Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Válková žádá šéfa žalobců Zemana o prověrku kvůli kauze opencard

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) požádala dopisem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o iniciování prověrky činnosti pražského městského státního zastupitelství v souvislosti s kauzami ohledně projektu opencard či tunelu Blanka. Podle prohlášení úřadu se Válková na Zemana obrátila, protože je znepokojena tím, že se i přes četná trestní oznámení nedaří postavit před soud potenciální viníky, kteří následně vystupují například v rolích svědků. V kauze opencard pražský městský soud v pondělí nepravomocně uznal vinnými řadové úředníky z magistrátu hlavního města. Kvůli tunelu Blanka se na Válkovou tento týden obrátil pražský primátor Tomáš Hudeček. Případem se zabývá jak protikorupční policie, tak Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přičemž podle primátora postupují protichůdně. Ministryni proto požádal o řešení tohoto rozporu.

Dva letecké speciály přivezou zraněné Ukrajince na léčení

Česká vláda ve čtvrtek vyslala do Kyjeva dva letecké speciály, které převezou do České republiky dvě desítky Ukrajinců zraněných při nedávných demonstracích. Ukrajince pro převoz v uplynulých dnech vytipoval šestičlenný tým humanitární organizace Člověk v tísni. Do Prahy budou převezeni zejména lidé mladšího a středního věku. Nejmladšímu chlapci je zhruba 17 let. Podle Kočíka je na seznamu zraněných, kteří by mohli být převezeni do Česka, více než sedmdesát lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy i další Ukrajinci. Když ne, seznam využijí zdravotníci z jiných zemí. Češi v Kyjevě spolupracují například s Američany a Kanaďany. Část popálených zase zamířila zřejmě do Německa, řekl Kočík. Armádní letouny letěly do Kyjeva ve speciální zdravotnické úpravě. Na palubě španělského dopravního stroje CASA se nachází "letecká" jednotka intenzivní péče a dalších 12 lůžek. Airbus má podobné jednotky dvě, které jsou upravené pro těžce zraněné pacienty. Do obou letounů byl přidělen odpovídající zdravotnický personál z desetičlenného týmu, informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Agentura pro sociální začleňování možná posílí a získá víc peněz

Vládní agentura pro sociální začleňování by v budoucnu mohla mít silnější pozici a možná i víc peněz od státu. Plánuje to ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Vzniknout by měl zákon o sociálním začleňování, který by situaci upravil. Podle schválené vládní strategie boje proti sociálnímu vyloučení hrozí v Česku chudoba a odsun na okraj společnosti 1,58 milionu lidí. Z nich 128.500 nemá ani dostatečný příjem, ani materiální vybavení a ani práci. Jak by mohla agentura v budoucnu vypadat, zda by fungovala jako samostatný úřad a jaké by byly její úkoly, není zatím jasné. Pracovat se začne teprve na záměru zákona.

Pražské zastupitelstvo schválilo vznik firmy pro správu opencard

Pražské zastupitelstvo schválilo založení městské obchodní společnosti, která by v budoucnu měla spravovat problematický projekt opencard. Do společnosti nazvané Operátor město vloží 100 milionů korun. Takzvaná karta Pražana už Prahu stála přes miliardu korun. V kauze opencard jsou stíháni někteří pražští radní. "Těmito kroky dojde ke sloučení všech činností souvisejících s provozem opencard pod jeden subjekt, což zjednoduší jejich provoz, správu a rozvoj," řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09), který materiál zastupitelům předložil. Praha by prostřednictvím společnosti měla koupit licence od současného vlastníka autorských práv, firmy eMoneyServices (EMS). Praha musí zároveň s EMS vyjednat prodloužení v dubnu končící smlouvy, za kterou je trestně stíhaná část pražské rady včetně primátora. Pokud se obě strany nedohodnou, hrozí kolaps a projekt za více než miliardu skončí.

Praha schválila vyplacení 378 milionů Kč Dopravnímu podniku

Zastupitelé hlavního města schválili vyplacení 378 milionů korun Dopravnímu podniku (DPP). Jde o doplatek kompenzací za ztrátovou dopravu za roky 2012 a 2013. Peníze chce DPP využít na opravu stanic metra, vybudování bezbariérové zastávky v Lazarské ulici nebo výměnu eskalátorů v metru. Termíny, kdy budou jednotlivé kroky uskutečněny, zatím nejsou určeny. DPP musí například ve výběrových řízeních vybrat firmy, které úpravy provedou, nebo nechat k některým opravám vypracovat projektové plány.

Metrostav rozšířil žalobu proti kvůli Blance Praze o 500 milionů

Stavební společnost Metrostav rozšířila žalobu proti Praze kvůli tunelu Blanka o více než 500 milionů korun. Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak činí 2,7 miliardy korun. Jde o faktury, které jsou po lhůtě splatnosti. Uvedl to mluvčí Metrostavu František Polák. Další stání u rozhodčího soudu bude 10. března. Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli ve stavbě pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit. Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta. Zastavení stavby vyšetřuje protikorupční policie. Kauzu řeší od loňského léta i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Komise AV ČR nesouhlasí s výstavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe

Výstavba kanálu Dunaj-Odra-Labe nemá podle komise Akademie věd (AV) pro životní prostředí nyní ekonomické, sociální ani ekologické zdůvodnění a opodstatnění. Uvádí to prohlášení, které dnes komise poslala ČTK. V tomto poradním orgánu Akademické rady AV zasedají respektovaní vysokoškolští a vědečtí odborníci. Výstavba kanálu by byla podle nich jedním z největších zásahů člověka do fungování zbytků relativně přirozených ekosystémů ČR a střední Evropy kvůli krátkodobému ekonomickému prospěchu. S výstavbou proto zásadně nesouhlasí. Velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru, je prezident Miloš Zeman. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství.

EY: Tuzemská ekonomika letos stoupne o 2,2 pct, poroste i dále

Tuzemská ekonomika by v letošním roce podle odhadů poradenské společnosti EY měla stoupnout o 2,2 procenta a v dalších letech růst zhruba tříprocentním tempem. Důvodem takového růstu bude podle společnosti oživení v eurozóně a pozitivně k němu přispěje rovněž oslabení koruny v důsledku listopadové intervence ČNB. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Společnost EY počítá letos s průměrnou mírou inflace 1,7 procenta, a to bez ohledu na nedávno oznámené snížení regulovaných cen. Česká národní banka v únorové prognóze letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí letos čeká růst ekonomiky o 1,4 procenta. Pro rok 2015 ministerstvo financí počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta.

Penzijní fondy vydělaly 4,66 mld. Kč, o 170 mil. míň než předloni

Původní penzijní fondy, které jsou nyní označovány jako transformované, loni vydělaly 4,66 miliardy Kč. To bylo o 170 milionů meziročně méně. Vyplývá to z informací, které zveřejnila na webu Asociace penzijních společností. Tyto fondy byly loni pro vstup již uzavřené a počet klientů v nich tak postupně klesá. Koncem roku měly všechny tyto fondy celkem 4,87 milionu klientů, což bylo o 280.000 méně než koncem roku 2012. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo osm z původních 44 fondů. Všechny se zapojily do nového systému penzí, tedy založily penzijní společnosti a přeměnily nynější fondy.

Zemřel polistopadový ministr vnitra Richard Sacher

Ve věku 71 let zemřel ve čtvrtek nad ránem polistopadový ministr vnitra Richard Sacher. Na jeho úmrtí upozornil server Novinky.cz. Sacher byl v roce 1990 zvolen poslancem za KDU-ČSL, ve Federálním shromáždění působil dva roky. V roce 2000 neúspěšně kandidoval jako nestraník za ČSSD do Senátu. Sacher byl členem Československé strany lidové, předchůdkyně dnešní KDU-ČSL, od roku 1968. Na začátku 90. let byl krátce místopředsedou strany. V roce 1990 kandidoval na předsedu lidové strany, šéfem se ale stal Josef Lux. V roce 1992 byl Sacher ze strany vyloučen. V souvislosti s jeho působením na ministerstvu vnitra vyvolával největší zájem médií takzvaný "fond Z". V něm měly být uloženy svazky komunistické Státní bezpečnosti (StB), které podléhaly zvláštnímu režimu. Na jaře 1990 do něj Sacher přeřadil i evidenci StB vedenou na tehdejší představitele federálního a republikových parlamentů a vládní činitele. Před sedmi lety Vojenské zpravodajství informovalo o tom, že Sacher byl evidován jako tajný spolupracovník komunistické vojenské kontrarozvědky. Sacher na to tehdy reagoval tím, že má tři lustrační osvědčení z let 1992, 2000 a 2005. Na přímou otázku, zda s kontrarozvědkou spolupracoval, ale odmítl odpovědět.

Pitr nemusí do vězení, soud mu zbytek trestu odpustil

Podnikatel Tomáš Pitr nemusí nastoupit do vězení. Obvodní soud pro Prahu 6 dnes vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění z výkonu trestu. ČTK to řekl Pitrův advokát Jan Křivánek s tím, že soud jeho klientovi stanovil čtyřletou zkušební dobu. Na dnešní rozhodnutí soudu upozornila Česká televize. Soud Pitrovi v prosinci uložil souhrnný čtyřletý trest za daňové úniky z roku 1994, Pitr žádal o podmíněný odklad nástupu do vězení. V minulosti si za mřížemi odpykal už dva a půl roku. V roce 2007 utekl mimo republiku, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Obžaloba tvrdila, že se Pitr se společníkem Miroslavem Provodem jako zástupci obchodní společnosti Centrum dopustili zvlášť závažného zločinu zkrácení daně pomocí fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu korun.

Soud přerušil jednání v kauze Ratha kvůli onemocnění člena senátu

Krajský soud v Praze přerušil projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími 10 lidmi z korupce. Důvodem je onemocnění jednoho z pěti členů soudního senátu. Hlavní líčení bude pokračovat na konci března. Na programu jsou nyní výslechy svědků a listinné důkazy. Soudce Robert Pacovský vyslýchá svědky. Jsou to zejména stavbyvedoucí, kteří sledovali opravu zámku v Buštěhradu. Podle obžaloby patří k projektům, které provázela korupce. Státní zástupce Petr Jirát na základě policejního vyšetřování tvrdí, že řada stavebních a zdravotnických zakázek financovaných z části Evropskou unií byla připravená pro předem vybrané firmy za úplatek. Rath o všem údajně věděl coby hejtman kraje a dělil se o provize. Exposlanec obvinění odmítá a již dříve uvedl, že policie řadu důkazů nedala do spisu a nakládala s nimi účelově. Mezi dalšími obžalovanými jsou mimo jiné šéfové a manažeři firem, které se tendrů účastnily.

Soud v Č. Budějovicích zplnoletnil mladíka, který chce podnikat

Českobudějovický okresní soud zplnoletnil šestnáctiletého mladíka, který chce podnikat v oblasti marketingu a internetového obchodu. Jde o první případ tohoto druhu v Česku. Informoval o tom Český rozhlas - Radiožurnál. Možnost předčasného zplnoletnění přinesl nový občanský zákoník, který je účinný od 1. ledna. Podle místopředsedy českobudějovického okresního soudu Miroslava Jurmana nebyl důvod mladíkovi nevyhovět. Podle právníka Františka Korbela, který je spoluautorem nového občanského zákoníku, bude podobných případů rychle přibývat. Odhaduje, že by mohly na soudy dorazit i tisíce žádostí ročně. Především v informačních technologiích a souvisejících oborech často provozují výdělečnou činnost už studenti středních škol.

V Olomouci hořel autosalon, škoda osm až 12 mil.

Požár zasáhl ve čtvrtek ráno střechu autosalonu nedaleko centra Olomouce. Podle hasičů hořela zhruba třetina střechy, na místo se sjelo několik jednotek. Požár je již zlikvidován, řekl po poledni mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Obešel se bez zranění, jeho příčina se zjišťuje. Podle hasičů škoda dosáhne osmi až dvanácti milionů korun. Požár poničil drahá auta, poničena byla lakovna, vybavení autokarosárny i samotný objekt. Větší část vozů se však podařilo včas vyvézt ven. Na místo podle Hošáka dorazil také pes určený na vyhledávání akcelerantu. Okolnosti požáru vyšetřují i policisté.

ČOI dala loni obchodníkům během výprodejů pokuty za 13 mil. Kč

Při kontrolách výprodejů udělila loni Česká obchodní inspekce (ČOI) obchodníkům pokuty ve výši 13 milionů korun. Ze 3000 kontrol zjistila prohřešky v 45 procentech případů. Počet kontrol inspektorů ČOI zaměřených na prodeje za akční ceny a sezónní slevy byl loni nižší než v roce 2012, počet zjištěných nedostatků ale vzrostl o více než osm procent. V průběhu 3046 kontrol inspektoři zjistili nedostatky v 1389 případech. V rámci kontrolní akce byl zakázán prodej 27.945 kusů výrobků, které nesplňovaly podmínky stanovené pro uvedení na trh. Nejčastějším prohřeškem obchodníků během výprodejů bylo podle ČOI nesplnění povinnosti prodávajícího informovat spotřebitele o ceně. Během kontrol šlo o 730 případů. Inspekce zjistila také 446 případů porušení zásad poctivosti při prodeji.

Čistý zisk ČEZ loni klesl o 12,3 procenta

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Výnosy proti roku 2012 vzrostly o procento na 217,3 miliardy korun. Podle ČEZu jsou hlavními příčinami poklesu zisku výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie, stagnace ekonomiky v Evropě a nejistota ohledně regulatorních podmínek v energetice. ČEZ připomněl, že loni dál pracoval na zvyšování výkonu svých jaderných elektráren. "Pokračovala modernizace uhelných elektráren, která přináší významné snížení emisí i úsporu paliv," uvedla firma. V letošním roce skupina ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun. ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze.

Šumperské muzeum otevřelo výstavu věnovanou Janu Zajícovi

Unikátní fotografie, rozhovory s pamětníky i vzpomínky doprovázejí výstavu Příběh Jana Zajíce, která byla dnes otevřena ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Expozice návštěvníkům připomíná 45. výročí upálení šumperského studenta na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Putovní výstavu, která měla premiéru v pondělí v Praze, vytvořili studenti šumperského gymnázia. Na svého bratra přijeli do Šumperka zavzpomínat i jeho sourozenci Marta a Jaroslav.

V Praze začíná festival skandinávské kinematografie

V pražském kině Lucerna bude dnes večer zahájen čtvrtý ročník festivalu skandinávské kinematografie s názvem Severská filmová zima. Akce bude postupně i v Brně, Zlíně a dalších osmi městech. V Lucerně potrvá do 2. března. Přehlídka pravidelnou dávku drsného severského humoru a syrových lidských příběhů na pozadí krásné skandinávské přírody. Celkem bude ve čtyřech dnech promítnuto jedenáct snímků, z toho dva dánské, čtyři norské, tři islandské a po jednom ze Švédska a Finska. Předpokládaným hitem je norský film Vzpoura v Kautokeinu, přibližující skutečné události z roku 1852, kdy se příslušníci jinak mírumilovného sámského etnika vzbouřili proti norské správě. Islandské drama Smích racků se odehrává na počátku 50. let; mladá vdova se v něm vrací domů ze Spojených států a její příjezd obrátí poklidnou rybářskou vesnici poblíž Reykjavíku vzhůru nohama. Dánsko zastoupí snímek Spi, děťátko, spi režisérky dánsko-gambijského původu Helly Joofové. Jde o road-movie o čtyřech dívkách s drogovou minulostí na útěku z odvykacího zařízení.

Hydrolog: Pokud jaro nebude deštivé, hrozí sucho

Pokud nebude jaro mimořádně deštivé, hrozí v tomto roce sucho. Sněhu je 40krát méně než loni, což se může negativně projevit na zásobách podzemních vod a vodnosti toků. ČTK to řekl hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka. Meteorologové tento týden informovali, že letošní zima patřila v Česku k nejteplejším za posledních 80 let. Co se týká sněhu, ten už nyní leží jen v nejvyšších polohách hor. Nedostatku vláhy se obávají i zemědělci, kteří díky mírné zimě začali s pracemi na polích o měsíc dříve. Absence sněhu výrazně ovlivnila i návštěvnost lyžařských areálů, nedostatek vody může ohrozit i letošní vodáckou sezonu.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie chtějí v pražském derby proti Dukle napravit úvodní jarní debakl 1:5 z Olomouce. Svěřenci Miroslava Koubka však mají v páteční předehrávce 18. kola první fotbalové ligy těžkou úlohu, protože rozjetí hosté dorazí do Edenu v pozici třetího týmu tabulky.

Vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír Šmicer si znovu zahraje na liverpoolském stadionu Anfield Road, kde prožil vrchol své fotbalové kariéry. Spolu s dalšími bývalými hvězdami FC Liverpool uctí 21. dubna památku 96 obětí tragédie na stadionu Hillsborough v Sheffieldu.

Česká tenistka Klára Zakopalová porazila ve 2. kole turnaje v brazilském Florianópolisu Francouzku Alizé Limovou dvakrát 6:3 a zahraje si třetí čtvrtfinále v této sezoně. O postup nejlepší čtyři se utká s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vydá na památku olympijských triumfů Martiny Sáblíkové a Evy Samkové v Soči zlaté a stříbrné mince s jejich portréty. Pamětní mince budou ve trojím provedení a mincovna je představí v březnu při slavnostní ražbě, které se obě sportovkyně zúčastní.

Počasí:

V pátek má bát oblačno až zataženo, na východě místy slabý déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Teploty 6 až 10 stupňů C.

Na některých místech Moravskoslezského kraje stále zůstává překročen imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.