Platit u lékaře a v nemocnici by měli všichni lidé

Ministr Tomáš Julínek připravuje revoluci v českém zdravotnictví. Vzít si s sebou k lékaři peněženku, i když má člověk zdravotní pojištění, by mohlo být od příštího roku zcela normální, dokonce přímo nezbytné. I když by v peněžence stačilo mít v podstatě jen symbolickou částku, pro hodně Čechů by skončila éra takzvaně bezplatné zdravotní péče. Není ale vůbec jisté, zda ministr Julínek se svými reformami uspěje. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Lidé by měli platit za návštěvu lékaře, tedy i na pohotovosti, a za každý den pobytu v nemocnici. V obou případech 50 korun. Za každý recept na léky pak 20 korun. Mělo by se tak podle ministra Tomáše Julínka zamezit plýtvání s penězi a zneužívání zdravotnických služeb.

"Máme v České republice největší počet kontaktů s lékaři z celé Evropy. Z toho pramení velké podezření na kontakty neúčelné, tedy nedůležité. Poplatek má tedy působit regulačně."

V tomto ohledu souhlasí s ministrem i Česká lékařská komora. Radiu Praha to potvrdil její prezident Milan Kubek.

Milan Kubek,  foto: autor
"Česká lékařská komora podporuje zvýšení spoluúčasti pacientů, jehož cílem by neměl být zdroj dalších peněz do zdravotnictví, ale regulace nadměrné spotřeby a někdy - to si troufám říci - i zneužívání zdravotní péče."

Uvedené poplatky by podle ministra Julínka měli platit všichni pacienti. Neuvažuje o tom, že by od placení osvobodil děti a seniory. To by prý nebylo systémové a ztrácel by se smysl poplatků. Právě důchodci jsou podle Julínka velkou skupinou, která "chodí k lékaři často, a ne vždy úplně účelně". Postavení finančně slabších skupin obyvatel by mělo být záležitostí sociálního systému a ne systému zdravotní péče. Julínek ale na druhou stranu nevylučuje ani jakousi sociální klauzuli i v rámci systému zdravotní péče, například limit doplatků na léky na recept v částce 3000 korun. Pokud by pacient tuto částku překročil, pak by mu léky plně hradila pojišťovna. Prezident lékařské komory Milan Kubek je k těmto úvahám spíše zdrženlivý.

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
"Jsou to určité myšlenky, které při každém vystoupení pana ministr znějí trošku jinak."

Kubek upozorňuje také na určité možné úskalí chystané reformy zákona o zdravotním pojištění.

"Spoluúčast by v každém případě měla být zavedena tak, aby netvořila bariéru v dostupnosti ke zdravotní péči pro některé skupiny obyvatel. Kdyby občané přestali chodit k lékaři, přestali řádně užívat léky, tak léčba pozdějších komplikací by nakonec z ekonomického hlediska mohla být náročnější."

A je zde ještě jeden problém. Má být zavedení poplatků také zdrojem úspor ve zdravotnictví? Lékaři odmítají případné úvahy, že by se jim po zavedení poplatků měli snížit příjmy od pojišťoven a odmítají, že tudy vede cesta k úsporám v systému.

"Je iluzorní, že by Česká lékařská komora souhlasila s tím, aby veškerá rizika výběru, a hlavně nevýběru, těchto regulačních poplatků nesli na svých bedrech lékaři. Je iluzorní, že bychom snad souhlasili s tím, že příjmy zdravotnických zařízení a soukromých lékařů se budou moci snižovat. Prostě je zcela lichá představa, že se dá výrazněji ušetřit v chronicky podfinancovaném českém zdravotnictví, kdy za 740 euro na občana a rok poskytujeme péči na velmi slušné evropské úrovni."

Opozice tvrdí, že poplatky ve sněmovně nepodpoří. Sociálnědemokratický stínový ministr zdravotnictví David Rath ale připustil, že pokud by Julínek spolupracoval s ČSSD na vytvoření sítě veřejně neziskových nemocnic, pak by byla ČSSD ochotna souhlasit s poplatkem 50 korun za každý den pobytu v nemocnici.