Ministr Kubinyi: Najdou-li úřady v kauze Diag chybu, dám trestní oznámení

Pokud antimonopolní a Nejvyšší kontrolní úřad shledají při prošetřování kauzy Diag Human pochybení, je ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi připraven podat trestní oznámení či žalobu. Řekl to v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima. Trestní oznámení na svou předchůdkyni Marii Součkovou zvažoval již začátkem června. Důvodem byla smlouva s advokátem, který měl stát v případu zastupovat. Právníci podle Kubinyiho ale nakonec rozhodli předat případ Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Prošetří postup při zadání zakázky právníkovi a její plnění. "Jestliže i oni (pracovníci úřadů) dojdou k závěru, že došlo k porušení práva takovému, že to je na trestní oznámení, popřípadě na žalobu, tak samozřejmě, že tímto způsobem budu postupovat," řekl Primě Kubinyi.

Součková najala advokáta Zdeňka Nováčka bez výběrového řízení. Smlouva, kterou podepsala, mu slíbila honorář deset milionů korun. Právník je již dostal. V případě výhry měl získat 170 milionů, při vypovězení smlouvy deset milionů. Smlouva byla vypovězena v květnu. Nováček se chce o odškodné soudit.

Stínový ministr zdravotnictví ODS a senátor Tomáš Julínek považuje prošetřování případu úřady za "zbytečný úhybný manévr". Kontrolu by podle něj mohl provést každý právník. Mrzí ho, že Kubinyi nedotáhl zamýšlené trestní oznámení do konce. Připomněl, že již dříve se objevily spekulace o tom, zda advokátova odměna nepodpořila předvolební kampaň Součkové. Bývalá ministryně se totiž v Brně ucházela o senátorské křeslo.

Ministr trestní oznámení zvažoval pár dní před volbami do Evropského parlamentu. Popřel spekulaci, že se rozhodl nepodat je pod tlakem stranických špiček ČSSD. Sociální demokraté ve volbách propadli, podle některých k tomu mohl přispět i Kubinyiho postup. "Byla to chyba. Za tu chybu budu pravděpodobně pykat. Mnozí z kolegů mi to vytýkají jako politickou neobratnost. A politická neobratnost to jistě byla," uvedl ministr. Dodal, že chtěl ale dát najevo, že nemá v úmyslu případ "zamést pod koberec".

Spor s Diag Human začal v 90. letech. Společnost usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména už musel stát firmě zaplatit 326,6 milionu korun. Nyní se spor točí kolem škody, která údajně firmě Diag Human vznikla tím, že v ČR s plazmou neobchodovala. Náhrada může činit až několik miliard korun. Verdikt má vynést rozhodčí soud. Ministerstvo zdravotnictví musí podle Kubinyiho do konce června najít experta, který u něj bude stát zastupovat. "V případě, že se nám nebude výsledný verdikt líbit, můžeme ho napadnout soudně," řekl ministr. Dodal ale, že všechna dosavadní soudní napadení byla neúspěšná.