Česko - Izrael 2:0

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko - Izrael 2:0 - tak by se dalo krátce charakterizovat vystoupení českých zástupců ve 3. kole fotbalové Evropské ligy. Jak pražská Sparta, tak plzeňská Viktoria měly totiž za soupeře izraelské celky a obě česká mužstva vyhrála. Plzeňané dokonce na horké půdě soupeře v Izraeli.

Foto: ČTK
Sparta svůj zápas s celkem Hapoel Kirjat Šmona rozehrála na Letné famózně. Už v sedmé minutě se svým důrazem před brankou prosadil Ladislav Krejčí, který hlavou brankáře soupeře téměř překonal, ale pro jistotu ještě míč do sítě doklepl nohou:

"Když jsem koukal na toho gólmana na videu, tak mi nepřišel úplně jistý, takže jsem za tím prostě šel. Je to takový instinkt. Člověk chce dát gól, a tak za tím jde jak vlk a snaží se to tam dotlačit."

O tři minuty později překonal nejistého brankáře Izraelců Václav Kadlec z poměrně ostrého úhlu. Zaskočení hosté nezvládali sparťanský nápor. Letenští dál kontrolovali hru, ale hosté zlepšili defenzivu a sami zahrozili několika rychlými protiútoky. Minutu před přestávkou se mohli diváci na Letné radovat potřetí. Míč z Matějovského přímého kopu prodloužil Jiří Jarošík a jeho kolega z obrany Ondřej Švejdík zblízka hlavičkoval do odkryté brány.

Foto: ČTK
V druhém poločase už sparťané nehráli v tak vysokém tempu, ale stále měli převahu. Hosté v závěru ožili a jejich útočník Šimon Abuhazira čtvrt hodiny před koncem zápasu povedeným přehozením připravil Tomáše Vaclíka o první čisté konto v soutěži. Sparta i tak v desátém domácím pohárovém zápase za sebou neprohrála a jako první český tým zdolala izraelského soupeře. I díky vítězství Lyonu nad Bilbaem 2:1 mají Pražané skupinu "I" dobře rozehranou. Po polovině zápasů drží na druhém místě pětibodový náskok. Kapitán Sparty Marek Matějovský ale odmítá předčasně slavit:

"Je to dobře rozjetá skupina, ale ještě máme před sebou tři utkání a může se stát cokoliv. Takže my musíme do těch dalších utkání nastoupit zodpovědně, s pokorou, jako tomu bylo doposud. Myslím si, že na to je trenér Lavička výborný, že nás v tomto směru uzemňuje. Budeme se snažit o to, aby sám podařilo postoupit do jarních bojů, což by byl z mého pohledu neskutečný úspěch, když jsem viděl tu skupinu."

Foto: ČTK
Za čtrnáct dní se Pražané představí v odvetě na půdě Šmony.

Na izraelskou půdu se už podívali hráči Viktorie Plzeň, když nastoupili na horké půdě Hapoelu Tel Aviv. Začátek patřil domácím, jimž se dařilo eliminovat plzeňskou postupnou rozehrávku po zemi. Plzni se navíc v úvodu nedařilo zachytávat rychlé brejky soupeře. Nebezpečný byl zejména útočník Tal Ben Haim. V devatenácté minutě se po rozehraném rohovém kopu hlavou trefil do sítě záložník telavivských Hanan Maman. Plzeňští však nesložili zbraně a po jedné z vydařených akcí se v prodloužení prvního poločasu střelou k tyči prosadil kapitán Viktorie Pavel Horváth.

Fanynky týmu Hapoel Kirjat Šmona,  foto: ČTK
Ve druhé půli se šance přelévaly z jedné strany na druhou. Plzeň po deseti minutách udeřila. Odražený míč po standardní situaci vracel do vápna obránce Radim Řezník a volný František Rajtoral hlavou poslal hosty do vedení. Do konce utkání se už nic brankově neurodilo. Domácí navíc hráli poslední půl hodinu o deseti, což byl podle kapitána Plzně Pavla Horvátha hodně důležitý moment zápasu:

"Tam byla chyba krajního obránce, který udělal dva fauly hned po sobě. Je to naše síla, že jsme to dokázali využít. V tu chvíli jsme vedli 2:1 a nebyl důvod se nikam hnát. Naopak jsme mohli trpělivě kombinovat, nepůjčit domácím míče a trošku je unavit. Nakonec to vyšlo."

Podle plzeňského trenéra Pavla Vrby měli jeho svěřenci v prvním poločase hodně štěstí, když Hapoel neproměnil několik gólových šancí:

Pavel Vrba,  foto: ČTK
"Přiznejme si, že hlavně v prvních třiceti minutách jsme mohli prohrávat 3:0 a nikdo by se nemohl divit, protože naše hra byla velice naivní. Náš postupný útok byl tak pomalý a nepřesný, že jsme dovolili soupeři chodit do protiútoků. Z toho byl nejen gól, ale i tyčka a samostatný nájezd na brankáře Matůše Kozáčika. Proto si myslím, že v první části utkání jsme měli obrovské štěstí."

Díky výhře na hřišti Hapoelu Tel Aviv 2:1 mají Plzeňané pětibodový náskok právě před izraelským klubem a také portugalskou Coimbrou. Ta prohrála v Madridu s Atlétikem 1:2. Trenér Pavel Vrba ví, že jeho svěřenci mají velkou šanci na postup do jarní fáze soutěže:

"Uhráli jsme důležité tři body a myslím si, že vzhledem k vývoji v tabulce, protože Atlétiko vyhrálo 2:1, máme teď obrovskou šanci na to, abychom postoupili do jarní části soutěže. Musíme udělat všechno pro to, abychom za čtrnáct dní uspěli znovu. A pak si myslím, že ta šance bude doopravdy velká."

klíčové slovo:
spustit audio