Dnes operují 150 tisíc lidí ročně. První operace šedého zákalu laserem proběhla před 25 lety

Operace oka

Šedý zákal je strašákem pro mnoho lidí. U lidí starších 60 let ho má dokonce každý druhý. Medicína však udělala velký pokrok. Dnes lékaři operují šedý zákal laserem zhruba 150 tisíc lidí ročně.

MUDr. Michal Janek | Foto: TOP 09

Jedná se o jednu z nejčastějších operací. Historie této operace však není tak dlouhá. Poprvé použil erbiový laser pro operaci plzeňský lékař Michal Janek. Bylo to 20. listopadu 1998.

Česko se tak díky odborníkům z Vojenské nemocnice v Plzni zařadilo k průkopnickým zemím v operacích očního šedého zákalu. V Evropě se do té doby takto operovalo pouze v Itálii, Německu a Francii.

Německá firma Zeiss tehdy vyrobila pouze dva prototypy tohoto přístroje, a jeden z nich se testoval právě v Plzni. Provedlo se s ním tehdy asi 16 operací. Jedna z nich se dokonce přenášela živě kolegům lékařům ve vedlejší posluchárně.

Většina pacientů odchází v den operace

Odstranění šedého zákalu laserem ve Zlínské nemocnici | Foto: Česká televize,  ČT24

Ve stopách svého otce pokračuje Adam Janek, ředitel Očního centra Praha. Jak dodal, dál se zpočátku používal ultrazvuk a s využitím laseru se začalo častěji až v roce 2010.

Zatímco dnes odchází v den operace domů 99,5 pacientů, v začátcích ležel pacient v nemocnici až sedm dnů. Při operaci dnes vzniká jen dvoumilimetrový řez bez nutnosti šití, počet komplikací je tak minimální.

"V Česku onemocněním trpí až půl milionu lidí. U pacientů starších 60 let toto onemocnění ohrožuje dokonce každého druhého. Ve věku 75 až 85 let má šedý zákal 90 procent lidí. Počet pacientů postižených šedým zákalem pomalu narůstá s tím, jak stárne světová populace," uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Dřívější operace? Bolestivý zákrok a doživotně silné brýle

Gustáv Husák | Foto: Jozef Kotulič,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

A jak se operoval šedý zákal dříve? V roce 1989 bylo podle Stodůlky v Česku 11.000 operací šedého zákalu. A byly to bolestivé zákroky. Zakalená čočka se totiž z oka vyjmula a oko se nechalo bez ní. "Navíc pacienti byli doživotně odkázáni k nošení velmi silných brýlí," dodal s tím, že z toho důvodu nosil takové brýle například bývalý československý prezident Gustav Husák.

Dnes je nejběžnějším způsobem operace je podle doktora Janka řez a rozdělení oční čočky laserem a poté takzvaná fakoemulzifikace, tedy rozmělnění oční čočky ultrazvukem. Ta se později z oka odsaje a nahradí implantátem.

Dalším trendem jsou implantáty, které zbavují pacienta nutnosti nosit brýle. Nová je také možnost operovat obě oči ve stejný den nebo spojit operaci šedého a zeleného zákalu oka. Zdokonalují se také přístroje, diagnostika a navigační systém operatéra je naprosto přesný a možné je i 3D zobrazení.