Sport

Fotbalisté Sparty Praha v úvodním utkání 2. předkola Evropské ligy s Häckenem neudrželi dvoubrankové vedení a nakonec doma remizovali 2:2. Letenští si sice díky dvěma gólům kapitána Lafaty vypracovali solidní náskok, hosté ze Švédska ale ve druhém poločase odpověděli trefami Mohammeda a střídajícího Makondeleho a vytvořili si výhodnější pozici do odvety, která je na programu za týden.

Fotbalistům Liberce nevyšel vstup do kvalifikace Evropské ligy. Slovan v úvodním utkání 2. předkola prohrál v Rize na hřišti tamního Skonta 1:2 a v domácí odvetě za týden bude muset dotahovat. Český celek v Lotyšsku vedl od sedmé minuty poté, co s přispěním domácího brankáře Grybauskase skóroval Frýdek. Šabala ale ještě do pauzy srovnal a po návratu z kabin otočil skóre Karašauskas.

Fotbalisté Jablonce mohou v Evropské lize narazit na Stuttgart, St. Etienne, nebo Rapid Vídeň. Mezi možnými soupeři Liberce je například Swansea a Kazaň. Sparta by v případě postupu mohla potkat švýcarský Thun, nebo Hapoel Ramat Gan z Izraele. Vyplývá to z rozdělení do skupin, které zveřejnila UEFA.

Druhou posilou basketbalistů Nymburka pro novou sezonu je pivot s euroligovými zkušenostmi Rašid Mahalbašič. Slovinský rodák bosenského původu reprezentující Rakousko přichází z polské Gdyně, kde ho trénoval nový trenér Nymburka Kestusis Kemzura.

Čeští fotbalisté Jan Kalabiška a Zdeněk Ondrášek se zapsali mezi střelce v zápasech 2. předkola Evropské ligy. Kalabiška pomohl fotbalistům Senice k remíze 2:2 na hřišti Mladosti Podgorica, Ondráškův gól pak přispěl norskému Trömso k výhře 2:0 nad Interem Baku.

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v osmnácté etapě Tour de France na dvanáctém místě a klesl ze třetího na čtvrté místo průběžného pořadí závodu. Etapu vyhrál domácí jezdec Christophe Riblon, který byl v cíli víc než tři minuty před celkovým lídrem Christopherem Froomem, jemuž se ale podařilo navýšit vedení v celkovém hodnocení na druhého Španěla Alberta Contadora.

Pět medailí získali čeští sportovci na Evropském olympijském festivalu mládeže v nizozemském Utrechtu. O jediné zlato se soutěží postaraly basketbalistky, které ve finále porazily Francii 67:61. Další cenné kovy přidali atleti. Výškařka Michaela Hrubá získala stříbro, když měla shodný výkon 179 centimetrů jako Polka Paulina Borysová, ale horší zápis. Na dvoustovce skončil druhý Jáchym Procházka.

Autor: Jan Charvát