Objevy českých vědců: polštářek, který měří nitrolební tlak. I čip, který odhalí mrtvici

Úraz hlavy, zvyšující se nitrolební tlak. Aby ho mohli lékaři změřit, musí navrtat otvor do lebky. Speciální podložka, která vypadá jako polštářek, by to mohla změnit.

Polštářek se senzory vyvinula firma Linet společně s vědci z pražské vojenské nemocnice a královéhradecké fakultní nemocnice.

Měřit nitrolební tlak tak bude možné zjišťovat neinvazivně. Tedy bez vrtání do lebky, což mohlo způsobit například krvácení nebo infekci. O nápadu hradeckých neurochirurgů a studentů fyziky se psalo už před pěti lety.

Na rozdíl od sondy jde polštářek použít opakovaně

A jak to celé funguje? Polštářek se dá pod hlavu pacienta a pomocí senzorů se stanovuje hodnota nitrolebního tlaku. Polštářek je propojen s monitorem, který je běžně na JIP.

Nitrolební tlak se měří například u pacientů v bezvědomí, kde existuje riziko otoku mozku, například po úrazech hlavy. Pokud je totiž tlak vysoký, snižuje se prokrvení mozku a hrozí riziko jeho poškození.

Výhodou polštářku je to, že se dá používat opakovaně, zatímco invazivní sonda stojí 20 tisíc a může se použít jen jednou.

Češi se podíleli i na čipu na včasné odhalení mrtvice

Češi nedávno vyvinuli i čip na včasné odhalení mrtvice či epilepsie. Unikátní technologie vytvořila pražská firma Essence Line ve spolupráci s vědci z Česka, Itálie a Spojených států. Nový biočip je ve světě zcela unikátní a umí mapovat zásadní změny v mozcích dospělých i dětí.

„Záměrem projektu bylo vytvořit unikátní a účinný diagnostický nástroj pro včasné odhalení jevů probíhajících zejména na úrovni takzvané neuro-vaskulární jednotky, a tím v budoucnu umožnit včasnou cílenou terapii," říká Petr Novotný, jednatel společnosti Essence Line.