V Mikulově lidé ochutnávali jídlo Arménů, Mongolů i Romů

V Mikulově lidé mohli v sobotu ochutnat pravý mongolský buuz - šátečky plněné mletým masem vařené v páře - i další speciality světových kuchyní. Pojedenácté se tam uskutečnil kulinářský Festival Národů Podyjí. Podle Jitky Pleszové vyrostla akce na mnohonárodnostní minulosti Mikulova. "Dietrichsteinové, kteří tady 500 let vládli, byli diplomaté, tolerovalo se tady 13 různých církví a bylo tady největší židovské ghetto. Tolerance tady byla tradicí," řekla ČTK. Pořadatelé jsou hrdí na to, že na festivalu nabízí vlastnoručně připravené speciality většinou lidé spjatí s Podyjím. Do Mikulova nebo jeho okolí se z různých koutů světa přistěhovali, jezdí tam za rodinou nebo jako Pleszová se svými rakouskými studenty na tvůrčí semináře. "Letos jsme objevili třeba kuchyň komijskou," řekl ČTK jeden z pořadatelů Štefan Kapičák. Republika Komi je jednou z autonomních republik v Ruské federaci. Na festivalu tamní speciality nabízela žena, která se v Komi narodila, ale nyní žije na jihu Moravy. Letos mohli lidé ochutnat asi z 20 kuchyní různých národů a etnik. Mohli vyzkoušet například pravý vídeňský řízek i Sacherův dort, arménský šašlik a grilovanou zeleninu, tolmu, neboli mleté maso s rýží v mladých vinných listech, italskou sekanou s plátky rajčat a mozzarellou i židovskou chalu.