Vyzrajte na Alzheimera, trénujte paměť!

Foto: pennstatenews via Foter.com / CC BY-NC-ND

Víte, který den v týdnu bude 9. června? Většina z nás se musí podívat, aby zjistila, že bude pátek. V kurzech trénování paměti vás naučí celý kalendář.

Foto: pawel_231,  Free Images
"Nemusíte otevírat mobil, když budete chtít vědět, ve který den je jakékoliv datum v roce. Tohle vás naučím, budete to mít spolehlivě v hlavě. Tohle zvládnou naši osmdesátiletí klienti, kteří chodí do kurzu paměti. Přijdou k lékaři, ten je zve na další kontrolu, a taková osmdesátiletá paní mu řekne: pane doktore, to je středa, to nemohu, to chodím do centra celoživotního vzdělávání, dejte mi prosím jiný termín. Pan doktor jí dá pět termínů, a ona pokaždé ví, který den v týdnu to je. Pan doktor je naprosto užaslý a řekne: paní Nováková, vy určitě Alzheimerovou nemoc netrpíte,"říká Danuše Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging.

Alzheimerovu nemoc má přibližně 130 tisíc Čechů

Alois Alzheimer
Tento týden je Týdnem mozku, který se v Česku připomíná už 19. let. Tradici zde založil český neurovědec, profesor Josef Syka v roce 1998. Podle lékařů poroste počet lidí, kteří trpí nemocemi mozku. Souvisí to i s prodlužováním délky života. Například Alzheimerovu nemoc má přibližně 130 tisíc Čechů.

"Když Alzheimer poprvé diagnostikoval tuto chorobu v roce 1906, tak to bylo považováno za něco tak vzácného, že lékaři ani nepovažovali za nutné se tím zabývat. Teprve s demografickou explozí a stárnutím populace se tato choroba stala víceméně pandemií. Stále nevíme, co ji způsobuje, a také na to nemáme léky. Ty, co existují, pouze zpomalují průběh."

Týden mozku nabídne při sérii přednášek nejnovější poznatky ve výzkumu mozku, duševních poruch i neurologických onemocnění. Experti přiblíží novinky ve výzkumu anorexie a bulimie. Akce nabídne také přednášky o spánku, bolesti či na téma poruchy řízení pohybu, jako jsou obrna, Parkinson, a roztroušená skleróza.

Češi se o znalosti dělí

Danuše Steinová,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv Českého rozhlasu
Danuše Steinová se k trénování paměti dostala v roce 1993 na sympoziu ve Švýcarsku:

"Byla jsem pozvána na evropské sympozium o trénování paměti do Švýcarska a tam jsem se seznámila s belgickou trenérkou paměti. Jak jsme vedle sebe seděly při večeři, tak se mě zeptala, kdy jsem se narodila. Zjistily jsme, že jsme se narodily ve stejný den, měsíc a rok. Požádala jsem ji, aby nám udělala v roce 1994 kurs pro trenéry paměti. A to jsou počátky českého trénování paměti. V roce 1994 jsme byli mezi prvními na světě. Dosud jsme na špičce, protože jsme jedinou společností trenérů paměti, která je ochotná se dělit o své profesní znalosti s ostatními státy, které mají malé zkušenosti s trénováním paměti, případně vůbec žádné."

Michaela Karsten se dostala do Guinessovy knihy rekordů

Michaela Karsten,  foto: Adam Kebrt,  archiv Českého rozhlasu
Existují lidé s fenomenální pamětí, jsou mezi nimi i Češi. Například Michaela Karsten, která žije v Německu, je trojnásobnou mistryní světa v paměťových schopnostech. Za půl hodiny si zapamatuje 1620 šestimístných binárních kódů. Dostala se do Guinessovy knihy rekordů. Založila vlastní společnost pro mentální a paměťový trénink.

Jak dodala, paměťové techniky jsou schopni zvládat i lidé s nižším IQ:

"Pracovala jsem i s osobami, které měly dokonce podprůměrné IQ. I u nich bylo prokázáno za velice krátkou dobu zlepšení. Samozřejmě v paměťovém sportu, na světové špičce, jsou osoby, které byly členy společnosti Mensa. V tom sportu člověk s vyšším IQ byl schopen při chybování lépe analyzovat situaci a lépe nakombinovat paměťové techniky tak, aby se potom v té disciplíně ještě zlepšil."

Skvěle natrénovaná paměť se určitě hodí i při učení jazyků.