Začíná festival Týden mozku. Jak poznat mrtvici a rychle reagovat?

Týden mozku

Sto miliard neuronů, 75 % vody, přibližně 1,5 kg. To je lidský mozek, který tvoří zhruba 2 % váhy těla, ale spotřebuje 20 % veškeré energie a nespí ani v noci. Jeho tajemství prozkoumá festival Týden mozku.

Týden mozku | Foto: Jana Plavec,  Středisko společných činností AV ČR

Lidský mozek je jeden z nejsložitějších orgánů. Bude centrem akcí, které si po celý týden pro návštěvníky připravilo 38 institucí. Festival Týden mozku zájemcům nabídne informace o výzkumu mozku, tipy, jak o něj pečovat nebo čemu se přitom vyhýbat. Uskuteční se workshopy, debaty, hry, výstavy a přednášky, uvedla Lenka Heroldová z Divize vnějších vztahů Akademie věd.

"Letošní ročník festivalu Týden mozku je už 25. Hlavní cyklus přednášek předních odborníků proběhne v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Ale program máme připravený i se spolupracujícími organizacemi a univerzitami například v Brně, Hradci Králové, Olomouci, Jihlavě, Ostravě a v Plzni. A několik akcí proběhne také on-line."

Jaká jsou hlavní témata letošního Týdne mozku?

Panelová diskuse | Foto: Jana Plavec,  Středisko společných činností AV ČR

"Pokud by někoho zajímaly novinky z výzkumu mozku, tak jedním z aktuálních témat je například aktivita DNA transpozonů při vývoji a stárnutí mozku. Přednášku bude mít v úterý doktor Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV. Bude dostupná i ze záznamu. Dalším zajímavým tématem je využití moderní technologie a umělé inteligence v léčbě Alzheimerovy choroby. Budeme se bavit i o tom, jak se mozek novorozence ladí na mateřskou řeč."

Nebudou chybět ani oblíbené tréninky paměti?

"Ano, to je oblíbený workshop, který na festivalu pořádáme už poněkolikáté. Takže několik takových mozkových joggingů určitě chystáme."

U poznání mrtvice funguje zkratka FAST

Součástí festivalu budou praktické workshopy. Odborníci například vysvětlí, kde se berou lidské strachy, zejména ze zvířat. Více akcí se zaměří na digitální technologie a na to, jak na ně reaguje dětský mozek. Chybět nebudou ani informace o umělé inteligenci či virtuální realitě. Jeden z workshopu přiblíží, jak poznat mrtvici, co v takovém případě dělat nebo jak přesně mrtvice vzniká, vysvětluje Eliška Burdová.

Workshop | Foto: Jana Plavec,  Středisko společných činností AV ČR

"Nejčastěji se lidé ptají na příznaky mrtvice, jak ji poznat, jak rychle příznaky nastupují. Lidi zajímá prevence mrtvice. Léčba se hodně posunula, vznikla speciální centra, hodně se zlepšila primární péče o lidi po mrtvici. Když někdo dostane mrtvici a je hodně rychle převezen do nemocnice, která se přímo specializuje na tuto nemoc, tak je rychle zachráněn."

V Česku mrtvice postihne každého čtvrtého za život, z toho každý čtvrtý případ je v produktivním věku.

"Ideální je pamatovat si, jaké příznaky mrtvice jsou. Na to existuje zkratka FAST. F je pro face (obličej), což znamená pokles koutků očí a úst. Je také pokles horní končetiny, to je Arm, s je Speach, změna v artikulaci a Time (čas) rychle reagovat. Velice důležité je zahájit včasnou rehabilitaci ještě v nemocnici. Každopádně nejrychlejší pokroky bývají během prvního roku po příhodě."

Zájemci se během Týdne mozku také dozví o operacích mozku a jejich zlepšování.