Dalších 20 Iráčanů absolvovalo výcvik české vojenské policie

Dalších dvacet budoucích iráckých policistů ve čtvrtek slavnostně uzavřelo třítýdenní odborný kurz vyšetřování u kontingentu české vojenské policie nedaleko jihoirácké Basry. ČTK o tom informoval major Petr Sýkora z tiskové a informační služby českého ministerstva obrany. Češi již vyškolili přibližně 3000 iráckých civilních policistů. Čeští instruktoři ze základny v jihoirácké Šaíbě své svěřence cvičili v technikách ohledávání a zajišťování místa trestného činu, zajišťování různých druhů stop a v jejich dokumentaci. Součástí kurzu byla i taktika při vedení dalšího pátrání, získávání informací a vedení výslechů. "Irácké policisty tyto metody překvapily svou jednoduchostí a účinností. Přitom mnoho z nich již má kriminalistické zkušenosti z praxe. Byli to velmi pozorní posluchači", řekl velitel českého kontingentu podplukovník Luboš Bahník.

Čeští vojenští policisté pokračují i v organizaci a vedení kurzů střelecké přípravy, služebních zákroků a sebeobrany na policejní akademii v Zubajru. "O možnost absolvovat některý z odborných kurzů pod vedením českých vojenských policistů je mezi iráckými studenty velký zájem. Mnozí z posluchačů však nemohou pochopit, s jakou lehkostí naši instruktoři při tělesné přípravě před výcvikem provádějí za současných teplot kliky a další cviky," dodal Bahník.

V Iráku Češi pracují v mnohonárodní divizi pod britským velením. Česká republika má nyní v Iráku asi stovku vojenských policistů, jejichž mandát po ročním působení v prosinci skončí. V britské vojenské nemocnici nedaleko Basry slouží desítka českých zdravotníků, kteří zde zůstanou i v příštím roce.