Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman: Zavedení sankcí nevede k žádnému rozumnému výsledku

Zavedení sankcí nevede k žádnému rozumnému výsledku, řekl prezident Miloš Zeman k plánům Západu uvalit sankce na Rusko kvůli vojenské intervenci na ukrajinském Krymu. Zeman se také vyjádřil k prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, který akci svých vojsk označil za humanitární misi s cílem pomoci ohroženým ruským občanům na Krymu. Zeman v té souvislosti zmínil "humanitární bombardování" bývalé Jugoslávie, které podle něj příliš humanitární nebylo. K chystaným sankcím USA, případně Evropské unie proti Rusku se prezident staví skepticky. Český prezident zopakoval svůj stabilní názor, že se na Ukrajině mají uskutečnit parlamentní a prezidentské volby, které vyřeší situaci po pádu prezidenta Viktora Janukovyče. Možností, jak působit na autokratické nebo diktátorské režimy, je podle Zemana politické působení, které zahrnuje vzájemný obchod, turistiku i výměnu studentů. Když demokracie do podobné země proniká co nejintenzivněji, může to vést i k rozkladu autokratického režimu, uvedl prezident.

Zeman: Při volbách na Ukrajině by měli být i čeští pozorovatelé

Česká strana by podle prezidenta Miloše Zemana měla vyslat na připravované volby na Ukrajině své pozorovatele. Důvodem je podle něj riziko jejich falšování. Zeman to řekl při debatě s olomouckými studenty během své návštěvy Olomouckého kraje. Zopakoval, že vláda vzniká na základě svobodných voleb, nikoliv na náměstích. Současná vláda na Ukrajině tak podle něj není plnohodnotná. Volby na Ukrajině by měly být 25. května. Zeman ve středu zahájil třídenní návštěvu v Olomouckém kraji. Dotazy na Ukrajinu padly od studentů při jejich setkání s prezidentem na Slovanském gymnáziu v Olomouci. Odpoledne prezident navštívil baziliku na Svatém Kopečku u Olomouce, kde se setkal s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Senátoři odsoudili ruský vpád na Krym, Štěch do Ruska asi nepojede

Senátní zahraniční výbor odsoudil ruskou vojenskou agresi na Ukrajinu. Část jeho členů ale doporučovala zdrženlivé stanovisko. Výbor podle usnesení "odsuzuje jasné porušení státní svrchovanosti a narušení územní celistvosti Ukrajiny a postup ruských ozbrojených sil označuje za akt agrese". Senátoři současně podpořili pondělní výzvu ministrů zahraničí EU ke stažení ruských vojsk z Krymu a k mírovému řešení krize. Doporučili pokračovat v jednání o přidružení Ukrajiny k EU. Podle některých členů výboru za ČSSD nepojede předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v půlce března na plánovanou návštěvu do Moskvy. Šéf horní komory to ale zatím nepotvrdil.

Dva čeští pozorovatelé mise OBSE odletěli na Krym

Na ukrajinský Krym dnes odletěli dva čeští pozorovatelé mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Češi budou na poloostrově, který obsadila proruská domobrana s podporou vojáků ruské armády, působit do příští středy. Pozvánku k vyslání svých pozorovatelů na Ukrajinu obdržely členské státy OBSE v pondělí. Česko se připojilo k dalším zemím, které své lidi na Krym posílají. Rusko se podle agentury AFP k vyslání pozorovatelů staví s nedůvěrou. Poukázalo na vyslání pozorovatelů OBSE do Jižní Osetie v roce 2008 během vojenského konfliktu Gruzie s Ruskem. Jejich působení tam podle Moskvy situaci nezlepšilo, ba naopak zhoršilo.

Analytici čekají omezené dopady Ukrajiny na českou ekonomiku

Dopady ukrajinské krize na českou ekonomiku budou podle analytiků pravděpodobně omezené a krátkodobé. Obchodní vazby jsou relativně malé a případné přerušení dodávek plynu by se hospodářství nedotklo. Ekonomové zmínili negativní dopady na podnikání českých firem na Ukrajině a investice, pokud by se situace kolem ruské okupace ukrajinského Krymu vyhrotila. Vývoz na Ukrajinu představuje zhruba jedno procento českého exportu, uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Do Ruska ve formě vývozu směřují tři procenta českého hrubého domácího produktu, upozornil hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. V případě vyostření situace a uvalení ekonomických sankcí na Rusko by navíc podle něj prudce vzrostly ceny ropy, což by utlumilo růst ekonomiky a zvýšilo inflaci.

ČR ve čtvrtek vyšle na Ukrajinu další letadlo pro 10-15 zraněných

Česko ve čtvrtek vyšle do Kyjeva další letecký speciál, který by měl dopravit zraněné ukrajinské demonstranty k léčení do tuzemských nemocnic. Přiletět by mělo deset až 15 lidí, řekl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. České nemocnice se již starají o 27 pacientů, kteří byli k léčení dopraveni minulý týden. Někteří z nich by podle předběžných informací mohli být už tento týden propuštěni. Zraněné Ukrajince k převozu do Prahy přímo v Kyjevě vybíral tým humanitární organizace Člověk v tísni. Čtvrteční let bude zřejmě poslední evakuací těžce raněných na české území, uvedl ředitel organizace Šimon Pánek. Ve čtvrtek se vojenským letadlem vrátí i zbylá polovina týmu lékařů a koordinátorů, kteří v ukrajinském hlavním městě působili.

Ukrajinci v ČR na pomoc krajanům shromáždili téměř milion korun

Téměř milion korun shromáždili Ukrajinci v Česku na pomoc svým krajanům. Sbírku uspořádala jejich organizace Ukrajinská iniciativa v ČR, zatím vybrala 980.000 korun, uvedl v Senátu její zástupce v rámci debaty věnované české pomoci Ukrajině. Peníze pomohou zejména obětem násilného zásahu proti odpůrcům režimu sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Iniciativa na svém webu zveřejnila i seznam konkrétních osob, kterým již byly peníze poskytnuty. Prostředky jsou určeny i na nákup léků a poskytnutí právní pomoci postiženým. Peníze shromažďuje rovněž společnost Člověk v tísni, která se podílí na zdravotnické pomoci přímo v Kyjevě. Kromě půldruhého milionu korun od ministerstva zahraničí získala zatím další téměř dva miliony korun z jiných zdrojů. Půldruhého milionu korun od ministerstva zahraničí dostala také česká Charita na materiální a psychosociální podporu postiženým na Ukrajině.

Zeman: Tunel pod Červenohorským sedlem musí být napojen na Polsko

Dlouho plánovaná stavba tunelu pod Červenohorským sedlem, který by spojil odlehlé Jesenicko s ostatními regiony kraje a země, má podle prezidenta Miloše Zemana smysl pouze při kvalitním napojení horského okresu na silniční síť v Polsku. Zeman při návštěvě Olomouckého kraje řekl, že bude o projektu tunelu informovat polského prezidenta Bronislawa Komorowského, s nímž sejde v dubnu. Zeman o projektu tunelu pod Červenohorským sedlem diskutoval s odborníky i zástupci místních samospráv už před lety. Experti tehdy upozornili, že plánovaný tunel bude končit v Jeseníku, což podle Zemana hovoří v neprospěch této velké dopravní stavby za několik miliard korun. Horskému okresu Jeseník, který dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost, by podle Zemana pomohly investice do dopravní infrastruktury. Zmínil například železniční trať ve Vidnavě.

Sobotka pozval polskou vládu na společné jednání do ČR

Český premiér Bohuslav Sobotka pozval polskou vládu na společné zasedání do Česka. Konat by se mělo po podzimních komunálních volbách. Sobotka to řekl po jednání se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Předsedové vlád se shodli také na postoji k situaci na Ukrajině. Narušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny považují za nepřijatelné. Společné stanovisko sdělí i na čtvrtečním mimořádném summitu EU. Tusk ocenil, že západní země i země visegrádské čtyřky se snaží i přes různé ekonomické zájmy v otázce Ukrajiny hovořit jedním hlasem. Tusk doufá, že unie vyjádří nesouhlas s porušováním územní celistvosti Ukrajiny. Podle českého předsedy vlády ale nemá být reakce unie hysterická. Podle Sobotky se Spojeným státům mluví o možných sankcích vůči Rusku snáze než České republice nebo Polsku, které mají s Ruskem mnohem užší ekonomické vztahy.

Sobotka: Sebeupálení Poláka Siwiece bylo nesmírně statečným činem

Za nesmírně statečný považuje premiér Bohuslav Sobotka čin Poláka Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 upálil na protest proti tehdejší okupaci Československa. Krátkou vzpomínkou u jeho památníku Sobotka zahájil jednodenní návštěvu Polska, při které se mimo jiné sejde se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Kromě sovětské armády v roce 1968 do Československa vtrhly také vojenské jednotky Polska, Maďarska, Bulharska a Německé demokratické republiky. Filozof a protifašistický bojovník Siwiec se rozhodl proti okupaci Československa veřejně protestovat a 8. září 1968 se upálil při dožínkové slavnosti na varšavském Stadionu desetiletí, u kterého je dnes jeho památník.

STEM: Důvěra ve vládu a Sněmovnu se po volbách zdvojnásobila

Důvěra Čechů ve vládu a Sněmovnu se po říjnových sněmovních volbách v podstatě zdvojnásobila, ukázal průzkum společnosti STEM. Členům nového kabinetu věří 47 procent a Sněmovně 40 procent lidí. Z politických institucí nejvíce Čechů nadále věří prezidentovi, důvěra v něj ale od loňského září klesla těsně nad polovinu. Na nejvyšší úroveň za devět let vystoupala důvěra v Senát. STEM se v průzkumu mezi 5. a 12. únorem dotazoval 1102 lidí starších 18 let.

Poslanci se střetli o zrušení vojenského újezdu v Brdech

Poslanci branného výboru Sněmovny se přeli o zrušení vojenského újezdu v Brdech. Zatímco členové vládního hnutí ANO nebo opoziční ODS jsou pro zrušení výcvikového prostoru, například někteří sociální demokraté jsou proti. Výbor tento bod projednával pouze pro informaci o postojích nového ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Sněmovně doporučil, aby se návrhem ministerstva obrany zabývala na březnové schůzi. Stropnický na úvod projednávání zopakoval svůj názor, že by se újezd měl zrušit. Podle něj je přežitkem, aby armáda měla rozsáhlé újezdy, jejichž podstatnou část nevyužívá. Sociálně demokratický poslanec výboru Antonín Seďa se například obává, že armáda zrušením újezdu přijde o možnost pronajímat prostor k výcviku spojeneckých vojsk, z čehož má nemalé finanční přísuny.

V Třineckých železárnách prasklo potrubí a unikl z něj plyn

V Třineckých železárnách (TŽ) v Třinci na Frýdecko-Místecku ráno okolo 08:00 prasklo potrubí vedení z vysoké pece a unikl z něj vysokopecní plyn. Nikdo při tom nebyl zraněn ani ohrožen na životě. Plyn unikl do vzduchu, kde se rozptýlil. ČTK to řekla mluvčí TŽ Petra Jurásková. Podle ní zaměstnance nebylo nutné evakuovat. Závodní ulice, která vede inkriminovaným místem, byla uzavřena, ale spíše z preventivních důvodů. Postupně byla ulice opět otevřena pro automobily a později i pro pěší. Vysokopecní plyn obsahuje velké množství jedovatého oxidu uhelnatého a může být výbušný.

Amazon chce stále stavět v Brně, ujistili jeho představitelé

Americká internetová společnost Amazon má nadále zájem postavit logistické centrum v Brně v průmyslové zóně Černovické terasy. O jiné variantě pro střední a východní Evropu momentálně neuvažuje. Vyplynulo to z jednání v Lucemburku, kde se sešel brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) s řediteli Amazonu pro Evropu a s generálním ředitelem developerské společnosti CTP Invest Remonem Vosem. Amazon podle Onderky nyní čeká na výsledky hlasování zastupitelstva, které tento bod projedná na svém nejbližším zasedání, tedy 18. března. Poté, co brněnští zastupitelé 14. února neschválili smlouvu města s CTP, sice Vos prohlásil, že projekt je mrtvý, jednání CTP a města ale pokračovala. Výsledkem je dohoda, v níž se CTP zavazuje, že vykoupí pozemky pro stavbu dálničního sjezdu a převede je na stát. Právě sjezd se stal středobodem vyjednávání, protože bez něj se potýkají obyvatelé městské části Slatina a dalších čtvrtí s dopady nadměrné dopravy, která se po příchodu Amazonu ještě zvýší. Sjezd by podle odhadů mohl stát v roce 2017. Druhý sklad v České republice by měl Amazon postavit v Dobrovízi nedaleko Prahy.

Zlin Aircraft chce prý Turecku dodat letadla za více než miliardu

Otrokovická firma Zlin Aircraft chce turecké armádě prodat letadla za více než miliardu korun. Uvedl to vojenský server Defensenews.com, podle nějž si český výrobce letadel vyzvedl dokumentaci k výběrovému řízení. Zástupci firmy to však zpravodajskému deníku E15.cz odmítli potvrdit. Turecké ministerstvo obrany vypsalo veřejnou zakázku na dodávku 52 vrtulových letounů pro základní výcvik armádních pilotů. Podle informací tureckých médií by zakázka mohla dosahovat hodnoty 50 až 75 milionů dolarů (jedné až půldruhé miliardy korun). Mezi konkurenty jsou čtyři výrobci letadel z Turecka a po jednom z Německa, Rakouska, Spojených států a Pákistánu.

Prodej nových osobních aut do konce února stoupl o skoro 17 pct

Prodej nových osobních aut v České republice letos do konce února stoupl meziročně o 16,7 procenta na 26.417 vozů. Počet registrací v prvních dvou měsících roku se tak vrátil těsně pod předloňskou úroveň, která byla nejvyšší nejméně od roku 2004. Vyplývá to z údajů Svaz dovozců automobilů (SDA). Prodej lehkých užitkových aut se meziročně zvýšil skoro o třetinu na 1707 vozů. Registrací autobusů přibylo do konce února téměř o polovinu na 199, nákladních aut o 31 procent na 1457. Prodej motocyklů proti loňsku vzrostl o 15,4 procenta na 1148 strojů.

Podnikatelem roku 2013 se stal majitel firmy Juta Jiří Hlavatý

Podnikatelem roku 2013 České republiky se stal majitel největší české textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Vítěznou trofej si převzal v pražském Paláci Žofín z rukou místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí Andreje Babiše a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky společnosti EY, která soutěž v České republice vyhlašuje od roku 2000. "Věřím, že Jiří Hlavatý bude skvěle reprezentovat podnikatele z České republiky na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás," řekla Souček. Hlavatý pracuje pro značku Juta 40 let. Než se stal jejím ředitelem a následně majitelem, prošel mnoha profesemi. Dnes řídí 14 továren a 2000 zaměstnanců. Historie tradičního českého podniku Juta sahá do druhé poloviny 19. století, kdy továrny v soukromém vlastnictví vyráběly příze, tkaniny, pytle a lana z přírodních materiálů. Po sametové revoluci se firma pod vedením Hlavatého stala největší textilkou v ČR.

Emiráty ruší pro ČR a další státy EU turistická víza

Spojené arabské emiráty ruší od 22. března vízovou povinnost pro Čechy a občany dalších 12 zemí Evropské unie. Informovalo o tom na svých internetových stránkách české velvyslanectví v Abú Zabí s odvoláním na oznámení ministerstva zahraničí SAE a ČTK to potvrdila i mluvčí české diplomacie Johana Grohová. České cestovní kanceláře si od zrušení vízové povinnosti do SAE slibují zvýšení zájmu o tuto blízkovýchodní zemi mezi českými turisty. Krok Abú Zabí následoval poté, co Evropský parlament v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU.

Soud poslal matku za vraždu tří novorozenců na 22 let do vězení

Jednatřicetiletá žena z Vlasatic na Brněnsku půjde za vraždu svých tří novorozených dětí na 22 let do vězení. Úhrnný trest by si měla odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, rozhodl Krajský soud v Brně. Žena v květnu 2012 porodila ve svém rodinném domě dvojčata a o rok později holčičku. Děti vždy usmrtila a odnesla je do sklepa sousedního objektu. Matka nejdříve tvrdila, že ji k vraždě dětí přiměla špatná sociální situace a napjaté vztahy v rodině. Později původní přiznání popřela. Soudce Tomáš Kurfiřt při vyhlašování rozsudku připomněl, že obžalovaná měla tři verze. Nejprve se k činům přiznala, potom tvrdila, že dětem ublížit nechtěla, a naposledy potvrdila zabití jednoho z dětí s tím, že další dvě se narodily mrtvé.

Za brutální vraždu dívky z Jihlavy dostali mladíci 25 a 22 let vězení

Brněnský krajský soud za loňskou brutální vraždu 15leté dívky v Jihlavě potrestal Michala Kisiova 25 a Tomáše Zavřela 22 roky vězení. Odpykat by si je měli v nápravném zařízení se zvýšenou ostrahou. Jakub Doležal, který dvojici pomáhal s odklízením těla zavražděné, dostal dva roky vězení za přečin nadržování. Verdikt zatím není pravomocný. Trojice se proti němu může odvolat k olomouckému vrchnímu soudu. Dívku podle spisu Kisiov vyhodil loni 16. března z okna svého bytu v jihlavské Havířské ulici, když mu údajně po pohlavním styku řekla, že nahlásí policii, že ji znásilnil. Dívka pád z jedenáctimetrové výšky přežila. Kisiov ji odvlekl zpět do bytu, kde ji podle žaloby se Zavřelem zavraždili. Kisiov a Zavřel, kterým bylo v době činu 19 let, odmítli vypovídat. Oba pouze uvedli, že je celá věc mrzí.

Hlavní obžalovaní v metanolové kauze vinu popírají

Údajní míchači otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian z Karvinska a Tomáš Křepela z Řitky u Prahy, odmítli, že by způsobili metanolovou aféru. Distributor Jiří Vacula ze Zlínska doznal, že od Fiana líh odebral. Uvedl však také, že s ním a jeho odběrateli nemají spojitost dvě třetiny poškozených. Podle Vaculy Fian musel dodávat kontaminovaný líh ještě někomu jinému. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Žaloba byla podána na 31 lidí. Deset je souzeno ve Zlíně, zbylé případy projednají jiné soudy v celé zemi. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek.

Soud povolil vydání Íránce Najerího do Spojených států

Pražský městský soud povolil vydání Íránce Hosejna Najerího do Spojených států. V USA muži hrozí doživotí za podíl na únosu a brutálním mučení kalifornského lékárníka. Konečný souhlas s vydáním Najerího musí vyslovit ministryně spravedlnosti Helena Válková. Spojené státy vydaly na Najerího mezinárodní zatýkací rozkaz pro únos, mučení, těžkou újmu na zdraví a další trestné činy. Čeští kriminalisté muže dopadli loni v listopadu na pražském Letišti Václava Havla, přes které se snažil dostat z Íránu do Španělska za svou rodinou.

Policie obvinila bývalou středočeskou spolupracovnici Ratha

Pražská policie obvinila pětačtyřicetiletou ženu kvůli údajnému porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle České televize jde o bývalou spolupracovnici exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) Šárku Alexu. Případ se týká Středočeské turistické a informační služby (STIS), kterou Alexa vedla. Škoda je vyčíslená na osm milionů korun. Obviněné hrozí v případě obžaloby a projednání před soudem dva roky až osm let vězení. Bývalý hejtman Rath je v současnosti obžalovaný v jiné kauze týkající se údajného ovlivňování veřejných zakázek. Případ, ve kterém figuruje dalších deset lidí, projednává od loňského srpna Krajský soud v Praze. Rathovi hrozí za údajné přijímání úplatků až 12 let vězení.

Požár chaty Libušín zřejmě nezpůsobila technická závada

Pondělní požár chaty Libušín na Pustevnách na Vsetínsku s velkou pravděpodobností nezpůsobila technická závada. Vyšetřovatelé dál pracují s verzí úmyslného nebo nedbalostního vzniku požáru a podle nových zjištění se oheň mohl rozšířit z vnější části objektu. Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm, které chatu spravuje, společně se starosty okolních obcí a spolků v úterý deklarovalo snahu Libušín obnovit. Náklady by měla pokrýt zejména pojistka, byla také vyhlášena veřejná sbírka. Chata patřila do souboru nejznámějších beskydských secesních lidových staveb, které se staly symbolem Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny.

Na shromáždění na podporu Činoherního divadla se sešlo 700 lidí

Asi 700 lidí přišlo ve středu před budovu ústeckého magistrátu na shromáždění na podporu Činoherního divadla. Shromáždění se obešlo bez incidentů, řekl ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. Na pořádek dohlížely desítky policistů. Svolavatel akce David Daduč (SZ) označil postup ústeckého magistrátu v kauze divadla za normalizační. Kroky vedení města kritizoval i děkan Fakulty umění a designu Univerzuty Jana Evangelisty Purkyně Michal Koleček. Ústecké zastupitelstvo v noci na úterý rozhodlo, že radnice založí příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Pro současný soubor, který fungoval pod hlavičkou Činoherní divadlo, to znamená zánik. Divadlo zřejmě skončí v insolvenci. Mimo jiné nemá peníze na výplaty za únor. Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Petici na podporu divadla podepsalo během měsíce víc než 21.000 lidí, bezmála 8000 jich bylo z Ústí nad Labem.

Nominace na cenu Magnesia Litera má 24 knih a knižních počinů

V nejsledovanější kategorii cen Magnesia Litera, tedy v kategorii prózy, jsou nominováni Ivan Binar, Emil Hakl, otec a syn Ludvík a Jan Němcovi, Jaroslav Rudiš a Anna Zonová. Nominace má celkem 24 knih či knižních počinů, vítězové třináctého ročníku soutěže, která chce propagovat kvalitní literaturu, budou známi 8. dubna. Do letošního ročníku pořadatelé dostali rekordních 349 přihlášek, o 24 více než loni. Vítěze, stejně jako nominace vybírají odborné poroty jednotlivých kategorií, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže: od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce. Hlasovat v soutěži mohou i čtenáři.

Febiofest zveřejnil kompletní program

Celkem 141 filmů z šesti desítek zemí uvede od 20. do 28. března mezinárodní festival Febiofest. Diváci se mohou těšit na 542 projekcí, z nich 436 se uskuteční v Praze. Organizátoři na webu http://www.febiofest.cz www.febiofest.cz zveřejnili celý program. Dominuje mu obsáhlá sekce Panorama světového filmu. V ní bude uvedena například novinka Romana Polanského Venuše v kožichu. Režisér v minulosti právě na této přehlídce převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Febiofest uvede i nejoceňovanější polský film roku, snímek Ida od Pawla Pawlikowského. Mezi hosty festivalu bude norský herec s Downovým syndromem Svein André Hofsø Myhre, hlavní představitel vtipné žánrové hříčky Detektiv Down. Přijede i Kaurismäkiho herecká múza Kati Outinenová, která se objevila ve filmu Viktora Tauše Klauni a byla nominována na Českého lva. Přiveze novinku Láska, soudruhu!

V Olomouci se otevřela výstava věnovaná malíři Pruchovi

Strom se stal hlavním motivem výstavy dvou desítek autorů, kteří se svými obrazy obsadili prostory olomoucké Galerie Caesar. Malíři z celé republiky touto expozicí vzdali hold malíři Jindřichu Pruchovi (1886 až 1914), jedné z nejvýraznějších osobností českého malířství 20. století. V září tomu bude sto let, co padl na počátku první světové války. Výstava s více než dvěma desítkami děl bude otevřena do konce března. Prucha zemřel v nedožitých 28 letech. Odborníci jej považují za jednoho z našich největších krajinářů. Jeho dílo bylo dlouhá léta opomíjeno. K objevení jeho bohatosti a ojedinělosti přispělo darování téměř veškeré malířovy pozůstalosti jeho sestrou Vojslavou Pruchovou Národní galerii v Praze.

Na jihu Čech začaly jarní výlovy, rybáře trápí deficit vody

Na jihu Čech začaly jarní výlovy rybníků. Provází je kritický nedostatek vody. Nejhorší situace je ve vyšších polohách Jindřichohradecka, kde zhruba třetinu plánovaných výlovů zrušili. Na Písecku zase ryby z komorových rybníků bez ledu decimují hejna migrujících kormoránů. Ryby jsou ale po mírné zimě zatím v dobré kondici, lidé si je mohou koupit na sádkách i na hrázích rybníků. "S vodou jsme na tom zoufale, jsme na kopci a hospodařit můžeme jen s tím, co nám tady spadne, nic nám nepřiteče," řekl ČTK výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Ladislav Štercl. Do rybníků, které rybáři na podzim lovili, natekla v průměru asi třetina vody.

Teplá zima uspíšila přílet ptáků, do zpěvu se dali i ti zimující

Až o dva týdny uspíšila podle ornitologů teplá zima přílet ptáků ze zimovišť. Na Přerovsku spatřili odborníci už na začátku února první špačky a skřivany. Nezvykle teplé počasí se projevilo i na chování zimujících ptáků. Podstatně dříve se rozezpívali kosi, sýkory a po setmění lze slyšet i houkání sov. ČTK to řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. "Loni se přílet ptáků opozdil, letos zase nezvykle teplý únor přílet prvních ptáků z teplých krajin uspíšil. První odvážlivci přiletěli už o 14 dní dříve než obvykle, dosud je ale nenásledují větší skupiny. Zřejmě se drží pomyslného jízdního řádu a zbytečně to neuspěchávají," řekl Šafránek.

Tisíce bledulí v údolí Robečského potoka rozkvetly o měsíc dřív

V údolí Robečského potoka u Zahrádek na Českolipsku rozkvetly tisíce bledulí jarních. Souvislý koberec drobných bílých kvítků pokryl údolí o měsíc dřív než v jiných letech. Lesy ČR kvůli tomu pozastavily i rekonstrukční práce na turistické stezce, která údolím vede. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Lokalita nese název Peklo a je přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku. Každoročně to na jaře přiláká stovky lidí.

Ze sportu:

Český hokejový útočník Aleš Hemský byl vyměněn z Edmontonu do Ottawy. V NHL mění působiště poprvé, dres Oilers oblékal od roku 2002.

Nedělní šlágr 19. kola první fotbalové ligy mezi vedoucí Spartou Praha a mistrovskou Plzní se bude hrát před vyprodaným hledištěm. Utkání začne na Letné v neděli ve 20:00. Sparta bude proti mistrovi hájit pětibodový náskok v tabulce.

Snowboardistka Šárka Pančochová vyhrála kvalifikaci slopestylu ve finále Světového poháru a má na dosah zisk křišťálových glóbů za celkový triumf ve freestylových disciplínách i ve slopestylu. Finále se v rakouském Kreischbergu uskuteční ve čtvrtek.

Nemocná dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her Gabriela Soukalová vynechá Světový pohár v biatlonu v Pokljuce. Další dva čeští majitelé cenných kovů ze Soči Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup se od čtvrtka do neděle ve slovinském středisku představí.

Běžci na lyžích Aleš Razým a Martin Jakš neprošli kvalifikací dnešního sprintu Světového poháru v Drammenu. Razým skončil na trati 1,3 km klasicky padesátý, Jakš byl ještě o třináct míst horší. Kvalifikaci mužů ovládli Rusové.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C.