Vodička kvůli údajně neplatné krajské konferenci z loňského srpna. Předseda SPOZ Zdeněk Štengl se chce proti usnesení soudu odvolat. Mimořádný volební sněm zemanovců se měl uskutečnit v sobotu v pražském TOP hotelu. Kandidátem na předsedu mohl být mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který to potvrdil na sjezdu komory v Olomouci. Na volebním sněmu SPOZ chtěl promluvit také prezident Zeman.

Babiš navrhl vyplatit celý zisk z akcií ČEZ, jejich ceny rostou

Akcie společnosti ČEZ od rána výrazně posilují. Reagují tak na návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům. Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni. Dosud ČEZ vyplácel zhruba 50 až 60 procent zisku, napsaly Hospodářské noviny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky musí být výplata dividend společnosti ČEZ posouzena ve vztahu k investicím ČEZ, tedy i dostavbě Temelína. Výplata dividend v jednom roce ale nemůže znemožnit dostavbu Temelína. Premiér dodal, že dříve se dividendy ČEZ nevyužívaly ve státním rozpočtu, ale putovaly na speciální privatizační účty. Tuto praxi zrušil až bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí vypovědělo 22 smluv s externími advokáty

Ministerstvo financí vypovědělo 22 mandátních smluv, které mělo uzavřeno s celkem 13 advokátními kancelářemi. Ministerstvo chce více využívat vlastních právníků. Chce tak ušetřit, celková výše odměn vyúčtovaných advokáty na základě vypovězených smluv podle úřadu činila 4,3 milionu korun. "Jde o první fázi, další smlouvy se analyzují. Chceme dát přednost vlastním odborníkům a příležitost absolventům práv. Praxi, kdy ministerstvo vyplácí právním kancelářím desítky až stovky milionů korun ročně, nehodlám tolerovat," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

ČR je 10. místě žebříčku zemí atraktivních pro maloobchodníky

Česko je na desátém místě celosvětového žebříčku zemí, ve kterých plánují maloobchodní řetězce otevřít svůj obchod. Největší zájem o ČR mají módní značky. Nejatraktivnější na světě je pro obchodníky Německo, které vede před Francií a Spojeným královstvím. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní poradenské společnosti v sektoru nemovitostí CBRE. "Studie naznačuje, že ČR je atraktivní pro maloobchodníky ze všech segmentů, dominuje tu však zejména móda všech cenových kategorií. Z hlediska země původu je ČR nejatraktivnější pro evropské maloobchodníky," uvedla Veronika Tebichová z české pobočky společnosti CBRE. Německo přitahuje mezinárodní maloobchodníky především proto, že nabízí 20 velkých měst v rámci jediného trhu.

V dukovanské jaderné elektrárně skončila odstávka třetího bloku

Třetí výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany obnovil provoz po plánované odstávce, která začala 22. února. Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky měl být blok k síti připojen už v pátek, energetici však při zkouškách objevili netěsnost u výměníku čištění vody. V Dukovanech šlo o první letošní odstávku výrobního bloku. Energetici v reaktoru třetího bloku vyměnili pětinu jaderného paliva, prováděli také údržbu a některá technická zlepšení zařízení. Další jaderný blok bude podle plánu odstaven během nadcházejícího víkendu, bude to blok číslo dvě. Tato odstávka potrvá 31 dnů. Dukovany pokrývají pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni dodaly do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny.

Vlaky letos zabily už 59 lidí

Včetně dvou lidí usmrcených toto pondělí na Moravě zahynulo po střetu s vlakem letos už 59 lidí, což je o dvacet více než ve stejném období loňského roku. ČTK to řekl tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal, podle kterého může být jednou z příčin i letošní teplá zima. "Nebyl sníh, tak lidé častěji chodí pěšky a zkracují si cestu po kolejích," uvedl. Při drtivé většině nehod podle něj lidé porušují zákon, ke střetům totiž zpravidla dochází v prostorách veřejnosti nepřístupných. Značný podíl navíc mají sebevraždy.

Na D1 u Jihlavy začalo omezení kvůli opravám

Na dálnici D1 u Jihlavy byla dnes dopoledne v rámci přípravy na rekonstrukci doprava směrem na Prahu stažena do jednoho jízdního pruhu. Dělníci začali rozmisťovat provizorní svodidla, která umožní převedení dopravy do jedné poloviny dálnice. ČTK to řekl stavbyvedoucí Jaroslav Jezl. Ve druhé části dálnice budou stavbaři od neděle opravovat povrch vozovky. V místě se vytvořila asi šestikilometrová kolona aut. Přípravné práce dnes měly na D1 začít rovněž na druhém modernizovaném úseku od 75. kilometru u Hořic po exit Loket na 66. kilometru. Tyto práce byly podle dostupných údajů přerušeny kvůli sněžení. Po nejvytíženější tuzemské dálnici přes Vysočinu denně projíždí kolem 35.000 vozidel, směrem k Brnu a Praze intenzita dopravy ještě stoupá. Objízdné trasy během oprav nebyly stanoveny.

Jihoafrická policie nově obvinila Krejčíře kvůli přípravě vražd

Jihoafrická policie nově obvinila českého podnikatele Radovana Krejčíře. Informoval o tom jihoafrický deník The Star. Tuto kauzu soud zkoumá už od ledna, kdy policie zatkla pět lidí. Případ se týká přípravy vraždy elitního policisty Nkosany "Zabijáka" Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Ačkoli tento případ byl s Krejčířem spojován, on sám v něm dosud obviněný nebyl. Nyní ale podle The Star vyšetřovatelé dokázali najít důkazy, že je do přípravy vražd přímo zapleten. Na jeho mobilním telefonu údajně objevili instrukce pro najaté zabijáky a objevili se prý i další svědkové ochotní vypovídat.

Zlínská večerka údajně prodávala nelegální alkohol léta

Večerka na zlínském sídlišti Jižní Svahy prodávala nelegální alkohol léta, uvedly u krajského soudu ve Zlíně prodavačky. Bývalý majitel provozovny Martin Cekota je jedním z obžalovaných v kauze metanol. Vinu popírá. Podle obžaloby však tři z jeho zákazníků zemřeli a dalších sedm utrpělo těžkou újmu na zdraví. Prodavačky potvrdily, že ve večerce se destiláty bez kolku prodávaly, litr za 140 korun. Božena Hložková uvedla, že o prodeji alkoholu jí řekl Cekota. Obžalovaný na dotaz soudu nejprve potvrdil, že prodavačka mluví pravdu, po chvíli to ale tvrzení odmítl. Již dříve řekl, že ke spoluobžalovaným v metanolové kauze nepatří a nemá na ně žádné vazby. Přiznal jen, že "nedostatečnou kontrolou vytvořil podmínky pro nedbalé provozování prodeje".

V podezřelém kufru poblíž Národního muzea policie našla oblečení

Pražská policie na desítky minut kvůli podezřelému kufříku uzavřela výtah do stanice metra Muzeum poblíž Národního muzea. V kufříku bylo ale nalezeno oblečení. Na místě se kolem 18. hodiny pohybovala přibližně desítka policistů a několik policejních aut, zjistila ČTK na místě. Policie přivolala i pyrotechniky. Provoz metra kvůli nálezu kufříku omezen nebyl.

Lékaři vyvinuli unikátní léčbu bércových vředů a nehojících ran

Unikátní léčbu bércových vředů a nehojících se ran vyvinuli lékaři a biologové Fakultní nemocnice Plzeň a PrimeCell Therapeutics a.s. Praha, která vyvíjí a vyrábí léčivé produkty regenerativní medicíny. Léčebná metoda využívá lidské buňky. Výsledky výzkumného projektu jednoznačně prokázaly její pozitivní vliv na hojení ran, často vedoucí až k plnému vyléčení nemocného, řekla Andrea Gutová z PrimeCell Therapeutics. V ČR trpí tímto onemocněním asi 100.000 lidí, v celé Evropě 3,5 milionu pacientů ročně. Jde hlavně o pacienty vyššího produktivního věku od 45 do 65 let s bércovými vředy, které jsou nejčastější komplikací žilní nedostatečnosti dolních končetin. Rychlý proces hojení vede ke snížení nákladů na léčbu. Za deset let je spočítaná úspora 712.000 Kč na pacienta v porovnání s dosavadní léčbou.

Sochař Hampl opět zvítězil v kauze památníku lidických dětí

Sochař Jiří Hampl opět zvítězil ve sporu s Památníkem Lidice kvůli autorství pomníku zavražděných lidických dětí. Podle verdiktu krajského soudu je spoluautorem sousoší společně se svojí ženou Marií Uchytilovou. Sochař se s památníkem soudil, protože bez jeho svolení byla změněna informační deska u sousoší. Na ní už nebyl uveden jako spoluautor. Památník musí podle verdiktu soudu informační desku změnit a doplnit tam i Hamplovo jméno. Proti rozsudku se lze odvolat. Autorkou známého sousoší Památník dětským obětem války Marie Uchytilová loni získala při příležitosti státního svátku 28. října od prezidenta Miloše Zemana in memoriam medaili za zásluhy. Podle soudce Vojtěcha Cepla při soudním jednání všichni svědci s výjimkou jednoho potvrdili, že se Hampl na sochách podílel. Podíl Hampla na sousoších je však podle soudce výrazně nižší než podíl Uchytilové. Tím se ale soud nemusel zabývat, protože to nebylo předmětem žaloby.

Návštěvníci památníku v Letech uvidí nový model tábora

Nový model původního tábora uvidí letos návštěvníci památníku obětí romského holokaustu v Letech na Písecku. Napodobeninu celého areálu vyrobenou z plastu představil ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl a také tvůrce i výrobce makety. Památník v Letech oficiálně zahájil další, už pátou návštěvnickou sezonu. Při této příležitosti vysadila Marie Šupíková, jedno z lidických dětí, v blízkosti amfiteátru dvě lípy. Památníkem obětí romského holokaustu se stalo nově upravené pietní území, které se nachází v místě bývalého pohřebiště cikánského tábora Lety na Písecku. V období 1942 až 1943 byl letský tábor vězením pro cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách tam čekala smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz - Birkenau. Pomník je v blízkosti vepřína. Nelíbí se to výboru OSN pro lidská práva, který požaduje uzavření vepřína. O stejnou věc léta usilují především pozůstalí Romové. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) předloni řekl, že vláda nemá peníze na to, aby vepřín odkoupila. Památník ročně navštíví zhruba 12.000 lidí.

Divadlo Alfa zve na Ostře sledované vlaky

Přesně v den nedožitých 100. narozenin jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala, tedy v pátek 28. března, uvede Divadlo Alfa v Plzni slavnostní premiéru inscenace Ostře sledované vlaky. Dramatizaci stejnojmenné novely, kterou proslavil i oscarový film Jiřího Menzela, připravili mladí autoři Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček. Vašíček se ujal i režie. Podle něj tkví velikost Ostře sledovaných vlaků mimo jiné v tom, že privátní osudy staví do ostré konfrontace s realitou druhé světové války a protektorátu, do střetu "malých" a "velkých" dějin. K příběhu z malého protektorátního nádraží Hrabala inspirovala vlastní krátká epizoda, kdy za války pracoval jako výpravčí, i událost spojená s partyzánskou skupinou, jež odpálila německý muniční vlak.

Archeoskanzen v Modré má Metodějovu školu písemnictví

Archeoskanzen v Modré na Slovácku, který leží u Velehradu v místě původního velkomoravského osídlení, připravil na letošní turistickou sezonu pro návštěvníky lákadlo v podobě expozice ve škole písemnictví. Jde o repliku domu, jenž podle archeologů kdysi stál v části Uherského Hradiště Sady a učili se tam žáci Konstantina a Metoděje. "Jsou tam kóje, kde byli ubytováni mniši, společný vyučovací prostor i místo, kde mohl být ubytován samotný Metoděj," řekl správce skanzenu Lubomír Sláma. Návštěvníci nyní najdou tyto prostory poprvé vybavené. "Pokud tam neuvidí mnichy, tak by si měli připadat, jako by právě někam odešli. Chceme, aby se to co nejvíce přiblížilo 9. až 10. století," uvedl Sláma.

V Praze se na začátku sezony otevírají historické zahrady

Návštěvnická sezona v hlavním městě se liší od jiných lokalit, v Praze turistický ruch stejně jako v jiných evropských metropolích v podstatě neutichá po celý rok. Přesto jsou ve městě místa, která se na zimu uzavírají a návštěvníky přivítají vždy znovu s prvními jarními dny. K těmto místům patří třeba Palácové zahrady pod Pražským hradem nebo Valdštejnská zahrada, které se otevírají na začátku dubna. Komplex barokních zahrad mezi Pražským hradem a Malou Stranou tvoří zahrady Ledeburská, Malá a Velká Pálffyovská, Kolowratská a Malá Fürstenberská. Krása architektury se tu doplňuje s přírodními zákoutími, fontánami, schodišti, průchody a balkonky se zajímavými výhledy na centrum Prahy.

V Bučovicích vytryskne po 140 letech voda z Bakchovy fontány

Z osmimetrové manýristické Bakchovy fontány na nádvoří renesančního zámku v Bučovicích na Vyškovsku začne 10. dubna po 140 letech prýštit voda. Fontána patří k největším na Moravě a odborníci ji řadí k nejkrásnějším vodním prvkům v Evropě. Její obnova stála dva miliony korun. Památkáři je sháněli dlouhá léta, řekla ČTK bučovická kastelánka Jana Buriánková. Restaurátoři museli obnovit i sochu boha vína a radovánek Bakcha a chrliče vody ve tvaru dračích hlav. Bučovický zámek je unikátní ukázkou italského renesančního stavitelství severně od Alp. K jeho zajímavostem patří Zaječí sál s freskami, na nichž si lidé se zajíci vyměnili role.

Pelta s Chládkem chtějí registraci fanoušků i policii na stadionu

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se na pondělní schůzce dohodl s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem na vytvoření pracovní skupiny, která připraví změnu legislativy pro boj s chuligány na stadionech. V návrhu bude návrat policie na stadiony i registrace fanoušků. Oběma prý po incidentech při sobotním utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou došla s fanoušky trpělivost a slíbili, že problematiku dotáhnou do konce. Ve skupině budou zástupci vlády, FAČR, policie, ČOV, České unie sportu či UEFA. Ministerstvo vnitra však zatím neuvažuje o změně legislativy, která by vrátila policii na tribuny. "Model, kdy policie není v podstatě přítomna přímo na stadionu a celé opatření je primárně v režii soukromého vlastníka a pořadatele akce, je běžný v celé západní Evropě. Ministerstvo vnitra dlouhodobě zastává názor, že komplexní změna legislativy a přijetí speciální právní úpravy týkající se jen sportovních akcí není na místě, avšak nebráníme se diskusi ani o této otázce a přijetí dílčích legislativních úprav," prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Sport

Hokejisté Sparty vyhráli čtvrté čtvrtfinále ve Vítkovicích 5:3 a od postupu mezi poslední čtyři týmy soutěže je odděluje jedna výhra. Pražany k triumfu znovu nasměroval veterán Petr Ton, který se na třetím vítězství v sérii podílel dvěma góly a dvěma asistencemi.

Hokejisté Třince vyhráli v Pardubicích i druhé čtvrtfinálové utkání a ujali se vedení v sérii 3:1 na zápasy. Podobně jako sobotní střetnutí byl i nedělní zápas dlouho bezgólový. Když už se zdálo, že bude znovu muset rozhodnout prodloužení, dostal se 26 sekund před koncem ke slovu střelec Martin Růžička a zajistil Třinci vítězství.

Hokejisty Komety Brno v dosavadním průběhu play off střelecky drží útočník Vojtěch Němec. Ve čtyřech zápasech s Plzní dal čtyři góly a připsal si jednu asistenci. Největší cenu měla jeho nedělní trefa, po níž se podařilo Brno vyhrát 1:0 a srovnat sérii na 2:2. Osmadvacetiletý Němec byl i nejproduktivnějším hráčem Komety v základní části extraligy. V 50 zápasech měl bilanci 20 branek a 18 asistencí.

Hokejisté Hradce Králové porazili ve čtvrtém čtvrtfinále play off extraligy Zlín 5:1 a srovnali tak stav série na 2:2. Východočechy nepotopil ani gól inkasovaný čtyři vteřiny před koncem první třetiny. Domácí následně otočili dvěma góly v rozmezí 21 sekund skóre a nakonec vyhráli jednoznačně 5:1.

Hokejisté Lva Praha mají opět o něco blíže k postupu do finále Západní konference Kontinentální ligy. Ve třetím duelu čtvrtfinále play off v Bratislavě, kde se hrálo kvůli situaci na Ukrajině, s Doněckem vyhráli 3:2 a vedení v sérii 2:1 zařídil útočník Michal Řepík. Čtvrtý zápas série je na programu v pondělí od 19 hodin, hrát se bude opět ve slovenské metropoli.

Fotbalistům Plzně se v 21. kole první ligy podařilo snížit náskok vedoucí Sparty na osm bodů. Viktoria otočila zápas v Olomouci a vyhrála 2:1, zatímco Pražané v sobotu v Ostravě v utkání poznamenaném řáděním chuligánů dokázali pouze zachránit remízu 1:1.

Počasí

Zataženo s deštěm, teploty 5 až 9 st. C.

Na cestách v Krkonoších a Orlických horách leží nový sníh. Například na silnici na Horní Malou Úpu napadlo místy až 25 centimetrů sněhu. Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení v noci na dnešek vzrostlo na 2. stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech napadlo 30 cm sněhu.