Remízy zajistily postup

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po dlouhých devíti letech se dvěma českým zástupcům povedlo "přezimovat" v evropské fotbalové soutěži. Po shodných remízách 1:1 si Sparta Praha i Viktoria Plzeň ještě před posledními utkáními ve skupinách zajistily postup do jarních bojů Evropské ligy. Podle některých odborníků je to neklamný důkaz zvyšující se kvality české ligy.

Foto: ČTK
Zápas na Letné mezi Spartou a Olympiquem Lyon sledovalo 17.121 diváků, nejvyšší návštěva podzimu. Celý první poločas bylo znát, jak je utkání svázané taktikou. Diváci mohli vidět hodně osobních soubojů a minimum vzruchu před oběma brankami. Francouzský tým sice vedl brankou Yassine Benzii, vyrovnání a euforii v domácích řadách zajistila gólová odpověď záložníka Josefa Hušbauera. Remízový stav nahrával oběma rivalům. U kapitána Sparty Marka Matějovského ale po zápase převládly jiné než radostné pocity:

"Z mého pohledu to je obrovská únava. Ještě jsem tam dostal takovou nepříjemnou ráno, sbíral jsem se z toho poměrně dlouho a nevěděl jsem, jestli vůbec dohraji. V tuto chvíli jsem spíše dobitý a chci si co nejlépe odpočinout, abych byl nachystaný na zbytek této soutěže. Ale samozřejmě ta radost a to štěstí tam je."

Vítězslav Lavička,  foto: ČTK
Jak bylo patrno v přímém přenosu České televize, trenér Sparty Vítězslav Lavička bezprostředně po utkání přímo zářil radostí:

"Je to pro nás samozřejmě velký úspěch a důležitý výsledek. Máme nastoupenou nějakou cestu a dnešním výsledkem a tím, co jsme na podzim uhráli, že můžeme reprezentovat český klubový fotbal i na jaře. To je myslím dobrý odraz naší práce a velký úspěch Sparty. Dnes byl ten zápas hodně o taktice. My jsme zaspali na začátku druhé půle, naštěstí jsme pak dokázali rychle vyrovnat. Pomohli nám samozřejmě fanoušci, byli skvělí. Dominovaly obrany u obou týmů. My jsme chtěli hrát aktivně. Věděli jsme, že pokud dáme soupeři víc prostoru, tak nás potrestá. Zaváhali jsme v úvodu druhého poločasu, ale jinak si myslím, že to byl spíše taktický fotbal. A jsme rádi, že jsme to uhráli."

Foto: ČTK
Pražané si účast ve vyřazovacích bojích zajistili bez ohledu na to, jak dopadne zápas mezi Hapoelem Kirjat Šmonou a Athleticem Bilbao, odložený pro nepokoje na Blízkém východě. V posledním utkání v Bilbau 6. prosince tak čeští vicemistři už mohou hrát bez nervů. Lyon si pražskou remízou pojistil v předstihu vítězství ve skupině I. Sparta za postup z druhého místa dostane prémii pět milionů korun.

Do vyřazovacích bojů Evropské ligy se dostala i plzeňská Viktoria. Té také stačila k postupu v předposledním utkání základní skupiny "B" remíza 1:1, kterou Západočeši uhráli v portugalské Coimbře. Hráči Coimbry před zápasem tvrdili, že jsou na hru Viktorie lépe připraveni, než tomu bylo při prohře 1:3 v Plzni. Svá slova od začátku potvrzovali. Dobře bránili a především aktivně napadali plzeňskou rozehrávku. Počáteční snahu domácích o tlak ale Plzeň postupně utlumila a začala mít nad hrou kontrolu. Po faulu Joao Diase na plzeňského záložníka Davida Štípka proměnil v 57. minutě penaltu kapitán Viktorie Pavel Horváth. Domácí to Plzeňanům oplatili stejnou mincí v minutě 88., kdy po faulu Mariána Čišovského na Edinha sám faulovaný také z pokutového kopu nezaváhal. Domácí se sice vrhli do útoku, ale Plzeň už postupovou remízu uhájila.

Foto: ČTK
Podle Pavla Horvátha bylo tentokrát na hře jeho týmu znát, že mu nerozhodný výsledek stačí:

"Bylo to tak nastavené, že nemáme chodit v tolika hráčích dopředu, jak jsme zvyklí. Myslím, že oba krajní beci toho tolik cíleně nepředvedli, protože jsme věděli o tom, že oni mají na stranách rychlé hráče. Nechtěli jsme je prostě pustit do šancí."

Také podle trenéra Pavla Vrby tentokrát zvítězila účelnost nad krásou:

"Já si myslím, že dokážeme předvádět lepší výkony, ale na druhou stranu si přiznejme, že jsme potřebovali uhrát bod, který nás posouvá do jarní části soutěže. Určitě aktivita některých hráčů nebyla taková, na jakou jsme zvyklí z ligy nebo z pohárových zápasů. Hlavně krajní obránci měli spíše úkoly takové, abychom neudělali chybu a uhráli ten výsledek. Možná i kvůli tomu jsme v útočné fázi nebyli tak aktivní, ale pro nás momentálně ten výsledek znamená jarní část Evropské ligy. Jsem rád, že jsme to dokázali a už 6. prosince si to s Atléticem Madrid rozdáme o první místo."

Na kontě mají Západočeši deset bodů a už nemohou být předstiženi Coimbrou ani Hapoelem Tel Aviv.

klíčové slovo:
spustit audio