Premiér se zúčastnil závodu s klienty terapeutických center

Premiér Vladimír Špidla se v neděli spolu se čtyřmi desítkami klientů terapeutických center zúčastnil dvanáctikilometrového terénního běhu v Rybníku na Domažlicku. Podpořil tak úsilí lidí, kteří se snaží zbavit drogové závislosti. Běh se uskutečnil v rámci sedmého ročníku olympijských her terapeutických komunit. Soutěže, kterou hostí komunita Medvědí kámen, se letos zúčastnili klienti 15 center. Premiér Špidla jako známý běžecký nadšenec dostává mnoho nabídek ke startům v různých závodech. "Většinou běhám podle termínu běhů do vrchu a tady, když jsem to pozvání dostal, jsem si říkal, že je docela dobré podpořit úsilí, kterého si opravdu vážím," řekl ČTK.

Trasa závodu vedla až do sousedního Německa. Premiér i ostatní běžci museli zdolat mimo jiné prudké stoupání do nadmořské výšky 894 metrů. Převýšení na trati bylo téměř 300 metrů. "Je to spíš kratší trasa, ale nevím, jaký bude terén. Je tady ale mimořádně hezky," řekl před startem premiér a snažil se od soupeřů zjistit alespoň základní informace o trase.

Komunita Medvědí kámen působí v objektu bývalé pohraniční roty v někdejším hraničním pásmu od roku 1999. Zhruba ročními pobyty zde prošlo několik desítek klientů. Terapie je účinná u 65 procent klientů.