Peníze do zdravotnictví nic neřeší, tvrdí kritici

Marie Součková, foto: ČTK

Kraje by měly dostat od státu 3,4 miliardy pro nemocnice, což je o miliardu více, než zněl původní slib. Lékařské odbory však mají obavy, aby tím řešení finanční krize zdravotnictví neskončilo, a vyhlásily stávkovou pohotovost. Podrobněji situaci mapuje Vilém Faltýnek.

Marie Součková,  foto: ČTK
Kraje dostanou do konce roku 2,7 miliardy a v příštím roce 700 milionů. Konsolidační agentura odkoupí polovinu pohledávek pojišťoven. Vláda tento návrh ve středu potvrdila svým souhlasem. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je tím otázka závazků, které byly převedeny na kraje, definitivně vyřešena.

Hejtmani a ředitelé nemocnic peníze vítají, upozorňují však na nutnost systémových změn, podobně jako představitelé zdravotních pojišťoven. Zdravotníci oceňují, že se kabinet hlásí alespoň k části svých dluhů. Přesto vyhlásili stávkovou pohotovost. Jsou nespokojeni s tím, že ministryně zdravotnictví dosud neudělala nic koncepčního k ozdravení systému. Ministryně zdravotnictví Marie Součková ovšem kritiku odmítá. "Myslím si, že řada 15 zákonů je dostatečným programem, který má sanovat tyto problémy zdravotnictví."

Studiem reforem zdravotnictví v západním světě se dlouhodobě zabývá Vladimíra Bošková, redaktorka časopisu Zdravotnické noviny. Bošková tvrdí, že Součkovou předkládaný soubor zákonů je ve skutečnosti jen několik dílčích novel, které situaci nemohou vyřešit.

Stínový ministr zdravotnictví za ODS senátor Tomáš Julínek hájil ve vysílání Radia Praha zdravotnické systémy postavené na silné účasti občanů. Podle Boškové ani tato koncepce nevychází ze znalosti situace v zahraničí. "ODS se dopouští těch ideologických klišé, že pořád jenom opakuje spoluúčast pacienta. Jenomže ta nic neřeší, ta ani v nejbohatších zemích nepřekračuje 23 procent celkových výdajů na zdravotnictví. A já se ptám, jak ODS vyřeší kontrolu výdajů z oněch 87 procent? A ČSSD zase říká, že občan moc platit nebude, ale dopouští se jiného ideologického klišé, že všechno bude řídit stát. Jenže stát řídí všechno jen za komunismu. V civilizovaných zemích se rozkládá řízení věcí ve zdravotnictví na pojištěnce, na zástupce lékařů, na pojišťovny a ten stát se věnuje jen legislativě. Čili my máme nedostatek vědomostí jak napravo tak nalevo," uvedla Vladimíra Bošková ze Zdravotnických novin.