Denní souhrn zpráv

Zeman: Asociační dohoda s EU je cesta ke zrovnoprávnění Ukrajiny

Brzký podpis asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií je podle prezidenta Miloše Zemana jediný způsob, jak Ukrajina může být rovnoprávným partnerem Ruska. Zeman to řekl v rozhovoru se serverem Aktuálně.cz. Politická část asociační dohody má být podepsána v pátek v Bruselu. "Rusko chladnokrevně využilo slabosti Ukrajiny, slabosti ukrajinské vlády a zejména nešťastného kroku, kterým byl jazykový zákon, protože zakázat třetině obyvatelstva používání mateřského jazyka dokáže jenom idiot," uvedl v rozhovoru prezident. Zeman dále vyjádřil přesvědčení, že pokud bude Rusko rozumné, nebude se pokoušet vyvolávat další konflikty na východní Ukrajině. Krym, který se de facto připojil k Rusku, pak označil za z krátkodobého hlediska ztracený. Ukrajinské vládě by podle něj prospělo, kdyby se zbavila "fašistických extremistů" a zemi federalizovala.

Sobotka: Summit EU nepůjde nad rámec cílených sankcí

Český premiér Bohuslav Sobotka se domnívá, že summit Evropské unie, který se do pátku koná v Bruselu, nepůjde nad rámec cílených sankcí proti ruským činitelům. Sobotka to řekl při příjezdu na vrcholnou schůzku lídrů evropské osmadvaacítky, kteří budou jednat hlavně o situaci na Ukrajině. Uvalení zbrojního embarga proti Rusku, které požadují například Polsko a pobaltské státy, nepovažuje český premiér v tuto chvíli za aktuální. V pátek by měla být v Bruselu podepsána politická část asociační dohody s Ukrajinou. Summit se měl původně věnovat především klimatickému a energetickému balíčku, o něm se nakonec bude jednat až v pátek dopoledne. Téma se přitom svým způsobem prolíná s ukrajinskou krizí v otázce zajištění evropské energetické bezpečnosti.

Ekonomické sankce vůči Rusku ohrozí až 50.000 pracovních míst

Ekonomické sankce vůči Ruské federaci by ohrozily v první fázi v ČR asi 20.000 míst. Sekundárně by ale jejich efekt mohl vzhledem k navázanosti subdodavatelů na české vývozce zasáhnout až 50.000 pracovníků. Vyplývá to ze zjištění Hospodářské komory ČR, která apeluje na české politiky, aby zvolili střízlivý postoj během jednání o případných sankcích vůči Rusku. Z pohledu českých podnikatelů přichází podle komory politické napětí v nejméně vhodnou dobu. Počet nových zakázek se začal zvyšovat, a firmy tak mohou po těžkém období konečně nastartovat růst. V tomto smyslu jsou právě Rusko a Ukrajina jedny z klíčových zemí pro generování zakázek českých exportérů. Současný objem exportu do Ruska dosahuje 116 miliard Kč. Rusko je navíc na prvním místě z mimounijních obchodních partnerů ČR. V případě Ukrajiny jde o 35 miliard Kč. Přes zdánlivě nevelký podíl na českém exportu právě Rusko s Ukrajinou vykazují v posledním období dvouciferné růsty. Vývozu do Ruska a na Ukrajinu tradičně dominují dopravní prostředky a energetika. Čeští podnikatelé slaví úspěchy i v řadě dalších oborů, například v dodávkách technologií pro těžbu nerostných surovin, ve zpracovatelském průmyslu či při obnově železnic a silniční sítě.

Česko prověří situaci našich krajanů na Ukrajině

Ministerstvo zahraničí ČR vyšle na Ukrajinu misi, která prověří situaci tamních volyňských Čechů. Část z nich požádala o to, aby se mohli vrátit do České republiky. Kabinet Bohuslava Sobotky dal již dříve najevo ochotu českým krajanům na Ukrajině pomoci. S odvoláním na premiéra to sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. Vláda podle Sobotky chce postupovat obdobně jako v minulosti, kdy došlo k repatriaci českých krajanů. "Je důležité nyní celou situaci zmapovat. Na základě těchto informací přijme vláda další rozhodnutí," uvedl Sobotka v krátkém komentáři. Ve středu o situaci volyňských Čechů na Ukrajině, kteří se cítí ohroženi eskalací konfliktu s Ruskem, jednal s jejich zástupci předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Situace českých krajanů podle něj vyžaduje rychlé řešení. Přímo na místo má vyrazit zmocněnec ministerstva zahraničí pro krajany Karel Kühnl. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že dosavadní informace nepotvrzují, že by docházelo k nějakému zvláštnímu ohrožení krajanů. Podotkl ale, že zástupci volyňských Čechů ve středu v Praze informovali o problémech. Podle Zaorálka bude Kühnl na Ukrajinu vyslán poměrně brzy. Měl by na místě zjistit, zda se situace českým krajanů "objektivně zhoršuje".

Výsledky voleb do EP za Česko budou moci být zveřejněny současně

Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku budou moci být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU. Umožní to novela, kterou schválil Senát. Normu ještě dostane k podpisu prezident. Češi si budou volit nové evropské poslance v pátek 23. a v sobotu 24. května. V některých zemích EU se ale bude hlasovat ještě o den později, tedy v neděli 25. května. Kompletní výsledky evropských voleb za Česko by tak mohly být známy už v neděli před půlnocí. O hlasy českých voličů se uchází rekordních 39 volebních uskupení. Při minulých evropských volbách jich bylo 33.

Senát schválil návrh novely proti přeplácení nákladů na bydlení

Senát chce zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů. Navrhovaná novela zákona o pomoci v hmotné nouzi zpřesňuje vyplácení doplatku na bydlení. Novelu nyní posoudí vláda a Sněmovna. Novela má zajistit, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných. Inkasují tak částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné. Náklady státu na doplatek na bydlení rok od roku rostou. V roce 2007 stát na tyto účely vyplatil 527 milionů korun, předloni už téměř 1,7 miliardy korun, upozornil za předkladatele senátor Jaroslav Zeman (za ODS).

Horní komora schválila změnu hranic 13 senátních volebních obvodů

Senát schválil úpravu hranic 13 senátních volebních obvodů. Důvodem pro ni je úbytek nebo nárůst počtu obyvatel v některých obvodech. Změna se týká tradičně Prahy 1 nebo například Karvinska. Přijetí novely bude znamenat mimo jiné to, že obyvatelé pražského Suchdola si budou volit senátora už letos, nikoliv až za dva roky. Senátní volební obvody mění své hranice prakticky pravidelně v každém volebním roce kvůli tomu, aby každý člen horní komory zastupoval přibližně stejný počet obyvatel, což je aktuálně podle údajů ČSÚ v průměru 129.829 lidí.

Sněmovna podpořila leteckou dohodu s Kanadou, kterou brzdila víza

Sněmovna se po déle než třech letech vrátila k projednávání dohody o letecké dopravě mezi státy Evropské unie a Kanadou. Ratifikaci smlouvy zbrzdila vízová povinnost pro Čechy cestující do severoamerické země. Kanada víza zrušila loni v listopadu. Vláda poté předložila zákonodárcům dohodu k projednání znovu a Sněmovna ji v prvním čtení podpořila a propustila do dalšího projednávání. Dohoda o letecké přepravě odstraňuje všechna omezení týkající se linek, cen, kapacit nebo pozemního odbavování. Bez dalších jednání se bude moci zcela otevřít letecký prostor mezi Kanadou a EU a státní příslušníci obou stran pak budou moci volně investovat do leteckých dopravců druhé strany.

Jihomoravský kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky u letiště v Brně

Jihomoravský kraj nabídl americké internetové společnosti Amazon vlastní pozemky pro logistické centrum mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm. Pozemky jsou určeny pro logistiku a leží jen přes dálnici na dohled od Černovické terasy, řekl v Brně novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zástupci internetového obchodu jsou podle něj ochotni o návrhu jednat. Do Brna kvůli tomu přijela na jednání zástupkyně Amazonu i ředitel vládní agentury CzechInvest Ondřej Votruba. Hejtman uvedl, že jde o pozemky se stavebním povolením, avšak inženýrské sítě jsou dovedeny pouze na hranici dvacetihektarového pozemku. Jihomoravský kraj se vložil do jednání, protože chce významnou investici Amazonu udržet na jižní Moravě. Ten slibuje investici necelých tří miliard korun a nejméně 1500 pracovních míst.

Němeček chce zvýšit platbu za státní pojištěnce ze 780 na 845 Kč

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje od července zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce, a to ze 780 na 845 korun. Chce tak nemocnicím dorovnat výpadek příjmů za zrušené poplatky. Plánuje také mimo jiné zveřejňování smluv, které mají zdravotní pojišťovny se zdravotníky. Němeček tak reagoval na vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten uvedl, že by další státní peníze pro zdravotnictví uvolnil, pokud resort začne šetřit a toky peněz zprůhlední. Pokud by se od pololetí odvod státu do zdravotního pojištění zvýšil o 65 korun, za šest měsíců by to mohlo podle ministra přinést 2,1 miliardy korun. Pojišťovny by pak tuto sumu musely rozdělit nemocnicím, uložil by jim to zákon. Stokorunový poplatek za den v nemocnici zrušil Ústavní soud. Koalice ho už neobnovila. O jeho obnovení by měla vláda znovu jednat. Myslí si to šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Zrušení tohoto poplatku označil už ve středu za chybu i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Češi budou moci cestovat do Spojených arabských emirátů bez víza

Češi a obyvatelé dalších 12 států Evropské unie nebudou od soboty potřebovat pro turistické cesty do Spojených arabských emirátů víza. V Praze to po jednání s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem potvrdil jeho protějšek z emirátů Abdalláh bin Zajd Nahaján. Pro desetitisíce Čechů, kteří každý rok do emirátů míří, se tak zjednoduší cesty do této arabské země a ušetří poplatek za vystavení víza, jenž vyšel na téměř 2000 Kč. Spojené arabské emiráty zrušení vízové povinnosti oznámily 5. března. Abú Zabí tak reagovalo na krok Evropského parlamentu, který v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU.

Obrana nabídne nepotřebné antonovy k prodeji

Ministerstvo obrany brzy nabídne k prodeji čtyři vyřazená dopravní letadla Antonov An-26. Oznámilo to na webu své Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem. Armáda legendární stroje vyřadila před třemi lety, když je nahradila španělská dopravní letadla CASA. Obrana v inzerátu nabídne zájemcům také náhradní díly na letadla i vrtulníky. Ruská dopravní letadla se ve výzbroji českých letců během 29 let služby osvědčila. Letouny sloužily například v zahraniční misi v Kosovu. Piloti s nimi sbírali ocenění na leteckých přehlídkách v zahraničí a dokonce s nimi nacvičovali přistání na dálnici mezi Prahou a Brnem.

IDEA: Ekonomika letos poroste o 2,1 procenta, za rok ještě více

Tuzemská ekonomika v letošním roce podle odhadu Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) stoupne o 2,1 procenta. Příští rok by měl růst HDP zrychlit na 2,6 až 2,8 procenta. Informoval o tom šéf IDEA Jan Švejnar. "Nastartovaný růst bude v roce 2014 a 2015 pokračovat, pokud ukrajinská krize nepovede k významným šokům v oblasti cen energií nebo obchodních toků," uvedl Vilém Semerák z IDEA. Tuzemská ekonomika je podle něj stále do značné míry závislá na dovozu energií z Ruska. Například 57 procent zemního plynu užitého předloni v Česku bylo z Ruska. Rusko loni bylo cílem zhruba čtyř procent českých exportérů. Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí letos očekává růst o 1,4 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta. Podle Evropské komise by měl letos HDP vzrůst o 1,8 procenta, v příštím roce o 2,2 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává letos růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta.

Veleba: Poslední tři roky byly pro zemědělce úspěšné

Poslední tři roky byly z hlediska hospodářského výsledku pro tuzemské zemědělství úspěšné. Zisk odvětví za období 2011 až 2013 přesáhl v součtu 50 miliard korun. Pokračovalo však rozevírání nůžek mezi rostlinnou a živočišnou výrobou v neprospěch živočišné produkce. Vyplývá to z vystoupení končícího prezidenta Agrární komory Jana Veleby na sněmu největší domácí zemědělské nevládní organizace. Veleba upozornil na to, že záporné saldo zahraničního obchodu se zemědělskými produkty a potravinami v posledních třech letech sice kleslo o jednu třetinu, stále však dosahuje téměř 24 miliard korun. Prezidentem Agrární komory bude v nadcházejících třech letech dosavadní prezident Potravinářské komory a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman. Rozhodl o tom sněm komory.

Pošta dostala od ČTÚ pokutu 1,45 milionu Kč

Česká pošta dostala od ČTÚ rekordní pokutu 1,45 milionu korun za nedoručování zásilek v okolí Říčan. Loni uložila nejméně 400 zásilek bez pokusu o doručení u adresáta. Novinářům to řekl předseda úřadu Jaromír Novák. Úřad vycházel z loňské kontroly v Říčanech, Kostelci nad Černými lesy a Šestajovicích. Na nedoručování zásilek, i když byli adresáti doma, si lidé v předchozích letech stěžovali. Pošta už nedostatky napravila. Pošta ročně doručuje kolem půl miliardy zásilek. Provozuje 3300 poboček a má kolem 32.000 zaměstnanců.

Žalobci zastavili stíhání Hušáka kvůli směnce za 50 milionů

Městské státní zastupitelství v Praze dnes zrušilo trestní stíhání bývalého šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka, který byl obviněný z pokusu o podvod. Kauza se týká směnky na 50 milionů korun, kterou chtěl Hušák údajně vyplatit od podnikatelů Martina Ulčáka a Marka Dospivy. ČTK to sdělila Hušákova advokátka Klára Samková a informaci potvrdila také mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová. Podle žalobce byl postup policie nezákonný. Proti rozhodnutí nelze podat stížnost a případ je odložený. Hušákovi hrozilo až desetileté vězení.

ČR by mohla z EU získat na rychlý internet 16 miliard Kč

Česká republika by mohla z evropských strukturálních fondů získat na podporu výstavby rychlých internetových sítí nové generace (NGA) v letech 2015 až 2020 celkem 16 miliard Kč. Novinářům to dnes řekl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Částka je zhruba desetkrát vyšší, než zvažovaný státní příspěvek z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Protože byl ale výnos z aukce 8,5 miliardy Kč pod očekáváním státního rozpočtu, z příspěvku zřejmě sejde. Podle průzkumu úřadu bude vysokorychlostní internet nejpozději do tří let dostupný ve zhruba 18 procentech osídlených míst Česka. Z toho ve třech procentech sídel o zákazníky soupeří dva a více poskytovatelů.

Z kontroverzního pomníku okupantům na Olšanech zmizely tabulky

Z kontroverzního pomníku na pražských Olšanských hřbitovech za nejasných okolností zmizely tabulky s nápisem oslavujícím sovětské internacionalisty, tedy i okupanty Československa z roku 1968. Potvrdil to ředitel správy pražských hřbitovů Martin Červený. Na existenci pomníku upozornila na začátku týdne média. Správa hřbitovů podle Červeného udělá vše pro to, aby se podobný pomník v budoucnu na hřbitovech již neobjevil. Server echo24.cz v pondělí napsal, že žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdilo, že se tak stalo s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu. Ty se ale od podpory distancovaly.

V ČR se rodí stále méně dětí s Downovým syndromem

V ČR se rodí stále méně dětí s Downovým syndromem a přibývá potratů pro tuto vadu. Podle zdravotnické statistiky se v roce 1980 s touto genetickou vadou narodilo 117 dětí, v roce 2011 jen 54. Počty potratů, včetně samovolných, stouply z 27 v roce 1996 na 95 v roce 2011. Lékaři ve screeningu dávají na zváženou potrat, některé ženy se i tak rozhodnou dát šanci novému životu. Světový den Downova syndromu 21. března zviditelní problematiku života s tímto postižením. Syndrom způsobuje genetická mutace. Downův syndrom je považován za genetickou náhodu a je prokázáno, že nic, co rodiče v těhotenství učinili, nemá za následek narození postiženého dítěte. Jediná prokázaná souvislost je věk rodičů - matky nad 35 let a otce nad 50 let.

Sestrou roku za celoživotní dílo bude Marta Škutinová z IKEM

Za celoživotní dílo v ošetřovatelství je v soutěži Sestra roku 2013 oceněna Marta Škutinová. Svůj profesní život spojila s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde pracovala jako vrchní sestra kliniky kardiologie a po odchodu do důchodu vedla centrální příjem a archiv IKEM. Ocenění převezme na galavečeru v Paláci Žofín, kde zástupkyním zhruba 100.000 sester poděkuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

V Praze začal 21. Febiofest, Kristiánem ocenil Andrzeje Wajdu

Ve všech sálech multikina Cinestar Anděl začal ve čtvrtek večer Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest. V rámci večera byla udělena první z cen Kristián za přínos světové kinematografii. Za legendárního polského filmaře Andrzeje Wajdu, který vzhledem k věku nemohl do Prahy přijet, ji převezme Robert Więckiewicz. Ztvárnil titulní roli v jeho filmu Walesa: člověk naděje, který přehlídku zahájí. Do konce festivalu převezmou Kristiána i ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche. Právě jeho snímek Přežijí jen milenci bude dnes večer druhým zahajovacím titulem Febiofestu. Febiofest potrvá do 28. března. Přivítá 48 hostů a v 18 programových sekcích uvede 141 filmů z šesti desítek zemí.

Loutkář Josef Krofta převzal ocenění za celoživotní dílo

Někdejší umělecký ředitel královéhradeckého Divadla Drak a zakladatel tamního Mezinárodního institutu figurálního loutkářství Josef Krofta převzal v Praze Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ). Ocenění mu bylo předáno v Divadle v Celetné v rámci přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, na níž členové Draku uvedli inscenaci Jak si hrají tatínkové. Krofta, kterému bude 30. března 71 let, byl loni prvním z loutkářského oboru, který za své celoživotní dílo získal prestižní cenu Thálie. Z loutkového divadla udělal podívanou nejen pro děti a na jeviště postavil herce jako vodiče loutek, ale i jako jejich partnery. V Draku vytvořil pět desítek inscenací a české loutkářství představil i v zahraničí, například v cyklu Setkání s mistry, jež pořádala Guggenheimova nadace v New Yorku. Vedl Katedru alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, jako pedagog působil v Norsku a ve Francii.

Cenu diváků Czech Grand Design dostala loňská vítězka Koldová

Vedle ocenění, která českým designérům před dvěma týdny udělili odborníci, vybrali svého favorita také návštěvníci výstavy nominovaných prací v soutěži Czech Grand Design. Cenu veřejnosti pořadatelé v Národním technickém muzeu předali sklářské výtvarnici Lucii Koldové, která loni dostala v této soutěži hlavní cenu. Letos byla nominována v kategorii Designér roku. Návštěvníkům výstavy, která trvá až do konce března, se její práce líbily nejvíce ze všech mnoha desítek nominovaných tvůrců či studií. Koldová letos soutěžila s kolekcí svítidel Capsula pro Brokis, kolekcí nábytku Wrap pro Lugi, kolekcí Bondage pro Lasvi a svítidlem Apollo pro La Chance.

Židovské muzeum získalo po 60 letech zpět vzácný exponát

Židovské muzeum v Praze získalo zpět po téměř 60 letech jeden ze svých muzejních exponátů. Synagogální opona z poloviny 19. století z Mladé Vožice, kterou muzeum postrádalo od poloviny 50. let 20. století, se loni v dubnu objevila v nabídce newyorské pobočky aukčního domu Sotheby’s. Jde o první úspěšnou restituci dosud pohřešovaného židovského rituálního předmětu českého původu ze Spojených států a jeho návrat do Česka. Synagogální opona (hebrejsky parochet) je ornamentální závěs či opona, zakrývající svatostánek v synagoze. Parochet bývá většinou bohatě zdobený, častým tématem bývá vyobrazení koruny, která symbolizuje korunu tóry jako korunu nejvyššího vědění a vlády.

Muzeum Kampa vystavuje Šímova díla ze soukromých sbírek

Komorní výstavu děl malíře Josefa Šímy zaměřenou zejména na druhou polovinu jeho tvorby připravilo Muzeum Kampa. Na výstavě se podílí pražská Galerie Maldoror, která zapůjčila stěžejní dílo výstavy, obraz Země-světlo z roku 1967. Celou výstavu tvoří jen díla ze soukromých českých sbírek, která v Česku dosud nebyla vystavena. Výstava představuje na dvě desítky obrazů, na kterých lze sledovat především Šímovu cestu za světlem. Muzeum Kampa současně otevírá výstavu děl ze sbírky Jiřího a Běly Kolářových. Připomíná jí letošní sté výročí narození Jiřího Koláře, významného literáta a výtvarníka, kterého tak návštěvníkům představí i jako sběratele. Výběr z kolekce, kterou spolu se svou ženou Bělou shromáždili, ukazuje díla například Pietera Breughela, Lucase Cranacha, Josefa Čapka, André Deraina, Aléna Diviše, Kazimira Maleviče nebo Mikuláše Medka.

Dub z Višňové byl pátý v soutěži Evropský strom roku

Evropským stromem roku se pro letošek stal jilm z bulharského Slivenu. Jilm s odhadovaným stářím 1100 let je symbolem města. Dub z Višňové na Liberecku, který byl českým kandidátem na ocenění, skončil na pátém místě. Stromu, který v anketě získal 8211 hlasů, místní říkají "ochránce". Jméno si vysloužil během katastrofální povodně v roce 2010, kdy stál v cestě mase naplavenin. "Mnoho hrázděných domů v jeho blízkosti vděčí dubu za to, že ještě stojí, protože ne všechny domy měly takové štěstí. Strom zachránil život také manželskému páru se psem, který přežil na střeše jednoho z domů," uvádí portál o 150letém dubu z Višňové. Ten se stal loňským stromem roku v České republice.

Sport

Český biatlonista Jaroslav Soukup obsadil s jedním trestným kolem deváté místo ve sprintu SP na Holmenkollenu. Vyhrál Slovinec Jakov Fak.

Biatlonistka Gabriela Soukalová obsadila v Oslu v posledním sprintu sezony Světového poháru po bezchybné střelbě, ale také pádu na střelnici pátou pozici. Posunula se díky tomu na čtvrté místo průběžného pořadí seriálu. Soukalová v minulém sprintu v sobotu v Kontiolahti dojela třetí, k bronzové pozici jí tentokrát chyběly 4,1 sekundy. Několik sekund ztratila na první střelbě vleže, kterou sice zvládla stejně jako poté stojku bezchybně, ale když se zvedala z podložky, upadla.

Teplický obránce Milan Matula byl za zákrok na Damiena Boudjemau ze Slavie potrestán disciplinární komisí FAČR zákazem činnosti na tři zápasy.

Všechny čtyři čtvrtfinálové série Česká pojišťovna play off hokejové Tipsport extraligy jsou po druhých zápasech vyrovnané. Poprvé doma uspěla mistrovská Plzeň proti Kometě Brno (4:1) a druhý tým základní části Třinec proti Pardubicím (5:1), naopak vítěz dlouhodobé soutěže Sparta nenavázal na úterní úspěch a podlehl Vítkovicím 0:1. Hradec Králové vyrovnal sérii ve Zlíně po výsledku 4:3 díky hattricku Jaroslava Kudrny. Série se na sobotu a neděli stěhují do Ostravy, Pardubic, Hradce Králové a do Brna.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha poprvé v historii postoupily mezi osm nejlepších celků Evropské ligy, což se dosud z českých klubů povedlo jen Brnu. V rozhodujícím třetím utkání osmifinále doma porazily Rivas Madrid 54:38 a sérii vyhrály 2:1 na zápasy. Zajistily si tak postup na závěrečný turnaj do Jekatěrinburgu, kde se v dubnu utkají s domácím výběrem, Orenburgem a Bourges.

Trojice českých tenistů, Radek Štěpánek, Jiří Veselý a Barbora Záhlavová-Strýcová, postoupila na turnaji v Miami do druhého kola. Pětatřicetiletý Štěpánek porazil za pouhých 59 minut Němce Daniela Brandse 6:3, 6:0, Veselý přehrál Itala Filippa Volandriho 6:4, 7:6. Záhlavová-Strýcová zdolala za hodinu a 43 minut Monicu Niculescuovou z Rumunska 6:3, 6:4.

Počasí:

Bude slunečno, teploty 19 až 23 stupňů.

V pražském Klementinu padl 130 let starý teplotní rekord, ve 14:00 hodin zde bylo naměřeno 19,4 stupně Celsia. Původní rekord pro 20. březen byl 18,7 stupně. Klementinum je nejstarší česká stanice, měří teplotu od roku 1775. Rekordy padaly po celé republice. V Javorníku na Jesenicku teplota dosáhla 20,4 stupně. Dosavadní rekord z roku 1990 tam byl překonán o 1,4 stupně. V Havlíčkově Brodě meteorologové naměřili rekordní teplotu 19 stupňů Celsia. Rekord z roku 1957 byl překonán o 0,3 st.C. stupně