Sport

Zelenka ze Sparty Praha v souboji s Akranem Rumanim z KRC Genk, 27. srpna v Praze, Foto:ČTK

Ve dnešní sportovní rubrice se s Herbertem Bryndou ohlédneme po dosavadním účinkování českých fotbalových klubů v evropských pohárech.

Zelenka ze Sparty Praha v souboji s Akranem Rumanim z KRC Genk,  27. srpna v Praze,  Foto:ČTK
Pražská Sparta nastupovala v úterý na Letné proti belgickému mistrovi Racingu Genk s jasným cílem: co nejrychleji smazat dvoubrankové manko z Belgie a zajistit si tak postup do prvního kola Ligy mistrů. Druhým - neméně důležitým - úkolem pak bylo napravení lehce pošramocené výkonnostní reputace, zápas v Genku se "rudým" příliš nepovedl. Trenér Jozef Jarabinský provedl jedinou změnu v sestavě: na místě nepřesvědčivého Flachbarta na Letné nastoupil Mareš. Sparta sice od 25. minuty prohrávala brankou kanonýra Dagana, ve druhé půli však předvedla výkon, jaký od ní odborníci i fanoušci očekávali. Hráči Sparty vstřelili čtyři branky - z toho Jarošík po výborném výkonu dvě - přesto to na postup nestačilo, neboť druhý z belgických útočníků Sonck se rovněž zapsal do listiny střelců. Divoký domácí výsledek 4:2 znamenal přesměrování sparťanských nadějí k poháru UEFA.

Trenéra Sparty Jozefa Jarabinského jsme se zeptali na hodnocení účinkování jím vedeného týmu v předkolech Ligy mistrů.

"Druhé předkolo jsme zvládli bez zaváhání, ve třetím předkole jsme částečně doplatili na nabitý program, v poměrně nevhodnou dobu pro fotbal - ve 14:30 - jsme hráli televizní utkání, takže jsme na tom nebyli nejlépe, hlavně v Genku. Někteří hráči měli po zápase v Kutaisi problémy se zdravím a to se projevilo na výkonu. Odveta s Genkem doma byla ale úplně jiná, měli jsme hodně smůly a k postupu nám scházel jen krůček. Hráčům za výkon ve druhém poločase i divákům mohu jen poděkovat."

A v čem vidí Jarabinský největší herní rezervy mužstva?

"Hlavní rezervy vidím v neproměňování šancí, v tomto směru se máme co zlepšovat."

V poháru UEFA přisoudil los Spartě bosenské mužstvo Široki Brijeg. Jozef Jarabinský ani hráči pohár UEFA nepodceňují a chtějí v soutěži dojít co nejdál.

"Ano, zbývá UEFA. Včera jsem četl v novinách, že například osud Stuttgartu, celá jeho existence, závisí na tom, dostane-li se do poháru UEFA. My v UEF-ě jsme a trochu se to bagatelizuje, nepřikládá se tomu vážnost. Když už tady je možnost pokračovat, pak uděláme maximum pro co nejdelší účinkování v poháru."

Trenér Sparty poukázal i na to, že v pohárových zápasech, ve kterých hrají česká a moravská mužstva, jdou úzké klubové zájmy stranou. Proto i po vyřazení svého mužstva držel palce Liberci, který hostil milánský AC.

"Celou dobu prohlašuji, že kdo hraje poháry UEFA, reprezentuje republiku a dělá dobré jméno jak fotbalu, tak republice. Z tohoto pohledu mohu říci, že Liberec udělá nejlépe, pokud postoupí."

Český mistr Slovan Liberec na stadionu Pod Ještědem přivítal soupeře z nejlepších: AC Milán. Ze San Sira si liberečtí přivezli - jak říkají trenéři - "hratelný" výsledek 0:1. Přesto by branka vstřelená na hřišti soupeře znamenala bezmála jednu nohu na hřištích evropských velkoklubů, účastníků letošní Ligy mistrů. Pohledný zápas otevřel brankou Inzaghi, což znamenalo, že Severočeši potřebovali k postupu vyhrát alespoň 3:1. Liberec nakonec zápas otočil brankami Slepičky a Langra, přesto do Ligy mistrů postupuje favorizovaný AC Milán. Liberec čeká v prvním kole poháru UEFA gruzínský celek Dinamo Tbilisi.

Jak viděl utkání jeden z trenérů Slovanu Liberec Josef Csaplár a co podle jeho názoru scházelo k vítězství a postupu?

"My jsme o tu svou největší šanci přišli již v Miláně, kde jsme mohli dát jednu dvě branky, pak by situace doma byla úplně jiná. Prohrát s italským mužstvem, takovým gigantem 1:0 a pak manko dohánět doma je nesmírně těžké. Podle mého názoru rozhodla právě tahle matematika. A další věc: rozhodla také kvalita hráčů. Vidět Inzaghiho, Tomassona a Ševčenka v akci - to je absolutní světová špička."

V předkolech poháru UEFA se představila i další česká a moravská mužstva. Viktoria Žižkov porazila mistra San Marina SP Domagnano na jeho hřišti 2:0, a proto měla být odveta na Žižkově spíše formalitou. Stalo se, Viktorka zvítězila 3:0 a v prvním kole UEF-y ji čekají věhlasní Glasgow Rangers.

Co o losu soudí trenér Viktorie Žižkov Vítězslav Lavička?

"Soupeř je to bezesporu atraktivní jak z diváckého, tak ze sportovního hlediska. My jsme nebyli nasazeni, proto se dalo čekat, že dostaneme nějakého soupeře zvučnějšího jména, což se také stalo. Ve dvojzápase budou Skotové nejspíše favority, nicméně jim to chceme zkomplikovat."

Olomoucká Sigma nezvládla odvetné utkání v Sarajevu. Po výsledku 2:1 pro domácí rozhodovaly o postupujícím pokutové kopy, které ke škodě Hanáků Sarajevo zvládlo lépe. Konečný výsledek Sarajevo-Olomouc na penalty 5:3.

A konečně Slavii Praha určil los pro první kolo poháru UEFA belgický Mouscron. Trenér Slavie Beránek bere souboj i jako další konfrontaci mezi českým a belgickým fotbalem.

"Jde o další konfrontaci českého a belgického fotbalu a z těch možných soupeřů je to asi ten nejtěžší."