Fotbalové odvety v Evropské lize

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českým zástupcům ve fotbalové Evropské lize chybí už jen krůček k postupu ze základních skupin této soutěže. Izraelské kluby pro ně nebyly velkou překážkou, a tak Plzeň doma snadno zvítězila a pražská Sparta hrála na hřišti soupeře nerozhodně, byť tam už to tak jednoduché nebylo.

Vladimír Darida  (vpravo) z Plzně a Salim Toama z Hapoelu,  foto: ČTK
Viktoriáni hráli doma v Plzni s Hapoelem Tel Aviv, takřka pravidelným účastníkem evropských fotbalových soutěží. V Izraeli Plzeňané vyhráli 2:1, a tak do odvety vstupovali s vírou, že vítězství je posune do jarních bojů. To však netušili, že výsledek druhého zápasu ve skupině "B" jejich postup oddálí. Do hry se pustili vehementně. Skóre otevřel ve 23. minutě Daniel Kolář hlavou, šestnáct minut poté přidal pojistku David Štípek. Do základní sestavy se přitom dostal ve dvaceti letech jen díky zranění Františka Rajtorala, a hned v první minutě gólovou šanci zahodil:

"To mi blesklo, že jsem blb, že jsem to měl dát. Snažil jsem se pak další šanci proměnit, což se naštěstí povedlo. Byl jsem hrozně rád, ale nevěděl jsem, jak se mám radovat, co mám dělat. Samozřejmě jsem byl rád, že budu hrát, ale byl jsem lehce nervózní."

V tu chvíli by musel Hapoel vstřelit tři góly, což se při rozložení sil a absenci několika důležitých hráčů Hapoelu zdálo jako hodně těžký úkol. Zřejmě si to uvědomili i hostující hráči a ze zklamání hodně přitvrdili v osobních soubojích. Čtyři minuty před poločasem zajel bývalý záložník Manchesteru United, Kamerunec Eric Djemba Djemba do Vladimíra Daridy šlapákem a rozhodčí mu ukázal rovnou červenou kartu. Po dalším ostrém souboji se pak David Limberský málem vrhnul na Alroeye Cohena. Po změně stran už Plzeň hru s přehledem kontrolovala a nepouštěla hosty k míči. Další dvě branky přidali Daniel Kolář a Marek Bakoš a Plzeň vyhrála 4:0. Jak řekl Daniel Kolář, střelec dvou branek, zápas to nebyl jednoduchý:

Daniel Kolář,  foto: ČTK
"Vy si myslíte, že to bylo snadné? Já si to nemyslím. Byl to další těžký zápas na evropské scéně. Nám se ho podařilo vyhrát, což samozřejmě dobře. Věděli jsme, o co hrajeme, a jsem rád, že jsme to zvládli. Snažili jsme se hrát náš fotbal, snažili jsme se pobavit lidi a snažili jsme se hlavně hrát tak, aby se nám podařilo urvat tři body. To se nám podařilo, takže jsme rádi."

Zápas zhodnotil i trenér Pavel Vrba:

"Od vstřelené jsme myslím měli hru pod kontrolou. Samozřejmě nám určitě pomohlo i to, že jsme hráli proti deseti soupeřům, ale přesto chci pochválit mužstvo za bezchybný výkon. Jsem také rád, že konečně padlo více branek než jedna, že jsme prostě dali čtyři góly."

Ve druhém duelu skupiny "B" Coimbra porazila Atlétiko Madrid 2:0 a Plzeň se tak vyhoupla do čela tabulky. Postup může slavit už za dva týdny v Portugalsku, pokud uhraje aspoň bod.

Léonard Kweuke  (vpředu) z pražské Sparty,  foto: ČTK
Ve skupině "I" drží druhou postupovou pozici pražská Sparta, která remizovala v Haifě s Kirjatem Šmona 1:1. V tabulce je tak druhá za Lyonem. Ten už jistě postoupil po výhře 3:2 na hřišti Athletika Bilbao.

Sparťané, po domácí výhře 3:1, chtěli odvetné utkání rozhodnout hned v jeho úvodu, ale opak byl pravdou. Po chybě Mária Holka se mezi nohy brankáře Tomáše Vaclíka trefil už ve třetí minutě Makedonec Darko Tasevski. Ještě že Pražané mají ve svém středu kamerunskou hvězdu Léonarda Kweukeho, který překrásným lobem z třiceti metrů překonal brankáře Šmony. A to bylo ze hry vše. Ani jeden celek nic nevymyslel, místy byl zápas docela nudný. Kapitán Sparty Marek Matějovský hledal vysvětlení pro tento způsob hry:

Josef Husbauer  (vpravo) a Lior Levi,  foto: ČTK
"To klima nám úplně nesedělo, ale z mého pohledu to bylo jednoznačně o pohybu. Neběhalo nám to tolik, jako když jsme na ně nastoupili v Praze. A o tom to celé bylo. Takže oni si to tam dávali, nám ubývaly síly tím, jak jsme se je snažili napadat výše, a pak to bylo pro nás složitější."

Zklamání nad výkonem svého týmu netajil trenér Sparty Vítězslav Lavička, podle něhož bude souboj o postup ještě složitý:

"V kabině padla velmi kritická slova jednak na celkovou kvalitu hry, jednak i na míru nasazení a větší vůli jít za vítězstvím. Zápasy proti Lyonu a Bilbau, při vší úctě ke kvalitám Šmony, pravděpodobně budou složitější. Věřím, že sebereme síly a ten jeden bod, který nám chybí k definitivě, uhrajeme."

klíčové slovo:
spustit audio