České zdravotnictví patří v Evropě mezi ty lepší

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek možná tráví ve funkci poslední dny a nejspíš padne za oběť rekonstrukci vlády po koalicí prohraných senátních a krajských volbách. Přitom právě v době voleb mezinárodní hodnocení zařadilo české zdravotnictví v evropském kontextu do lepší poloviny a pokud jde o samotnou výkonnost, dokonce do první pětky. V on-line deníku Aktuálně.cz to připomněl publicista Petr Holub.

"Tento index sestavuje mezinárodní organizace Powerhouse, která byla založena ve Švédsku. Ten index kvality evropského zdravotnictví sestavuje čtvrtým rokem, už se ho účastní prakticky všechny evropské země, i nečlenové Evropské unie. A v zahraničním tisku je široce publikován."

Euro Health Customer Index podle Petra Holuba pracuje s podrobným hodnotami, které vylučují náhodné či subjektivní závěry.

"Je tam velice podrobná a přesná metodika. Například je tam kritérium, zda ten zdravotnický systém je schopen do 21 dnů začít speciální onkologickou péči nebo je schopen zajistit do 7 dnů vyšetření na magnetické rezonanci."

V souvislosti s tím pak lze podle silných a slabých stránek sestavovat i různé žebříčky úrovně zdravotnictví 31 hodnocených zemí.

"Česko patří mezi pět nejkvalitnějších zdravotnických systémů, ovšem vzhledem k penězům, které jsou vynakládány. Protože pokud bychom odhlédli od toho, kolik peněz se kde do zdravotnictví dává, tak je Česko na 13. až 16. místě. Ta kvalita je na úrovni řekněme Francie, Španělska, Irska."

Tomáš Julínek
Jaké jsou tedy silné stránky českého zdravotnictví?

"Česko je systém, který je zaměřený na výkon. Jsou velice dobře dostupné kvalitní přístroje. Nejsou žádné čekací lhůty a zvláště v některých oborech, jako je péče o děti, péče o nemocné cukrovkou nebo stomatologická péče, tak skutečně patří ke světové špičce."

A kde jsou naopak rezervy?

"Vůbec největší jsou v tom, jak zdravotníci jednají s pacienty. Lidé nemají zákonem zaručený rozsah zdravotní péče, která je placená ze zdravotního pojištění. Neexistují kvalitní informace, ať to jsou informace on-line, že se člověk chce zeptat na svůj zdravotní stav, nejsou informace o kvalitě jednotlivých zdravotnických zařízení. A v tom je Česká republika na opačném konci žebříčku. Pouze v Lotyšsku a Portugalsku mají pacienti hůře zajištěna práva, než v České republice."

To velmi kazí celkové hodnocení českého zdravotnictví. Jinak by patřilo do první třetiny více než třicetičlenného seznamu hodnocených zemí. V tomto kontextu připadá Petru Holubovi nepřátelství ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho předchůdce Davida Ratha jaksi zbytečné.

"Oba dva, kromě toho, že dělají politiku, dělají i konkrétní kroky, které jsou zdravotnictví prospěšné. Například David Rath se snažil zvýšit platy zdravotnického personálu, to je jeden z nedostatků českého zdravotnictví, Tomáš Julínek vlastně začal s tažením právě na podporu práv pacientů."