"Plánujte si záchvaty na víkend." Migréna ničí sny i kariéru. V Česku jí trpí přes milion lidí

Přes milion lidí v Česku trpí migrénou. Ta ničí jejich sny i kariéru. Organizace Migréna-helf poprvé zveřejnila výsledky unikátního průzkumu. Ten ukázal, že pokles produktivity na jednoho pacienta je 321 tisíc za rok. Migréna stojí peníze, ale léčit ji přijde levněji, zdůrazňuje Migréna-help. Dvě třetiny lidí o migréně své vedoucí neinformují, protože se setkávají s různými reakcemi. Například s doporučením, aby si záchvaty plánovali na víkend.

Paní Jana trpěla migrénou od svých deseti let. Účinné pomoci se dočkala až po 47 letech. Kvůli migréně se musela vzdát spousty snů, mezi nimi i studia na vysoké škole. Pomohla až cílená léčba.

Také paní Martu trápila migréna nejvíc kolem třicítky, kdy pracovala jako humanitární dobrovolnice v Řecku. Nemoc jí prakticky zlikvidovala kariéru, přivodila deprese a připravila o přátele. Paní Martině zhoršil migrénu covid. Záchvaty začala mít každý den, což jí zbrzdilo studium operního zpěvu a práci.

Migréna: Nepříjemné pocity a co s nimi?

Příběhy tří žen ukazují, že migréna není žádné lehké, mnoha lidmi přehlížené onemocnění. Nedílnou součástí života lidí s migrénou je nižší pracovní výkon, někteří musí odejít domů.

Pokles produktivity pacienta: 321 tisíc za rok

Migréna stojí peníze, ale léčit ji přijde levněji, připomíná pacientská organizace Migréna-help. Ta zveřejnila unikátní průzkum, jak nemoc dopadá na českou ekonomiku.

Ilustrační foto: CareFusion Germany 326 GmbH,  CC BY-SA 4.0 DEED

Analytici vyčíslili ztráty způsobené poklesem pracovní produktivity na jednoho pacienta na téměř 321 000 korun za rok. Migrénu lze přitom v Česku účinně léčit už tři roky, zároveň se na trhu objevují další léčebné možnosti. Přestože jsou podle lékařů tyto inovativní terapie poměrně nákladné, společnosti se ve finále vyplatí.

„Inovativní terapie pacientům umožňuje vrátit se zpět do normálního života. Roky ztracené onemocněním sice nelze získat zpět, ale s pomocí účinné léčby můžeme zamezit budoucím ztrátám," říká Pavel Řehulka, vedoucí lékař brněnského centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

Podle průzkumu mapujícího dopady migrény na pacienty, společnost a ekonomiku činí celková ztráta produktivity pacientů v průměru téměř 43 procent, ať už kvůli nucené absenci, či poklesu výkonu.

Objednat se na konzultaci s odborníky na migrénu můžete zde.

Zaměstnavatel: Plánujte si záchvaty na víkend

Situaci příliš neprospívá, že řada lidí svou nemoc před okolím tají, protože se bojí zlehčování a posměšků. Dvě třetiny lidí svého zaměstnavatele o migréně neinformují.

Ilustrační foto: Robin Higgins,  Pixabay,  Pixabay License

Jak uvedla paní Jana: "Zaměstnavatel mi důrazně doporučil, abych si záchvaty migrény naplánovala na víkend."
"Odvezla mě sanitka z noční a moje šéfová se přišla podívat do nemocnice, že si nevymýšlím a vážně tam ležím," vzpomíná paní Lucie.

Více než 13 procent dotázaných uvedlo, že zažili kvůli migréně v práci konflikty či sankce. 46 procent lidí, kterým se podařilo získat úlevy v souvislosti s migrénou, se setkalo s negativní reakcí kolegů. Naproti tomu někde byli vstřícní: "Kdykoliv jsem v zaměstnání vysvětlila, co je to migréna a jak probíhá záchvat, většina kolegů i zaměstnavatelů změnila názor a v případě potřeby mi vyšli vstříc."

Odborníci například odhadují, že inovativní terapii, která záchvatům migrény předchází, by v Česku mohlo mít přes 20 000 pacientů, reálně se k ní však dostane méně než 10 % z nich.