Členství v profesních komorách bude zatím povinné

Členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře zůstane v Česku prozatím povinné. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek totiž couvl a změnu na nepovinné prosazovat nebude. Přitom kvůli nesouladu české úpravy s evropskou legislativou vydal Evropský soudní dvůr 18. ledna na Česko odsuzující rozsudek. Řešení se však našlo.

Ministr Julínek chce prosadit úpravu zákona, která řeší situaci zahraničních lékařů pracujících v Česku. Novela o odborné způsobilosti k lékařským povoláním má umožnit, aby tito cizinci nadále do komory v Česku nevstupovali a příspěvky u nás neplatili.

Zrušení povinného členství je ale dlouhodobým záměrem ODS, a její poslanec Jozef Kochan připravil novelu, kterou by zaniklo povinné členství ve všech 12 komorách. Vedle již zmíněných i v komorách advokátů, notářů či veterinárních lékařů. A to se šéfům komor nelíbí.

Ministr Julínek na úterním setkání s prezidenty tří stavovských organizací - lékařské, lékárnické a stomatologické - řekl, že chce zahájit diskusi o tom, jaké kompetence si mají samosprávy ponechat, a co přejde na stát. Jak potvrdil prezident Lékárnické komory Lubomír Chudoba, od toho si hodně slibují:

"Doufám, že to povede k zamyšlení i například pana poslance Kochana, aby se skutečně seznámil s tím, co komory jako samosprávné organizace dělají, a co nebude podle našeho názoru možné přenést na stát."

Tomáš Julínek upřesnil, jaké kompetence chce ministerstvo přenést z komor na stát:

"Jednak je to samozřejmě role disciplinární. My chceme, aby stížnostní agenda pacientů byla především orientována tak, aby pacienti opravdu se svou stížností mohli uspět, aby tam byl odvolací mechanismus, aby to bylo řešeno nezávislým orgánem. Nedovedu si představit, že profesní organizace, která je dejme tomu žalovanou stranou, posuzuje disciplinární provinění lékaře. To si myslím na komoru například nepatří."

Podle prezidenta stomatologické komory Jiřího Pekárka by se role komor měly naopak posílit:

"Zvláště ve chvíli, kdy budou lékaři poskytovat své služby přes hranice. Ať už tady budou hostovat, nebo zde budou natrvalo, tak těch služeb, které komory dělají prostřednictvím registrů, prostřednictvím informací, které mohou, a myslím že by ta role měla být ještě více posílená, předávat pacientům, bude zapotřebí."

Milan Kubek
Šéf Lékařské komory Milan Kubek také nesouhlasí s tím, aby jim byla odebrána disciplinární kompetence:

"Profesní pochybení lékařů mohou pochopitelně posuzovat zase pouze a jedině lékaři. To znamená, že pokud by nějaký takový orgán vznikl, stejně by v něm museli zasedat lékaři."

Řešení otázek kompetencí a povinného členství v profesních komorách nebude jednoduché, ale zatím se podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka nic měnit nebude:

"To je velmi složitý politický problém, který teď nepovažuji za prioritní. Já si myslím, že opravdu je potřeba především myslet na pacienty a změnit ten náš zdravotní systém. A já si nedovedu představit, že bych začal tím, že bych si jednoho partnera hned na začátku rozzlobil tím, že chci řešit ideovou záležitost v našem právním řádu. To znamená, že k tomu přistupuji, přiznám se, pragmaticky, nicméně mi záleží na tom, aby všechny legislativní aktivity a kapacity ministerstva byly soustředěny na změny našich zákonů o zdravotním pojištění, zdravotních pojišťovnách a tak dále."