Michelinskou hvězdičku vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři

Dva čeští šéfkuchaři vůbec poprvé v historii získali michelinskou hvězdičku. Prestižní ocenění dostal Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise. Pro oba kuchaře představuje hvězdička především ocenění od jejich návštěvníků, zároveň je i závazkem k udržení kvality do budoucna. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu. Podle Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu je to průlomový den pro českou gastronomii, poprvé byli skutečně oceněni čeští kuchaři. Teď je mohou následovat další. "Výsledek pro mě není překvapením, oceněné restaurace se pravidelně umisťovaly na nejvyšších pozicích v žebříčku Maurerův Grand Restaurant," podotkl vydavatel průvodce Pavel Maurer. Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny".