Ministryni zdravotnictví Marii Součkovou nahradí Jozef Kubinyi

Jozef Kubinyi, Marie Součková, foto: ČTK

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ve své funkci skončila. Na její místo navrhl premiér Vladimír Špidla poslance sociální demokracie Jozefa Kubinyiho. Proti jeho jmenování měl však výhrady prezident Václav Klaus - vadí mu jeho komunistická minulost. Podrobnosti má Milena Štráfeldová.

Jozef Kubinyi,  Marie Součková,  foto: ČTK
Marie Součková byla už devátou polistopadovou šéfkou resortu zdravotnictví. Po jednadvaceti měsících ve své funkci končí. Podle premiéra Vladimíra Špidly potřebuje vedení resortu nový impulz. Na post ministra zdravotnictví proto navrhl Jozefa Kubinyiho. Devětačtyřicetiletý lékař je poslancem sociální demokracie za Moravskoslezský kraj a podle premiéra má pro novou funkci všechny předpoklady:

"Pan poslanec je členem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a moje zkušenosti z výboru jasně ukazují, že to je vynikající přípravná fáze pro zkušenosti ministra. To je jedna důležitá věc. Druhá důležitá věc je ta, že jej znám jako člověka, který se zdravotnictvím systematicky zabývá, a za třetí jsou mi známy jeho názory."

Hlavním úkolem Marie Součkové v čele resortu byla reforma zdravotnictví, které se enormně zadlužuje. Úkol, který zdědila po svých předchůdcích, se jí však podle představ vlády splnit nepodařilo. Její návrh reformy narážel na dlouhodobý odpor jak u lékařů a zdravotníků, tak mezi politiky. Podporu pro něj nezískala ani mezi poslanci vlastní strany. Součková rozhodnutí premiéra odvolat ji z čela resortu sice respektuje, předpokládá však, že problémy s reformou bude mít i její nástupce:

"Buďto otázku finančního deficitu, se kterým se zdravotnictví potýká léta, vyřeší nějakým způsobem stát, kde ovšem narážím se svou koncepcí na reformu veřejných financí, což samozřejmě nese s sebou i druhou cestu, která z hlediska programového prohlášení vlády není přijatelná."

Marie Součková a Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Návrh na odvolání Součkové a jmenování nového ministra předal premiér Špidla prezidentu Klausovi v úterý. Z prvních reakcí Hradu však vyplynulo, že Václav Klaus má k Jozefu Kubinyimu výhrady. Podle poradce Ladislava Jakla mu vadí jeho komunistická minulost. Kvůli členství v předlistopadové KSČ například Senát odmítl prezidentovy kandidáty na ústavní soudce:

"Je na místě se ptát, jestli na člena vlády by měla platit měkčí kritéria, než na ústavní soudce."

Prezident Klaus se však nakonec rozhodl Jozefa Kubinyiho novým ministrem zdravotnictví ve středu dopoledne, ještě před svým odletem do Číny.

Změnu ve vedení resortu uvítali lékaři, kteří s bývalou ministryní měli dlouhodobé spory. Podle šéfa lékařské komory Davida Ratha ale ani její nástupce nebude mít jednoduchou pozici.

"Protože je druhá polovina volebního období, nevíme, jestli kabinet je ještě většinový, potýká se s celou řadou vážných problémů, čili zde nějaký manévrovací prostor na zásadnější změny či řezy rozhodně nemá."