Vědci vyvinuli látku proti smrtícímu cizopasníkovi. Napadá mozek

Vědci vyvinuli látku proti smrtícímu cizopasníkovi, který napadá lidský mozek. V 97 procentech případů člověka usmrtí. Odborníci látku úspěšně otestovali na myších.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Takzvaným mozkožroutem (Naegleria fowleri) se lidé mohou nakazit při koupání. Prvok jim pronikne do těla obvykle nosem. Pak prochází skrz sliznici a podél čichového nervu se dostává do mozku. Zde způsobuje zánět, brzy poté kóma a smrt.

V Ústí zemřelo v 60. letech skoro 20 mladých lidí

Historicky největší epidemie PAM (primární amébová meningoencefalitida) se podle centra Biocev odehrála v tehdejším Československu, a to v 60. letech minulého století, kdy zemřelo skoro 20 lidí infikovaných během návštěvy krytého bazénu v Ústí nad Labem.

I tento případ podle parazitologa Róberta Šuťáka z Přírodovědecké fakulty UK a centra Biocev motivoval české vědce k výzkumu látek proti PAM. Ten provedl mezinárodní tým parazitologů a chemiků z Univerzity Karlovy a z Biotechnologického ústavu Akademie věd v centru Biocev.

Patogen se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech

Centrum Biocev uvedlo, že nejčastěji se patogen vyskytuje v teplejších oblastech. Podle něj se nejedná o běžné onemocnění, například USA doposud evidují méně než 200 případů PAM.

"Zdá se, že jsme jen pár kroků od objevu prvního účinného terapeutického zásahu proti této děsivé nemoci," nastínili chemici Lukáš Werner a Jan Štursa z Biotechnologického ústavu AV ČR v centru Biocev.

Podle Róberta Šuťáka při experimentální léčbě na myších daná látka buď prodloužila jejich přežití, nebo nakažené myši úplně vyléčila.

Stejný tým odborníků navíc podle centra zjistil, že by nová česká protirakovinná látka MitoTam mohla být použita proti malárii či spavé nemoci.

Umělá inteligence může odhalit Alzheimera i roky dopředu

Foto: geralt,  Pixabay,  Pixabay License

A to není jediný úspěch českých vědců. Podle serveru cc.cz startuje projekt, který chce o roky dřív odhalit Alzheimera. Začali ho testovat v nemocnici v Motole. Učí umělou inteligenci poznat, co lidé ještě nevidí.

David Navrátil a Jan Pavlík určili místa, kde se nemoc brzy ukáže, a naučili umělou inteligenci, aby je dokázala vyhledat.

"Projev člověka s Alzheimerovou nemocí je specifický. Hledá výrazy, zapomíná slova. Opakují se některé varovné příznaky, které nemoc naznačují. Směřujeme k tomu, aby je umělá inteligence rozpoznala mnohem dřív, než jsou jasně patrné pro lidi," popisuje Jan Pavlík, spoluzakladatel a CEO Neurona Lab. Jsou si jistí, že urychlí potvrzení diagnózy o měsíce nebo i roky.

V Česku žije s Alzheimerem oficiálně asi 120 tisíc lidí. Dalších až 400 tisíc o ní nevědí nebo ji nemají potvrzenou.